ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Αγώνας κόντρα στο ωράριο των πολυεθνικών και τον εργασιακό μεσαίωνα

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Δεν τους χαρίζουμε την Κυριακή αργία»

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία στον πεζόδρομο της Ερμού έκαναν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στο Εμπόριο που οργάνωσαν τα ταξικά σωματεία.

«Δεν τους χαρίζουμε την Κυριακή αργία», ήταν το σύνθημα στην εξέδρα της απεργιακής συγκέντρωσης που στήθηκε από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Με την εφαρμογή, για δεύτερη χρονιά φέτος, του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο σε μια σειρά περιοχές της Αττικής, η δουλειά για επτά μέρες τη βδομάδα αποτελεί για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Σωματεία και φορείς ετοιμάζουν τη συνέχεια με πανελλαδική κινητοποίηση στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουν από πρώτο χέρι την «ανάπτυξη»

«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι και κατήγγειλαν τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στον κλάδο: «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές - Είμαστε εργαζόμενοι κι όχι μηχανές». «Τις Κυριακές τις έχουμε για μας και τα παιδιά μας», έγραψε στο πανό με το οποίο συμμετείχε στη συγκέντρωση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ τα σωματεία κάλεσαν ιδιαίτερα τις νέες μητέρες και τους νέους γονείς: «Πολέμα για σένα και για τα παιδιά, δεν γίνεται να βλέπουν μονάχα τη γιαγιά». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, καθώς και αντιπροσωπείες σωματείων άλλων κλάδων και Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας. Επίσης, με τα δικά τους πανό συμμετείχαν ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας.

Εξω από μεγάλα πολυκαταστήματα της πόλης κατευθύνθηκαν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη
Εξω από μεγάλα πολυκαταστήματα της πόλης κατευθύνθηκαν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη
Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων» και την «επιστροφή στην κανονικότητα» σχολίασε στην κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Υπογράμμισε ότι στη «νέα σελίδα» για την οποία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός έχουν αποτυπωθεί εκατοντάδες αντιλαϊκοί νόμοι, που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις, εντείνουν τη φοροληστεία, «απελευθερώνουν» το ωράριο και καταργούν την κυριακάτικη αργία.

Επισήμανε πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουν από πρώτο χέρι την «ανάπτυξη» με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, εξαντλητικά ωράρια, δουλειά σε 2 και 3 πόστα μέσα στη βάρδια. «Δεν πάει άλλο, δεν θα ανεχτούμε συνθήκες γαλέρας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Λέμε όχι στο ωράριο των πολυεθνικών. Η Κυριακή αργία είναι των εργατών», είπε μεταξύ άλλων, καλώντας σε συνολικό αγώνα για όρια στην εργάσιμη μέρα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Να ηττηθεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός

Για να βρεθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στο προσκήνιο κόντρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τόνισε, πρέπει να ηττηθούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, το «ολιγομελές διαπαραταξιακό συνονθύλευμα», που δρουν ως συνειδητοί απεργοσπάστες και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να θάψουν και τον παραμικρό αγώνα. Υπενθύμισε πως η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει προκηρύξει εδώ και δύο σχεδόν μήνες απεργία για όλες τις Κυριακές χωρίς να έχει οργανώσει ούτε μία κινητοποίηση!

Αναφέρθηκε ακόμα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Δ. Καραγεωργόπουλο, που εκτός από «συνδικαλιστής» είναι και εργοδότης. «Στήνουν ΑΕ, έχουν μετοχές, έξω απ' τους εργάτες οι νόθοι κι οι βρωμιές» ήταν το σύνθημα των συγκεντρωμένων στο άκουσμα του αιτήματος των ταξικών δυνάμεων να συνεδριάσουν τα συνδικαλιστικά όργανα ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ για να αποπέμψουν τον εν λόγω «συνδικαλιστή».

Κρίκος που συνδέει τις διεκδικήσεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων

Τα προβλήματα των μικρών εμπόρων που αναγκάζονται να περνούν ατελείωτες ώρες στα μαγαζιά τους, πολύ συχνά μαζί με τα παιδιά τους, ενώ βλέπουν τα χρέη τους να μεγαλώνουν, συνόψισε ο Παναγιώτης Αυγίκος, εκ μέρους του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας.«Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι ένας κρίκος που συνδέει τις διεκδικήσεις αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων στο Εμπόριο σε μια πραγματική κοινωνική συμμαχία», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τη στήριξη της ΟΓΕ στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της μετέφερε η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας. «Ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμά μας και δεν το διαπραγματευόμαστε», σημείωσε. Αναφέρθηκε στην κοινή δράση ΟΓΕ - Σύλλογου Εμποροϋπαλλήλων - ΟΒΣΑ και κάλεσε κάθε εργαζόμενη και αυτοαπασχολούμενη να οργανωθεί στο σωματείο, στις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, στους συλλόγους γυναικών.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό ξέρουν κι αυτοί από την πείρα τους πως η ανάπτυξη στην κερδοφορία των επιχειρήσεων συνοδεύεται με ακόμα περισσότερες θυσίες για τους εργαζόμενους, τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Γι' αυτό, για τους θιασώτες της «δίκαιης ανάπτυξης», την κυβέρνηση και τους εργοδότες, οι κλαδικές Συμβάσεις, οι αξιοπρεπείς μισθοί και η σταθερή δουλειά αποτελούν «παθογένειες» και «λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση οργανώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Οι απεργοί εργαζόμενοι στο Εμπόριο, μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, κατευθύνθηκαν στη συνέχεια συγκροτημένα έξω από μεγάλα πολυκαταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Μαζί κάλεσαν σε κοινό αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σε κοινή δράση για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο.

Απαίτησαν: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που «απελευθερώνουν» το ωράριο. Κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν τους μισθούς.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ζητούν την αποπομπή του «συνδικαλιστή» - εργοδότη

Την αποπομπή του εργοδότη «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου από τη ΓΣΕΕ και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχει, ζητούν μια σειρά σωματεία. Με δεδομένη την ιδιότητα του προαναφερόμενου «συνδικαλιστή», που είναι παράλληλα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ανώνυμης εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ», καθώς και τη δραστηριότητα που αναπτύσσει ως τέτοιος, οι δυνάμεις της ΔΑΣ έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα στη ΓΣΕΕ, όπου ο Δ. Καραγεωργόπουλος είναι υπεύθυνος του γραφείου Τύπου, και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, όπου είναι πρόεδρος.

Την αποπομπή του «συνδικαλιστή» - εργοδότη ζητούν επίσης τα σωματεία: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Επίσης, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, καθώς και η ΔΑΣ Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη για τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής οργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 28/6, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, για τις εξελίξεις στον κλάδο και τα καθήκοντα του κινήματος. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ