ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούνη 2016
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΚΛΑΔΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας, τον πιο δυναμικό της ζωικής παραγωγής, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν. Τα επιχειρηματικά παιχνίδια συνοδεύονται από ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας, που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης, όχι μόνο εκεί που είναι κατοχυρωμένη από τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και σε χώρους όπου το ταξικό κίνημα προσπαθεί να οργανώσει αντιστάσεις, να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει δυνάμεις. Από αυτήν τη σκοπιά, ο κλάδος προσφέρει ένα καλό παράδειγμα για το εκ διαμέτρου αντίθετο περιεχόμενο που έχει η «ανάκαμψη» της οικονομίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις δυνατότητες που υπάρχουν, με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, να γίνουν βήματα στην οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία και το κράτος που τη στηρίζει. Το γεγονός εξάλλου ότι οι μικροπτηνοτρόφοι και άλλοι μικροεπαγγελματίες συνθλίβονται από τους «μεγάλους» του κλάδου, δημιουργεί αντικειμενικά τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί η συμμαχία με τους εργαζόμενους, με κοινά αιτήματα και στόχους πάλης, στην προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας, προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων είναι η «κότα που κάνει τα χρυσά αυγά»

Αθλιες συνθήκες δουλειάς στις επιχειρήσεις του κλάδου, που επιδοτούνται αδρά από το κράτος, για να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους

Στις δύσκολες συνθήκες δουλειάς, προστίθεται η εντατικοποίηση, η τρομοκρατία και η απληρωσιά από την πλευρά της εργοδοσίας
Στις δύσκολες συνθήκες δουλειάς, προστίθεται η εντατικοποίηση, η τρομοκρατία και η απληρωσιά από την πλευρά της εργοδοσίας
Από τις καταγγελίες των σωματείων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πτηνοτροφίας, η εικόνα που προκύπτει είναι αποκαλυπτική: Οι δύσκολες συνθήκες δουλειάς, που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς από τη φύση του επαγγέλματος, γίνονται σχεδόν ανυπόφορες όταν σ' αυτές προστεθούν οι εξαντλητικοί όροι που επιβάλλει η εργοδοσία για να ανεβάσει την παραγωγικότητα στη δουλειά και μαζί την κερδοφορία της.

Η γενική εικόνα από τα πτηνοτροφεία, είναι ότι σ' αυτά δουλεύουν πολλοί μετανάστες, κυρίως μέσω εργολάβων, με εξευτελιστικά μεροκάματα και συνήθως ανασφάλιστοι. Πολλές φορές δεν τους επιτρέπεται ούτε το διάλειμμα. Μέσω εργολάβων απασχολούνται και εκατοντάδες Ελληνες εργαζόμενοι. Η παροχή εργασίας μέσω εργολάβων χρησιμοποιείται από την εργοδοσία για ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής, κυρίως σε πόστα με τις πιο άσχημες συνθήκες, όπως στο «πιάσιμο» και στο «κρέμασμα», όπου η πληρωμή γίνεται με το κομμάτι!

Εργολάβοι χρησιμοποιούνται και στο «φιλέτο», όπου τις περισσότερες φορές η πληρωμή γίνεται με το κιλό, για να βγάζουν οι βιομήχανοι ακόμα περισσότερα. Οι μέρες και οι ώρες εργασίας καθορίζονται από την εργοδοσία με βάση τις ανάγκες της παραγωγής. Ετσι, υπάρχουν εταιρείες που ο εργοδότης καλεί τους εργαζόμενους για δουλειά όποτε θέλει, με αποτέλεσμα άλλοι να δουλεύουν δύο, άλλοι τρεις και άλλοι εφτά μέρες τη βδομάδα.

Εργαζόμενοι σε πτηνοσφαγείο της Εύβοιας
Εργαζόμενοι σε πτηνοσφαγείο της Εύβοιας
Η απληρωσιά, η τρομοκρατία και η ανασφάλιστη εργασία είναι γενικευμένα φαινόμενα, όπως και το «κυνήγι» των συνδικαλιστών και των εργαζόμενων που πρωτοστατούν σε αγώνες. Σε όλες τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει μειώσεις μισθών, οι υπερωρίες και τα νυχτερινά εντείνονται χωρίς βέβαια να πληρώνονται. Το ίδιο ισχύει για την 6η μέρα εργασίας όταν προκύπτει, ή για την προσαύξηση της Κυριακής. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν υπάρχει «φουλ» παραγωγή, οι εργαζόμενοι ξέρουν μόνο πότε πιάνουν δουλειά, αλλά όχι τι ώρα θα σχολάσουν.

Ανθρωποι ζουν στα κοτέτσια

Στην εκτροφή των πουλιών, οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Οι εργαζόμενοι ζουν μέσα στα κοτέτσια, δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο και είναι σε επιφυλακή όλο το 24ωρο. Τα εξαντλητικά ωράρια συμπληρώνουν οι μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, καθώς δεν χορηγούνται καν τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Σαν αποτέλεσμα, τα εργατικά ατυχήματα «δίνουν και παίρνουν», πολλά από αυτά χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά πέρα από τους τέσσερις τοίχους των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται προβλήματα με τα ένσημα των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι γίνονται κανονικά οι κρατήσεις στους μισθούς! Δηλαδή, είτε μπαίνουν λιγότερα ένσημα σε σχέση με τις μέρες εργασίας, είτε μικρότερης αξίας από αυτά που προβλέπονται για συγκεκριμένες εργασίες, είτε δεν μπαίνουν καθόλου! Πέραν όλων των άλλων, χασούρα προκύπτει και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα για τους μικροπτηνοτρόφους, που συμμετέχουν στους «συνεταιρισμούς», οι οποίοι αποτελούν στην πραγματικότητα οργανωμένες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Αυτοί οι μικροπαραγωγοί είναι εξαρτημένοι από ό,τι ποιότητας πρώτες ύλες τους προμηθεύουν (νεοσσοί, φυράματα κ.ά.), τους καθορίζουν πόσο και τι θα παράγουν και τους αγοράζουν τα προϊόντα τους σε όποια τιμή θέλουν. Τους χρωστάνε επίσης πολλούς μήνες, χωρίς να πληρώνονται ούτε για τα έξοδα.

Θιγμένοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι και πολλοί ακόμα μικροπρομηθευτές - αυτοαπασχολούμενοι, που δουλεύουν πλάι σε αυτήν την παραγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην πτηνοτροφία. Πολλά είναι τα «φέσια» που έχουν προκύψει είτε γιατί δεν πληρώθηκαν, είτε γιατί έγιναν συγχωνεύσεις και «κουρεύτηκαν», είτε γιατί σχεδιάστηκαν πτωχεύσεις κ.ά.

Το κράτος σε ρόλο παρατηρητή

Στοιχεία για τις συνθήκες δουλειάς στις επιχειρήσεις του κλάδου προκύπτουν και από τις απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση σε αλλεπάλληλες Ερωτήσεις που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή. Απαντώντας σε μια από αυτές (Ιούνης 2016), ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαπίστωσε, ύστερα από ελέγχους, παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση ΒΙΟΚΟΤ διαπιστώθηκαν «παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ελλείψεις στα θέματα ιατρικής παρακολούθησης των εργαζομένων, ακατάλληλοι χώροι υγιεινής. Αντίστοιχος έλεγχος έγινε στην πτηνοτροφική επιχείρηση "ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ" στα Οινόφυτα και κινήθηκαν οι σχετικές προβλεπόμενες διαδικασίες κατά των υπευθύνων των εταιρειών αυτών».

Σε άλλο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας (Απρίλης 2016), που δόθηκε ως απάντηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ, επιβεβαιώνεται ότι η παραβίαση των όρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο στις επιχειρήσεις του κλάδου. Διαπιστώθηκαν ελλείψεις μέτρων ασφάλειας από πτώση («Ζούρα Φαρμ», «Agrofer», ΒΙΟΚΟΤ), μη νόμιμος χειρισμός μηχανημάτων («Αμβροσιάδης»), δεν υπήρχε πιστοποιητικό ελέγχου μηχανήματος («Ζούρα Φαρμ», «Agrofer», «Αμβροσιάδης»), ελλιπής γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου (ΒΙΟΚΟΤ) κ.ά.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αρκείται στις διαπιστώσεις και στις βεβαιώσεις προστίμων, αφού, παρά τις καταγγελίες των σωματείων, η κατάσταση δεν αλλάζει μετά τους ελέγχους. Στο ίδιο έγγραφο του υπουργείου, παρουσιάζονται οι οφειλές προς το ΙΚΑ ορισμένων από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και οι οποίες ξεπερνούν τα 8,5 εκ. ευρώ.

Κρατικές ενισχύσεις με τη σέσουλα

Το στοιχείο αυτό είναι διπλά προκλητικό αν συνδυαστεί με τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και με τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς σ' αυτές τις επιχειρήσεις, στο όνομα του να αναπτύξουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Οπως προκύπτει, το κράτος συνεισφέρει μέχρι και το 30% των χρημάτων που προβλέπονται για κάθε επένδυση.

Ετσι, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας, η «Agrofer» έλαβε ενίσχυση σχεδόν 500.000 ευρώ για επενδυτικό σχέδιο συνολικού κόστους σχεδόν 1,5 εκ. ευρώ. Η «Ζούρας Φαρμ» πήρε συνολικά κρατική επιχορήγηση περίπου 570.000 ευρώ για τρία επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1,55 εκ. ευρώ. Η επιχείρηση «Νιτσιάκος» πήρε κρατική ενίσχυση 1,26 εκ. ευρώ για δύο επενδυτικά σχέδια ύψους 3,87 εκ. ευρώ. Ακόμα έχει δρομολογηθεί κρατική ενίσχυση 571.000 ευρώ για επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,63 εκ. ευρώ.

Να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα»
Οι ταξικές δυνάμεις στα Τρόφιμα - Ποτά και στον κλάδο της πτηνοτροφίας δίνουν τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων και πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των αγώνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια του ομίλου «Ζούρα», με το επιχειρησιακό τους σωματείο και τη στήριξη της κλαδικής Ομοσπονδίας.

Σε όσα τμήματα υπήρχε συσπείρωση στο ταξικό σωματείο, δεν πέρασαν οι μειώσεις στους μισθούς, ούτε η εντατικοποίηση της εργασίας, εφαρμόστηκαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σε ορισμένα τμήματα (κρέμασμα) καταργήθηκε η εργολαβική εργασία και όσοι δούλευαν στον εργολάβο προσλήφθηκαν στην εταιρεία. Στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται συλλογικά, οι εργαζόμενοι παίρνουν ευθύνη στην οργάνωση και στην περιφρούρησή τους.

Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της εταιρείας «Νιτσιάκος» να απαλλαγεί από τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνταν στα σφαγεία του «Ζούρα» στην Τανάγρα Βοιωτίας, τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ίδια. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να λειτουργήσει τα σφαγεία χωρίς τους παλιούς εργαζόμενους, για να απαλλαγεί ταυτόχρονα και από τη δράση του επιχειρησιακού σωματείου.

Μπροστά στις αντιδράσεις του σωματείου και των ίδιων των εργαζομένων, ο νέος εργοδότης δε διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο. Οπως καταγγέλλεται από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, διαδίδει ότι δεν ανοίγει τα πτηνοσφαγεία, επειδή «δεν τον αφήνει το ΠΑΜΕ». Μάλιστα, τα διαδίδει αυτά στην περιοχή των Ιωαννίνων, προσπαθώντας να συκοφαντήσει τους αγώνες του ταξικού κινήματος και να υπονομεύσει την κοινή δράση με τους μικροπτηνοτρόφους της περιοχής.

Το επιχειρησιακό σωματείο στον όμιλο «Ζούρα» δίνει απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα και ταυτόχρονα προσπαθεί να οργανώσει τη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης, έχοντας καταθέσει σχέδιο που προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς. Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει στον ΣΕΒ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και για τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με την οποία κατοχυρώνονται μισθοί και δικαιώματα, όπως είχαν διαμορφωθεί με την τελευταία κλαδική Σύμβαση. Στόχος είναι να γίνει η μάχη των Συμβάσεων υπόθεση των εργαζομένων του κλάδου και η υπογραφή της να αποτελέσει βάση για παραπέρα διεκδικήσεις.

Οι βασικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο

«Νιτσιάκος» και «Πίνδος» καλύπτουν το 70% της αγοράς

Οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας, που υπολογίζεται ότι ελέγχουν περίπου το 70% της αγοράς, είναι η «Νιτσιάκος» και η «Πίνδος». Η εταιρεία «Νιτσιάκος» διαθέτει ή/και εκμεταλλεύεται εγκαταστάσεις σε Ιωάννινα, Αρτα, Θεσσαλονίκη, Νιγρίτα Σερρών, Αττική, Βοιωτία και αλλού, ενώ απασχολεί απευθείας τουλάχιστον 700 εργαζόμενους. Βάσει επενδύσεων, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 ισχυρότερες βιομηχανίες της χώρας και θεωρείται η πέμπτη μεγαλύτερη στον κλάδο των Τροφίμων.

Εκτός από το κοτόπουλο, δραστηριοποιείται και σε άλλα προϊόντα όπως η γαλοπούλα, το κουνέλι, τα άλευρα για ανθρώπινη κατανάλωση και οι ζωοτροφές, οι οποίες έχουν φτάσει να αντιπροσωπεύουν το 40% των συνολικών πωλήσεων. Η εταιρεία εξάγει προϊόντα της σε Ιταλία, Γερμανία και Βαλκάνια. Στην ιστοσελίδα της συστήνεται ως «ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση τον τζίρο».

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, είναι συνεχώς ανοδικός: Από 138,95 εκατ. ευρώ το 2011 έφτασε τα 237 εκατ. ευρώ το 2015. Στις 25/2/2016 ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι η «Νιτσιάκος» «αποκτά τον έλεγχο τμήματος (σ.σ. πώληση κρέατος κοτόπουλου) της επιχείρησης με την επωνυμία "ΒΙΟΚΟΤ ΑΕ" που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη (...). Πρόκειται για εταιρεία που ανήκει στον όμιλο "Ζούρα"».

Στις κύριες δραστηριότητες αυτής της εταιρείας περιλαμβάνονται η εκτροφή πατρογονικών μάνων και κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, η σφαγή κοτόπουλων και άλλων πουλερικών, ο τεμαχισμός κοτόπουλων, η τυποποίηση και επεξεργασία κοτόπουλων, η παραγωγή σκευασμάτων από κρέας κοτόπουλου, η διανομή κοτόπουλων, σκευασμάτων, υποπροϊόντων και άλλων τροφίμων, καθώς και η παραγωγή φυραμάτων. Πριν μπει στο «παιχνίδι» η «Νιτσιάκος», ο όμιλος «Ζούρα» είχε αποκτήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την παραγωγική δραστηριότητα των εταιρειών «Αφοί Λειβαδίτης», «Σαραμούρτζη - Χάρμα» και «Γενναδίου».

Διευρυμένος κύκλος εργασιών

Η άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου, ο όμιλος «Πίνδος», αποτελείται από το συνεταιρισμό «Πίνδος» και την πτηνοτροφική εταιρεία «Αγροζωή», την οποία εξαγόρασε το 2001. Και οι δύο εταιρείες απασχολούν πάνω από 850 εργαζόμενους. Πολλοί ακόμα απασχολούνται μέσω εργολάβων, οι οποίοι το 2015 έφταναν επίσημα τους 185. Οπως ο «Νιτσιάκος» έτσι κι ο όμιλος «Πίνδος» διακρίνεται για τη συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών, παρά τις όποιες διακυμάνσεις: Από 88,5 εκατ. ευρώ το 2000, έφτασε τα 196 εκατ. ευρώ το 2010 και τα 213 εκατ. ευρώ το 2015.

Στο προφίλ του ομίλου, που έχει αναρτηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνεται ότι «η "Πίνδος" κατάφερε να αντέξει στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και το 2014 να έχει βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με το 2013, το οποίο ήταν ήδη καλύτερο από το 2012. Η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων είναι θετική και στα ποσοτικά επίπεδα της παραγωγής και πώλησης και στις αξίες και στον αριθμό του προσωπικού».

Ακολουθούν μια σειρά άλλες εταιρείες, σχετικά μικρότερες σε μέγεθος. Μεταξύ αυτών είναι οι εταιρείες του ομίλου «Ζούρα» (ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ, ΑΛΚΟΤ, ΒΙΟΚΟΤ, ΕΛΙΖΑ, AGROFER, ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΜΑΪΣΤΡΟΥ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εταιρείες ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ και ΒΙΟΚΟΤ το 2013 είχαν κύκλο εργασιών πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Επίσης, η εταιρεία «Αμβροσιάδης», από κύκλο εργασιών 23,5 εκατ. ευρώ το 2007, έφτασε σχεδόν τα 68 εκατ. ευρώ το 2014. Οι εταιρείες «Κελαϊδίτης» και «Μαζαράκι» (εταιρείες συμφερόντων Συρίγου, πρώην ΒΟΚΤΑΣ) από το 2010 έως το 2012 πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών από 50 έως 55 εκατ. ευρώ.

Στην εταιρεία HELLENIC QUALITY FOODS ΑΕ (ανήκει στον όμιλο εταιρειών Φιλίππου) ανήκουν οι πρώην «Κανάκης» και «Μιμίκος» και δραστηριοποιείται στις ζύμες και τα κοτόπουλα. Και αυτή η εταιρεία εμφανίζει τα τελευταία χρόνια κύκλο εργασιών που φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη σε Τρόφιμα - Ποτά

Σε πανελλαδική σύσκεψη, με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου καλεί κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, σήμερα, Κυριακή, στις 11 π.μ., στα γραφεία της (Πειραιώς 1, 7ος όροφος). Στόχος της σύσκεψης είναι η ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ομοσπονδίας και των εργοδοτών για τις Συμβάσεις. Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία σε όλο τον κλάδο να κάνουν τις ΣΣΕ αντικείμενο συζήτησης στις συνεδριάσεις των ΔΣ, σε Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις και μαζικές διαδικασίες, με στόχο να γίνει η υπογραφή των Συμβάσεων υπόθεση όλων των εργαζομένων. «Η υπογραφή των ΣΣΕ είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση να αναπληρωθούν οι μεγάλες απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα, θα είναι η βάση για παραπέρα αυξήσεις και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας συνολικά στον κλάδο», τονίζει στο κάλεσμά της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ