ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
«Οχι» στο λουκέτο - «όχι» στην ανεργία

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η εταιρεία Nutriart (ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΠΛΑΖΑ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ), πετώντας στην ανεργία 500 εργάτες. Στον αγώνα βγαίνουν οι εργαζόμενοι

Στο δρόμο πετάει η εργοδοσία του ομίλου Δαυίδ 500 εργαζόμενους της εταιρείας Nutriart (εργοστάσια ΚΑΤΣΕΛΗΣ, Πλάζα, Αλλατίνη), μετά την απόφασή της να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Η αίτηση θα εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 18 Σεπτέμβρη.

Από την πρώτη στιγμή, που έγινε γνωστή η εξέλιξη, το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤΣΕΛΗ κινητοποιήθηκε άμεσα. Χτες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση, όπου και απαίτησαν να γίνει άμεσα συνάντηση με την εργοδοσία. Η συνάντηση, που υλοποιήθηκε λίγο αργότερα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, δεν άλλαξε σε τίποτα τα δεδομένα. Η εργοδοσία εμφανίστηκε αμετακίνητη, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή της να βάλει «λουκέτο» στις 18 Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ζητήσουν να γίνει σήμερα τριμερής συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας. Σε περίπτωση που το υπουργείο αρνηθεί τότε θα προχωρήσουν σε νέα βήματα κλιμάκωσης, μαζί με τους εργαζόμενους της «Αλλατίνη» και των «Πλάζα» από τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής. Χτες, στο χώρο βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να είναι καθημερινά στο χώρο δουλειάς. Στα κάγκελα της εισόδου του εργοστασίου δέσποζε το πανό που είχαν ετοιμάσει: «Οχι στο λουκέτο, όχι στην ανεργία, όλοι ενωμένοι για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας».

«Τόσα χρόνια μας έλεγαν να "βάλουμε πλάτη" και τώρα, μέσα σε μια στιγμή, μας πετάνε στο δρόμο», μας λέει μια γυναίκα, που δουλεύει στην εταιρεία περίπου δεκαπέντε χρόνια. «Μας έλεγαν να δουλεύουμε απλήρωτοι, να μπούμε σε εκ περιτροπής εργασία για να στηρίξουμε την εταιρεία», συμπληρώνει μια συναδέλφισσά της. Και μια άλλη μάς λέει: «Παλιότερα, έκανα τόσες πολλές υπερωρίες που ο άντρας μου με είχε ξεχάσει απ' το σπίτι». «Ξέραμε τι ώρα θα μπούμε αλλά όχι τι ώρα θα βγούμε», συμπληρώνει μια άλλη. Ο κύριος Γιώργος, από την πλευρά του, δουλεύει στον ΚΑΤΣΕΛΗ για 27 χρόνια. «Το θέμα είναι να αγωνιστούμε, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», λέει.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι του ΚΑΤΣΕΛΗ είχαν προχωρήσει σε μεγάλη δεκαήμερη απεργία το Νοέμβρη του '11, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή συνολικής αναδιάρθρωσης του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Καθόλου τυχαία, πριν από ένα μήνα η ΜΕΒΓΑΛ έκλεισε το υποκατάστημα Αθηνών, στο πλαίσιο της παράδοσης των δραστηριοτήτων διανομής σε εταιρείες logistics. Ταυτόχρονα, σε άλλους κολοσσούς του κλάδου, π.χ. ΦΑΓΕ, η εργοδοσία προχωρά σε 4ήμερο εκ περιτροπής.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καθημερινές οι εξορμήσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς

Με αποφασιστικότητα, σχεδιασμένα και οργανωμένα, συνεχίζεται το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα του ΚΚΕ με αιχμή την ανεργία, στην πειραιώτικη περιφέρεια από τις δυνάμεις των Τομεακών Οργανώσεων Πειραιά, Μεταφορών και Μετάλλου του Κόμματος, τις Κομματικές Οργανώσεις Υγείας, ΟΤΑ, Εκπαιδευτικών, Οικοδόμων. Με τη δράση τους να απλώνεται παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, στα καράβια, τα εργοστάσια, τα πολυκαταστήματα, στις εργατογειτονιές, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, ανοίγουν τη συζήτηση για την πολιτική πρόταση διεξόδου από τον εφιάλτη της ανεργίας και συνολικά από την καπιταλιστική βαρβαρότητα που καταθέτει στους εργαζόμενους και συνολικά το λαό το ΚΚΕ.

Κορυφαίος σταθμός της μεγάλης πολιτικής εξόρμησης των Κομματικών Οργανώσεων θα είναι η συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 8 το βράδυ στη Νίκαια, στην πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την ανεργία και την προστασία των ανέργων».

Στο πλαίσιο του πολιτικού ανοίγματος χτες σειρά είχε το εργοστάσιο μετάλλου της ΕΛΣΑ, όπου περιόδευσε ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του Κόμματος. Η συζήτηση με τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας έγινε στην αίθουσα συνελεύσεων του εργοστασίου. Στο εργοστάσιο δουλεύουν 162 εργαζόμενοι, σε τρεις βάρδιες. Κατασκευάζει μεταλλικές συσκευασίες τροφίμων, από το 2007 ανήκει στην πολυεθνική «Vogel & Noot SA». «Μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο έχει γίνει μείωση στους μισθούς μας πάνω από 10%. Εκοψαν όλα τα επιδόματα, περίπου 5, που είχαμε κατακτήσει. Και το Σάββατο δουλεύουμε πια χωρίς τις προσαυξήσεις. Οσοι προσλήφθηκαν τελευταία ήρθαν με μισθούς κάτω από 700 ευρώ», ανέφερε ένας εργαζόμενος, ενώ μία εργαζόμενη σημείωσε ότι «ούτε διάλειμμα δεν κάνουμε. Ξεζούμισμα. Και αν μιλήσεις, η ανεργία περιμένει».

Ο Σπ. Χαλβατζής συνομιλώντας με τους εργαζόμενους ανέφερε ότι το ΚΚΕ με κάθε τρόπο, στους τόπους δουλειάς, παντού δίνει όλες του τις δυνάμεις για να αναδείξει στους εργαζόμενους «την ανάγκη πάλης, σύγκρουσης για βαθιές αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας. Μιλάμε για την προσπάθεια που κάνουμε για να διαμορφωθούν όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί μία λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος». Τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται και σε περίοδο κρίσης ακόμα πιο βίαια είναι ταξική «μειώνει την τιμή της εργατικής δύναμης, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις με πρώτη την εργατική δύναμη, οδηγεί στην ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, πολύ πλατιές εργατικές, λαϊκές μάζες για να δίνει συνεχώς νέα προνόμια, νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο». Επισήμανε ότι είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές δυνάμεις - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ - που εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική, είναι στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επισήμανε ότι αυτή την πολιτική, τη στρατηγική της ΕΕ δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις, το εργατικό δυναμικό, τις παραγωγικές δυνατότητες, τον ορυκτό πλούτο για να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία, όμως αυτό προϋποθέτει αλλαγή τάξης στην εξουσία.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Βαφτίζουν ανάπτυξη την εργασιακή ζούγκλα

Φιέστα από την κυβέρνηση. Στάσεις εργασίας από τους λιμενεργάτες. Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Με αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλα τα λιμάνια της χώρας απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε αυτά, στη διαδικασία της πλήρους ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υποδομών της χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους τύπου COSCO. Στον Πειραιά, έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα και συγκέντρωση στις 12.30 στις πύλες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο. Για σήμερα Τετάρτη η κυβέρνηση οργανώνει στις 6 το απόγευμα μία φιέστα με τον πρωθυπουργό να «κατεβαίνει» στο εργασιακό κάτεργο της COSCO για να εγκαινιάσει την προβλήτα ΙΙΙ που κατασκευάζει το μονοπώλιο.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ολοκληρωτικής παράδοσης των ΟΛΠ, ΟΛΘ και άλλων λιμανιών στα μονοπώλια. Με βάση τις συμφωνίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ, στόχο έχουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσα στο 2013, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Το τυρί στη φάκα είναι η περιβόητη "ανάπτυξη", οι υποσχέσεις ότι κάθε λιμάνι θα γίνει πόλος επενδύσεων.

Λένε ψέματα: Την "εργασιακή ζούγκλα" στην COSCO, τις συνθήκες εργασίας στα κρουαζιερόπλοια και τα επιβατηγά πλοία, με εργαζόμενους χωρίς ΣΣΕ - κοινωνικοασφαλιστική προστασία, συνδικαλιστική οργάνωση, τα διατυμπανίζουν ως "πρότυπα" για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η πολυδιαφημιζόμενη εκποίηση των λιμανιών, των μαρίνων, των αιγιαλών στο μεγάλο κεφάλαιο οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος των εργαζομένων. Η ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών της χώρας δεν θα έχει επίπτωση μόνο στους λιμενεργάτες και στις συνθήκες δουλειάς τους, θα έχει άμεση επίπτωση στους εργαζόμενους στα πλοία, στα ναυπηγεία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά, στους μικρούς αλιείς και φτωχούς αγρότες, ακόμα και στις εισαγωγές και εξαγωγές που περιλαμβάνουν κρίσιμους τομείς στρατηγικής σημασίας.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα προς όφελός τους, αντίθετα προετοιμάζονται σε βάρος τους πρόσθετα αντεργατικά μέτρα, στα αδιέξοδα της πολιτικής τους, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης, μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης.

Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι να δυναμώσει ο δρόμος της ταξικής πάλης, να ανατραπεί ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης στο εργατικό κίνημα όπου αποτελούν πλειοψηφία οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, να αναπτυχθούν αγώνες σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, για λιμάνια λαϊκή περιουσία, ενταγμένα στον κεντρικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

Απεργία στην Εθνοdata

Απεργία έκαναν χτες οι εργαζόμενοι της Εθνοdata ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση των μισθών κατά 6% στους εργαζόμενους που αμείβονται από 1.000 ευρώ και κάτω. Οι μισθοί των υπόλοιπων εργαζόμενων είχαν μειωθεί το προηγούμενο χρόνο κατά 10%. Συνολικά είναι 500 εργαζόμενοι. Στη διάρκεια της απεργίας, πραγματοποίησαν γενική συνέλευση. Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Αττικής συμμετείχε στην περιφρούρηση της απεργίας στις εγκαταστάσεις της Εθνικής στο Γέρακα. Το κλαδικό και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Εθνική έχουν κάνει πρόταση στους εργαζόμενους της τράπεζας στο Γέρακα να πάρουν απόφαση για κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους στη θυγατρική. Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ