ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΕ - Α' ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ 2012
Μειώσεις μισθών με «όχημα» το αντεργατικό οπλοστάσιο

Φρένο στην επίθεση που εντείνεται στους χώρους δουλειάς μπορεί να βάλει μόνο η οργανωμένη, αγωνιστική δράση των εργαζομένων

Οι εστίες αντίστασης που δημιουργούνται ενάντια στην αντεργατική επίθεση (φωτ. από τη Phonemarketing) οπλίζουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική πείρα και συμπεράσματα
Οι εστίες αντίστασης που δημιουργούνται ενάντια στην αντεργατική επίθεση (φωτ. από τη Phonemarketing) οπλίζουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική πείρα και συμπεράσματα
Με «αέρα στα πανιά τους» και με πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εντείνεται μέρα με τη μέρα η επίθεση κατά των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς. Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το Α' πεντάμηνο του 2012, οι εργαζόμενοι - οι μόνοι που δεν ευθύνονται - πληρώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης με την αξία της εργατικής τους δύναμης να μειώνεται συνεχώς με διάφορους τρόπους που προσφέρει η νομοθεσία. Δεδομένου ότι η επίθεση αυτή θα ενταθεί από τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ και τους μεγαλοεργοδότες, η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην οργανωμένη δράση των εργαζομένων, στην αγωνιστική παρέμβαση του εργατικού κινήματος.

Μείωση μισθών...

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από 14 Φλεβάρη έως 31 Μάη 2012 - μετά την ψήφιση του ν. 4046/2012 - σε 19.034 επιχειρήσεις που απασχολούν 84.772 εργαζόμενους επιβλήθηκαν μειώσεις μισθών κατά μέσο όρο 23,32%, είτε με επιχειρησιακές, είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, σε 400 επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται 30.659 εργαζόμενοι, επιβλήθηκαν μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων μειώσεις μισθών από 16,25% έως και 40%. Σε 18.634 επιχειρήσεις, που απασχολούν 54.113 εργαζόμενους, επιβλήθηκαν μέσω ατομικών συμβάσεων μειώσεις μισθών μεσοσταθμικά κατά 23%. Πάντως, από τις 15 Μάη μέχρι και τις 31 Μάη, μέσα σε ένα 15ήμερο οι επιχειρήσεις που επέβαλαν μειώσεις μισθών αυξήθηκαν κατά 2.696 και άλλοι 20.571 εργαζόμενοι προστέθηκαν σε αυτούς που μειώθηκε ο μισθός τους.

...και ευελιξία

Το διάστημα 1/1/2012-31/1/2012 με το άρθρο 37 του ν. 4024/2011 υπογράφηκαν μόλις 53 επιχειρησιακές συμβάσεις (σ.σ. οι 44 με ενώσεις προσώπων, οι 8 με επιχειρησιακά σωματεία και 1 με διαιτητική απόφαση), καθώς από 1/2/2012 οι εργοδότες ανέμεναν την εφαρμογή του νέου Νόμου (4046/2012).

Ταυτόχρονα, το Α' πεντάμηνο του 2012 36.522 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε ευέλικτες μορφές εργασίας (σ.σ. με αντίστοιχη μείωση μισθού) και συγκεκριμένα 19.999 μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 16.523 σε εκ περιτροπής εργασία. Επίσης στις 234.238 νέες προσλήψεις του Α' πενταμήνου, μόνο οι 131.058 συμβάσεις είναι πλήρους απασχόλησης (55,95% των νέων συμβάσεων) και οι 103.180 είναι συμβάσεις ευέλικτης εργασίας (80.710 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 22.470 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας), αντιπροσωπώντας το 44,05% επί του συνόλου των νέων συμβάσεων. Ενδεικτικό της αυξητικής τάσης της ελαστικής εργασίας είναι ότι το 2010 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 67% των νέων συμβάσεων και το 2011 αντιπροσώπευαν το 60,4%.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ

Δεν καταβάλλονται τα έξοδα μετάβασης στο εξωτερικό για θεραπεία σπάνιας ασθένειας σε ΑμΕΑ με αναπηρία 82%

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν χτες η Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και οι τοπικές Γραμματείες Εβρου του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η μη καταβολή σε ΑμΕΑ με αναπηρία 82% των εξόδων μετάβασης στο εξωτερικό, αν και ήδη έχουν εγκριθεί.

Οπως καταγγέλλουν οι φορείς, η Α. Α. πάσχει από αγγειωμάτωση, μια σπάνια ασθένεια η οποία έχει επιφέρει επιπτώσεις σε ζωτικά της όργανα. Εξαιτίας αυτής της ασθένειας κινδυνεύει η όρασή της. Εδώ και 14 χρόνια πηγαίνει (αρχικά κάθε εξάμηνο και στη συνέχεια κάθε χρόνο) σε ειδικό ιατρικό κέντρο στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιείται έλεγχος των αγγειωμάτων και αν κριθεί αναγκαίο γίνεται επιτόπου και επέμβαση.

Μέχρι πέρσι το Ταμείο προκατέβαλλε το ποσό για το κόστος της μετάβασης, της παραμονής και της νοσηλείας. Τώρα ο ΕΟΠΥΥ ενώ έχει εγκρίνει τη μετάβαση για νοσηλεία με συνοδό για 5 μέρες, κωλυσιεργεί και δε δίνει τα χρήματα, περίπου 2.500 ευρώ, που απαιτούνται για το ταξίδι και τη διαμονή. Της έχει χορηγήσει μόνο το ευρωπαϊκό έντυπο Ε 112 για νοσηλεία στο εξωτερικό, μέσω του οποίου καλύπτεται το κόστος των ιατρικών εξετάσεων και επεμβάσεων.

Στις αλλεπάλληλες οχλήσεις της προς τον ΕΟΠΥΥ (από τις 21 Μάη ξεκίνησε η ταλαιπωρία) την ενημέρωσαν πως απαιτείται έγκριση του ΔΣ, το οποίο όμως δεν έχει συνεδριάσει. Μάλιστα, την προέτρεψαν να καλύψει η ίδια το κόστος, να προσκομίσει τις αποδείξεις και όταν γίνει η εκκαθάριση να εισπράξει τα χρήματα.

«Δεν έχω να πληρώσω αυτά τα χρήματα. Το ραντεβού στο ιατρικό κέντρο του Λονδίνου έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιούλη και ο ΕΟΠΥΥ κωλυσιεργεί. Στην πραγματικότητα εμπαίζει και εκβιάζει χιλιάδες ΑμΕΑ που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος για φάρμακα, θεραπείες, αναλώσιμα υλικά», δήλωσε στον «Ρ».

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ απαίτησαν να καταβληθούν εδώ και τώρα τα αναγκαία χρήματα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία της ασθενούς καθώς και να δοθούν τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, όλα τα επιδόματα των ΑμΕΑ. Ταυτόχρονα, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για δωρεάν φάρμακα και θεραπείες, καθώς και για άμεση, έκτακτη, οικονομική ενίσχυση όλων των αναπήρων ύψους 1.000 ευρώ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και την κρίση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Πρόσκληση κοινού αγώνα προς φαρμακοποιούς

Μεγάλωσαν οι ουρές από χτες στα φαρμακεία του Πειραιά, λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών απ' την Αθήνα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Η αυξημένη προσέλευση στα φαρμακεία του Πειραιά άρχισε την περασμένη βδομάδα, όταν η πλειοψηφία της ηγεσίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), πρότεινε - και τελικώς αποφασίστηκε με 13 ψήφους διαφορά στη Γενική Συνέλευση - να συνεχιστεί η άρση της χορήγησης φαρμάκων, με πίστωση ως «μορφή πάλης» για τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τους φαρμακοποιούς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, «καταγγέλλει όλες τις κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους, τις καθαρά αντιλαϊκές και αντιασφαλιστικές λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έφερε στην κατάντια του σημερινού ΕΟΠΥΥ που δεν μπορεί, όπως δηλώνει, να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα το σήριαλ της άρσης της πίστωσης προς εμάς να συνεχίζεται και να καταληστεύεται σαν ένα νέο χαράτσι το πενιχρό από τις συντάξεις μας εισόδημα». «Δεν έχουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, καμιά αντίρρηση ότι οι φαρμακοποιοί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους, έχουν απόλυτο δίκιο να διεκδικούν αυτά που τους χρωστά το ασφαλιστικό σύστημα. Οπως έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένα οι ασφαλισμένοι δεν έχουν φταίξει σε τίποτα για να είναι τα θύματα του καθενός».

Να αναδειχτούν οι πραγματικές αιτίες

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων καλεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όπως και τους άλλους φαρμακευτικούς συλλόγους «να αναδείξουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος που είναι η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων», υπογραμμίζοντας: «Οσο αυτό το παραβλέπουν και δεν το αναδεικνύουν τόσο και ο αγώνας τους θα λιμνάζει χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και συνεχώς θα "τη πληρώνουν" οι ασφαλισμένοι. Για εμάς, το φάρμακο δεν είναι είδος πολυτελείας, ούτε εμπόρευμα, είναι η ίδια η ζωή μας και σαν τέτοιο κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σημασία του».

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί τους φαρμακοποιούς σε κοινούς αγώνες ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για να λυθεί το πρόβλημα και των δύο πλευρών.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«OPINION»: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δημοσκοπήσεων «Opinion», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Είχαν προηγηθεί 3ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια την περασμένη Παρασκευή και χτες Δευτέρα. Η εργοδοσία μέχρις στιγμής έχει εξοφλήσει μόνο το Γενάρη κι αυτό μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

«ΚΑΤΣΕΛΗΣ»: Την ερχόμενη Κυριακή, πραγματοποιούνται οι εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία ΚΑΤΣΕΛΗΣ (αρτοποιία). Οι εργαζόμενοι καλούνται να εκλέξουν νέα διοίκηση του σωματείου τους, σε μια περίοδο που η εργοδοσία συνολικά στον κλάδο, αλλά και στην εταιρεία, εντείνει την επιθετικότητά της.

ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ «ΑΓΓΕΛΟΥ»: Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην εταιρεία σκυροδέματος ΑΓΓΕΛΟΥ. Η εργοδοσία απαιτεί εκ περιτροπής εργασία δύο βδομάδων το μήνα ή 40 απολύσεις.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κινητοποιήσεις για επιδόματα και θεραπείες

Με την πλειοψηφία των αναπήρων και των χρόνια πασχόντων να μην έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από το Μάρτη και τον ΕΟΠΥΥ να συνεχίζει τη στάση πληρωμών για τις πανάκριβες θεραπείες τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και καλούν ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες σε αγωνιστική πανστρατιά:

  • Σήμερα Τρίτη 26/6 στη 1 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27). Για να καταβληθούν τώρα όλα τα επιδόματα των ΑμΕΑ. Να καταβληθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλες τις οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων.
  • Την Πέμπτη 28/6 στις 11 π.μ. στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ (Κηφισίας 39). Για να καταβληθούν άμεσα όλα τα οφειλόμενα για φάρμακα και θεραπείες από τον ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους, αλλά και τους υγειονομικούς. Αμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ