ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούνη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρέκβιεμ στο ... σκοτάδι

Κορυφώνεται το δράμα στην απαξιωμένη από την κυβέρνηση Ορχήστρα των Χρωμάτων

Στο ...σκοτάδι μιας ανάλγητης πολιτικής, βουλιάζει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, που μετά από μια πορεία χρόνιας εγκατάλειψης και απαξίωσης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγείται σε αδιέξοδο με ορατό τον κίνδυνο κατάργησής της.

Την ανάγκη στήριξης της ορχήστρας έχει επισημάνει πάμπολλες φορές το ΚΚΕ και μέσω παρεμβάσεών του στη Βουλή. Υπενθυμίζουμε την Ερώτηση (16/3) των βουλευτών του Θανάση Παφίλη, Γιάννη Ζιώγα, Κώστα Καζάκου, Λιάνας Κανέλλη και Γιάννη Πρωτούλη, καθώς και την Επίκαιρη Ερώτηση (28/3) που κατέθεσε η βουλευτής Βέρα Νικολαΐδου, προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, τονίζοντας πως η όποια συγχώνευση ή ενδεχόμενη διάλυσή της θα σημάνει την αφαίρεση ενός πολύτιμου κομματιού από την πολιτιστική ζωή του τόπου.

Χαριστική βολή για την Ορχήστρα υπήρξε η διακοπή φέτος της ετήσιας επιχορήγησής της από το ΥΠΠΟΤ, αλλά και τα «μαγειρέματα» ένταξής της στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Ο μηδενισμός της τακτικής επιχορήγησής της για το 2011 από το ΥΠΠΟΤ - παραβίαση της υποχρέωσης του απέναντί της - της στερεί πλέον κάθε δυνατότητα κάλυψης λειτουργικών δαπανών και προγραμματισμού. Αξιοσημείωτο, ότι για πρώτη φορά φέτος δεν πραγματοποιήθηκε το ετήσιο αφιέρωμα στον ιδρυτή της, Μάνο Χατζιδάκι, ενώ ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη για 24/6 συναυλία - αφιέρωμα στον Ελύτη, στο Ηρώδειο.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι, μηδενικός προϋπολογισμός

«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι υπεύθυνοι» είναι η κραυγή αγωνίας των μουσικών της ορχήστρας, που απλήρωτοι επί επτάμηνο, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και το ΔΣ και την ηγεσία του ΥΠΠΟΤ (7/6), εκφράζουν παράλληλα την αντίθεσή τους στην ένταξη της Ορχήστρας στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Αναφέρουν πως ενώ αρχικά το ΥΠΠΟΤ είχε δεσμευτεί ότι θα διατηρούσε την καλλιτεχνική ανεξαρτησία και τον ελάχιστο αριθμό απαραίτητων μουσικών (40), φαίνεται ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ζητούν το ΥΠΠΟΤ να βρει άλλη λύση, «αλλιώς να αναλάβει την ευθύνη και να δηλώσει ότι επιλέγει να κλείσει την Ορχήστρα των Χρωμάτων και όχι να προσπαθεί να αποποιηθεί των υποχρεώσεων απέναντί της, σύμφωνα με το νόμο. Υποχρεώσεις που δεν τήρησε, μηδενίζοντας τον προϋπολογισμό αυθαίρετα και παράνομα».

Η οικονομική κατάσταση της ορχήστρας περιγράφεται αναλυτικά στην ενημέρωση (6/6) στο blog των μουσικών της: 1) Εκκρεμεί από το 2003 δάνειο αρχικού κεφαλαίου 964.000 ευρώ. Η ληξιπρόθεσμη οφειλή στις 28/7/2008 ανερχόταν σε 1.042.249,18, ποσό που θα έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω τόκων. 2) Πέραν του δανείου, το έλλειμμα της Ορχήστρας στις 31/12/2009 ήταν 569.659,30 ευρώ. Με ανελαστικά έξοδα 1.670.000, και επιχορήγηση για το 2010 1.300.000 από το ΥΠΠΟΤ και 100.000 από το Ιδρυμα Ωνάση (προκαταβολή λόγω της σύμβασης με τη Στέγη) ήταν αναμενόμενο το έλλειμμα στις 31/12/2010 να εκτιναχθεί στις 931.812,38, αύξηση 362.153,08 ή 63,6%, παρόλο που υπήρξε δραστική περικοπή στις εκδηλώσεις. Σήμερα (6/6/), η Ορχήστρα οφείλει 6 1/2 μισθούς στους μόνιμους συνεργάτες της, και αμοιβές 18(!) μηνών σε έκτακτους μουσικούς, σολίστ, κλπ. Μέσα στο 2011 έλαβε μόνο 100.000 από το Ιδρυμα Ωνάση (ως Β' δόση των 300.000 που προβλέπει η σύμβαση), ενώ από το ΥΠΠΟΤ αναμένεται έκτακτη επιχορήγηση 300.000, που θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ, αφού η Ορχήστρα από 1/6/2011 δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα.

«Η αντοχή μας έφτασε στα όριά της...»

«Η ταλαιπωρία που έχει υποστεί η Ορχήστρα από την πολιτεία και η επί της ουσίας αδιαφορία των υπουργών Πολιτισμού από την ίδρυσή της έως σήμερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει δημιουργήσει κατάσταση αβάσταχτη για τους εργαζόμενους», ανέφερε στην επιστολή παραίτησης του (3/6) ο επί 20 χρόνια αρχιμουσικός της Μίλτος Λογιάδης. «Παρά τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς (ο απλός μουσικός αμείβεται με 650 ευρώ μηνιαίως) και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, η μέχρι τώρα καλλιτεχνική παρουσία της Ορχήστρας αποδεικνύει την αφοσίωση και την πίστη στα ιδανικά του ιδρυτή της... Η αντοχή όλων μας όμως έφτασε στα όριά της. Ο παράνομος μηδενισμός της τακτικής επιχορήγησης (...) και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης (...) έχουν οδηγήσει το μόνιμο δυναμικό και τους εκτάκτους συνεργάτες της σε απελπισία (...). Ο Μάνος Χατζιδάκις δε θα δεχόταν ποτέ να βλέπει συναδέλφους του μουσικούς σε αυτή την απελπιστική κατάσταση».

Μία μέρα μετά την παραίτηση Λογιάδη, το ΥΠΠΟΤ, ως Πόντιος Πιλάτος, αναφέρθηκε στους «διαχρονικά ελλειμματικούς προϋπολογισμούς της Ορχήστρας» και στο συσσωρευμένο «έλλειμμα που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ». Πουθενά λόγος για τις ευθύνες της ασκούμενης πολιτικής και τον παράνομο μηδενισμό της επιχορήγησης! Προειδοποίησε πως «το ΥΠΠΟΤ επανεξετάζει συνολικά το θέμα των ορχηστρών»(!), και ότι σε προσεχές νομοσχέδιο θα γίνει η νομοθετική ρύθμιση ένταξης της Ορχήστρας στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Παρότι διατείνεται πως «θα διατηρήσει τη φυσιογνωμία της» και «δικό της καλλιτεχνικό προγραμματισμό», καμία κουβέντα για το τι θ' απογίνουν οι 40 μουσικοί της(!).

Οι παραπάνω αρνητικές εξελίξεις για πολλούς σηματοδοτούν την τελευταία πράξη της εικοσάχρονης και πλέον ιστορίας του συμφωνικού συνόλου. «Ενα από τα θαυμαστά σου έργα, έφτασε σε ένα ανέντιμο τέλος από πράξεις κυβερνήσεων και προσώπων χωρίς ιδανικά» ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, Θόδωρος Αντωνίου, σε πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρίας - σαν γράμμα προς τον Μ. Χατζιδάκι. «...Αν ήσουν κοντά μας (...) δε θα τολμούσαν τόσο ύπουλα να διαλύσουν την Ορχήστρα των Χρωμάτων».


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Μαύρα λόγια

1. Οσο κι αν προσπαθώ να την αποφύγω, η ψυχαναλυτική μέθοδος είναι επίκαιρη και απαραίτητη όσο ποτέ. Ο νωθρός Γιωργάκης, που ελπίζει στη μετά θάνατον παραμονή του στην εξουσία, κατέστησε αυτόχειρα τον χειρότερο εχθρό του αναθέτοντάς του τη διακυβέρνηση της χώρας. Για πρώτη φορά η λογική εγκατέλειψε δύο ανθρώπινα πλάσματα μόνο και μόνο γιατί δεν άντεχε το μέτριο πνεύμα τους.

2. Η αξιοθρήνητη κατάσταση των βουλευτών την κυβέρνησης βρίσκεται σε συνεχή έξαρση. Η χαύνωση που τους ταλανίζει δεν κατάφερε να επηρεάσει και τον κόσμο. Ως εκ τούτου, περιφέρουν δεξιά και αριστερά τη διανοητική τους πενιχρότητα περιμένοντας την οριστική πτώση τους.

3. Αυτό που πληρώνουμε στην πραγματικότητα είναι μια επιθυμία του μακαρίτη Ανδρέα σε μια κρίση ματαιοδοξίας. Επιθύμησε σφόδρα, όπως κάθε μικροαστός, την επέκταση του εαυτού του, και ιδού ο φωστήρας γιος. Κάθε φορά που βλέπω τον Γιωργάκη γερνάω δέκα χρόνια. Τι σημασία έχει αν εξαφανιστεί κάποτε από τη ζωή μας; Μας έπαιξε, και αυτή είναι η μόνη και μαύρη αλήθεια.

4. Οποιος καλλιτέχνης πιστεύει πως μπορεί να ξεφύγει από την τρέλα των ημερών θα υποστεί αυτά που έγραψε ο Χόφμαν στις Εγκατεσπαρμένες σκέψεις: «Ποιος καλλιτέχνης νοιάστηκε ποτέ για τα πολιτικά συμβάντα των ημερών του. Ο καλλιτέχνης ζει μόνο μέσα στην τέχνη του και μόνο μέσα στην τέχνη του περιδιαβαίνει τη ζωή. Αλλά καιροί τραγικοί, δύσκολοι άρπαξαν τον άνθρωπο με τη σιδερένια γροθιά τους και ο πόνος τού αποσπά από τα χείλη κουβέντες που άλλοτε ήταν άγνωστες σ' αυτόν».

5. Το πάθος της λύπης έχει καταλάβει και καταβάλει τον Νεοέλληνα. Η απάθειά του δεν είναι βουδιστικής φύσης, αλλά αποτέλεσμα μεγάλης αδυναμίας. Ο,τι του απομένει είναι η περιφρόνηση, η μόνη που μπορεί να τον βοηθήσει ν' αρχίσει να βλέπει προσεκτικά.

6. Ο αρχιεπίσκοπος είναι σιωπηλός. Εχει την τύχη να μην είναι νομοθέτης ούτε δικαστής. Γνωρίζει το κέντρο του καθημερινού θανάτου, αλλά δεν τολμά να ξεπεράσει τα όριά του και να τον ψηλαφίσει. Ούτε τολμά να καθρεφτιστεί, ως όφειλε, μέσα του. Μου είναι συμπαθής, αλλά τρυφερά αδιάφορος. Τι θα μπορούσε να κάνει με ό,τι μας αφανίζει; Ν' αναβλύσουν από μέσα του τα λόγια του Ιεζεκιήλ: «Δος το σημείον επί το πρόσωπον των ανδρών των στεναζόντων και κατοδυνομένων. Δώσε το σημάδι στο πρόσωπο των ανθρώπων που αναστενάζουν και υποφέρουν. Να κατασκάψουν την πόλη και οικοδομήματα». Μόνον έτσι ο αρχιεπίσκοπος θ' αποφύγει αυτό που περιγράφει ο Χρυσόστομος: «τα μέλη των συνάξεων να ελαττώνονται, τους προφήτες να προσβάλλονται, τους αποστόλους να καταφρονούνται και τους πατέρες να παραθεωρούνται».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ