ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούνη 2011
Σελ. /32
20ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στα χνάρια της Ιστορίας του ΚΚΕ

8 - 10 Ιούλη, στη Στερεά Ελλάδα, με κατασκήνωση στο κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα

Σταθμός στην καλοκαιρινή πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΝΕ είναι το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης, ένας «θεσμός» που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια! Στο φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο, θα συναντηθούν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από όλη τη χώρα, στη Ρούμελη, στα «λημέρια» του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, κάτω από το σύνθημα: «Η ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: αγώνας για ανατροπή».

Η κατασκήνωση του διημέρου θα γίνει στα Καμένα Βούρλα, στο κάμπινγκ του ΕΟΤ και οι εκδηλώσεις του θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 8 Ιούλη μέχρι και την Κυριακή 10 Ιούλη, που θα είναι και η μέρα αναχώρησης των νεολαίων για τις περιοχές τους. Στο πλαίσιο του Διημέρου περιλαμβάνεται «γνωριμία» με την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, της Αγόριανης, των Μαρμάρων κ.ά.

Στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται από την ΚΝΕ στο πλαίσιο του Διημέρου, περιλαμβάνονται:

Παρασκευή 8/7: Βιβλιοπαρουσίαση με θέμα: «Η παρουσίαση των Ιστορικών ντοκουμέντων του ΚΚΕ: Η 3η Συνδιάσκεψη, η 6η Πλατιά ολομέλεια, η 12η Ευρεία ολομέλεια». Θεατρική παράσταση. Λαϊκό γλέντι.

Σάββατο 9/7: Αθλητικές δραστηριότητες. Στις 6:00 το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία στην πόλη της Λαμίας - τοποθέτηση μνημείου στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας (χώρος εκτελέσεων μαχητών του ΔΣΕ). Εκδήλωση για «τη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη», που στο πλαίσιό της θα περιλαμβάνεται και αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι. Λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 10/7: Στις 11.00 το πρωί αναχώρηση από την κατασκήνωση για τη Λιλαία - Επίσκεψη στο σπίτι του διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου).

Και στο φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, η ΚΝΕ στρέφει το βλέμμα σε κορυφαίες φάσεις της ταξικής πάλης του λαού μας, στρέφει το βλέμμα στην Ιστορία του ΚΚΕ, μαθαίνει, διδάσκεται, πεισμώνει, ατσαλώνεται. Γιατί πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό σημαίνει πάλη για την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων, πάλη για την ανατροπή, για την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Από αυτό το πρίσμα, στρέφοντας το βλέμμα και μελετώντας την Ιστορία του ΚΚΕ, πλουτίζουν οι νέοι από τα διδάγματα αυτής της Ιστορίας στον αγώνα τους για το σήμερα και το αύριο. Και ο χαρακτήρας του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου δίνει τη δυνατότητα στους νέους και τις νέες να έρθουν σε επαφή με τα πολύτιμα αυτά διδάγματα με ένα διαφορετικό τρόπο: Πατώντας στα ίδια λημέρια που χρόνια ο λαός μας έγραψε Ιστορία. Με μια ωραία εκδρομή. Με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Με μια πλατιά συνάντηση και ανταλλαγή εμπειρίας με νέους συντρόφους από όλη τη χώρα.

Το ραντεβού, λοιπόν, πλησιάζει. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσια πείρα από το φεστιβαλικό άνοιγμα στη νεολαία

Η πλούσια πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, που αναπτύσσεται σε τόπους δουλειάς, μαθητείας, εργατογειτονιές, σχολεία και πανεπιστήμια, και θα κορυφωθεί με το κεντρικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη, στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στην οργάνωση της πάλης, την ισχυροποίηση της ΚΝΕ.

Η συμμετοχή της νεολαίας είναι μαζική και αναδεικνύει τους ουσιαστικούς δεσμούς που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από την πλούσια δραστηριότητα της Οργάνωσης, σε σχολεία, σχολές και τόπους δουλειάς. Μεγάλη είναι και η συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων και άλλων ερασιτεχνικών νεανικών σχημάτων, μεταναστών, που βρήκαν βήμα έκφρασης της δημιουργίας τους στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ. Στην επιτυχία των εκδηλώσεων συνέβαλε και η πολυμορφία τους με μουσικά αφιερώματα, απαγγελίες, βιντεοπροβολές κ.λπ.

Στα Μαθητικά Φεστιβάλ, στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στις συνοικίες, στα πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ και σε χώρους δουλειάς, τα μέλη της ΚΝΕ συζητούν την πολιτική πρόταση διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ, με τους νέους, με τους οποίους συναντήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής θύελλας που σαρώνει τα δικαιώματα όλου του λαού και των παιδιών του. Στο επίκεντρο των συζητήσεων μπαίνουν το ταξικό σχολείο σήμερα και η ανωτερότητα του σχολείου στο σοσιαλισμό, η αναγκαιότητα ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος και συμπόρευσής του με το ταξικό εργατικό κίνημα, η ανάγκη μελέτης της Ιστορίας του ΚΚΕ, ώστε οι νεότερες γενιές να αντεπεξέλθουν στις πιο δύσκολες και σύνθετες συνθήκες. Επίσης τα βάρβαρα μέτρα που πλήττουν τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, η ανεργία που τσακίζει ιδιαίτερα τους νέους και η ανάγκη κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Σημαντική είναι η πείρα από την πραγματοποίηση παρεμβάσεων και εκδηλώσεων έξω από τόπους δουλειάς και μαθητείας, εκεί που εκπαιδεύεται η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, εκεί που η εργατική τάξη χύνει τον ιδρώτα της για να παράγει τον πλούτο. Αναδεικνύεται πολύ πιο άμεσα η αναγκαιότητα της οργάνωσης της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, την πάλη για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που κουμάντο θα κάνουν οι παραγωγοί του πλούτου. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο εργοστάσιο κουφωμάτων «ΠΛΑΙΣΙΟ» με τη συμμετοχή των εργαζομένων του εργοστασίου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και περιφρουρούν το εργοστάσιο και τα εμπορεύματα για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλουν οι εργοδότες. Από τη συζήτηση με τους ίδιους τους εργάτες, αναδείχτηκε ότι σήμερα κλείνουν μια σειρά από εργοστάσια, όχι επειδή δε χρειάζονται, ούτε επειδή είναι υψηλοί οι μισθοί, αλλά επειδή δεν είναι όσο κερδοφόρα θέλουν οι καπιταλιστές. Ετσι προτιμούν να τα κλείσουν, να μαζέψουν τα κέρδη τους και να τα επενδύσουν κάπου που θα τους αποφέρουν περισσότερα και μεγαλύτερα κέρδη, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους. Αποτυπώθηκε η ανασφάλεια και ο φόβος που κυριαρχεί, αποτέλεσμα της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και το κύρος του ΚΚΕ και η αποδοχή της πολιτικής του πρότασης.

Για τον Κομματικό Τύπο

Οι ΟΒ Εργαζομένων στα ΜΜΕ, ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθήνας και ΕΜΠΟ Παντείου της ΚΝΕ διοργανώνουν, σήμερα Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος - γιατί η αλήθεια γράφεται με κόκκινο». Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, έναντι πλατείας Κολιάτσου).

Εργατικό Φεστιβάλ στο Γεντί Κουλέ

Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης

Το 2ο Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη με σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», διοργανώνουν στις 30/6 και 1/7, οι κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Το φεστιβάλ θα γίνει στο Γεντί Κουλέ, ιστορικό τόπο όπου μαρτύρησαν πολλοί κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Οι διήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, τη δεύτερη μέρα.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» και συζήτηση για την ανεργία. Συναυλία με τους Τre Note και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι και λαϊκό γλέντι.

Τη δεύτερη μέρα θα υπάρχει αφιέρωμα με θέμα «Γεντί Κουλέ - Τόποι μαρτυρίων και φυλακών» από το συγκρότημα και τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Θεατρικό με τίτλο «Η ζωή είναι ωραία» από τη Θεατρική Ομάδα «Χωρίς αυλαία» του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς. Συναυλία από τους 3 laloun. Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από την Ορχήστρα του ΠΑΜΕ. Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6.30 το απόγευμα.

Υποδοχή νέων μελών

Εκδήλωση υποδοχής νέων μελών διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 1η Ιούλη, στις 11 το πρωί, στο Γεντί Κουλέ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό τόπο και στο χώρο των εκτελέσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ