ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΔΠΔ ΟΗΕ
Αρχισαν τη διαδικασία έκδοσης Μιλόσεβιτς!
  • Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε την απαίτηση της Χάγης για έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε δικαστήριο του Βελιγραδίου, ζητώντας να κινηθεί άμεσα η διαδικασία προσαγωγής του πρώην Προέδρου
  • Πραξικοπηματικό χαρακτήρισε το κυβερνητικό διάταγμα (δεν ψηφίστηκε ούτε από τα μισά μέλη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης) το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, που πραγματοποιεί σήμερα νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας

Associated Press

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο ολισθηρός δρόμος «συνεργασίας» του Βελιγραδίου με το στημένο από τους ΝΑΤΟικούς εισβολείς του '99 Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία άνοιξε για τα καλά... Χτες το απόγευμα, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης μετέφερε σε δικαστήριο του Βελιγραδίου το αίτημα του ΔΠΔ για έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη, καλώντας να κινηθεί άμεσα η σχετική διαδικασία!

Αυτό σημειώνεται μόλις ένα 24ωρο αφότου, την περασμένη Κυριακή, τέθηκε σε ισχύ το πραξικοπηματικό κυβερνητικό διάταγμα για την έκδοση του πρώην Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη... Το διάταγμα, που ψηφίστηκε μόνον από τα μισά μέλη του γιουγκοσλαβικού Υπουργικού Συμβουλίου (καθώς οι υπουργοί -πλην ενός που το καταψήφισε - από το Λαϊκό Κόμμα Μαυροβουνίου επέλεξαν να απουσιάζουν), αναμένεται με συνοπτικές διαδικασίες να οδηγήσει σε 10 με 23 μέρες(!) στην έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων τουλάχιστον 15 πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν (και... μυστικά) εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ...

Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ μετέδωσε την κίνηση του Γιουγκοσλάβου υπουργού Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκρούμπατς, προς δικαστήριο του Βελιγραδίου αναφέροντας συγκεκριμένα πως ο τελευταίος παρουσίασε σε δικαστήριο του Βελιγραδίου την απαίτηση του ΔΠΔ για έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας αντέδρασε έντονα καταγγέλλοντας τις πραξικοπηματικές ενέργειες ψήφισης του αντισυνταγματικού, όπως το χαρακτηρίζει, διατάγματος, και ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση νέας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου.

Επιπλέον, η νομική υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς κατέθεσε αίτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να αποφανθεί εάν το κυβερνητικό διάταγμα έκδοσης Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη, το οποίο χαρακτήρισε «νομική πειρατεία», είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή όχι.

«Το μέτρο είναι νομική πειρατεία», δήλωσε χτες εις εκ των δικηγόρων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Τόμας Φίλα, που πρόσθεσε πως ο πρώην Πρόεδρος διάβασε το κυβερνητικό διάταγμα περί συνεργασίας με τη Χάγη, λέγοντας πως ήταν τουλάχιστον παράνομο μεταξύ άλλων και επειδή τα μισά μέλη του γιουγκοσλαβικού Υπουργικού Συμβουλίου απουσίαζαν όταν ψηφίστηκε... «Είναι μία πολιτική απόφαση που παραβιάζει κατάφωρα το νόμο», τόνισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο Τόμας Φίλα.

Τα επιχειρήματα που έχει η υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς είναι ισχυρά, καθώς, αφ' ενός, το Σύνταγμα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ρητώς απαγορεύει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών σε ξένες χώρες και, αφ' ετέρου, η διαδικασία ψήφισης κυβερνητικών διαταγμάτων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προβλέπεται μόνο σε συνθήκες πολέμου! Εντούτοις, θεωρείται απίθανο να γίνει δεκτή η αίτηση της νομικής υπεράσπισης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καθώς και το... Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ήταν από τα πρώτα οχυρά που «έπεσαν» από την DOS («Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση») μετά τις εκλογές και τα γεγονότα της 5ης του Οκτώβρη 2000, που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην Προέδρου...

Σε 10 ή 23 μέρες η έκδοση Μιλόσεβιτς;

Μετά απ' αυτές τις εξελίξεις, ο πυρετός στο Βελιγράδι κορυφώνεται μαζί με τις συνοπτικές νομικές και άλλες διαδικασίες για την τελική έκδοση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόισα Τσόβιτς, ο Μιλόσεβιτς θα εκδοθεί στο ΔΠΔ το νωρίτερο σε 10 και το αργότερο σε 23 μέρες. «Πρώτα το τριμελές περιφερειακό δικαστήριο πρέπει να πάρει την απόφαση έκδοσης, μετά ακολουθεί περίοδος οκτώ ημερών για την άσκηση έφεσης και, τέλος, εκδίδεται, το αργότερο σε 15 μέρες, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε συγκεκριμένα ο Τσόβιτς σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό σταθμό «Στούντιο Β» του Βελιγραδίου.

Σε ερώτηση γιατί θα είναι ο Μιλόσεβιτς ο πρώτος Γιουγκοσλάβος πολίτης που θα εκδοθεί στο ΔΠΔ ως ύποπτος για εγκλήματα πολέμου, ο Τσόβιτς απάντησε πως προηγείται λόγω... ιεραρχίας!

Το ίδιο 24ωρο, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Μομτσίλο Γκρούμπατς, υπεραμύνθηκε του «σύννομου» του κυβερνητικού διατάγματος περί συνεργασίας Βελιγραδίου-ΔΠΔ, προκαταλαμβάνοντας, μάλιστα, και την τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου: «Η πιθανότητα το Γιουγκοσλαβικό Συνταγματικό ΔΙκαστήριο να ακυρώσει το διάταγμα συνεργασίας με το ΔΠΔ θα μπορούσε να υπάρχει εάν κριθεί πως δεν είναι σύννομο με το συνταγματικό πλαίσιο... Εντούτοις δεν πιστεύω πως το δικαστήριο θα φθάσει σ' αυτή την απόφαση»!

Ο Γκρούμπατς ισχυρίστηκε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τη Χάγη να μην εκδοθούν άλλοι πρώην Γιουγκοσλάβοι πολίτες πλην αυτών που διατέλεσαν σε ανώτερα πόστα προηγούμενων κυβερνήσεων. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γκλας Ζάβνοστι», ο Γκρούμπατς πρόσθεσε πως όλοι οι άλλοι ύποπτοι Γιουγκοσλάβοι που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα μπορούσαν να δικαστούν από τα γιουγκοσλαβικά δικαστήρια, αμέσως μόλις υλοποιηθεί η «μεταρρύθμισή τους»...

Δε θα ήταν μάλλον υπερβολή να επισημάνει κανείς πως ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης αποδείχτηκε βασιλικότερος του βασιλέως, μιας που ακόμη και δικαστικοί παράγοντας του δικαστηρίου της Χάγης δήλωσαν πως το ψήφισμα του κυβερνητικού διατάγματος περί συνεργασίας ΔΠΔ-Βελιγραδίου «αποτελεί ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα, μολαταύτα δε σημαίνει πολλά πράγματα». Μάλιστα, η Φλόρες Χάρτμαν, εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελέα του ΔΠΔ, Κάρλα Ντελ Πόντε, δεν παρέλειψε να ασκήσει νέες πιέσεις για βραχυπρόθεσμη έκδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς λέγοντας πως η συνεργασία μεταξύ Χάγης-Βελιγραδίου «απαιτεί εφαρμογή»!

Μέχρι την Τετάρτη δίνουν «διορία» οι Αμερικανοί...

Τελεσίγραφο 48 ωρών (το αργότερο μέχρι την Τετάρτη) δίνουν οι ΗΠΑ στο Βελιγράδι προκειμένου να οδηγηθεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο της Χάγης, ειδάλλως θα μποϊκοτάρουν τη διεθνή διάσκεψη δωρητών, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες!

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ», που επικαλείται δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού διπλωμάτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ανακοινώσει την προσεχή Τετάρτη εάν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη δωρητών των Βρυξελλών καθώς δεν είναι πλήρως ικανοποιημένο με την «απλή ψήφιση του διατάγματος από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση».

«Το κυβερνητικό διάταγμα που ρυθμίζει τη συνεργασία με τη Χάγη βοηθά, αλλά δεν είναι αρκετό αυτό και μόνον. Η Ουάσιγκτον θέλει περισσότερη δράση», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» Αμερικανός διπλωμάτης που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, τα γιουγκοσλαβικά δικαστήρια θα εκδώσουν τα μυστικά εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν και για έναν ικανό αριθμό (ίσως 15) πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων. Σύμφωνα δε με ανώνυμο Γιουγκοσλάβο αξιωματούχο, οι κατηγορούμενοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι (μαζί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς;) θα εκδοθούν στη Χάγη επιβαίνοντας σε κυβερνητικό αεροσκάφος ή ελικόπτερο και θα παραδοθούν σε εκπρόσωπο του ΔΠΔ στη διεθνή αεροπορική βάση της βοσνιακής πόλης Τούζλα.

Διεθνείς «αντιδράσεις»...

Πολλοί από τους πρώην εισβολείς (ΝΑΤΟ-ΕΕ) κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έσπευσαν να χαιρετίσουν τις πραξικοπηματικές ενέργειες της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης με στόχο την έκδοση των Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Φρανσουά Ριβανσό, ανακοίνωσε πως η έγκριση του γιουγκοσλαβικού κυβερνητικού διατάγματος «συνιστά μία θετική εξέλιξη για να παγιωθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με το ΔΠΔ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Βελιγράδι».

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του γιουγκοσλαβικού διατάγματος εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόρδος Ράσελ-Τζόνστον: «Ελπίζω πως αυτό θα κάνει τη χώρα να συμμορφωθεί γρήγορα με τις υποχρεώσεις της ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν χτες την ικανοποίησή τους για το διάταγμα της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης ισχυριζόμενοι πως είναι «ένα θετικό βήμα στο δρόμο προς την πλήρη συνεργασία με το ΔΠΔ».

Πιο συγκρατημένος διαφάνηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που σχολίασε χτες πως η έκδοση Μιλόσεβιτς στο ΔΠΔ «πρέπει να είναι εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας». Οπως είπε, η «μεταφορά του Μιλόσεβιτς στη Χάγη είναι εσωτερική υπόθεση για την οποία θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα της χώρας, χωρίς καμιά εξωτερική πίεση».

Καταγγέλλουν το διάταγμα

Την επαίσχυντη ψήφιση του κυβερνητικού διατάγματος για παραπομπή των Γιουγκοσλάβων πολιτών στο Δικαστήριο της Χάγης καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει πως η απόφαση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να ψηφίσει το διάταγμα της Χάγης αποτελεί «μεγάλη πρόκληση και προσβολή κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας και όλων των λαών που αγωνίζονται». Και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ επισημαίνει: «Ενοχοι δεν είναι οι ηγέτες που αντιστάθηκαν στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ. Πραγματικοί ένοχοι για χιλιάδες θανάτους και καταστροφές, οι οποίοι θα έπρεπε να δικαστούν για εγκλήματα κατά των λαών, από ένα πραγματικό Διεθνές Δικαστήριο, είναι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης»!

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας εκφράζει τη «μεγάλη αγανάκτηση που προκαλεί στους Ελληνες εργαζόμενους η απόφαση για έκδοση και παράδοση του Μιλόσεβιτς και άλλων ηγετών της Γιουγκοσλαβίας στο στημένο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ έκτακτο δικαστήριο της Χάγης» και απαιτεί από τη σημερινή γιουγκοσλαβική κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς.

«Πραξικοπηματική ενέργεια - πρόκληση για το γιουγκοσλαβικό λαό!»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Στο σκαμνί πρέπει να καθίσουν οι δολοφόνοι και όχι τα θύματά τους», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την ψήφιση του πραξικοπηματικού διατάγματος περί παραπομπής των Γιουγκοσλάβων πολιτών στη Χάγη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

«Η παραπομπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και 15 ακόμη πολιτών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί ενέργεια πραξικοπηματική και πρόκληση κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για όσους αντιτάχθηκαν στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ.

Το Δικαστήριο της Χάγης είναι όργανο του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί κανείς τίμιος εργαζόμενος να του αναγνωρίσει το δικαίωμα του κατηγόρου. Στο σκαμνί πρέπει να καθίσουν οι δολοφόνοι και όχι τα θύματά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρνει τις δικές της ευθύνες, επειδή συμμετείχε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και στην υπονόμευση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς. Η δημοκρατία της θριαμβεύει!

Ο λαός πρέπει να αντιταχθεί και να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ