Eurokinissi |
Στις νέες εκλογές υπολογίζουν να πάρουν πάνω και από 175 έδρες, όσο πιο κοντά γίνεται στις 180 που απαιτούνται ώστε η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να προτείνει άρθρα του Συντάγματος προς αναθεώρηση, στην οποία θα προχωρήσει η επόμενη. Σημαία τους έχουν κάνει αυτή του άρθρου 16, ώστε να γίνει εφικτή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχοντας και την αβάντα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν ανοιχτοί να το συζητήσουν.
Βασική τους έγνοια είναι επίσης ποιος και πώς θα διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μπουκώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους με επιπλέον χρήμα, όταν για κάθε εκταμίευση χρημάτων για τα μονοπώλια η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει αλλεπάλληλους κύκλους αντιλαϊκών μέτρων, όπως τα 200 που ψήφισε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, πολλά απ' αυτά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Υγεία βάζουν ως πρόταγμα την υλοποίηση μιας «πλούσιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας», με αντιδραστικές αλλαγές, διευρύνοντας την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και σπρώχνοντας κι άλλη «πελατεία» στους κλινικάρχες, με τον φορολογούμενο λαό να χρεώνεται τον λογαριασμό.
Παραπέρα, το «αξιολόγηση παντού» είναι μια καραμέλα που αναμασούν τα στελέχη της ΝΔ με κάθε αφορμή ως στόχο της επόμενης τετραετίας, προκρίνοντάς το ως τον «μοχλό» εκείνο που θα συμβάλει για την προώθηση της αντιδραστικής πολιτικής της, με διαθεσιμότητες, απολύσεις και μειώσεις μισθών, ενώ για τα σχολεία κατηγοριοποίηση, συνέχιση της υποχρηματοδότησης κ.ο.κ.
Τέλος, προτεραιότητα μπαίνουν και οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, υπό αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα», ώστε να καταλήξουν σε έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό για τις «θαλάσσιες ζώνες» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου και παράλληλα να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική συνοχή στην περιοχή, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Αφθονα κάλπικα διλήμματα του τύπου «πρόοδος - συντήρηση», καλέσματα «δημοκρατικής πανστρατιάς», αλλά και μπόλικο εκφοβισμό για την «δεξιά που έρχεται εκδικητική», μαζί και με διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη σταθερότητα ως κόμμα εξουσίας, περιλαμβάνει η συνταγή της Κουμουνδούρου μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση όπως διαφάνηκε απ' την ομιλία Τσίπρα χτες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Με διαδικασίες «εξπρές», που περιορίστηκαν στη μισάωρη ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της ΚΕ, με θέμα τον «απολογισμό», την «ανασύνταξη» και τις «ριζικές αλλαγές» για τη νέα εκλογική μάχη έβαλε τον «πήχη» στην «αποτροπή» της «παντοδυναμίας» της ΝΔ, για να μην είναι «ανεξέλεγκτη και εκδικητική», ξεχωρίζοντας ως ζητούμενο το να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα σκήπτρα της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.
Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στο ΚΚΕ, στο πλαίσιο αναζήτησης ευθυνών για την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε προκλητικά και από την πρώτη στιγμή της ήττας του, προειδοποιώντας ότι «δεν θα υποστείλει» αυτήν την κριτική. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος μίλησε για «μονομέτωπο» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ από άλλες δυνάμεις εντάσσοντας σε αυτές και το ΚΚΕ, με «βαρύτατες ευθύνες», επειδή τάχα άνοιξε «διάδρομο» στη ΝΔ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανοίξει ...λεωφόρο στην ενίσχυση της ΝΔ αλλά και την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που ακολούθησε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως αιτία της κατάρρευσης, την άρνηση των άλλων δυνάμεων για «κυβέρνηση συνεργασίας». Ετσι, βολικά φόρτωσε ξανά σε άλλους τα αποτελέσματα της δικαίωσης που παρείχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στη συνέχιση της εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά και με τη στήριξη πάνω από των μισών νομοσχεδίων της ΝΔ κ.ο.κ.
Κατά τα άλλα, επικαλέστηκε ως δικαιολογία ήττας ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει δική της ατζέντα στην προεκλογική αντιπαράθεση, την ατζέντα του «φόβου» ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο. Επίσης, μίλησε για έλλειψη συνοχής και συγκρότησης στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «άστοχες έως και αδιανόητες» δημόσιες παρεμβάσεις που έγιναν λίγο πριν από την κάλπη, εννοώντας προφανώς τις «δεσμεύσεις» Κατρούγκαλου για νέο χαράτσωμα των ελεύθερων επαγγελματιών. Διέκρινε επίσης «έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», καταλογίζοντας ότι μέσα από το κόμμα δεν υπάρχει υπεράσπιση της πολιτικής του.
Αναδεικνύοντας ένα βασικό διακύβευμα που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις κάλπες και αφορά τον διαγκωνισμό του με το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι οι ψήφοι που θα πάρει θα είναι εκτός από την «αποτροπή της παντοδυναμίας της ΝΔ» το να «παραμείνει ο βασικός κορμός της "προοδευτικής παράταξης", κόμμα εξουσίας και όχι συμπλήρωμα της δεξιάς ή κόμμα διαμαρτυρίας».
Ενώ, για να τονώσει τη συσπείρωση του κόμματος φιλοτέχνησε το προφίλ του «θύματος» μεγάλων συμφερόντων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει «να προχωρήσει ακόμα και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε βαθιά συντηρητική κατεύθυνση, να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μόνος αντίπαλος», και ότι τάχα τον πολεμάνε γιατί δεν είναι ...υποτακτικός ηγέτης.
Υπέδειξε, επίσης, στα στελέχη του να βάλουν τέλος στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις, να φιλοτεχνήσουν προφίλ σοβαρότητας και υπευθυνότητας «όπως αρμόζει σε στελέχη και σε κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία», και απαντώντας σε μια εσωκομματική συζήτηση για τον προσανατολισμό που πρέπει να πάρει, είπε ότι δεν πρέπει να στραφούν «ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά αλλά προς τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα», για να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις κάποιο κυβερνητικό χρίσμα.
Με το προπαγανδιστικό ανέκδοτο της ...«αξιόπιστης αντιπολίτευσης» συνεχίζει να πορεύεται το ΠΑΣΟΚ, στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιούνη, όταν το κοινό μετεκλογικό πρόγραμμα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει το πόσο αντιλαϊκός ήταν, είναι και θα είναι ο ρόλος του. Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερα στελέχη του κάνουν καθαρό πως μπορούν να συγκυβερνήσουν με τη ΝΔ.
Σε συνέντευξή του χτες στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «ιστορική στάση στα πράγματα και εννοώ σε σχέση με την οικονομική κρίση και τη θέση της χώρας στην ΕΕ». Για να δείξει πόσο αξιόπιστο είναι το ΠΑΣΟΚ (και απέναντι σε ποιους ενδιαφέρεται να φανεί αξιόπιστο) ανέτρεξε στο 2010 για να πει ότι «το ΠΑΣΟΚ κράτησε τη χώρα στο ευρώ (...) Είπαμε την απόλυτη αλήθεια, το πληρώσαμε και θεωρώ ότι στην πορεία των πραγμάτων δικαιωθήκαμε, διότι όλοι πάνω - κάτω πήγαν στην ίδια στρατηγική, μετά βέβαια που έγιναν πρωθυπουργοί». Εξαρχής, δηλαδή, παραδέχεται και ο ίδιος ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην ίδια ομάδα με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Και μιλά για μια περίοδο κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ «πέρασαν» μια σειρά από μέτρα που τσάκισαν τον λαό, ισχύουν μέχρι και σήμερα και θα συνεχίσουν να ισχύουν και τα επόμενα χρόνια.
Παρ' όλα αυτά, ο Ν. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ο αξιόπιστος προοδευτικός πόλος για να έχει πραγματική αντιπολίτευση αυτή η δημοκρατία».
Δείχνοντας, δε, πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται την «αντιπολίτευση» έκανε λόγο για «παραγωγική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει αυτό; Οπως είπε, να μπαίνει «εμπόδιο και τείχος σε ό,τι υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά όταν είναι κάτι σωστό το στηρίζουμε (...) Δεν λέμε σε όλα όχι. Αυτό είναι η κουλτούρα της παραγωγικής αντιπολίτευσης». Βέβαια, έχοντας στηρίξει το ΠΑΣΟΚ το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ της προηγούμενης 4ετίας, δεν φαίνεται να υπάρχουν και μεγάλες διαφορές από μια «συμπολίτευση».
Εξάλλου, φαίνεται ξεκάθαρα όταν ακόμα και προεκλογικά το ...εύρος της «αντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο όσο χωράει στον κοστολογημένο «κορσέ» των προαπαιτούμενων και του υπερμνημονίου. Γι' αυτό και ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αυτά που έταξε η ΝΔ δεν μπορεί να τα υλοποιήσει, γιατί θα έχουμε πάλι ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, παραπέμποντας στην Εκθεση της Κομισιόν. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο διαγκωνισμός γίνεται για το ποιος είναι πιο «ρεαλιστής» με βάση το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.
Ενα κοινό πρόγραμμα τόσο εμφανές, που οδηγεί αβίαστα στην ερώτηση περί συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, αν η τελευταία δεν έχει αυτοδυναμία. Ο Ν. Ανδρουλάκης απέφυγε το «διά ταύτα», λέγοντας ότι «δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ», καθώς με «τα σημερινά δεδομένα» (το αποτέλεσμα της 21ης Μάη) σε ενισχυμένο σύστημα η ΝΔ «έχει 172 έδρες»... Σα να μην υπάρχουν νέες εκλογές μπροστά.
Πάντως, πιο ξεκάθαρα, η Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στο MEGA, σε αντίστοιχη ερώτηση είπε ότι σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ είναι «βεβαίως πάμε να κυβερνήσουμε, προγραμματικό πλαίσιο, τρία αδιαπραγμάτευτα, τα υπόλοιπα διαπραγματεύσιμα και τρίτο πρόσωπο πολιτικό κοινής αποδοχής». Μια χαρά βρίσκεται πάνω στο τραπέζι η συνεργασία, δηλαδή. Εξάλλου, όπως είπε η ίδια, «είναι κοινωνική αναγκαιότητα σήμερα η χώρα να αποκτήσει ένα διπολικό σύστημα, έναν δικομματισμό λειτουργικό». Και θυμάται ο λαός πολύ καλά τον «λειτουργικό δικομματισμό» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αξιοποιήθηκε για χρόνια προκειμένου να εγκλωβίζει τη λαϊκή ψήφο σε μια πολιτική πάντα αντιλαϊκή, μέχρι του σημείου που συγκυβέρνησαν και έφεραν παρέα το 2ο μνημόνιο.
Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Αντίπαλοι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να είναι αυτοί που στήριξαν, εφάρμοσαν και ουσιαστικά αθώωσαν αυτήν την πολιτική, τόσο από τη θέση της κυβέρνησης όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης, τροφοδοτώντας τη συντηρητικοποίηση τμημάτων του λαού και τελικά την ίδια την ΝΔ.
Μοναδικός αντίπαλος και πραγματική μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, που είναι το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια με τις θέσεις και τη δράση του υπέρ των εργαζομένων και του λαού».