ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Μπροστά στη νέα απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιούνη

Από την αγωνιστική παρέμβαση έξω από την Γκαλερί Λαφαγέτ στο Παρίσι
Από την αγωνιστική παρέμβαση έξω από την Γκαλερί Λαφαγέτ στο Παρίσι
Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Ιούνη, καθώς και σε πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις μπροστά στην απεργιακή μάχη, προχωρούν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, συνεχίζοντας να ζητούν την απόσυρση του νέου αντιασφαλιστικού νόμου που επέβαλε η κυβέρνηση Μακρόν, παρακάμπτοντας ακόμα και το αστικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα χρόνια δουλειάς για την απονομή πλήρους σύνταξης.

Πρόκειται για την 14η μέρα απεργιακής δράσης των τελευταίων μηνών στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός αγώνα που έχει εμπλουτίσει σημαντικά την πείρα όλου του εργαζόμενου γαλλικού λαού, αναδεικνύοντας τη δύναμη της σχεδιασμένης δράσης, του συντονισμού όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων, της ένταξης των ίδιων των εργαζομένων στη μάχη για την επιτυχία μιας απεργίας, με ομάδες περιφρούρησης, με δημιουργία ταμείων στήριξης απεργών κ.τ.λ.

Οι αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις προσπαθούν ακόμα μία φορά να αξιοποιήσουν και τη νέα απεργία, για να δυναμώσει συνολικά η πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, «ανοίγοντας» μια ευρεία γκάμα θεμάτων, μέσα και από τοπικές και θεματικές κινητοποιήσεις, με τις οποίες καλούν παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 6ης Ιούνη.

Χτες, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας έγινε κατάληψη στα γραφεία του αντίστοιχου τοπικού ΟΑΕΔ, ενάντια στην περαιτέρω εγκατάλειψη των ανέργων. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ άλλων, στο όνομα της «ενεργούς στήριξης της απασχόλησης» (δηλαδή της πίεσης των ανέργων να δέχονται οποιαδήποτε θέση εργασίας τούς προτείνεται, ανεξάρτητα από ωράρια, αμοιβή, άλλες συνθήκες) προωθείται η επιβολή απλήρωτης δουλειάς, μέσα από προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», με παράκαμψη κλαδικών συλλογικών συμβάσεων κ.τ.λ.

Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, εμποροϋπάλληλοι μαζί με την κλαδική τους Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Υπηρεσίες προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από τα πολυκαταστήματα της «Γκαλερί Λαφαγέτ», ζητώντας μεταξύ άλλων αύξηση μισθών, γενικά αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, σύνταξη στα 60.

Στις 8 Ιούνη θα συζητηθεί στη Βουλή πρόταση νόμου που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα Liot, ζητώντας τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να επιστρέψουν στα 62, από 64 που ορίστηκαν με τα νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα που διάφορες δυνάμεις επιχειρούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε νομικά «τερτίπια» στη Βουλή, ακόμα και η ίδια η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι αμφίβολη.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος της Βουλής, Γιαέλ Μπρον - Πιβέ, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου «αποτελεί ένα δόλωμα για τους πολίτες μας (...) τους κάνει να πιστεύουν ότι θα ανακληθεί η μεταρρύθμιση», προσθέτοντας ότι η Γερουσία είχε εγκρίνει «με μεγάλη πλειοψηφία τη μεταρρύθμιση έτσι όπως είναι». Η ίδια βέβαια «ξεχνάει» ότι η κυβέρνηση Μακρόν παρέκαμψε εντελώς τη Βουλή (Εθνοσυνέλευση) όταν είδε ότι δεν της «βγαίνουν τα κουκιά» για την έγκριση του νόμου, ενεργοποιώντας το περιβόητο άρθρο 49.3 του αστικού Συντάγματος...

Παράλληλα, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απευθύνθηκαν ήδη με επιστολή τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιων Οικονομικών της Βουλής, Ερίκ Κοκερέλ, αναφέροντας πως σύμφωνα με το άρθρο 40 του Συντάγματος «οι προτάσεις και οι τροπολογίες που διαμορφώνουν μέλη του κοινοβουλίου δεν γίνονται αποδεκτές όταν η υιοθέτησή τους θα προκαλούσε επιβάρυνση των δημόσιων πόρων ή τη δημιουργία ή επιδείνωση του δημόσιου χρέους»...

Απεργία σήμερα στην Ιταλία - Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Γενική απεργία οργανώνουν σήμερα στην Ιταλία η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) και η συνδικαλιστική ομοσπονδία FISI, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά ενάντια στις «επισφαλείς» εργασιακές σχέσεις και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην απεργία αναμένεται να συμμετέχουν μεταξύ άλλων κλάδοι όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες, η καθαριότητα, η Υγεία, η Εκπαίδευση και οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πάνω από 20 πόλεις της Ιταλίας.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργάτες της Ιταλίας και το συνδικάτο USB μπροστά στην απεργία, τονίζοντας τα εξής:

«Το συνδικάτο USB και οι εργαζόμενοι της Ιταλίας οργανώνουν την απάντησή τους στην επίθεση επιχειρηματικών ομίλων - ΕΕ - ιταλικής κυβέρνησης που επιβάλλουν φτώχεια, ανεργία, αύξηση του κόστους ζωής, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων για να υπηρετήσουν τα κέρδη του Κεφαλαίου.

Σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία, σε πολλές χώρες του κόσμου οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν στους δρόμους του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες της Ευρώπης απέδειξαν την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης, της τάξης που παράγει τον πλούτο και μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Από αυτούς τους αγώνες αναδεικνύεται η ανάγκη της αγωνιστικής απάντησης των εργατών απέναντι στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους. Αναδεικνύεται η ανάγκη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες των εργατών της Ευρώπης, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και ο συντονισμός ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατών της Ιταλίας και στο συνδικάτο USB στον μεγάλο αγώνα τους για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία της 26ης Μάη στην Ιταλία».

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Αυξήσεις» που συνεπάγονται ... μειώσεις του εργατικού εισοδήματος

Υπέγραψαν τα εργοδοτικά - κυβερνητικά συνδικάτα

Μια Συλλογική Σύμβαση από την οποία οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρήσεις και οι μεγαλοεργοδότες, ενώ «προστατεύεται» η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι το λαϊκό εισόδημα, υπογράφτηκε αυτόν τον μήνα στην Ισπανία ανάμεσα στα εργοδοτικά - κυβερνητικά συνδικάτα CCOO και UGT, στα οποία κυριαρχούν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, και τις εργοδοτικές ενώσεις CEOE (Ισπανική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανώσεων) και CEPYME (Ισπανική Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), με τις «ευλογίες» της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

Η 5η Συμφωνία για την Απασχόληση και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις δεν εφαρμόζεται άμεσα, αλλά αποτελεί, όπως και οι προηγούμενες συμφωνίες, ένα σύνολο συστάσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις διαφόρων κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ.

Ετσι, η συμφωνία... προτρέπει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς κατά 4% το 2023, 3% το 2024 και 3% το 2025, με την επισήμανση για επιπλέον 1% αύξηση, αν ο πληθωρισμός τις υπερβεί. Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα εφαρμόζεται το επόμενο έτος, όχι αναδρομικά.

Ολα, δηλαδή, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Ο πληθωρισμός ήδη από ...πέρυσι έχει υπερβεί αυτές τις αυξήσεις και έχει ροκανίσει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα όποια επιδόματα.

Από το 2021 στο 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 5,3%. Το 2022, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,4%, τρεις φορές περισσότερο από τους μισθούς (2,8%). Επομένως, οι «αυξήσεις» μισθών που έχουν προγραμματιστεί για το 2023, το 2024 και το 2025 όχι μόνο δεν είναι ουσιαστικές, δεν είναι καν ...αυξήσεις.

Μόνο τον Απρίλη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξάνεται σε 4,1% από 3,3% τον Μάρτη. Συνεχίστηκε η αύξηση των τιμών των τροφίμων: Τον Απρίλη η άνοδός τους σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι διαμορφώθηκε στο 12,9%, έναντι 16,5% έναν μήνα νωρίτερα. Σημειώθηκε, δηλαδή, αύξηση με πιο αργούς ρυθμούς, με την Τράπεζα της Ισπανίας να προειδοποιεί ότι η τιμή των τροφίμων θα αυξάνεται για αρκετούς ακόμη μήνες.

Τα συνδικάτα υλοποίησαν το κάλεσμα του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Π. Σάντσεθ, για «κοινωνική ειρήνη», ο οποίος σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει την Ισπανία «μια χώρα που αναπτύσσεται, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και που εγγυάται τις συντάξεις με κοινωνική ειρήνη»...

ΙΡΑΝ
Παρουσίαση νέου βαλλιστικού πυραύλου

Λίγες μέρες μετά τις νέες απειλές του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χέρτσι Χαλέβι, για πιθανή «προληπτική» επίθεση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ Ρεζά Αστιάνι, παρουσίασε έναν βαλλιστικό πύραυλο τέταρτης γενιάς με βεληνεκές 2.000 χλμ.

«Ο νεότερος βαλλιστικός πύραυλος του Ιράν, το πιο πρόσφατο προϊόν του Οργανισμού Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών του υπουργείου Αμυνας, παρουσιάστηκε σήμερα σε τελετή, στην οποία παρέστη ο υπουργός», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Πρόκειται για την τέταρτη γενιά του βαλλιστικού πυραύλου «Khorramshahr», που φέρει την ονομασία «Khaibar», με κεφαλή βάρους 1.500 κιλών.

Η παρουσίαση γίνεται στο φόντο των γνωστών «ανησυχιών» των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών για το σύγχρονο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για την ενίσχυση της παρέμβασης της Κίνας στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία «εξομάλυνσης» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφηκε στο Πεκίνο με κινεζική διαμεσολάβηση.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org