ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΚΙΔΑ - ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
Οι εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση απόλυσης και μέτρα ασφάλειας στις στοές

Με μαζική συμμετοχή στις δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, χτες Πέμπτη 25 Μάη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «IMERYS», στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψη συναδέλφου τους που απολύθηκε μετά από 16 χρόνια εργασίας, χωρίς μάλιστα κάποια αιτιολογία, καθώς και τη στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, την πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις στοές.

Στο πλευρό των εργαζομένων στην «IMERYS» βρέθηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο. Επίσης, ο Δημήτρης Μπάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), και η Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών μίλησε με τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας, οι οποίοι στο πλαίσιο της κινητοποίησης συγκεντρώθηκαν σε διάφορα πόστα στο κεντρικό εργοτάξιο της «IMERYS» στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Αμφισσας - Λαμίας, καθώς και με εργαζόμενους της απογευματινής βάρδιας στο μεταλλείο της «IMERYS» στην Ιτέα.

Μεταξύ άλλων, στις παρεμβάσεις τους εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα για την επαναπρόσληψη του απολυμένου εργάτη και τόνισαν ότι η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που θέσπισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιδιώκει τον εκφοβισμό των εργαζομένων με σκοπό να σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως μέτρα ασφάλειας και υγείας στις στοές, τη στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και την έναρξη της βάρδιάς τους από το κεντρικό εργοτάξιο και όχι από τα σημεία εξόρυξης, στα οποία για να φτάσουν απαιτείται πάνω από μία ώρα.

ΠΑΜΕ: Με αγώνα να επαναφέρουμε τον συνάδελφο στη δουλειά

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στη δίωρη στάση των εργαζομένων στην εταιρεία «IMERYS» στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους.

Σε προφορική απάντησή της, μάλιστα, η εργοδοσία επικαλέστηκε ζητήματα υγείας και ασφάλειας.

«Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός απέναντι σε εργαζόμενους δεν έχουν όρια», τονίζει το ΠΑΜΕ και εξηγεί: «Αυτοί που θεωρούν κόστος την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, που τους έχουν κάνει μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών, που το "πάμε κι όπου βγει" είναι η καθημερινότητα, επικαλούνται γελοία επιχειρήματα. Στην "IMERYS" ήταν που πριν από λίγους μήνες σκοτώθηκε εργαζόμενος, λόγω κατάρρευσης γαλαρίας.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων για την απαξίωση της ζωής τους είναι καθημερινές. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, έχει λύσει τα χέρια της εργοδοσίας να απολύει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν, έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Μεταλλείων, με αποτέλεσμα να γίνονται έλεγχοι μόνο αν υπάρχει νεκρός σε μεταλλείο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον συνάδελφό τους. Με τον δικό μας αγώνα και την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της χώρας θα επαναφέρουμε τον συνάδελφο στη δουλειά».

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δεν έχει πάτο ο εργασιακός μεσαίωνας, μέχρι και «ποινική ρήτρα» επιβάλλει η εργοδοσία

«Ταβάνι» δεν έχει η ευρηματικότητα της εργοδοσίας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας και των ρεκόρ κερδοφορίας, που ζυγισμένα - στοιχισμένα στηρίζουν τα κόμματα του κεφαλαίου, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Νέο επεισόδιο στην εξόντωση των εργαζομένων για τη διαφύλαξη των κερδών τους είναι η επιβολή ποινικής ρήτρας 5.000 ευρώ (!) σε ξενοδοχοϋπαλλήλους, σε περίπτωση που παραιτηθούν. Η καταγγελία γίνεται για το νησί της Κρήτης και προέρχεται από τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Μαγείρων Ν. Ηρακλείου, με την εξέλιξη να αποτελεί για τους εργαζόμενους σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας των ξενοδόχων του νησιού.

Μάλιστα, η παραπάνω εξωφρενική αξίωση της εργοδοσίας έρχεται ενώ οι καταγγελίες για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες πέφτουν «βροχή», με τους ξενοδόχους να μην εφαρμόζουν στην πλειοψηφία τους τους όρους της τοπικής ΣΣΕ αν και έχει καταστεί υποχρεωτική. Και την ίδια στιγμή η Επιθεώρηση Εργασίας στον Ν. Ηρακλείου παραμένει αποδεκατισμένη, με 3 άτομα προσωπικό για εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες.

Μπορεί λοιπόν οι ξενοδόχοι να ετοιμάζονται για μια ακόμα χρονιά - ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις, οι εργαζόμενοι όμως μιλούν για τη χειρότερη σεζόν όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες στους χώρους δουλειάς: Εντατικοποίηση, κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες, τρίσπαστα ωράρια, εργατικά ατυχήματα αποτελούν καθημερινότητα στους χώρους εργασίας για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εργαζόμενης σε bar μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που δούλευε για 21 μέρες χωρίς ρεπό!

Σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι εργαζόμενοι μεταφέρονται από πόστο σε πόστο και από ξενοδοχειακή μονάδα σε ξενοδοχειακή μονάδα, για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν, με τη δουλειά 3 ατόμων να βγαίνει από έναν εργαζόμενο. Παράλληλα οι μισθοί που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι είναι αποδεκατισμένοι, στα επίπεδα του 2011, όταν ο πληθωρισμός και η ακρίβεια «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εξανεμίζουν τον μισθό τις πρώτες 10 μέρες.

«Αποκορύφωμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας των ξενοδόχων του νησιού» χαρακτηρίζει την κίνηση των εργοδοτών για επιβολή «ποινικής ρήτρας» ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και του Εργατικού Κέντρου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Και σημειώνει ότι «αέρα στα πανιά της εργοδοσίας δίνει η αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ το έχει "τιμή και καμάρι" ότι είναι η φωνή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των tour operators και των μεγαλοξενοδόχων. Υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις κλαδικές συμβάσεις και όρισε τον κατώτατο μισθό με υπουργικές αποφάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει "κρυφό καμάρι", αφού νομοθέτησε ως κυβέρνηση και στήριξε ως αντιπολίτευση κρίσιμα μέτρα για τη θωράκιση των κερδών και των συμφερόντων των λίγων. Αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, κατάργησε το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία. Το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις ειδικότητες του κλάδου».

Και αναδεικνύοντας ότι όλοι μαζί στήριξαν τη σφαγή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την κάθε κυβέρνηση να βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης, τονίζει ότι την «ανάπτυξη» την οποία υπηρετούν, τη ζουν εδώ και χρόνια στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

«Γι' αυτό οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις 25 Ιούνη να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη πραγματικής αντιπολίτευσης που θα έχουν στήριγμα την επόμενη των εκλογών σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζει ο Β. Σοφίου, προσθέτοντας:

«Γιατί οι κομμουνιστές μέσα στη Βουλή και έξω στους δρόμους του αγώνα αντιπαλεύουμε τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό. Γιατί υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα "θέλω" των εργαζομένων, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα είναι δεσμευμένα στα "θέλω" των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Γιατί οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στα σωματεία για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα στα ξενοδοχεία και τους χώρους δουλειάς. Μόνο έτσι θα δυναμώνει το αντίπαλο δέος απέναντι στη μεγάλη εργοδοσία και τις απαιτήσεις της ενάντια στους εργαζόμενους. Μόνοι τους, με τα κέρδη των ξενοδόχων και όλοι μας! Με το ΚΚΕ και τη δύναμη των πολλών να φέρουμε τα πάνω κάτω!».

COVID-19
52 οι νεκροί, 53 οι διασωληνωμένοι

52 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους την τελευταία βδομάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση για το διάστημα 15 - 21 Μάη.

Συγκεκριμένα, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, φτάνοντας τις 636. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 14, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα. Συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 53 ασθενείς.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org