ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2022
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει στην Ουκρανία και βλήματα πυροβολικού

Βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση στην κυβέρνηση Ζελένσκι, βαθαίνοντας παραπέρα την εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τον πόλεμο που κλιμακώνεται.

Σε ό,τι αφορά τον νέο αυτό οπλισμό, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έπειτα από συνεχείς συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς η κυβέρνηση έχει καταλήξει να στείλει τα όπλα στην Ουκρανία μέσα στο δίμηνο Ιούνη - Ιούλη, αφού πρώτα ολοκληρωθούν μια σειρά ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η καταγραφή για τα πυρομαχικά που λήγουν, προκειμένου να καμφθούν και οι αντιδράσεις για την παραπέρα αποδυνάμωση του οπλοστασίου και της άμυνας της χώρας.

Κόμβος διεκπεραίωσης θα είναι - όπως λέγεται - το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αποδεικνύοντας και εδώ την αξία της για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ειδικά σε μια περίοδο που διεκπεραιώνονται από εκεί κι άλλα φορτία του θανάτου για τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η απόφαση για τα βλήματα άλλωστε κουμπώνει ακριβώς πάνω σε προηγούμενη απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό με 18 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα 155 χιλιοστών, συμπληρώνοντας βασικά τα ελληνικά πυρομαχικά σ' αυτό το εξοπλιστικό πακέτο.

Ολα αυτά ενώ οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει κι άλλα, «τα πάντα και επίμονα» όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες με γνώση και του τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εστιάζοντας στα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα που έχουν οι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις και στα οποία είναι εκπαιδευμένοι οι Ουκρανοί (π.χ. τα αντιαεροπορικά TorM1 ή τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bmp1), εξ ου και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα στις μάχες με τους Ρώσους, και ενώ σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ειδικά στο νότιο μέτωπο «η κατάσταση πλέον επείγει για τον Ζελένσκι».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη και επ' αυτού, αρκεί οι Αμερικανοί να της το αντικαταστήσουν προηγουμένως με άλλο αντίστοιχο υλικό, κάτι που στην παρούσα φάση οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις φέρονται να απορρίπτουν.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο και Τμήμα Αντιαρματικών (θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης), το οποίο θα ενταχθεί στον υπό διαμόρφωση νέο Σχηματισμό Μάχης («Βattlegroup») που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στήσει στη Βουλγαρία, θα υπαχθεί δε στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF).

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Ο Ουκρανός υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, και ο Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία».

Ο Κουλέμπα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα φορτία ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας» όπως είπε, προκαλώντας επιπλέον ανησυχία για το τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες, την ώρα που ήδη η Βρετανία διαρρέει σενάρια για αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα, με το πρόσχημα του «ξεμπλοκαρίσματος» των αποστολών σιτηρών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του Jan-Olof Lind, στον οποίο επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «θα υποστηρίξει πλήρως» το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, καθώς η στοίχιση στα ευρωατλαντικά σχέδια ακουμπά και στα εξοπλιστικά προγράμματα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει από καλύτερες θέσεις ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην περιοχή, χτες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ για θέματα μαχητικών αεροσκαφών F-35, Ρίτσαρντ Κάρβερ και Τζέσικα Ντάνιο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο ακόλουθος Αμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, πλοίαρχος Μάικλ Μπίρι, και ο επικεφαλής του Office of Defense Cooperation (ODC), ταγματάρχης Κέλι ΜακΝτόναλντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διαδικασίες προμήθειας των μαχητικών F-35, το δυνητικό χρονοδιάγραμμα παραγωγής, παραδόσεων και εκπαίδευσης του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το πλαίσιο υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων εξυπηρέτησής τους («βλέπουν» ως βάση τους τη Λάρισα).

Συζητήθηκαν επίσης οι «προοπτικές ενίσχυσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας» της Ελλάδας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35, τόσο διμερώς όσο και σε «διασυμμαχικό» πλαίσιο.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ανά... δεκαήμερο ο ελλιμενισμός ΑμερικανοΝΑΤΟικών

Συνεχίζονται το επόμενο διάστημα οι καταπλεύσεις ΝΑΤΟικών πλοίων στην Αλεξανδρούπολη, ενώ προμηνύεται «καυτό» καλοκαίρι στο ακριτικό λιμάνι, με τους Αμερικανούς να έχουν προγραμματίσει «αρκετά πλοία τα οποία ανά τακτά διαστήματα θα ελλιμενίζονται», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), Κώστας Χατζημιχαήλ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 2 Ιούνη αναμένεται να «δέσει» στο λιμάνι το βρετανικό μεταγωγικό «ANVIL POINT», που ξεκίνησε την Δευτέρα από το Σαουθάμπτον. Το μεταγωγικό θα φορτώσει δυνάμεις του βρετανικού στρατού που συμμετείχαν στην άσκηση «Swift Response 2022» στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες ξεκίνησαν από χτες την αναδίπλωσή τους και θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην Αλεξανδρούπολη.

Στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 2.000 στρατιώτες της Παγκόσμιας Δύναμης Απόκρισης του Βρετανικού Στρατού (GlobalResponse Force), ενώ μαζί τους συνεκπαιδεύτηκαν άλλοι 1.000, από 8 χώρες του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της 16ης Air Assault Brigade Combat Team. Η βρετανική δύναμη αποτελούταν από αερομεταφερόμενο πεζικό και αλεξιπτωτιστές, πυροβολικό, μηχανικό, νοσηλευτικό προσωπικό και ελικόπτερα «Απάτσι» και «Σινούκ».

Τμήμα των δυνάμεων αυτών είχε μεταφερθεί στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια του οδικού άξονα.

Παράλληλα, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη, δημοσιεύματα αναφέρουν πως από τις αρχές Ιούνη μέχρι και τον Σεπτέμβρη αναμένεται πως στην Αλεξανδρούπολη θα αγκυροβολούν ανά 10ήμερο αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία, μεταφέροντας περίπου 2.000 στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό εξοπλισμό.

Με αφορμή στο μεταξύ τον ελλιμενισμό «αναψυχής» του αμερικανικού αποβατικού «USS Arlington» στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του ΟΛΑ σημείωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του πως «υπάρχουν προβλεπόμενες συμμετοχές του λιμένα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις των Αμερικανών, από εκεί και πέρα, τέτοιου τύπου έκτακτες επισκέψεις για ξεκούραση και διασκέδαση πληρωμάτων θα υπάρξουν και στο μέλλον».

Να σημειωθεί πως την Τρίτη 24 Μάη, ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πόποβιτς, συναντήθηκε με αφορμή την παραμονή του «Arlington» με τον ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα για θέματα Ασφάλειας, Patrick Beldon.


Κίνδυνος - θάνατος για τον λαό η εμπλοκή

«Επίδειξη πίστης σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ» λέει η Ζαχάροβα για την παρουσία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, καταγγέλλοντας την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και τα πολεμοφόδια με τα οποία εξοπλίζει το Κίεβο η ελληνική κυβέρνηση, στηλίτευσε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαιώνοντας τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργεί για τον λαό η πολιτική της εμπλοκής.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «αυτή είναι μια ακόμη προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς».

Η ίδια υποστήριξε πως τα σχόλια της Ελλάδας είναι «επίδειξη πίστης στους κανόνες που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», σε μια ακόμη απόδειξη για τις εγκληματικές ευθύνες που αναλαμβάνουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και σε στόχο αντιποίνων, σε αυτή την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα ληστών.

Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε επίσης τουλάχιστον «ατυχή» την αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μαριούπολη, την οποία παρομοίασε με την πολιορκία του Μεσολογγίου. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε ένα περίεργο σύνολο ιστορικών αναλογιών», είπε η Ζαχάροβα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ήρωες στην υπεράσπιση του ελληνικού φρουρίου του Μεσολογγίου το 1825 τοποθετήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Ναζί από το Τάγμα Αζόφ», σημείωσε.

Ακόμα, έκανε αναφορά στο μπλοκάρισμα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «η Ρωσία δεν είναι σε θέση να προσφέρει μια εναλλακτική οπτική, καθώς όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκλειστεί από τον χώρο της ενημέρωσης στην Ελλάδα».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ζαχάροβα υποστήριζαν ότι «δυστυχώς προκαλούν περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, για την οποία όξυνση η Ελλάδα δεν φέρει κάποια ευθύνη» τάχα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ