ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Πολύφερνη νύφη» ή «χασάπης» ενός ολόκληρου λαού;

Το τελευταίο διάστημα «σπέρνεται» η ιδέα πως κοντά στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ υπάρχει κι ένας ακόμη σημαντικός «διεθνής παίκτης», ικανός κι αξιόμαχος να προστατεύσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αν του δώσουμε «ζωτικό χώρο», αν τον «δέσουμε» μαζί μας με οικονομικά συμφέροντα. Κι αυτός ο «σύμμαχος», που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ (και νωρίτερα από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ) ως «πολύφερνη νύφη» δεν είναι άλλος από το κράτος του Ισραήλ.

* * *

Στο όνομα αυτού του νέου «προστάτη» μας, οι κυβερνητικοί παράγοντες μας καλούν να αγνοήσουμε το αιματοκύλισμα και τη χρόνια καταπίεση ενός ολόκληρου λαού, του Παλαιστινιακού, από το Ισραήλ. Το πρόσχημα, που αξιοποιούν, είναι πως το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Είναι το ίδιο «δικαίωμα», που επικαλέστηκε και η Τουρκία για να εισβάλει και να κατέχει σήμερα το 10% περίπου των εδαφών της Συρίας. Στη βάση της επίκλησης αυτού του «δικαιώματος» σήμερα το Ισραήλ κατέχει τα Παλαιστινιακά εδάφη, καθώς επίσης εδάφη του Λιβάνου και της Συρίας.

Αλήθεια, όταν η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο ένα κράτος καταπατητή ξένων εδαφών, όπως είναι το Ισραήλ, ένα κράτος που εισβάλλει με το «έτσι θέλω» σε γειτονικές χώρες, ή τις βομβαρδίζει, πώς μπορεί μετά να μιλήσει για την τουρκική κατοχή του 40% της Κύπρου; Πώς μπορεί να επιχειρηματολογήσει για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως «ο εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου», κι επειδή αυτήν την περίοδο υπάρχει σφοδρή «κόντρα» της ισραηλινής ηγεσίας με την τουρκική, που επιδιώκει να παρουσιαστεί και ως «προστάτης» των Παλαιστινίων, θα πρέπει να θεωρούμε το Ισραήλ «φίλο» και «σύμμαχο».

Κρύβει, όμως, την αλήθεια. Κι αυτή είναι πως στον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Ισραήλ μια χαρά συνεργάστηκε με την Τουρκία σε βάρος των Αρμενίων. Κρύβουν την ουσία, που είναι πως «ο λύκος δεν πιάνεται φίλος». Καμιά αστική τάξη - ούτε αυτή του Ισραήλ - μπορεί να εγγυηθεί και να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια του ελληνικού λαού.

* * *

Εμείς, που συνυπολογίζουμε και όλα τα παραπάνω, δεν θα αγνοήσουμε τη βαρβαρότητα του Ισραηλινού κατακτητή, με την οποία αυτός «κόβει το νήμα» της ζωής δεκάδων ανθρώπων, ούτε την περιφρόνηση που δείχνει για τις ζωές εκατομμυρίων Παλαιστινίων, ακόμη και σε αυτό το ζήτημα του εμβολιασμού τους από την πανδημία. Εμείς δεν θα χειροκροτήσουμε, όπως κάνει η ΝΔ και μεγάλο μέρος των ελληνικών ΜΜΕ, την αλαζονική συμπεριφορά του δολοφόνου, του θύτη, που επιδιώκουν να τον ταυτίσουν και να τον εξισώσουν με το θύμα, που είναι ένας ολόκληρος λαός, άμαχοι, μικρά παιδιά.

Εμείς δεν θα δικαιώσουμε εκείνους που ως σύγχρονοι «Πόντιοι Πιλάτοι» υποκρίνονται πως θέλουν «ειρήνη», «ανακωχή», παρουσιάζοντας τον επιτιθέμενο ως αμυνόμενο, για να διαιωνίσουν την καταπίεση και τον σφαγιασμό ενός ολόκληρου λαού. Ούτε, φυσικά, θα συνδράμουμε στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν, που παρουσιάζεται περίπου σαν «περιστέρι», τη στιγμή που ετοιμάζεται να εφοδιάσει το Ισραήλ με νέα έξυπνα όπλα.

Η πρόσφατη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και των συνδικάτων, έδειξε καθαρά πως ο λαός μας δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στο έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη και δείχνει με το δάχτυλο τους συνενόχους (ΗΠΑ - ΕΕ), απαιτώντας την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, όπως αποφάσισε το 2015 η ελληνική Βουλή, αλλά όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε αρνούνται να εφαρμόσουν.

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την Κυριακάτικη «Kontra News»)


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Δυναμική απεργιακή απάντηση για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στα σχέδια διάλυσης
  • Καθολική η συμμετοχή στην απεργία
  • Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή στην Αθήνα

«Συνεχίζουμε μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να βγούμε έξω από τις δουλειές μας!»: Αυτή ήταν η μαχητική απάντηση που έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και τις παγίδες της κυβέρνησης, συμμετέχοντας καθολικά στη χτεσινή 24ωρη απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στη Λαμία.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι την Παρασκευή 28 Μάη κατεβαίνουν στην Αθήνα και οργανώνουν στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα μεταλλεία του Αη Γιάννη στη Βοιωτία, τα μεταλλεία της Εύβοιας αλλά και από την έδρα της εταιρείας στην Αθήνα δήλωσαν χτες την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Κόντρα στις πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, αλλά και κόντρα σε μηχανισμούς, μέσα και έξω από το εργοστάσιο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, που για να υπηρετήσουν τα διαλυτικά σχέδια σπέρνουν την απογοήτευση και επιχειρούν να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων.

Η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση αποτέλεσε και μια ακόμη απάντηση στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, καλώντας τους να συναινέσουν στις απολύσεις και να αποδεχθούν τους σχεδιασμούς της για τεμαχισμό και εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, να καθίσουν στο τραπέζι ενός κάλπικου διαλόγου για τις αποζημιώσεις, αποδεχόμενοι έτσι ότι μένουν στο δρόμο. Μια παγίδα που οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και που η κυβέρνηση επαναφέρει, καθώς, όσο οι εγκληματικοί της σχεδιασμοί μπαίνουν στην τελική ευθεία, τόσο αυτή εντείνει τις πιέσεις για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους και να τους πετάξει έξω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της ΛΑΡΚΟ. Η απαλλαγή εξάλλου από το «βαρίδι» που λέγονται εργαζόμενοι και δικαιώματα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παράδοση της ΛΑΡΚΟ και του ορυκτού πλούτου στους μονοπωλιακούς ομίλους, ώστε να θησαυρίσουν και από τις προοπτικές που ανοίγει η «πράσινη ανάπτυξη» και η χρήση του κοβαλτίου - νικελίου.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην απεργιακή κινητοποίηση βρέθηκαν αντιπροσωπείες συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους. Ανάμεσά τους αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, των Εργατικών Κέντρων Λαμίας και Φωκίδας, δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, συνταξιουχικών οργανώσεων. Παρευρέθηκαν επίσης κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη, καθώς και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δήμους Λαμιέων και Λοκρών.

Συνειδητή απαξίωση και εκποίηση για τα κέρδη των μονοπωλίων της «πράσινης ανάπτυξης»

Στους χαιρετισμούς που έγιναν στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, εκπρόσωποι των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατήγγειλαν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τη συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από όλες τις κυβερνήσεις. Παράλληλα, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και προοπτικές της εταιρείας, ιδιαίτερα μέσα από την αξιοποίηση του κοβαλτίου και του νικελίου στις νέες τεχνολογίες για την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση Ενέργειας, τονίζοντας ότι οι σχεδιασμοί που προωθεί η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπηρετούν τις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» θέλουν να βάλουν στο χέρι τη ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Επίσης χαρακτήρισαν «αίτια πολέμου» το νομοσχέδιο τερατούργημα για τα Εργασιακά και κάλεσαν σε απεργιακό ξεσηκωμό για την απόσυρσή του.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλουν από τις δουλειές μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Ανδρέας Κορέντζελος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, που έστρωσε το δρόμο για το ξεπούλημά της και στέλνει εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, μαραζώνοντας τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Στις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Τάκης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και μέλος της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων στα μεταλλεία του Αη Γιάννη, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι, που δίνουν αγώνα για τη ΛΑΡΚΟ και το μεροκάματο, βιώνουν μήνες τώρα την ανασφάλεια που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησης και τη στοχοποίηση.

Στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι εκτελεί αποστολή διάλυσης και εκποίησης των φιλέτων της ΛΑΡΚΟ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τη συμπαράσταση των εργαζομένων ολόκληρης της χώρας, θα δώσουν τη μάχη ενάντια στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που στέλνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Συνεχίζουμε. Είμαστε έτοιμοι για την τελική μάχη!

Η κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση έγινε από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στον πολύμηνο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι: «17 μήνες τώρα, χτυπημένοι οικονομικά από τις μεγάλες περικοπές, καταρρακωμένοι ψυχολογικά από την υπολειτουργία και συνεχιζόμενη απαξίωση του εργοστασίου και των μεταλλείων, χτυπημένοι θανάσιμα και από τον κορονοϊό, καταφέραμε και μείναμε όρθιοι. Αντέξαμε, αποδείξαμε ότι έχουμε στην ψυχή μας κομμάτι από το ατσάλι που παράγουμε».

«Σήμερα, μετά από 17 μήνες αγώνα, προσπερνώντας μηχανισμούς και μεθοδεύσεις, είμαστε εδώ. Ορθιοι. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την τελική μάχη», πρόσθεσε. Και θύμισε: «Οταν ξεκινήσαμε τον αγώνα, μας έλεγαν ότι οι τιμές του νικελίου είναι χαμηλές και η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνα. Τους αποκρούσαμε. Τώρα που οι τιμές του είναι υψηλές, που η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα, δεν μας λένε, γιατί έχουν σταματήσει την παραγωγή; Αποκρούσαμε και την επιχειρηματολογία ότι η ΛΑΡΚΟ έχει υψηλό κόστος γιατί οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλους μισθούς. Τώρα όλοι μιλούν για τις προοπτικές, για το ρόλο που μπορεί να παίξει το κοβάλτιο και το νικέλιο στην κατασκευή μπαταριών, παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, για την 4η βιομηχανική επανάσταση και την ηλεκτροκίνηση».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το πόσα δισεκατομμύρια θα πάρουν οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες της ΛΑΡΚΟ από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

«Από τη μία, δισεκατομμύρια στις τσέπες των λίγων και από την άλλη, για μας που παράγουμε τον πλούτο με το αίμα και τον ιδρώτα μας, νομοθετούν την κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση των σωματείων, κατάργηση της απεργίας», σημείωσε επίσης ο Παναγιώτης Πολίτης, σχολιάζοντας το αντεργατικό νομοσχέδιο. Και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος που έχουμε δεχτεί οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας και γι' αυτόν το λόγο έγινε υπόθεση πολλών σωματείων και εργαζομένων. Και για αυτόν το λόγο θα ξανανταμώσουμε σε πανελλαδική απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο - έκτρωμα».

Ολοκληρώνοντας ο Π. Πολίτης μετέφερε ξανά την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να δώσουν μέχρι τέλους τη μάχη για τις θέσεις εργασίας τους: «Απολυμένοι, να το βάλουν καλά στο μυαλό τους, δεν θα γίνουμε ποτέ. Οι επενδυτές τους θα μας βρουν μέσα στο εργοστάσιο, στα μεταλλεία, μέσα στα γραφεία. "Ντουβάρι με τα ντουβάρια". Συνεχίζουμε! Απαιτούμε τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, δικαιωμάτων μας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org