ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε ύφεση η γερμανική οικονομία

Οι γερμανικές «ενεργοβόρες» βιομηχανίες χάνουν έδαφος στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών Ενέργειας
Οι γερμανικές «ενεργοβόρες» βιομηχανίες χάνουν έδαφος στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών Ενέργειας
Σε φάση ύφεσης εισήλθε και επίσημα η γερμανική οικονομία, καθώς, όπως ανακοινώθηκε χτες, συμπλήρωσε δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ είχε προηγηθεί μείωση κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Οι αναλύσεις των αστικών επιτελείων εστιάζουν στη μεγάλη αύξηση στις τιμές της Ενέργειας και στις συνέπειές της στη μείωση της κατανάλωσης.

Σε ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας επισημαίνεται πως τα γερμανικά νοικοκυριά ξόδεψαν πολύ λιγότερα χρήματα το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς μείωσαν την καταναλωτική δαπάνη κατά 1,2%, αποφεύγοντας να ξοδέψουν χρήματα για ρούχα, έπιπλα, αυτοκίνητα κ.λπ.

Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν επίσης σημαντικά κατά 4,9% στο τρίμηνο.

Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν το α' τρίμηνο, μετά από ένα αδύναμο β' εξάμηνο του 2022. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 3,9%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας «Pantheon Macroeconomics», Κλ. Βίστεσεν, σχολίασε πως η γερμανική οικονομία «όντως έπεσε σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς το σοκ στις τιμές της Ενέργειας επιβάρυνε τις δαπάνες των καταναλωτών». Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι απίθανο το γερμανικό ΑΕΠ να συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα τρίμηνα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν διαπιστώνεται ως πιθανή κάποια «ισχυρή ανάκαμψη».

Οι οικονομολόγοι της Commerzbank από την πλευρά τους εκτιμούν ότι μια ύφεση κατά το β' εξάμηνο φαίνεται τώρα πιο πιθανή.

Σύμφωνα δε με στοιχεία της Bundesbank, ο πληθωρισμός στη Γερμανία εξακολουθεί να υπερβαίνει το 7% (ήταν 7,2% τον Απρίλιο) και δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα.

ΙΕΑ: Μεγαλώνει η ψαλίδα υπέρ των επενδύσεων στην «καθαρή» Ενέργεια

Στο μεταξύ, διευρύνονται οι «πράσινες» μπίζνες για τα κέρδη των μονοπωλίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι επενδύσεις σε «καθαρή» Ενέργεια θα επεκτείνουν το προβάδισμά τους έναντι των επενδύσεων για τα ορυκτά καύσιμα το 2023.

Οπως επισημαίνει, για πρώτη φορά οι επενδύσεις για παραγωγή Ενέργειας από ηλιακά πάρκα θα ξεπεράσουν τις δαπάνες για την παραγωγή πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο ΙΕΑ ανέφερε πως οι ετήσιες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 25% από το 2021, σε σύγκριση με την αύξηση κατά ένα 15% για τα ορυκτά καύσιμα.

Επίσης, περίπου το 90% των δαπανών για την «καθαρή» Ενέργεια προέρχεται από προηγμένες οικονομίες και την Κίνα. Αναφέρεται ακόμα ότι οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να είναι οι διπλάσιες από τα επίπεδα που χρειάζονται για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.

Ο διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε χαρακτηριστικά πως πλέον σε κάθε δολάριο που επενδύεται στα ορυκτά καύσιμα, αντιστοιχούν περίπου 1,7 δολάρια που πηγαίνουν στην «καθαρή» Ενέργεια, ενώ πριν από πέντε χρόνια η αναλογία αυτή ήταν 1 προς 1.

Περίπου 2,8 τρισ. δολάρια πρόκειται να επενδυθούν παγκοσμίως στην Ενέργεια το 2023, από τα οποία πάνω από 1,7 τρισ. αναμένεται να πάνε στις ΑΠΕ, στην πυρηνική ενέργεια, στα ηλεκτρικά οχήματα και στη βελτίωση της απόδοσης. Περίπου 1 τρισ. δολάρια θα δοθούν στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και τον άνθρακα, η ζήτηση για τον οποίο θα φτάσει και σε υψηλό όλων των εποχών ή το εξαπλάσιο του επιπέδου που χρειάζεται το 2030 για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ο οργανισμός παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ έχει κατά καιρούς σχολιάσει ότι η απαίτηση του IEA για περιορισμό ή ανάσχεση των επενδύσεων στο πετρέλαιο υπονομεύει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Ουκρανία: Προς νέα αύξηση των δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε νέα σημαντική αύξηση των δασμών τράνζιτ στο ρωσικό πετρέλαιο, που κατευθύνεται στην Ευρώπη μέσω του δικτύου αγωγών Druzhba που περνά από ουκρανικό έδαφος, ετοιμάζεται να προχωρήσει το Κίεβο.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου «TASS» αναφέρεται πως οι δασμοί για το αργό πετρέλαιο προς Ουγγαρία και Σλοβακία θα αυξηθούν κατά 3,4 ευρώ ανά τόνο (στα 17 ευρώ). Η αύξηση είναι της τάξης του 25%. Η σχεδιαζόμενη αύξηση είναι η δεύτερη από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε η Ουκρανία αύξησε τους δασμούς κατά 18,3%.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αμερικανικό δικαστήριο επέβαλε χτες 18ετή ποινή κάθειρξης στον αρχηγό της ακροδεξιάς οργάνωσης «Oath Keepers», Στιούαρτ Ρόουντς, αφού κρίθηκε ένοχος για «συνωμοσία με σκοπό τη στάση» και άλλα αδικήματα σχετικά με την εισβολή των οπαδών του Ντ. Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Γενάρη του 2021. Αργότερα χτες αναμενόταν να ανακοινωθεί η ποινή και για τον Κέλι Μεγκς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης «Oath Keepers» στη Φλόριντα. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει να του επιβληθεί κάθειρξη 21 ετών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Συνελήφθη χτες το απόγευμα ο οδηγός ενός ΙΧ αυτοκινήτου που τράκαρε κοντά στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο. Ο άνδρας συνελήφθη με την κατηγορία εγκληματικής βλάβης και επικίνδυνης οδήγησης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε κλήθηκε η αντιτρομοκρατική να αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «αποφεύχθηκε ο λιμός» στο Κέρας της Αφρικής καθώς συγκεντρώθηκαν 2,4 δισ. δολάρια γι' αυτήν την περιοχή που πλήττεται από καταστροφική ξηρασία. Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κένυα, στη Σομαλία και την Αιθιοπία θα «ωφεληθούν» από έκτακτη βοήθεια, χάρη στις δωρεές και τις δεσμεύσεις χωρών και διεθνών οργανισμών, έπειτα από διάσκεψη που οργάνωσε στη Νέα Υόρκη μαζί με την Ιταλία, το Κατάρ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η μεγάλη έλλειψη υποδομών για την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας, όπως και η τεράστια φτώχεια στις χώρες της περιοχής είναι άρρηκτα δεμένες με τις πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και συγκρούσεις στο Κέρας της Αφρικής, με άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και άλλων «δωρητών».


ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Υπέκυψε η ηλικιωμένη που τραυμάτισε αστυνομικός με τέιζερ

Υπέκυψε τελικά η 95χρονη που στις 17 Μάη εισήχθη στο νοσοκομείο, αφού αστυνομικός την τραυμάτισε με τέιζερ μέσα στο γηροκομείο όπου έμενε.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί κλήθηκαν στον οίκο ευγηρίας «Yallambee Lodge» μετά από καταγγελίες του προσωπικού για «μία γυναίκα οπλισμένη με μαχαίρι». Από τη μεριά τους ισχυρίστηκαν ότι πρώτα παρακάλεσαν την 95χρονη να αφήσει ένα οδοντωτό μαχαίρι για κρέας που κρατούσε και κατευθυνόταν προς το μέρος τους «με αργό ρυθμό», στηριζόμενη στην πατερίτσα. Αφού δεν το έκανε, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση τέιζερ σε βάρος της. Σημειωτέον, η ηλικιωμένη έπασχε από άνοια. Πέφτοντας στο δάπεδο, η γυναίκα χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι.

Ο 33χρονος αστυνομικός που χρησιμοποίησε το τέιζερ τέθηκε σε διαθεσιμότητα, ενώ σε βάρος του απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών από ...απερισκεψία. Θα προσαχθεί στο δικαστήριο στις 5 Ιούλη.

Αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδιδαν για τη γυναίκα που θεωρήθηκε τόσο «επικίνδυνη» ότι ζύγιζε 43 κιλά και είχε ύψος 1,51 μέτρα. Εκπρόσωπος της οικογένειάς της δήλωσε: «Το ερώτημα είναι, πώς θεωρήθηκε κατάλληλη η χρήση τέτοιου επιπέδου βίας ενάντια σε μια γυναίκα 95 ετών;».

Ο θάνατος της 95χρονης επανέφερε στο προσκήνιο τις διαστάσεις που αποκτά η αστυνομική βία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Αυξάνεται ο ρατσισμός εναντίον μεταναστών εργατών

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως προκύπτει από έκθεση του Ινστιτούτου Grattan για την Αυστραλία 1 στους 6 μετανάστες, αλλά και 1 στους 10 Αυστραλούς εργαζόμενους, αμείβονται με λιγότερο από το εθνικό κατώτατο μεροκάματο (21,38 δολάρια Αυστραλίας - αντιστοιχούν σε περίπου 13 ευρώ). Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι μέχρι και το 16% των μεταναστών που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα (περίπου 82.000) αμείβονται κάτω από το εθνικό κατώτατο μεροκάματο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους Αυστραλούς εργάτες είναι 9%.

Μάλιστα, το 8% των νέων μεταναστών αμείβονται με λιγότερα από τρία δολάρια την ώρα.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν επίσης άλλες απειλές, π.χ. ρατσισμό και διακρίσεις, κατάσχεση των διαβατηρίων τους, καταγγελίες στο υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων ή εξαναγκασμό να πληρώσουν έναν εργοδότη ή μεσάζοντα για την απόκτηση εργασίας ή βίζα.

Το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των εργαζομένων φτάνει το 4,5%. Σε ανάλογα δεινή θέση με τους μετανάστες βρίσκονται και οι νέοι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με την έκθεση, όσοι ήταν μεταξύ 20 και 29 ετών είχαν σχεδόν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αμείβονται λιγότερο από τους εργαζόμενους ηλικίας μεταξύ 30 και 39 ετών.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ