ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ INDUSTRIALL
Οι μηχανισμοί εργοδοτών, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Qatargate δεν έχουν θέση στη Θεσσαλονίκη

Ενας επικίνδυνος οργανισμός και εχθρός των εργατών, η κατ' όνομα «συνδικαλιστική οργάνωση» IndustriAll ετοιμάζεται να κάνει το συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τον ορισμό της οργάνωσης γραφειοκρατών, ανθρώπων που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν δουλέψει ούτε μία ώρα στη ζωή τους, αλλά από τα γραφεία τους στην Ελβετία παίρνουν αποφάσεις στήριξης των αντεργατικών σχεδιασμών των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ακόμα και το συνέδριο που οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη αποτελεί πρόκληση: Σε περίοδο τεράστιων στερήσεων για την εργατική τάξη, εκείνοι προχωρούν σε μια πλουσιοπάροχη οργάνωση, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, των ακριβοπληρωμένων υπαλλήλων των Βρυξελλών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι γενικός γραμματέας της IndustriAll Europe είναι και ο νέος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), πιο γνωστός ως «ο καλύτερος φίλος του Κατάρ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», όπως σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Ορισμένα από τα πεπραγμένα της ηγεσίας της IndustriaAll δείχνουν τι πραγματικά είναι:

Μέχρι και σήμερα κάνουν πως «δεν είδαν, δεν άκουσαν» τίποτα για το διαβόητο Qatargate. Στηρίζουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη θυσία ολόκληρων λαών για να εξυπηρετηθούν οι ευρωΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί. Μια οργάνωση που σήμερα βάζει ζήτημα για «βελτίωση των αμυντικών ικανοτήτων της ΕΕ», στηρίζοντας τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, την περίοδο της πανδημίας προσπάθησαν να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε διαδικτυακές «λέσχες συζητήσεων», χωρίς δράση, ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια εργαζόμενοι έδιναν αγώνα ζωής και επιβίωσης.

Συνολικά, η IndustriAll, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και η ITUC υπονομεύουν τους αγώνες των εργατών, καλλιεργώντας τις λογικές των «αντοχών της οικονομίας», υιοθετώντας τις αντιλήψεις περί «κόστους» και «ανταγωνιστικότητας», «κοινωνικής ειρήνης», «πράσινης ανάπτυξης» των κερδών των καπιταλιστών!

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΣΕΣ, μέλος της οποίας είναι η IndustriAll Ευρώπης, παρέλασαν οι επικεφαλής της Κομισιόν, του BusinessEurope (ο ευρωπαϊκός ΣΕΒ!) και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που από εκεί κήρυξε τη νέα επίθεση εργοδοτών - κυβερνήσεων - ΕΕ εναντίον των εργαζομένων. Αυτό το μήνυμα αναμένεται να μεταφέρει και στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας της ΣΕΣ, που θα είναι κεντρική ομιλήτρια.

Παράλληλα με το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ρόλου της IndustriAll για την εξαγορά συνδικαλιστών, θα πραγματοποιηθεί «συνάντηση νέων συνδικαλιστών» η οποία θα συνδιοργανωθεί από το ίδρυμα «Φρίντριχ Εμπερτ» (Friedrich-Ebert-Stiftung), ένα ίδρυμα που χρηματοδοτείται από το γερμανικό κράτος για την προώθηση των «αξιών» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD). Πρόκειται για τις «αξίες» των ιδιωτικοποιήσεων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων, του χτυπήματος των εργατικών αγώνων.

«Το συνέδριο της IndustriAll, οι μηχανισμοί των εργοδοτών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του Qatarge δεν έχουν θέση στη Θεσσαλονίκη! Στη Θεσσαλονίκη των αγώνων και της εργατιάς δεν έχουν θέση οι υπηρέτες των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Αυτές οι "αξίες" δεν έχουν σχέση με τους εργάτες και τα ζωντανά, αγωνιστικά συνδικάτα της Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης και όλης της Ευρώπης, που εναντιώνονται στους πολέμους και στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Δεν έχουν σχέση με τα συνδικάτα που ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, μέσα στους χώρους δουλειάς, και την περίοδο της πανδημίας. Δεν έχουν σχέση με τα συνδικάτα που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα τις μεγαλύτερες, πιο μαζικές απεργίες των τελευταίων χρόνων, για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν έχουν σχέση με τα συνδικάτα που οργάνωσαν και στήριξαν τους πιο μεγάλους εργατικούς αγώνες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, που πέτυχαν ιστορικές νίκες, όπως σε CΟSCΟ, "e-food", οικοδόμους κ.α.».

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε τίμιο αγωνιστή συνδικαλιστή της Ευρώπης, που αγωνιά για το παρόν και το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος, «να προβληματιστεί για το πού έχουν οδηγήσει τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα οι κατευθύνσεις της IndustriAll, της ΣΕΣ και της ITUC. Στην απαξίωση, στην απονέκρωση, στη μετατροπή τους σε γραφεία Ανθρώπινου Δυναμικού των εργοδοτών.

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν αναπτύχθηκαν ακολουθώντας τις κατευθύνσεις των IndustriAll, ΣΕΣ, ITUC, αλλά κόντρα σε αυτές και κόντρα στη λογική της "ταξικής ειρήνης". Με οργάνωση και κινητοποίηση από τα κάτω, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν».

Ταυτόχρονα το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του «στους αγώνες των εργατών της Ευρώπης, δυναμώνοντας τα συνδικάτα και τους αγώνες μας σε κάθε χώρα, δυναμώνοντας τους αγώνες μας σε κάθε χώρα και κλάδο.

Δυναμώνουμε τις κοινές μας πρωτοβουλίες και δράσεις, τη διεθνή αλληλεγγύη και τον συντονισμό με τους αγώνες των εργατών σε όλη την Ευρώπη. Δυναμώνουμε τους κοινούς αγώνες ενάντια στην αντεργατική επίθεση βάζοντας στην πρώτη γραμμή τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κάνουμε πράξη το σύνθημα ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Οι μόνιμοι διορισμοί είναι αποτέλεσμα αγώνων και όχι «χάρη»

«Οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα των αγώνων του κλάδου για μόνιμη και σταθερή εργασία, για κάλυψη των τεράστιων κενών στα σχολεία με μόνιμους εκπαιδευτικούς, κάτι που αποτελεί πρωτίστως παιδαγωγικό ζήτημα». Τα παραπάνω τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», για την προχτεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας 3.449 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών.

Η ΑΣΕ εύχεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς καλή τοποθέτηση και καλή σταδιοδρομία αν και, όπως επισημαίνει, οι περισσότεροι/ες δουλεύουν ως αναπληρωτές/τριες εδώ και χρόνια στα δημόσια σχολεία και τονίζει παράλληλα: «Κανένα από τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2010 και μετά δεν έχει το δικαίωμα να πανηγυρίζει, ούτε να παρουσιάζει τους διορισμούς στην Εκπαίδευση ως χάρη. ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επέβαλαν στη δημόσια Εκπαίδευση καθεστώς 10ετούς αδιοριστίας και ταυτόχρονα διόγκωσαν τον αριθμό των συμβασιούχων, που σήμερα αγγίζει το 30% του συνόλου των εκπαιδευτικών.

Οι διορισμοί των τελευταίων ετών είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών στα σχολεία. Μόνο τη φετινή σχολική χρονιά (2022 - 2023) ο αριθμός των αναπληρωτών άγγιξε τους 50.000. Οι φετινοί μόνιμοι διορισμοί, από τους οποίους αποκλείεται όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν καλύπτουν ούτε καν το 100% των φετινών συνταξιοδοτήσεων!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει με τον πιο χυδαίο τρόπο τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς για να προωθήσει την κακόφημη αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, συνδέοντας τη μονιμοποίησή τους με την αποδοχή της "ατομικής αξιολόγησης"».

Απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» τους καλεί το επόμενο διάστημα να δυναμώσει ο αγώνας για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μόνιμους διορισμούς, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για μείωση του αριθμού μαθητών στις τάξεις, για αυξήσεις στους μισθούς, για ζωή με αξιοπρέπεια.

«Χρειάζεται να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και η απαίτηση για άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Με ενότητα όλων των εκπαιδευτικών, με αποφασιστική συσπείρωση στα σωματεία μας και μέτωπο απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας και να αποτρέψουμε την επίθεση που είναι δεδομένο ότι θα ενταθεί» αναφέρει η ΑΣΕ.

Καταλήγοντας σχολιάζει και τη στάση του αιρετού της ΔΑΚΕ ΠΕ στο ΚΥΣΠΕ, καλώντας «να δείξει λίγο αυτοσυγκράτηση, γιατί το περιεχόμενο των ανακοινώσεών του παραπέμπει περισσότερο σε γραφείου Τύπου του υπουργείου παρά σε εκπρόσωπο εργαζομένων»...

Τη Δευτέρα η κοινή σύσκεψη για τους διανομείς

Σε κοινή σύσκεψη για την οργάνωση της διεκδίκησης μέτρων προστασίας καλούν τους εργαζόμενους στη διανομή, στο delivery και τους courier το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και το Σωματείο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών (ΣΕΤΤΑ) Αττικής.

Τα δύο κλαδικά σωματεία καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία σε ταχυδρομεία - ταχυμεταφορές και ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, καθώς και τους εργαζόμενους στις σχετικές ειδικότητες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια).

Δύο τραυματισμοί ναυτεργατών την ίδια μέρα

Δύο ναυτεργάτες, ένας ναύτης και ένας καβοδέτης, τραυματίστηκαν μέσα στην ίδια μέρα σε ισάριθμα «ατυχήματα». Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ένας 61χρονος καβοδέτης τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια πρόσδεσης πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε από το σκοινί με το οποίο είναι δεμένος ο κάβος και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Την ίδια μέρα ένας ναύτης του ΕΓ-ΟΓ «Blue Star Naxos» τραυματίστηκε στο χέρι κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι της Πάρου.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ