ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών

Αγωγές, καταγγελίες και... «εγκαίνια» κατοικιών στη Συρία

Copyright 2023 The Associated

Στην τελική ευθεία για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία που πραγματοποιείται μεθαύριο Κυριακή, υψώνονται ακόμα περισσότερο οι τόνοι ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, που αναμετρώνται για το ποια κυβέρνηση θα συμβάλει αποτελεσματικότερα στην υπεράσπιση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης.

Δημοσκόπηση της «KONDA Research», που έγινε 20-21 Μαΐου, δείχνει τον νυν Πρόεδρο της χώρας (επικεφαλής του ισλαμικού ΑΚΡ και υποψήφιο της «Λαϊκής Συμμαχίας»), Ρ. Τ. Ερντογάν, να συγκεντρώνει το 52,7%, έναντι 47,3% του Κ. Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP και υποψήφιου της «Εθνικής Συμμαχίας» της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης, η πλευρά Κιλιτσντάρογλου κατέθεσε μήνυση κατά του Ερντογάν, για τη δημοσίευση βίντεο που υπονοούσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει σχέσεις με το PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν - χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Αγκυρα). Επιχειρώντας μάλιστα να ενισχύσει το προφίλ της αδιαλλαξίας απέναντι στους «τρομοκράτες», ο Κιλιτσντάρογλου ζητά με την αγωγή του σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες (περίπου 47.000 ευρώ), που ανέφερε ότι θα προσφέρει σε ταμείο αφιερωμένο στη μόρφωση παιδιών νεκρών Τούρκων στρατιωτικών...

Οι σχετικές κατηγορίες από την πλευρά του Ερντογάν «πατάνε» πάνω στη στήριξη της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου από το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP.

Την ίδια στιγμή, η συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν εξέφρασε πάλι έμμεση πλην σαφέστατη στήριξη στον Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας πως «το περίεργο καθεστώς που δημιούργησαν ο Ερντογάν και οι εταίροι του είναι η αιτία των κοινωνικών προβλημάτων (...) Αυτό που θα ψηφιστεί στις 28 Μαΐου είναι αν αυτό το περίεργο καθεστώς θα συνεχιστεί ή όχι».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο νυν ΥΠΕΞ και στέλεχος του ΑΚΡ, Μ. Τσαβούσογλου, είπε ότι σήμερα η Τουρκία αποτελεί έναν «παγκόσμιο παίκτη» που «η δράση του εκτείνεται σήμερα σε μια ευρεία γεωγραφία», υποστηρίζοντας ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι που προστατεύει τους συγγενείς της όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων, ενώ «παίνεψε» με έμφαση τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο που η κυβέρνηση Ερντογάν διεκδικεί και για τη «διευθέτηση» της «κρίσης» στη Συρία (όπου διατηρεί δυνάμεις κατοχής).

Σημειωτέον ότι ήδη η Αγκυρα ανακοίνωσε σειρά κατασκευαστικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με καταριανούς ομίλους, για την ανέγερση κατοικιών σε συριακά εδάφη κοντά στη μεθόριο, με στόχο την «επανεγκατάσταση» χιλιάδων Σύρων προσφύγων, που εδώ και χρόνια αποτελούν «μπαλάκι» στα γεωπολιτικά παιχνίδια Τουρκίας - ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας κ.τ.λ.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, φωτογραφήθηκε να βάζει τον «θεμέλιο λίθο» σε συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή αλ Γκαντούρα, μια συνοριακή λωρίδα στη Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το θέμα της απομάκρυνσης των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία είναι ένα από τα βασικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα, με τον Κ. Κιλιτσντάρογλου να υπερθεματίζει ότι θα την υλοποιήσει μέσα σε έναν χρόνο...

Μελετούν «αποκλιμάκωση»...

Ολα αυτά ενώ στην περιοχή «φουντώνουν» επενδυτικά σχέδια και παζάρια, όπως αναδεικνύει και η αναθέρμανση της συζήτησης για τον αγωγό «East Med», ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμβεί.

Οπως αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, η Επιτροπή Εξωτερικών της ιταλικής Κάτω Βουλής ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τον διάλογο με τις χώρες που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο έργο, «για αξιολόγηση της ανάπτυξής του, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας Ενέργειας, στη βάση του διεθνούς γεωπολιτικού πλαισίου και των συνθηκών τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας».

Στη συζήτηση που είχε προηγηθεί - αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ - συμμετείχαν επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών αλλά και οι πρέσβεις Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, όπως και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, πανεπιστημιακοί και ενεργειακοί εμπειρογνώμονες.

Το ψήφισμα ζητά ακόμα η ιταλική κυβέρνηση να δώσει «τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στις εθνικές ενεργειακές προμήθειες και στις παγκόσμιες πολιτικο-στρατηγικές ισορροπίες».

Στη συζήτηση ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Π. Φορμεντίνι, έκανε λόγο (σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές) για «έναν «αγωγό των δημοκρατιών», δίδοντας έμφαση στον κεντρικό ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή προμήθεια της Ιταλίας.

Περιγράφοντας ευρύτερα τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, το ψήφισμα εκτιμά τη Λιβύη ως έναν προμηθευτή αερίου «πολύ ασταθή», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι από την άλλη μεριά μια αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει «προοίμιο για μια εντονότερη αποκλιμάκωση» ακόμη και μεταξύ Αγκυρας - Αθήνας. Ο δε «EastMed» προτείνεται «ως ένας στρατηγικός διάδρομος χρήσιμος για να προωθηθεί η δυνατότητα των ανανεώσιμων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της μεταφοράς πράσινων αερίων όπως υδρογόνου»...

  • Ασκηση αεράμυνας με τον κωδικό «Aphrodite Shield» πραγματοποίησαν την Τρίτη Βρετανία και Κύπρος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας.
ΗΠΑ
«Βλέπουν» Κινέζους χάκερς σε κρίσιμες υποδομές

Διείσδυση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και ευαίσθητες υποδομές ασφαλείας των ΗΠΑ καταλογίζεται στην κινεζική ομάδα χάκερ «Volt Typhoon», που φέρεται ότι χρηματοδοτείται από τις κινεζικές κρατικές αρχές.

Τα πρώτα ευρήματα του κινεζικού κακόβουλου λογισμικού εντοπίστηκαν τον περασμένο Φλεβάρη, κατά τις έρευνες των αρχών των ΗΠΑ με αφορμή το κινεζικό αερόπλοιο που κατέρριψαν αργότερα πάνω από την Αλάσκα για λόγους ασφαλείας. Τότε εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο βρίσκεται στην αμερικανική υπερπόντια βάση της Νήσου Γκουάμ στον Ειρηνικό, και όπως λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι και στελέχη της «Microsoft», αυτό διείσδυσε σε «κρίσιμες υποδομές», από τηλεπικοινωνίες μέχρι κόμβους μεταφορών.

Υπηρεσίες πληροφοριών και από άλλες χώρες, που είναι γνωστές ως «Πέντε Μάτια» (Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Βρετανία), σε σχετική έκθεση αναφέρουν ότι αντίστοιχες ενέργειες ενδέχεται να σημειωθούν και αλλού στον κόσμο.

Τους ισχυρισμούς αυτούς απέρριψε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον για γεωπολιτικούς λόγους. «Σχετικές αναφορές από δυτικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν αποδείξεις», τόνισε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι οργανισμοί επηρεάστηκαν, αλλά η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) επεσήμανε ότι συνεργάζεται με εταίρους της και με το FBI για να εντοπίσει τυχόν παραβιάσεις. Οι χώρες αυτές εκτίμησαν ότι ενδέχεται να έχουν γίνει επίσης στόχος των κυβερνοπειρατών.

Αναλυτές της «Microsoft» δήλωσαν «με μέτρια βεβαιότητα» ότι αυτή η κινεζική ομάδα, γνωστή με το όνομα «Volt Typhoon», αναπτύσσει ικανότητες οι οποίες θα μπορούσαν «να προκαλέσουν προβλήματα σε κρίσιμες υποδομές τηλεπικοινωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας στη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων».

Η διευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών, Τζεν Ιστερλι, με τη σειρά της προειδοποίησε για τη «Volt Typhoon», κατηγορώντας την Κίνα ότι διεξάγει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για να κλέψει την πνευματική ιδιοκτησία και ευαίσθητα δεδομένα οργανισμών κρίσιμων υποδομών.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες μεγάλες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Νέα μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά πραγματοποίησαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, με φόντο την ένταση των ανταγωνιστικών στρατιωτικών σχεδιασμών στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά και σε όλο τον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τα γυμνάσια ήταν τα πρώτα μιας σειράς 5 γύρων ασκήσεων μέχρι τα μέσα Ιούνη.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» αναφέρει ότι οι τρέχουσες ασκήσεις των δύο χωρών, που ονομάζονται «Συνδυασμένες ασκήσεις δύναμης πυρός εξολόθρευσης», είναι οι μεγαλύτερες του είδους τους, στις 11 φορές που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1977 που ξεκίνησαν.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν 2.500 στρατιώτες και 610 οπλικά συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, drones, τανκς και πυροβολικό. Το σενάριό τους προσομοιώνει πλήγματα πυροβολικού και αεροπορικά χτυπήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πρώτης γραμμής της Βόρειας Κορέας, ως απάντηση σε μια επίθεση.

Τα παραπάνω γυμνάσια συμπίπτουν χρονικά με τις «διαρροές» για αναβάθμιση της στρατιωτικής συμβολής της Σεούλ και στον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω ΗΠΑ. Αμερικανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων νοτιοκορεατικών βλημάτων πυροβολικού στις ΗΠΑ, με στόχο είτε την επανεξαγωγή τους στην Ουκρανία είτε την αντικατάσταση αμερικανικών πυρομαχικών που στέλνονται στο Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, Ζέον Χα-Κιου, χαρακτήρισε μεν «ανακρίβειες» τα δημοσιεύματα για αποστολή νοτιοκορεατικών βλημάτων στην Ουκρανία, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι προχωρούν διμερείς συζητήσεις με τις ΗΠΑ για «την εξαγωγή πυρομαχικών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Είπε δε ότι «έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και αιτήματα και η κυβέρνησή μας θα λάβει τα προσήκοντα μέτρα, εξετάζοντας εκτενώς τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι προχτές απογειώθηκαν καταδιωκτικά αεροπλάνα αφού εντόπισαν ρωσικά αεροσκάφη κοντά στις ιαπωνικές ακτές, το ένα στον Ειρηνικό Ωκεανό και το άλλο στην Ιαπωνική Θάλασσα.

ΗΠΑ
Ανακοίνωση της υποψηφιότητας Ντε Σάντις μέσω Twitter

Μέσω του Twitter ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024 ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις.

Εκεί εμφανίστηκε να συζητά με τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του Twitter Ιλον Μασκ - ο οποίος έχει δηλώσει τη στήριξή του στους Ρεπουμπλικάνους, τασσόμενος όμως υπέρ της επιλογής άλλου υποψηφίου από τον πρώην Πρόεδρο Ντ. Τραμπ - με συντονιστή τον Ρεπουμπλικάνο επιχειρηματία Ντέιβιντ Σακς.

Το θέμα της συζήτησης - η οποία αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη μετάδοσή της - ήταν το ζήτημα του ανταγωνισμού ανάμεσα στα «παραδοσιακά» Μέσα Ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί επεσήμαναν την αξιοποίηση του Twitter από άλλους συντηρητικούς τηλεπαρουσιαστές, όπως ο Τάκερ Κάρλσον, που μετά την πρόσφατη αποχώρησή του από το «Fox News» εγκαινίασε νέα εκπομπή στο Twitter, κάνοντας λόγο για «την τελευταία πλατφόρμα στον κόσμο η οποία επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης». Ο Κάρλσον λέγεται ότι έχει 80 εκατ. ακολούθους και θεάσεις στα βίντεο που παρουσιάζει.

Ο Ντε Σάντις εξελέγη για πρώτη φορά το 2012 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ αργότερα έγινε κυβερνήτης της Φλόριντα. Μεταξύ άλλων μέτρων υποστηρίζει τη διευκόλυνση της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ, ενώ περιόρισε σε 6 βδομάδες κύησης το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ