Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2023 - αριθ. φύλλου: 14258

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ξεκίνησε η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Δολιοφθορές σε πυρηνικούς σταθμούς καταγγέλλει η Ρωσία, σε τροχιά μεγάλης κλιμάκωσης ο πόλεμος


ΣΕΛ.  13
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Οργώνουν» χώρους δουλειάς και γειτονιές για τη νέα εκλογική μάχη

Εκατοντάδες συσκέψεις και πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» σε όλη τη χώρα


ΣΕΛ.  3

Μοναδικός αντίπαλος στα μνημόνια διαρκείας ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Η Εκθεση επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που συνυπογράφουν με το κοινό τους πρόγραμμα τις συστάσεις της Κομισιόν για: Καθήλωση μισθών, νέους «κόφτες» στην Υγεία, ένταση της φοροληστείας, ματωμένα πλεονάσματα, πογκρόμ πλειστηριασμών

Μοναδικός αντίπαλος και πραγματική μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, στο κοινό πρόγραμμα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια με τις θέσεις και τη δράση του υπέρ των εργαζομένων και του λαού.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πλατιά η εκτίμηση, αυξημένο το κύρος!

Το αυξημένο κύρος που έχει κατακτήσει το ΚΚΕ μέσα στους εργαζόμενους και τη νεολαία αποτυπώνεται στο ποσοστό και στην άνοδο που κατάφερε να αποσπάσει στις εκλογές της 21ης Μάη.

Και με την πραγματική απήχηση του Κόμματος να είναι ευρύτερη από το εκλογικό του ποσοστό, αναδεικνύονται νέες δυνατότητες ενόψει των εκλογών της 25ης Ιούνη.

Αυτό το κύρος το Κόμμα το έχει κατακτήσει και με τη συμβολή του στους εμβληματικούς εργατικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Στα χρόνια της πανδημίας που δεν σήκωσε «λευκή πετσέτα», όπως έκαναν τα άλλα κόμματα τα οποία σήμερα φοράνε το κουστούμι της «ισχυρής αντιπολίτευσης», αντίθετα βρέθηκε μπροστά σε κάθε διεκδίκηση, σάλπισε την «οργανωμένη απειθαρχία» στην κυβέρνηση. Στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, αποκαλύπτοντας στον λαό το πραγματικό περιεχόμενο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, μπαίνοντας μπροστά στη μάχη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, όταν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μαζί χειροκροτούσαν τα φασιστικά τάγματα Αζόφ στη Βουλή. Στη δράση για την οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης σε περιοχές που ο λαός έπεσε θύμα της βάρβαρης πολιτικής κόστους - οφέλους, με αποτέλεσμα να βρεθεί απροστάτευτος μπροστά σε φυσικές καταστροφές, όπως στη βόρεια Εύβοια. Στις λαϊκές γειτονιές ενάντια στους πλειστηριασμούς και το ξεσπίτωμα συνταξιούχων και μεροκαματιάρηδων κ.α.

Το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα στην Αττική, καταγράφοντας σημαντική άνοδο ειδικά στις λαϊκές γειτονιές της Α' και Β' Πειραιά, της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, εκεί δηλαδή που οι εκλεγμένοι και οι υποψήφιοι του Κόμματος είχαν και έχουν «δεύτερο σπίτι τους», πολλοί είναι και οι ίδιοι εργάτες που δίνουν τη μάχη μέσα από τα σωματεία τους, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, στα ναυπηγεία κ.α. Εκεί που, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι, υποψήφιοι των άλλων κομμάτων «χρειάζονται 5 GPS για να καταφέρουν να φτάσουν, και πάνε μόνο όταν τους καλούν τα αφεντικά για τις φιέστες τους».

Και στα χωριά της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, χιλιάδες είναι οι λαϊκοί άνθρωποι που ακουμπούν τις ελπίδες τους στο Κόμμα, ως «φυσική συνέχεια» της δράσης που ανέπτυξε στηρίζοντας τον μεγαλειώδη αγώνα της ΛΑΡΚΟ, τους ρετσινάδες και τους πυρόπληκτους της βόρειας Εύβοιας κ.ο.κ. Στη Λάρυμνα και στο Μαρτίνο το ποσοστό του Κόμματος αγγίζει το 20%, ενώ σε χωριά της βόρειας Εύβοιας παίρνει από 26% έως 37%. Είναι περιοχές που ο λαός έδειξε στην πράξη ότι χωρίς τη δική του «αντιπολίτευση», τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Το ΚΚΕ επιδοκιμάστηκε στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης, συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία, εκεί που οι εργάτες έδωσαν με τους κομμουνιστές στο πλευρό τους σκληρές μάχες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως στη «Μαλαματίνα» και την «Βαρβαρέσος», βλέποντας μέσα στη μάχη ότι για το ΚΚΕ δεν υπάρχουν ούτε «αστερίσκοι» ούτε «ψιλά γράμματα» όταν πρόκειται για την προστασία των ανθρώπων του μόχθου.

Καρπός των μεγάλων αγώνων της αγροτιάς και των δεσμών του ΚΚΕ με τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου είναι και η άνοδος του ΚΚΕ σε πόλεις και χωριά του θεσσαλικού κάμπου, όπως σε Αγιά και Τύρναβο, με διψήφια ποσοστά. Αντίστοιχα, στην πόλη της Λάρισας, όπου οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη έβγαλαν στην επιφάνεια νέες δυνατότητες, με τη συμβολή του ΚΚΕ. Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΚΚΕ σε πόλεις όπως η Καβάλα, όπου οι μάχες των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, ο αγωνιστικός συντονισμός δεκάδων σωματείων βρήκαν στο Κόμμα τον πιο συνεπή υποστηρικτή τους αλλά και στην Κοζάνη, με τον λαό της περιοχής να παλεύει κόντρα στις επιπτώσεις των «πράσινων» μπίζνες.

Τέτοια παραδείγματα καταγράφονται πολλά σε όλη τη χώρα, δείχνοντας στην πράξη την εκτίμηση που τρέφει ο λαός για το ΚΚΕ, τις θέσεις και τη δράση του. Ειδικά εκεί που ξεσπούν μικροί και μεγάλοι αγώνες, εκεί που στην πράξη αποδεικνύεται η αξία του συνθήματος «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ισχυρό ΚΚΕ παντού».

Μπροστά στις νέες κάλπες της 25ης Ιούνη, αυτό το αυξημένο κύρος του Κόμματος αποτελεί κριτήριο ακόμα και για όσους ταλαντεύτηκαν στις προηγούμενες εκλογές και δεν έκαναν το βήμα. Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζει η επόμενη κυβέρνηση, θα απαντηθεί από ένα ανεβασμένο ποσοστό του ΚΚΕ, από περισσότερους εκλεγμένους του, στοιχεία που θα αποτελέσουν και πάλι αιχμή του δόρατος της εργατικής - λαϊκής πάλης, της μόνης πραγματικά φιλολαϊκής αντιπολίτευσης που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.


ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ποινική ρήτρα 5.000 ευρώ σε ξενοδοχοϋπαλλήλους αν παραιτηθούν!

Δεν έχει πάτο ο εργασιακός μεσαίωνας και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής σεζόν


ΣΕΛ.  11


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Συγχαρητήρια μηνύματα για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα

ΣΕΛ.  15
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Αναμασούν ψευτοδιλήμματα, διαβεβαιώνουν για «σταθερότητα» και «σοβαρότητα»

Το ...«υπουργείο αντιπολίτευσης» στην επόμενη κυβέρνηση διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ


ΣΕΛ.  9

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ