ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
Στο ύψος της

Ανακουφισμένοι που «η ΕΕ βρήκε επιτέλους ενιαία φωνή» απέναντι στη Λευκορωσία δηλώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο τι εννοούσαν τις προηγούμενες μέρες, όταν «κλαίγονταν» επειδή η ιμπεριαλιστική ένωση δεν εκφράστηκε έγκαιρα και με «κοινή φωνή» για την ισραηλινή επίθεση στην Παλαιστίνη. Βέβαια, και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η ΕΕ στάθηκε «στο ύψος της»: Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, συμμετέχει μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην προετοιμασία εδάφους για νέα επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, αξιοποιώντας «σαν έτοιμη από καιρό» το απαράδεκτο γεγονός της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου. Ενώ στην περίπτωση του Ισραήλ, εξισώνει το θύμα και τον θύτη, δίνοντας αέρα στα εγκληματικά σχέδια του κράτους - δολοφόνου σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Αυτή είναι η «ενιαία φωνή» της ΕΕ, για την οποία κόπτονται και στη χώρα μας η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές δυνάμεις. Αλλά και όταν τα ...αντανακλαστικά επιβραδύνονται, αυτό οφείλεται στα διαφορετικά συμφέροντα και στους σκληρούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που απαιτούν χρονοβόρα αναζήτηση συμβιβασμών. Γι' αυτό ο λαός θα πρέπει να κουμπώνεται όταν ακούει για την «ανάγκη» να αποκτήσει η ΕΕ ενιαία εξωτερική πολιτική, που καμία σχέση δεν έχει με την ασφάλεια και την ειρήνη, αλλά σηματοδοτεί «πορεία προς το αντιδραστικότερο», με νέες επεμβάσεις, πολέμους, ανταγωνισμούς που πληρώνουν οι λαοί. Πραγματική «ασπίδα» είναι η πάλη του λαού για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις συμμαχίες της αστικής τάξης, όχι η βαθύτερη εμπλοκή σ' αυτούς.

Ευρήματα...

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ «υπερέβαλαν στις εκτιμήσεις τους» για τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους, όταν τον περασμένο Απρίλη ανακοίνωναν ότι περίπου το 10% της διασποράς προέρχεται από εξωτερικούς χώρους. Τα CDC επικαλούνταν διεθνείς μελέτες, στις οποίες όμως η κατηγορία «εξωτερικοί χώροι» περιελάμβανε και υπαίθριους χώρους εργασίας, όπως μεγάλα εργοτάξια, όπου η μετάδοση του ιού ευνοείται εξαιτίας άλλων παραγόντων, κυρίως λόγω έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Τα νεότερα στοιχεία πιστοποιούν ότι το ποσοστό μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους δεν ξεπερνάει το 1%, ενώ ενδέχεται να είναι και πολύ μικρότερο, έως και 0,1%, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε χώρες όπως η Ιρλανδία! Ακόμα και ο Αμερικανός επιδημιολόγος Φάουτσι δήλωσε πως αποτελεί «κοινή λογική» ότι η μετάδοση του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους είναι «ελάχιστη», πόσο μάλλον όταν λαμβάνονται μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και τήρηση των αποστάσεων.

... και σκοπιμότητες

Τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας: Από τη μια, αναδεικνύουν τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας, με την επιβολή και την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, με σταθερό κριτήριο τις «ανάγκες» της οικονομίας. Από την άλλη, αποκαλύπτουν τις πραγματικές σκοπιμότητες πίσω από την απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων, που δεν στόχευαν στον έλεγχο της διασποράς αλλά στο «πάγωμα» των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, αξιοποιώντας την πανδημία ως «ευκαιρία» για να μπει το κίνημα στο γύψο. Δεν τα κατάφεραν, όμως, χάρη στην οργανωμένη απειθαρχία του λαού. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχεια.

Αφρός

Συνεχίζει να καταγράφει «πρωτιές» η αναμορφωμένη και προσαρμοσμένη στα ΝΑΤΟικά πρότυπα Πολιτική Προστασία. Η φωτιά στα Γεράνεια Ορη ήταν η πιο καταστροφική που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια τον μήνα Μάη, με το «καλημέρα» δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου. Το τι θα ακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό. Μάλιστα, με αφορμή αυτήν την πυρκαγιά και τη σύσκεψη που ακολούθησε υπό τον πρωθυπουργό, μάθαμε ότι η κυβέρνηση καταρτίζει έκτακτο σχέδιο για τον καθαρισμό 33 δασικών περιοχών στην Αττική, ώστε να αποφύγουμε ένα νέο Μάτι! Δηλαδή, κοντεύει να μπει ο Ιούνης και ακόμα δεν έχουν καθαριστεί σημεία επίφοβα να προκαλέσουν νέες πύρινες καταστροφές. Για τέτοια ...ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού μιλάμε, στη μάχη με τις φωτιές! Οι εξελίξεις αυτές καμιά έκπληξη δεν προκαλούν. Τα παχιά λόγια για τη «νέα δομή» της Πολιτικής Προστασίας και την ενίσχυση τάχα της δασοπροστασίας, με τις διακρατικές συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Rescue» της ΕΕ, αποδείχτηκαν πολύ γρήγορα «αφρός», αφού το πρόβλημα παραμένει: Αυτό το κράτος είναι «επιτελικό» και ικανότατο όταν πρόκειται να στηρίξει επιχειρηματικά σχέδια και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά επιλεκτικά ανίκανο να στηρίξει τον λαό και τις ανάγκες του, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις. Το επιβεβαίωσε πριν από λίγους μήνες με τους σεισμούς στη Λάρισα, όπου πολλοί από τους πληγέντες δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τα «έκτακτα» επιδόματα, το επιβεβαιώνει και τώρα με τις πρώτες πυρκαγιές, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να βλέπουν ήδη «επενδυτικές ευκαιρίες» πάνω στα αποκαΐδια και στο κατεστραμμένο βιος του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1924 Οι ναυτεργάτες κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας με αίτημα την αύξηση των αποδοχών. Ακολουθούν οι σιδηροδρομικοί, οι αρτεργάτες, οι ηλεκτροτεχνίτες και οι υποδεματεργάτες. Στις 11 Ιούνη η κυβέρνηση κηρύσσει την επιστράτευση των απεργών.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ Μάιλς Ντέιβις.

1930 Αιματηρές συγκρούσεις γίνονται στη Μαρτίνα Φράνκα της Ιταλίας ανάμεσα σε αγρότες και φασίστες. Οι αγρότες έστησαν οδοφράγματα, έκοψαν τους δρόμους και τις τηλεφωνικές γραμμές. Οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν κατά των γραφείων του φασιστικού κέντρου και τα έκαψαν. Η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι έστειλε στρατό και τεθωρακισμένα για να καταστείλει την εξέγερση. Κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 300 συλλήψεις.

1932 Μετά την παραίτηση Βενιζέλου (λόγω της πτώχευσης), σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Η νέα κυβέρνηση κράτησε μόλις 6 μέρες.

1933 Η κυβέρνηση Ντόλφους στην Αυστρία θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

1940 Αρχίζει η μάχη της Δουνκέρκης. Ο βρετανικός στόλος καταφέρνει να απεγκλωβίσει και να οδηγήσει στη Μ. Βρετανία 300.000 Βρετανούς και 40.000 Γάλλους στρατιώτες, που είχαν περικυκλωθεί και καθηλωθεί από τον προελαύνοντα γερμανικό στρατό στις ακτές, αφήνοντας ωστόσο πίσω τους σημαντικότατο οπλισμό και άλλο υλικό.

1941 Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη, διατάζει την εκκένωση του νησιού. Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 Γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

1941 Ξεκινά στην κατεχόμενη από τους ναζί βόρεια Γαλλία δεκαπενθήμερη απεργία των ανθρακωρύχων, υπό την καθοδήγηση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πάνω από 100.000 ανθρακωρύχοι παίρνουν μέρος στην απεργία.

1942 Υπογράφεται στο Λονδίνο σοβιετοβρετανικό Σύμφωνο συμμαχίας στον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας, καθώς και μεταπολεμικής συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας.

1943 Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά φάλαγγα ιταλικού τάγματος στο 51ο χλμ. του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας και το διαλύει.

1946 Συνέρχεται το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών, με 450 αντιπρόσωπους από 200 γυναικείους συλλόγους της χώρας.

1955 Ο Ν. Χρουστσόφ επισκέπτεται το Βελιγράδι και καταδικάζει τη μέχρι τότε πολιτική της ΕΣΣΔ απέναντι στη Γιουγκοσλαβία.

1965 Αρχίζει στη Λαμία η δίκη στελεχών του ΚΚΕ και της ΕΔΑ με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της Αρχής, της πρόκλησης σωματικών βλαβών κ.ά. στη διάρκεια εκδήλωσης στον Γοργοπόταμο (29/11/1964). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία σκότωσε 13 και τραυμάτισε 45 άτομα. Στις 17/6 καταδικάστηκαν οι Γεράσιμος Αυγερόπουλος, Αννα Σολωμού, Κώστας Τασσόπουλος, Φωτεινή Σπυράτου, Δημήτρης Χριστόπουλος, κ.α., σε ποινές φυλάκισης 7 μηνών έως 3 χρόνων.

1966 Η Γουιάνα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Μ. Βρετανία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ