ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Στοιχισμένοι στον σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε γη, θάλασσα και αέρα

Δεν έχει πάτο η κατρακύλα εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στην όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια μέχρι τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, τη Δευτέρα ιπτάμενο ραντάρ EMB-135 AEW&C (757) της ελληνικής ΠΑ πραγματοποίησε άλλη μια πτήση μέχρι τα ανοιχτά της Βουλγαρίας, στον κάθετο άξονα Βάρνας - Μπουργκάς, στο FIR Σόφιας, το οποίο καλύπτει και κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας.

Ουσιαστικά, στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό κάλυψε πτήση αμερικανικού στρατηγικού (καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, μπορούν να φέρουν πυρηνικά) βομβαρδιστικού «B-52H» που λίγο αργότερα απογειώθηκε από την Ισπανία και μέσα από τους εναέριους χώρους της Ιταλίας και άλλων βαλκανικών χωρών πέταξε στο ίδιο σημείο της Μαύρης Θάλασσας, πριν επιστρέψει στη Μεσόγειο.

Στο ενδιάμεσο, αμερικανικό αναγνωριστικό «RC-135W» προσγειώθηκε στη Σούδα, ερχόμενο από τη βάση του στη Βρετανία. Πρόκειται για ένα από τα πολλά που μετασταθμεύουν διαδοχικά στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να κάνουν εξόδους στη Μαύρη Θάλασσα για επιτήρηση των κινήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στην κλιμάκωση της κόντρας οι Ρώσοι κατέβασαν στρατηγικά βομβαρδιστικά τους «Tu-22M3» στη βάση τους στη Λαττάκεια της Συρίας, ένα από τα οποία βγήκε χτες για «περιπολία» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σχεδόν ταυτόχρονα το αμερικανικό ΠΝ πραγματοποιούσε στα ανοιχτά της Τυνησίας, στην Κεντρική Μεσόγειο, την άσκηση «Phoenix Express 2021», με συμμετοχή τόσο των τυνησιακών δυνάμεων όσο και άλλων «συμμάχων» και «εταίρων» από την περιοχή της Μεσογείου. Βασικό πλοίο των Αμερικανών στην άσκηση ήταν το γιγαντιαίο «USS Hershel "Woody" Williams», (λειτουργεί ως πλωτή ναυτική πλατφόρμα - προωθημένη βάση και υποστηρίζει αεροναυτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε απομακρυσμένα «θέατρα επιχειρήσεων», και ως απότοκο της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, του 2019, η Σούδα ορίστηκε ως μόνιμη βάση του πλοίου, από όπου και σαλπάρει για τις αναπτύξεις του). Στην άσκηση πήρε μέρος και προσωπικό του ελληνικού ΠΝ, στελέχη από το ΚΕΝΑΠ στη Σούδα. Αναλυτικά οι χώρες που συμμετείχαν, με προσωπικό ή/και μέσα: Αλγερία, Βέλγιο, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιβύη, Μάλτα, Μαυριτανία, Μαρόκο, Ισπανία, Τυνησία και ΗΠΑ.

Στη Σούδα αναμένεται να δέσει αύριο και το θηριώδες «USS Iwo Jima», πλοίο αμφίβιων επιθέσεων (φέρει ελικόπτερα και αποβατικά), μαζί με τα συνοδά πλοία του «USS Carter Hall» και «USS San Antonio». Το «Iwo Jima» είναι από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, επανδρωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος, ελικοπτεράδες και πεζοναύτες. Θα μείνουν στην περιοχή έως τις 30/5. Θυμίζουμε ότι πριν μερικές βδομάδες είχε δέσει στη Σούδα και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» (επιχειρεί σήμερα στον Ινδο-Ειρηνικό, καλύπτοντας την αναδίπλωση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν).

«Κρίκος» για πρόβες πολέμου σε τρεις ηπείρους η Ελλάδα

Εξάλλου, χτες ολοκληρώθηκε στο Πετροχώρι Ξάνθης η ελληνοαμερικανική άσκηση «Κένταυρος 21», με συμμετοχή, πέραν των ελληνικών τμημάτων, της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Η άσκηση, όπως τονίζεται αρμοδίως, έγινε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement, MDCA), δηλαδή της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Αποτελεί επίσης κρίκο της αλυσίδας αμερικανοΝΑΤΟικών ασκήσεων «Defender Europe 21», που φέρνουν πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και στα Βαλκάνια. Σημειωτέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ενδεικτικά ως προς το μέγεθος της στρατιωτικής κινητοποίησης, η «Κένταυρος» διεξήχθη παράλληλα με αντίστοιχες δραστηριότητες όπου ενεπλάκησαν περισσότερα από 5.000 στελέχη από 11 χώρες σε 31 περιοχές ασκήσεων, η δε «Defender», υπό την ηγεσία του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, κινητοποιεί συνολικά περισσότερα από 28.000 στελέχη από 26 κράτη.

Στην «Κένταυρος» πήρε μέρος και προσωπικό της 104 Logistics Brigade του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Βρετανοί βρίσκονται στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης και συντονίζουν την διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς και από ό,τι οι ίδιοι αποκαλούν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων». Αλλωστε ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, σε δηλώσεις του προχτές τόνιζε ότι η «Defender» «χρησιμοποιεί βασικές χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που γεφυρώνουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, προβάλλοντας την κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως κόμβου τριών ηπείρων». Παραπέρα, τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μία από τις μόλις τέσσερις μετέχουσες στην «Defender» χώρες των οποίων λιμάνι χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εξοπλισμού στην Ευρώπη, καθώς επίσης μία από τις τέσσερις χώρες που φιλοξενεί κέντρο logistics για την ίδια άσκηση. «Αυτά τα γεγονότα καταδεικνύουν τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, πόσο κρίσιμο πλεονέκτημα αντιπροσωπεύει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γιατί έχετε δει τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του στρατού των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe - Africa), να δραστηριοποιούνται τόσο πολύ στην περιοχή της Θράκης», τόνισε σχετικά ο Πάιατ, σκιαγραφώντας τον ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδίων τους.

Εξάλλου, σε έτερες ασκήσεις συνδεόμενες με την «Defender», ακριβώς αυτήν την περίοδο ελληνικά τμήματα, μαζί με δυνάμεις μετέχουν στην άσκηση «Decisive Strike» στο Πεδίο Βολής του Κρίβολακ στη Βόρεια Μακεδονία, όπου συμμετέχουν επίσης δυνάμεις από την εν λόγω χώρα, τις ΗΠΑ και τη Βουλγαρία.

Επιπλέον, ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετέχουν στην άσκηση «Saber Guardian» στη Βουλγαρία, όπου αναμένεται να κινητοποιηθούν συνολικά 13.000 στελέχη από 16 χώρες - μέλη και εταίροι του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, ανεβάζουν στροφές για τη φετινή άσκηση με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων» (31 Μάη - 4 Ιούνη), όπου θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά όχι μόνο ελληνικές δυνάμεις αλλά επίσης Αμερικανοί, Σέρβοι και φονιάδες από το Ισραήλ, μετά τις σφαγές που έκαναν στη Γάζα και σε άλλα σημεία της Παλαιστίνης.

Τέλος, στον σχεδιασμό των Αμερικανών είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρουν μέρος σε τουλάχιστον άλλες δύο ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την «Olympian Cooperation» και την «2021 Hellenic Tank Challenge» με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων.

Στο μεταξύ, την αμερικανική πρόταση για το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό παρέδωσαν χτες και επίσημα οι ΗΠΑ στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Ο πρέσβης Τζ. Πάιατ και ο διευθυντής Εξοπλισμών Εξωτερικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, υποναύαρχος Φράνσις Μόρλεϊ, μετέβησαν στο υπουργείο Αμυνας όπου και έδωσαν την «προσφορά» στον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org