ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Απορρίπτεται το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα!

Εντείνονται οι διεργασίες στα σωματεία για να δοθεί ενιαία απεργιακή απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα»

Ως απαράδεκτο επιστρέφουν στην κυβέρνηση το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, που βρίσκεται στη «διαβούλευση» από το υπουργείο Εργασίας, συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, εντείνοντας τις διεργασίες για την προκήρυξη πανεργατικής απεργίας πριν επιχειρήσει η κυβέρνηση να το φέρει στη Βουλή.

Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα είναι «στο πόδι». Συσκέψεις οργάνωσης της πάλης, Γενικές Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες που είναι σε εξέλιξη, κινητοποιήσεις, εξορμήσεις, όλες οι δραστηριότητες εντάσσονται στην ανάγκη να υπάρξει απεργιακός ξεσηκωμός, να ενταθεί η οργάνωση της πάλης «από τα κάτω», με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που σαρώνει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για να ξηλωθεί το διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο.

Με «πυξίδα» τον στόχο συντονισμού του βηματισμού και της απεργιακής απάντησης σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη, ως μια ημερομηνία που προσφέρεται για τη συγκρότηση απεργιακού μετώπου πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τέτοιες απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει για τις 3 Ιούνη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα σε κοινή απεργία εκείνη τη μέρα.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο εξέφρασαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την περασμένη Δευτέρα, αποφασίζοντας να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση.

Απεργία αύριο στη Ναυπηγοεπισκευή

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στη Ναυπηγοεπισκευή προχωρά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας αύριο, Πέμπτη, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Πέραμα, όπου οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων και θα προγραμματίσουν τη συνέχεια.

«Απαντάμε στη στάση της εργοδοσίας στον χώρο, που μετά από τρεις συναντήσεις για τη διαπραγμάτευση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας επιμένει να πιστεύει, παίρνοντας αέρα από την πολιτική της κυβέρνησης, ότι θα μας βάλει στον πάγο για τα επόμενα χρόνια», τονίζει το Συνδικάτο.

Καταγγέλλει ότι η πλευρά των εργοδοτών επικαλείται τη δικαιολογία πως «δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις», με σκοπό να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας Σύμβασης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να φρενάρει τη συζήτηση μέχρι το τέλος του 2021, οπότε και λήγει η μετενέργεια της ισχύουσας ΣΣΕ, προσβλέποντας και στις αντεργατικές ανατροπές ώστε «να της λυθούν τα χέρια να πληρώνει ό,τι θέλει και όποτε θέλει».

Ολοι στο πόδι για την επιτυχία της απεργίας!

Καθημερινές είναι οι Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων που παίρνουν απεργιακές αποφάσεις, μέσα από πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αθήνας, παίρνοντας απεργιακή απόφαση για τις 3 Ιούνη. Το ΣΕΤΗΠ μάλιστα πραγματοποίησε και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Αθήνας πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Λέμε όχι στις "ανατροπές του αιώνα"».

Με εξορμήσεις και περιοδείες, με συσκέψεις και συνελεύσεις, τα εργατικά σωματεία και στη Θεσσαλονίκη και τους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας προετοιμάζουν καθημερινά την απεργιακή απάντηση των εργαζομένων στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων και φορέων στα Γιαννιτσά, η οποία κατέληξε σε κοινή απόφαση για την οργάνωση της πλατιάς ενημέρωσης του λαού της περιοχής, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νομού Πέλλας στον Ιδιωτικό Τομέα, του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Ενότητα» Πέλλας, του Αγροτικού Συλλόγου «Ομόνοια» Κρύας Βρύσης και της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών (μέλους της ΟΓΕ).

Ενδεικτικές του πώς υποδέχονται οι εργαζόμενοι το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, όσο και της πείρας από τη μέχρι τώρα δράση, ήταν οι τοποθετήσεις συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου αποφασίστηκε η κήρυξη απεργίας στις 3 Ιούνη: Από το Φάρμακο ειπώθηκε πως οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες ξέρουν τι θα πει 10ωρη εργασία, αφού πέρυσι τον Απρίλη τούς είχε επιβληθεί αυτό το καθεστώς, με πρόσχημα την πανδημία. Παράλληλα τονίστηκε ότι πέρα από τις φαρμακαποθήκες χρειάζεται να ανοίξει η δουλειά και σε εργοστάσια του κλάδου. Από τους οικοδόμους, που την Κυριακή πραγματοποίησαν την εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση, ειπώθηκε ότι αν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα σταματάνε να δουλεύουν αν δεν πέφτει ο ήλιος. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε πως πρέπει να συνδυαστεί η μάχη για το δυνάμωμα του σωματείου μπροστά στις εκλογές με τη μάχη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Από το Εμπόριο μεταφέρθηκε η πείρα από τη μάχη ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, και επισημάνθηκε ότι μεταξύ 1ης και 2ης Κυριακής ήταν περισσότεροι οι εργαζόμενοι που δεν πήγαν για δουλειά. Από τον Επισιτισμό, όπου η απλήρωτη εργασία είναι καθεστώς, τονίστηκε πως οι δεκάδες εγγραφές των προηγούμενων μηνών, συνολικά η δουλειά που έχει ανοίξει στους διανομείς μπορεί να εκφραστεί με μαζική συμμετοχή στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Σήμερα Τετάρτη:

-- Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, κάτω από τα γραφεία του.

-- Σύσκεψη οργανώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου οργανώνει σύσκεψη στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο στα γραφεία του.

Αύριο Πέμπτη:

-- Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιείται κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Φάρου.

-- Κινητοποίηση θα γίνει και στην Καβάλα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Την Παρασκευή 28 Μάη:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στον ανοιχτό χώρο πίσω από τη Μητρόπολη.

Την Κυριακή 30 Μάη:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (θεατράκι ΟΤΕ, σταθμός Μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).


Μπαράζ απαγορεύσεων και περιορισμών στο απεργιακό δικαίωμα

Μια ματιά στις απεργοκτόνες διατάξεις του αντεργατικού νομοσχεδίου

Το μπαράζ διατάξεων, με τις οποίες το αντεργατικό έκτρωμα χτυπά και υπονομεύει το δικαίωμα της απεργίας, επιχειρώντας να το καταργήσει στην πράξη, φωτίζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Το αντεργατικό τερατούργημα έρχεται να υψώσει νέα αλλεπάλληλα εμπόδια, πάνω στο ήδη αντιδραστικό οικοδόμημα των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόσο για τη διαδικασία λήψης απόφασης για απεργία, όσο και για την πραγματοποίησή της.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο βάλλει κατά του απεργιακού δικαιώματος κατά την πραγματοποίηση της απεργίας καθώς:

  • Εισάγει την έννοια της «Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας». Ουσιαστικά απαγορεύει το απεργιακό δικαίωμα στους κλάδους αυτούς, λειτουργώντας ως «πιλότος» και για άλλους, αφού προβλέπει ότι σε μέρα απεργίας το συνδικάτο πρέπει να διασφαλίζει «τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας». Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ουσιαστικά στερούνται του απεργιακού δικαιώματος, αφού για παράδειγμα στις μεταφορές για να κινηθεί έστω και ένας συρμός μετρό ή για να απογειωθεί έστω και ένα αεροπλάνο πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να είναι στα πόστα τους.
  • Επιπλέον, και πρόσθετα στην παραπάνω διάταξη, υποχρεώνει το συνδικάτο που προκηρύσσει απεργία να έχει καθορίσει εκ των προτέρων το προσωπικό ασφαλείας ή, όπου απαιτείται, το προσωπικό της «ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας», και να το διαθέτει στην πράξη στον εργοδότη, διαφορετικά η προκήρυξη απεργίας απαγορεύεται.
  • Τρίτο, κατά σειρά, το νομοσχέδιο απαγορεύει και την περιφρούρηση της απεργίας, την υπεράσπιση δηλαδή του αγώνα από τους ίδιους τους απεργούς, επικαλούμενη το «δικαίωμα στην εργασία» (απεργοσπασία στην καθομιλουμένη) τη μέρα της απεργίας.
  • Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία, με τον ισχυρισμό ότι ασκήθηκε «σωματική ή ψυχολογική βία» κατά την περιφρούρηση της απεργίας, να προσφεύγει σε δικαστή και η απεργία να διακόπτεται με δικαστική απόφαση, ανοίγοντας το δρόμο για τη νομιμοποίηση κάθε είδους προβοκατόρικης ενέργειας.

Πριν όμως από την πραγματοποίησή της, το νομοσχέδιο βάζει νέα εμπόδια και στη λήψη απόφασης για απεργία.

Ειδικότερα, πάνω στην προηγούμενη απεργοκτόνα διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποχρεώνει σε αυξημένη συμμετοχή (50%+1) στη Γενική Συνέλευση πρωτοβάθμιου σωματείου που αποφασίζει απεργία, προστίθενται τα εξής:

  • Προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να προκηρύσσουν απεργίες, όπως και να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν ΣΣΕ, να αναπτύσσουν δηλαδή συνδικαλιστική δράση, είναι να αποδεχτούν το «φακέλωμά» τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), το οποίο θα βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Εργασίας, προς «πάσαν χρήσιν».
  • Απαγορεύεται η προκήρυξη απεργίας από τη συνέλευση ενός συνδικάτου, αν εκ των προτέρων δεν εξασφαλίζεται σε κάθε μέλος του η εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικά, διαδικτυακά) συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, όπως και η εξ αποστάσεως συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Μάλιστα η δυνατότητα αυτή και όλη η διαδικασία πρέπει να προβλέπεται και στο καταστατικό του σωματείου, ανοίγοντας το δρόμο για να παρεμβαίνει ακόμα πιο άμεσα η εργοδοσία στη λειτουργία των σωματείων.
  • Μπαίνουν περισσότερες προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας (προειδοποίηση του εργοδότη ή της συνδικαλιστικής του οργάνωσης 24 τουλάχιστον ώρες πριν από την πραγματοποίησή της) ακόμα και στην περίπτωση που το σωματείο αποφασίζει στάσεις εργασίας. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται ο περιορισμός της δυνατότητας άμεσης αντίδρασης των εργαζομένων ενός χώρου, όταν η εργοδοσία πλήττει τα δικαιώματά τους (απολύσεις, μη καταβολή μισθών, απάντηση σε ένα εργατικό «ατύχημα» κ.λπ.).
  • Η διαδικασία για έγγραφη προειδοποίηση που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον εργοδότη ή τους εργοδότες που αφορά και περιλαμβάνει τη μέρα και ώρα έναρξης και λήξης της απεργίας, τη μορφή της, τα αιτήματα της απεργίας και τους λόγους που τα θεμελιώνουν και αφορά στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων, δυσκολεύοντας περαιτέρω την προκήρυξή της. Επιπλέον, προκύπτει ζήτημα για το ποιος θα κρίνει εκ των προτέρων το βάσιμο ή όχι των λόγων προκήρυξης της απεργιακής κινητοποίησης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ