ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οχι στην κοροϊδία των εργαζομένων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Να επιστραφεί ως άθλιο και απαράδεκτο το ερωτηματολόγιο «εκχώρησης προσωπικών στοιχείων» που τάζει ...«μονιμότητα»

Το ερωτηματολόγιο που διακινείται σε εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα
Το ερωτηματολόγιο που διακινείται σε εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα
Κάλεσμα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα «να οργανωθούν στα σωματεία τους, να δυναμώσουν τους αγώνες τους για μόνιμη και σταθερή εργασία» απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων για τα ερωτηματολόγια και τις υποσχέσεις που μοιράζουν την περίοδο αυτή σε εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα δικηγορικά γραφεία, με την «κάλυψη» που τους προσφέρουν δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπογραμμίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, να αποκαλύπτουν αυτές τις αθλιότητες που έχουν στόχο να ξεγελάσουν συναδέλφους μας».

«Το ερωτηματολόγιο, που τάχα αποτελεί και το εισιτήριο στη μονιμότητα, διακινείται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και από δυνάμεις που βρίσκονται στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία. Οπως τονίζει, το συγκεκριμένο έγγραφο ισοδυναμεί με «εκχώρηση προσωπικών στοιχείων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα λειτουργούν ως μεσάζοντες, δίνοντας τα σε δικηγόρους και εταιρείες εφαρμογών πληροφορικής (!) με δήθεν έπαθλο τη "μονιμότητα" των εργαζομένων».

«Δεν ξέρουμε αν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο συνοδεύεται με το σύνηθες 10ευρο, όπως ήταν η ταρίφα σε άλλους συναδέλφους (πυροπροστασία), αλλά σίγουρα αποτελεί τον τρόπο για να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, να παρουσιάζονται ως "προστάτες" και μαχητές. Εφευρίσκουν αόρατες νίκες, επενδύουν σε ψεύτικους μακροχρόνιους στόχους για να ξεγελούν τους εργαζόμενους, να τους αξιοποιούν ως κουκιά για τη συνδικαλιστική τους επιβίωση», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί τους «συναδέλφους στα σχολεία, δασκάλους, καθηγητές αλλά και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, να αποκαλύπτουν αυτές τις αθλιότητες που έχουν στόχο να ξεγελάσουν συναδέλφους μας.

Καλούμε τους συναδέλφους στην καθαριότητα, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, να προβληματιστούν, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να δυναμώσουν τους αγώνες τους για μόνιμη και σταθερή εργασία!».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ»
Κάλεσμα στήριξης στους αυτοαπασχολούμενους συμβολαιογράφους

Αρχαιρεσίες για τον Σύλλογο Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου

Την Κυριακή 30 και τη Δευτέρα 31 Μάη διεξάγονται αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου και συμβούλων στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Οι εκλογές διεξάγονται στην έδρα του Συλλόγου (οδός Γ. Γενναδίου αριθμ. 4, Αθήνα), ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τους συμβολαιογράφους των νησιών ή/και σε περίπτωση αποδεικνυόμενου σοβαρού κωλύματος (κύρια για λόγους υγείας).

Στις εκλογές συμμετέχει και καλεί σε υπερψήφισή της η «Αγωνιστική Κίνηση Συμβολαιογράφων», με υποψήφιους συμβούλους τους Παναγιώτη Δάλλα, Κωνσταντία Καλογήρου και Σταυρούλα Μαλαγάρη. Συμμετέχουν ακόμα άλλοι τρεις συνδυασμοί, μεταξύ των οποίων ο συνδυασμός του απερχόμενου προέδρου Γεωργίου Ρούσκα.

Με τη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Κίνηση Συμβολαιογράφων» καλεί τους συμβολαιογράφους με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να θέσουν ως κριτήριο ψήφου το σύνολο των σύγχρονων αναγκών τους, να δυναμώσουν τη φωνή της διεκδίκησης για τα συμφέροντά τους, αψηφώντας το καλλιεργούμενο κλίμα της αποχής. Αναδεικνύει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο αυτοαπασχολούμενος συμβολαιογράφος, με αποτέλεσμα εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σε σχέση με τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», που εφαρμόζεται εκτεταμένα και στις συμβολαιογραφικές υπηρεσίες, σημειώνει ότι έχει αποδειχθεί ένας «Γολγοθάς» για τους εργαζόμενους και για τον ίδιο τον συμβολαιογράφο, ο οποίος καλείται να διεκπεραιώσει μια σειρά από υπηρεσίες φορολογικού χαρακτήρα και μάλιστα υπό την απειλή προστίμων σε περίπτωση λάθους, εκτελώντας ουσιαστικά χρέη «φοροεισπράκτορα».

Ασκώντας κριτική στις δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, εξηγεί ότι αυτές έχουν ως προμετωπίδα τους τον στόχο της διευκόλυνσης των μεγάλων επενδύσεων και καλλιεργούν συντεχνιακές και διαχειριστικές λογικές γύρω από αυτόν. Ομως, στον στόχο αυτό δεν έχει θέση ούτε συμφέρον ο αυτοαπασχολούμενος συμβολαιογράφος που «αγωνίζεται να κρατήσει το γραφείο του ανοιχτό, δεν έχει θέση κανένας συνάδελφος που αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως νομικού, στο πλάι της πλειοψηφίας των εργαζομένων που στενάζουν, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, που στερούνται ελεύθερους χώρους αναψυχής και πράσινου, την ώρα που τεράστια φιλέτα γης μετατρέπονται σε καζίνο, λουξ ξενοδοχεία και μαρίνες για γιοτ (βλ. Ελληνικό). Αυτός ο "«επενδυτικός παράδεισος" απευθύνεται στη μειοψηφία των μεγάλων συμβολαιογραφικών γραφείων και των εταιρειών που θα αναλάβουν να τον υπηρετήσουν».

Στον αντίποδα, η «Αγωνιστική Κίνηση Συμβολαιογράφων» υπογραμμίζει ότι «η λογική μας δεν μπορεί να είναι το παζάρεμα νέας συμβολαιογραφικής ύλης, για να αποδεχτούμε να γίνουμε φοροεισπράκτορες του κράτους και τσιράκια των τραπεζών, βγάζοντας στο σφυρί τα σπίτια του λαού!».

Τέλος, προβάλλει ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για την απλοποίηση της κατάρτισης συμβολαιογραφικής πράξης και την αποσύνδεσή της από την είσπραξη φορολογικών βαρών, την απαλλαγή των συμβολαιογράφων από την ευθύνη για υπηρεσίες φορολογικού χαρακτήρα και την απειλή προστίμων, την απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά και την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του «Ιδιώνυμου» ενάντια σε όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, τη μείωση των τελών καταχώρησης στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και τα Υποθηκοφυλακεία, καθώς και αιτήματα για την οικονομική ενίσχυση των συμβολαιογράφων με τα χαμηλότερα εισοδήματα για την κάλυψη επειγουσών αναγκών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, όπως και για την αγορά του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού, για αφορολόγητο όριο, υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και της δωρεάν περίθαλψης, προστασία των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων κ.ά.

Κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης φοιτήτριας

Να επιστρέψει στη δουλειά η εργαζόμενη φοιτήτρια που λόγω συνδικαλιστικής δράσης απολύθηκε από επισιτιστική επιχείρηση στην Καισαριανή, απαίτησαν χτες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Με κινητοποίηση έξω από το κατάστημα στο οποίο εργαζόταν, απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόλυση. Η εργαζόμενη απολύθηκε μια βδομάδα μετά την απεργία στις 6 Μάη και ενώ με τη δράση της είχε αναδείξει την έλλειψη μέτρων προστασίας στον χώρο δουλειάς.

Την απόλυση έχουν καταγγείλει με κοινή τους ανακοίνωση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικού, ΕΜΜΕ, Τουρκικών Σπουδών, ΠΤΔΕ, Νοσηλευτικής, Πληροφορικής, Μαθηματικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Παντείου, Μηχανολόγων, ΗΜΜΥ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΟ ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη ενέργεια που στόχο έχει «την τρομοκράτηση των εργαζομένων, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία τους για να απαιτήσουν να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Νέα επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα

Κανονικά πραγματοποιείται η σημερινή στάση εργασίας που κρίθηκε χτες παράνομη

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί (έναρξη βάρδιας έως 10 το πρωί) οι εργαζόμενοι στο μετρό, όπως έχει ανακοινώσει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Αττικό Μετρό (ΣΕΛΜΑ), για μια σειρά από ζητήματα, όπως η άρνηση της διοίκησης να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ κ.ά., η μη τήρηση όρων της ΣΣΕ, μέτρα για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.

Η στάση πραγματοποιείται με τη στήριξη και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καθώς η αρχική απόφαση του ΣΕΛΜΑ κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο σε μια ακόμα διαδικασία «εξπρές», με την αγωγή της εταιρείας ΣΤΑΣΥ Α.Ε. να γνωστοποιείται λιγότερο από δύο ώρες πριν από την εκδίκασή της. Αξίζει να σημειωθούν οι αξιώσεις της εργοδοσίας να επιβληθούν στους συνδικαλιστές χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και προσωπική κράτηση έξι μηνών «έκαστος για κάθε παράβαση της εκδοθησόμενης απόφασης».

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΛΜΑ σημειώνει: «Διεκδικούμε επιπλέον πύκνωση δρομολογίων εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Αντ' αυτού η ηγεσία - εργοδοσία αντί να δώσουν λύση στα καταγγελλόμενα προβλήματα, ως όφειλαν, το μόνο που φρόντισαν να κάνουν είναι να σύρουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, σαν να είμαστε κακοποιοί (...) Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία ΔΕΝ θα περάσουν (...) Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί KANONIKA σύμφωνα με την εξαγγελία. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με απόφασή του στηρίζει έμπρακτα τα δίκαια αιτήματά μας και τη στάση εργασίας μας».

Το ΠΑΜΕ

H Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ που στέλνουν τους εργαζόμενους του μετρό στα δικαστήρια για να βγάλουν τη σημερινή στάση εργασίας τους παράνομη:

«Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και να τους τρομοκρατήσουν για να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης, όπως επιχειρούν να κάνουν και με το νομοσχέδιο που επιδιώκουν να φέρουν στη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στο μετρό της Αθήνας και στα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Πύκνωση των δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού των επιβατών
  • Αμεση αγορά ανταλλακτικών για την επισκευή του στόλου
  • Να μπει τέλος στον αυταρχισμό της διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους
  • Υπογραφή νέας ΣΣΕ».
ΚΑΒΑΛΑ
Συγκέντρωση συμπαράστασης στη δίκη απολυμένου συνδικαλιστή

Στο πλευρό απολυμένου συνδικαλιστή έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων, την ώρα που εκδικαζόταν η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, Γιάννη Γιαγκίδη.

Η υπόθεση εκδικάστηκε, με την εργοδοσία να επιμένει στα αρχικά της επιχειρήματα περί «οικονομοτεχνικών λόγων» που έφεραν την απόλυση του προέδρου του Σωματείου, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Γιαγκίδης απολύθηκε από την εταιρεία «Δ. Ευστρατίου ΑΕ» τον Οκτώβρη του 2020, αμέσως μόλις γνωστοποίησε στην εργοδοσία τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. Είχαν προηγηθεί η άρνησή του να εργαστεί χωρίς να έχει προσληφθεί και η διαμαρτυρία του για τους όρους της σύμβασης που του προτάθηκε, οι οποίοι προέβλεπαν απολαβές κάτω από την ΕΓΣΣΕ, χωρίς να του αναγνωρίζονται τριετίες και επιδόματα που δικαιούται.

Τα μέλη του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων μοίρασαν ανακοινώσεις, ενημερώνοντας τον λαό της πόλης και καλώντας τον στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη, στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων για την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου που καταργεί το 8ωρο.

ΕΥΔΑΠ
Κινητοποίηση ενάντια σε σχεδιασμούς για απολύσεις

Στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ. ) και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι της επιχείρησης με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Η κινητοποίηση γίνεται επειδή την ώρα εκείνη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ με θέμα το σχέδιο σύμβασης με το Δημόσιο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται όρος που προβλέπει ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος αποζημίωσης για τη λύση συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, δηλαδή για απολύσεις «μόνιμων» εργαζομένων της επιχείρησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ