ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Μεγαλώνουν τα πακέτα στήριξης για το κεφάλαιο και ο λογαριασμός για τον λαό

Συμπληρωματική δόση 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, που απαλλάσσει τη μεγαλοεργοδοσία από το «μισθολογικό κόστος»

Συμπληρωματική δόση ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό εκταμιεύτηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, όπως η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από μισθολογικά κονδύλια και ασφαλιστικές εισφορές, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κ.ά., με το ταυτόχρονο άπλωμα της «ευέλικτης» εργασίας.

Πρόκειται για αδιάθετα κεφάλαια του εν λόγω προγράμματος, καθώς κυβερνήσεις ισχυρών οικονομιών της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν έχουν ανάγκη να καταφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συνολικό ποσό στήριξης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό μέσω του προγράμματος SURE διαμορφώνεται στα 5,27 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την αρχική κατανομή.

Τα ποσά αυτά, όπως και οι εκταμιεύσεις που θα ακολουθήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα φορτωθούν στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε σχετική δήλωση σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αξιοποιεί, και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο, τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας...».

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε διαδοχικές εκδόσεις ομολόγων και αντλεί δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, με τα οποία χρηματοδοτείται το πρόγραμμα SURE, ουσιαστικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ με τη μορφή κάλυψης του μισθολογικού και ασφαλιστικού «κόστους». Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, ενώ οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν από τις χρηματαγορές «μετακυλίονται άμεσα στις χώρες της ΕΕ, που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες τους για στήριξη της απασχόλησης».

Ελλείμματα στις πλάτες του λαού

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το α' 4μηνο (Γενάρης - Απρίλης) το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα ύψους 6,2 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 8,8 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών εμφανίζεται στα 23,9 δισ. ευρώ έναντι 15,1 δισ. ευρώ των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, τα ελλείμματα αυτά όπως και τη διόγκωση του κρατικού χρέους, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου, θα φορτωθούν στη συνέχεια στις λαϊκές πλάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 - 2025, που αποστέλλεται τις επόμενες μέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρωτογενές έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,3% το 2022. Το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και τα επόμενα έτη θα ανέβει στην περιοχή του 2,9% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη αντί για αύριο όπως αναμενόταν αρχικά. Την ίδια ημερομηνία θα δημοσιοποιηθούν και οι εκθέσεις με τις φετινές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που αφορούν όλα τα κράτη της ΕΕ.

Ορθάνοιχτοι οι κρουνοί από την ΕΚΤ

Εξάλλου, στις 10 Ιούνη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τη διαμόρφωση του μείγματος της νομισματικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο. Οπως όλα δείχνουν, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στο ύψος του - και για όσο διάστημα χρειαστεί - θα διατηρηθεί και το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Στην κατεύθυνση αυτή προϊδέασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ), Γ. Στουρνάρας. Μιλώντας στο «Ρόιτερς», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει ανοιχτές τις στρόφιγγες καθώς, όπως είπε, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη.

ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Ανακοίνωση από το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων
Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων
Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι κάτοικοι της περιοχής του Νυμφαίου του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Αερορράχη».

Θυμίζουμε πως την προηγούμενη βδομάδα, στις 18 Μάη, οι κάτοικοι με αποφασιστική τους κινητοποίηση έβαλαν «Μπλόκο» στην εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στη θέση «Αερορράχη», αγώνα τον οποίο συνεχίζουν.

Στην κινητοποίηση της Δευτέρας, μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Αμυνταίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κυριάκο Ελευθεριάδη, στο σημείο βρέθηκαν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τσάκωνας, και ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΕΕΝ, εκπροσωπώντας το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, στηρίζοντας τον αγώνα των κατοίκων.

Δεν παραδίνουμε το βουνό μας στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας!

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στην απολιγνιτοποίηση τονίζει πως στηρίζει και συμμετέχει στον αγώνα των κατοίκων του Νυμφαίου και της ευρύτερης περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής.

Παράλληλα, καλεί τον λαό της περιοχής να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να διεκδικήσει Ενέργεια κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα, τη διαχείριση των δασών και των ορεινών όγκων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ενέργεια και Τουρισμό, αποκλειστική ευθύνη του κράτους στη διαχείριση, προστασία, μορφωτική αξιοποίηση της χλωρίδας και πανίδας (εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων) με πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Να απεμπλακούν οι ΜΚΟ από αυτό το σοβαρό ζήτημα, όπως και να στηριχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και από την πανδημία.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει πως η επέλαση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών συνεχίζεται, καθώς «η ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη και τα δισεκατομμύρια που στρώνει η ΕΕ στα πόδια τους οδηγούν στην επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας» και πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου σε μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα».

Παράλληλα, τονίζει πως «οι επενδύσεις της "πράσινης" ανάπτυξης οδηγούν σε εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών Natura, προστατευόμενων περιοχών και των βουνών ολόκληρης της χώρας, επιδεινώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Πολλές από αυτές τις επενδύσεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σημαντικούς οικότοπους, προστατευόμενες περιοχές, εκτάσεις που αξιοποιούν οι κτηνοτρόφοι, αγρότες και μελισσοκόμοι της περιοχής».

Ακόμα, το Συντονιστικό επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές, που συν τις άλλοις αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν τις θηριώδεις επενδύσεις στον λαό, επαναλαμβάνοντας επιχειρήματα ότι «η πράσινη ανάπτυξη γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, φθηνότερο ρεύμα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής».

«Τα ανταποδοτικά τέλη που τάζουν οι εταιρείες και η κυβέρνηση αποδεικνύονται τελικά καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Επαγγέλματα και δραστηριότητες που συνδέονται με το βουνό θα μαραζώσουν», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και τη ζωή του λαού

Σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας ετοιμάζουν μια σειρά από αγωνιστικές παρεμβάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη.

Πιο συγκεκριμένα, στον Βόλο σωματεία και φορείς που συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε στον αύλιο χώρο του Μεταξουργείου αποφάσισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, το Σάββατο 5 Ιούνη στην παραλία. Την κινητοποίηση στηρίζουν μέχρι στιγμής το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο ΟΤΑ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Σωματείο Καθαριστριών, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, οι Ελληνες Κριτικοί Τέχνης (AICA Hellas).

Αντίστοιχα, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα πραγματοποιεί σύσκεψη αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, καλώντας σωματεία και φορείς να παρευρεθούν για να οργανώσουν από κοινού αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις, δίνοντας συνέχεια στη δράση που έχουν αναπτύξει ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα ιστορικά βουνά των Αγράφων.

Εκδήλωση - συζήτηση για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους»

Οι ΚΟ Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών και Εργαζομένων στις Ελεγκτικές Εταιρείες Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση, το Σάββατο 29/5 στις 7 μ.μ., με θέμα «Μy data & Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους. Ποιος ωφελείται πραγματικά;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο - Σκεπαστό Αττικής Οδού στον δήμο Μεταμόρφωσης (Γεωργίου Παπανδρέου & Γκινοσάτη, πλησίον σταθμού Προαστιακού Μεταμόρφωσης).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ