ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέος κύκλος έντασης για τους «Ανοιχτούς Ουρανούς»

Στενότερη συνεργασία ΗΠΑ - Τουρκίας στο μέτωπο της Λιβύης

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Πομπέο - Λαβρόφ, σε παλιότερη συνάντηση

Copyright 2019 The Associated

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Πομπέο - Λαβρόφ, σε παλιότερη συνάντηση
Νέα παζάρια, στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αποκομίσουν οφέλη και σε άλλα ανοιχτά μέτωπα, προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει σε έξι μήνες από τη συμφωνία «Ανοιχτοί Ουρανοί», εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της κυρίως έναντι της Μόσχας.

Η ανακοίνωση της απόφασης, που έγινε την περασμένη Πέμπτη από τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, συνοδευόταν από την επισήμανση πως μπορεί να ανακληθεί εφόσον η Ρωσία «σταματήσει τις παραβιάσεις» της συμφωνίας.

Η εξέλιξη προκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των πρεσβευτών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και την «έκκληση» του γγ του, Γενς Στόλτενμπεργκ, προς τη Μόσχα να σεβαστεί τη συμφωνία.

Είχε προηγηθεί η διακήρυξη 10 ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Τσεχία, Σουηδία) με την οποία συμμερίζονταν τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ, καλώντας σε διάλογο τη Ρωσία για να επιλυθούν «εκκρεμή ζητήματα όπως οι άτοποι περιορισμοί στις πτήσεις πάνω από το Καλίνινγκραντ». Στη διακήρυξη χαρακτήριζαν τη συμφωνία «έναν κρίσιμο παράγοντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε πως η κίνηση αυτή των ΗΠΑ «μπορεί να συμβάλει στη διάλυση του ήδη εύθραυστου διεθνούς συστήματος ασφαλείας που εξασθένισε από την παύση της συμφωνίας πυρηνικών όπλων» μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF).

Αλλά και ο έτερος Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο αρνήθηκε τις κατηγορίες των ΗΠΑ περί παραβίασης των «Ανοιχτών Ουρανών» από τη Μόσχα τονίζοντας πως απορρίπτει «κάθε προσπάθεια δικαιολόγησης της αποχώρησης από μία θεμελιώδη συμφωνία».

Η Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies), στην οποία μετέχουν 35 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία), ισχύει από το 2002 και μεταξύ άλλων επιτρέπει τη διεξαγωγή κοινών, άοπλων πτήσεων επιτήρησης πάνω από τα εδάφη τους και τη λήψη φωτογραφιών με φακούς προκαθορισμένης ανάλυσης.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», η κυβέρνηση Τραμπ συζητάει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της πρώτης, μετά το 1992, πυρηνικής δοκιμής.

Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμους νυν και πρώην αξιωματούχους. Οπως αναφέρει, το θέμα αυτό τέθηκε επί τάπητος σε μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων που αντιπροσωπεύουν τις μυστικές και άλλες υπηρεσίες «εθνικής ασφάλειας», με το επιχείρημα πως η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποιούν χαμηλής έντασης πυρηνικές δοκιμές. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα ως αντίποινα στις απειλές Ρωσίας και Κίνας και να αποφευχθεί μια επανάληψη των δοκιμών.

Σε Λιβύη και Συρία

Στο μεταξύ, η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας διατρέχει όλον τον άξονα από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη, με ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, εντείνει αυτήν την περίοδο τις επαφές και τις συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ και άλλες «δυτικές» δυνάμεις, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη και συναίνεση του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ, στις επιχειρήσεις του στρατού της χώρας του στη Λιβύη και τη Συρία.

Την Κυριακή, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν εκτενώς για τις εξελίξεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν (όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης) τη «στενή στρατιωτική και πολιτική συνεργασία».

Ειδικότερα, ο Ντ. Τραμπ εξέφρασε «ανησυχία» για την επιδείνωση της ξένης παρέμβασης στη Λιβύη (υπονοώντας την υποστήριξη του Χάφταρ από ρωσικές δυνάμεις) και την ανάγκη για «ταχεία αποκλιμάκωση». Επανέλαβε επίσης την «επείγουσα ανάγκη για πολιτική επίλυση της σύγκρουσης» στη Συρία, όπου η Ρωσία έχει κατοχυρώσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο μεταξύ, το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε χτες πως 1.600 Ρώσοι μισθοφόροι, που έπαιζαν ρόλο - κλειδί σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον Τουρκόφιλων μισθοφόρων, Τούρκων αξιωματικών και άλλων ισλαμιστών ενόπλων, υποστηρικτών της κυβέρνησης Φαγιέζ Σάρατζ, αποχώρησαν από την πρώτη γραμμή των μετώπων της Τρίπολης στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ που βρίσκεται 150 χλμ νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Μεταδόθηκε επίσης ότι την Κυριακή, 7 μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης Μπάνι Ουάλιντ μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά, ενώ το Σάββατο ο στρατηγός Χ. Χάφταρ κάλεσε τις δυνάμεις του να συσπειρωθούν εναντίον της Τουρκίας, που στηρίζει την αντιμαχόμενη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» στην Τρίπολη, για να αναστρέψουν την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάγιο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στην αποστολή «Ειρήνη» της ΕΕ με 500 στρατιωτικούς.

Στη Συρία, τέλος, Ρώσοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως ξανάρχισε χτες, μετά από 7 μήνες, η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Μ4 που συνδέει τις ακτές της Συρίας προς τα ανατολικά μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, μετά από μεσολάβηση της Ρωσίας μεταξύ Σύρων τουρκόφιλων μισθοφόρων και Σύρων Κούρδων μαχητών.

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει τώρα η δίωξη βουλευτή του ΚΚ Χιλής

Με τίτλο «Να σταματήσει τώρα η αντιδημοκρατική δίωξη του βουλευτή του ΚΚ Χιλής Ούγκο Γκουτιέρες - Κάτω τα χέρια από το ΚΚ Χιλής», το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού, της καταστολής και των διώξεων ενάντια στο ΚΚ Χιλής, στον βουλευτή του, Ούγκο Γκουτιέρες, αλλά και συνολικά ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, όπως έδειξαν τα γεγονότα την 1η Μάη και στη συνέχεια.

Η αντιδημοκρατική και αστήρικτη δίωξη του Ούγκο Γκουτιέρες, με σκοπό να καθαιρεθεί από βουλευτής, δεν γίνεται επειδή ανάρτησε ένα χιουμοριστικό σκίτσο ενάντια στον Σεμπαστιάν Πινιέρα. Η γελοία αυτή δικαιολογία είναι μόνο ένα πρόσχημα. Σκοπός τους είναι να τρομοκρατήσουν το λαό και να στείλουν μήνυμα συνολικά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, πως η κυβέρνηση και το αστικό κράτος θα καταφύγουν σε όλα τα μέσα, ακόμα και στις διώξεις και τη βίαιη καταστολή, για να καθυποτάξουν τους δίκαιους αγώνες του λαού. Η αντιδημοκρατική δίωξη του Ούγκο Γκουτιέρες από το λεγόμενο Συνταγματικό Δικαστήριο αναδεικνύει τα όρια της αστικής νομιμότητας και την αντιλαϊκή φύση της αστικής δικαιοσύνης ως οργάνου για την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης ενάντια στο λαό και την πρωτοπορία του.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση παύση της δίωξης του βουλευτή του ΚΚ Χιλής Ούγκο Γκουτιέρες και κάθε μορφής δίωξης και επίθεσης ενάντια στο ΚΚ Χιλής. Απαιτεί να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες αγωνιστές κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του χιλιανικού λαού τους προηγούμενους μήνες.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα συνεχίσει να εκφράζει την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή του στους λαούς και ιδιαίτερα στα ΚΚ και τις ΚΝ της Χιλής, της Βενεζουέλας, της Κούβας και των άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής».

ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι εργαζόμενοι «πληρώνουν τη νύφη» σε όλο τον κόσμο

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο πληρώνουν τη νέα οικονομική κρίση, στην οποία η πανδημία επέδρασε καταλυτικά, την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρήσεις επιδοτούνται αδρά με κρατικά λεφτά, για να διασωθούν και να προωθήσουν αναδιαρθρώσεις που θα τις ενισχύσουν στον ανταγωνισμό.

Αυτό επιβεβαιώνει και το παράδειγμα της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων «Hertz Global Holdings», που αιτήθηκε αναδιάρθρωση εν λειτουργία, επικαλούμενη το άρθρο 11 του αμερικάνικου Πτωχευτικού Κώδικα.

Η εταιρεία επικαλέστηκε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες λόγω πανδημίας, αλλά είχε ξεκινήσει από τον Μάρτη να απολύει το 25% του προσωπικού της στις ΗΠΑ, επιχειρώντας να επωφεληθεί από κρατικό πακέτο «διάσωσης» ανάλογο με αυτό που έδωσε η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου στις αεροπορικές εταιρείες.

Τον Απρίλη η «Hertz» απέλυσε 10.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Αμερική και τώρα σειρά παίρνουν χιλιάδες ακόμα συνάδελφοί τους σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου θα κλείσουν υποκαταστήματα της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, στη Μ. Βρετανία, σχέδιο διάσωσης στρατηγικών μονοπωλίων ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, με την επωνυμία «Project Birch». Σύμφωνα με το σχέδιο, το κράτος θα αγοράσει μετοχές σημαντικών εταιρειών (με προτεραιότητα στους τομείς της αεροδιαστημικής, αεροπορικών μεταφορών, βιομηχανίας χάλυβα κ.ά.) με σοβαρά οικονομικά προβλήματα εφόσον έχουν εξαντληθεί οι άλλες δυνατότητες.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times» αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ενισχύει την ικανότητα του υπουργείου να διαχειρίζεται «οικονομικές διασώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων που έχουν εξαντλήσει όλες τις επιλογές τους», προβλέποντας μεταξύ άλλων κρατικά δάνεια και «εθνικοποίηση» ή «μερική εθνικοποίηση». Ηδη οι αεροπορικές εταιρείες «Virgin Atlantic» και «Loganair» έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ενώ άλλες όπως η «Tata Steel» διερευνούν το ενδεχόμενο ένταξης στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα εξάλλου με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Guardian», οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς απέρριψαν προ ετών σχέδιο χρηματοδότησης από την ΕΕ για την επίσπευση της τεχνολογικής δυνατότητας εύρεσης και δοκιμής εμβολίων κατά κορονοϊών, επειδή θα τους απέφερε λιγότερα κέρδη από την έρευνα και ανακάλυψη φαρμάκων για διαφόρους τύπους καρκίνων. Η εφημερίδα αναφέρει πως το σχέδιο θα εφαρμοζόταν από την «Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων» (ΙΜΙ) της ΕΕ με προϋπολογισμό 5 δισ. δολάρια.

Στη Βενεζουέλα το πρώτο δεξαμενόπλοιο από Ιράν

Εφτασε χτες στο διυλιστήριο του Ελ Παλίτο, στην πολιτεία Καραμπόμπο της Βενεζουέλας, το πρώτο από τα συνολικά πέντε πετρελαιοφόρα από το Ιράν, που μεταφέρουν περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και υποπροϊόντα του.

Αν και η Βενεζουέλα έχει από τα σημαντικότερα αποθέματα πετρελαίου διεθνώς, εξαρτάται πλέον από τις εισαγωγές, αφού η παραγωγή της βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, εξαιτίας (και) των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Την άφιξη του πλοίου «Fortune» χαιρέτισε ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο, λέγοντας ότι Ιράν και Βενεζουέλα έχουν ειρηνικούς λαούς που «δεν θα γονατίσουν ποτέ μπροστά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Από τη μεριά του Ιράν, ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε το Σάββατο ότι «αν τα δεξαμενόπλοιά μας στην Καραϊβική ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα προκαλέσουν οι Αμερικανοί, τότε οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επίσης».

Είχαν προηγηθεί νέες αμερικανικές απειλές για μέτρα κατά της Βενεζουέλας, ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα ο Ντ. Τραμπ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μαδούρο, ισχυρίστηκε ότι «την έχουμε περικυκλώσει σε βαθμό που κανείς δεν γνωρίζει... Κάτι πρόκειται να συμβεί, γιατί δεν θα μπορέσουμε να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση».

ΙΣΡΑΗΛ
«Ιστορική ευκαιρία» η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών

Το Ισραήλ δεν θα χάσει μια «ιστορική ευκαιρία» να επεκτείνει την κυριαρχία του σε τμήματα της Δυτικής Οχθης, δήλωσε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο υφαρπαγής και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών διά της προσάρτησης «ένα από τα κορυφαία καθήκοντα» της κυβέρνησης που συγκρότησε πριν από μια βδομάδα με τον αρχηγό του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς. Σε συνάντηση που είχε χτες με βουλευτές του «Λικούντ», ο Νετανιάχου έθεσε τις κινήσεις για προσάρτηση γης στη Δυτική Οχθη ως «ίσως το πρώτο σε σημασία από πολλές απόψεις» από τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Νωρίτερα, την Κυριακή, ο Νετανιάχου προσήλθε σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ όπου άκουσε την ανάγνωση κατηγοριών σε βάρος του για δωροδοκία, απάτη και απιστία. Η δίκη, που λέγεται πως μπορεί να κρατήσει πάνω από τρία χρόνια, πήρε αναβολή δίχως να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ