ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2020
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προκλητική προσπάθεια συμβιβασμού του λαού με την τεράστια υποστελέχωση στις δημόσιες μονάδες

«Κενά υπήρχαν και υπάρχουν...» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τα σοβαρά προβλήματα που συνοδεύουν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου

Χαρακτηριστική της προσπάθειας της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που αναμασά το παραμύθι περί «ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», να συμβιβάσει ταυτόχρονα το λαό με την άθλια κατάσταση υποστελέχωσης που έχει διαμορφώσει στις δημόσιες μονάδες Υγείας η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική, ήταν η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που συνοδεύουν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου χωρίς τη λήψη κανενός ουσιαστικού μέτρου για την προστασία της υγείας του λαού.

Συγκεκριμένα, ο «Ριζοσπάστης» έθεσε την εξής ερώτηση:«Την ώρα που προωθείται το άνοιγμα του Τουρισμού, η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, δεν κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια. Πολλά νοσοκομεία σε τουριστικές περιοχές δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες, π.χ. στη Σάμο δεν υπάρχει πνευμονολόγος, στην Κάλυμνο παιδίατρος. Στα περισσότερα νησιά, όπως π.χ. σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, δεν λειτουργεί ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την προστασία των μόνιμων κατοίκων, των εργαζομένων στον κλάδο και των τουριστών; Θα υπάρξει τακτική διεξαγωγή δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους στον Τουρισμό; Η διενέργεια περιορισμένων, δειγματοληπτικών μόνο τεστ στους τουρίστες, δεν υπονομεύει την προσπάθεια μη διασποράς του ιού που με θυσίες διασφάλισε έως τώρα ο λαός;».

Επαναλαμβάνοντας το απατηλό κυβερνητικό αφήγημα, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι «κάναμε επιπλέον προσλήψεις όπου υπήρχε ανάγκη», αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «στην Κρήτη έχουμε προσλάβει πάνω από 400 άτομα». Δεν είπε βέβαια ότι σε όλη την Κρήτη τα κενά ξεπερνούν τα 2.000, ενώ οι προσλήψεις για τις οποίες μιλά είναι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Καθώς βέβαια η τεράστια υποστελέχωση δεν μπορεί να κρυφτεί με κυβερνητικά τρικ, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «κενά υπήρχαν και υπάρχουν. Και πριν την πανδημία δεν υπήρχαν ΜΕΘ σ' αυτά τα νησιά»...

Με μια λογική... «τι είχαμε, τι χάσαμε», η κυβέρνηση επιχειρεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού τις αμέτρητες ελλείψεις που έθεταν και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του, πριν και μετά την πανδημία, σαν να είναι ...φυσικό φαινόμενο που θα πρέπει να συμβιβαστεί μ' αυτό. Επιδιώκει να κατεβάσει ακόμη πιο κάτω τον πήχη των απαιτήσεων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Επιχειρεί να αθωώσει την πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που για τα συμφέροντα του κεφαλαίου οδηγεί σε εμπορευματοποίηση της Υγείας, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, τσάκισμα εργασιακών σχέσεων...

Οσο για την επιτακτική ανάγκη για τακτική διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους στον Τουρισμό, οι οποίοι θα έρχονται σε άμεση επαφή το επόμενο διάστημα με πλήθος τουριστών από όλο τον κόσμο, δόθηκε η προσφιλής κυβερνητική απάντηση «εφόσον χρειαστεί θα κάνουν τεστ, δεν είναι δυνατόν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους να κάνουν».

Στο δε τελευταίο ερώτημα της εφημερίδας, ο υφυπουργός απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση...

Σήμερα η κινητοποίηση για την Υγεία στην Πρέβεζα

Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων στην Πρέβεζα μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση
Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων στην Πρέβεζα μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση
Σε κινητοποίηση για την Υγεία προχωρά σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στη Λ. Ειρήνης (παλαιά ΚΤΕΛ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, σε συντονισμό με σωματεία και φορείς της περιοχής, ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου, αναπόσπαστο στοιχείο του οποίου αποτελούν οι τελευταίες συνδικαλιστικές διώξεις σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Στη σημερινή κινητοποίηση αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει το Εργατικό Κέντρο, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ δήμων Πρέβεζας, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ο Εμπορικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Σύλλογος Γυναικών Πρέβεζας.

Μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση και σε συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών αγωνιστικού συντονισμού για την Υγεία, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στο Πάρκο Νεάπολης (Πυροβολικό).

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, Μαρία Τζίμα, απέκρουσε το κυβερνητικό αφήγημα περί «ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων» και ανέδειξε τις επικίνδυνες συνέπειες από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία. Μέσα στην πανδημία, τόνισε, αντί για μόνιμες προσλήψεις, «μεταφέρθηκε προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας αποδυναμώνοντας και υποβαθμίζοντας ακόμα παραπέρα την πρωτοβάθμια δημόσια Υγεία». Αναφέρθηκε στη σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών, τεχνολόγων, τραυματιοφορέων, τόνισε ότι η Παθολογική λειτουργεί μόνο με δύο παθολόγους, όπως και ότι υπάρχουν μόνο δύο αναισθησιολόγοι, με αποτέλεσμα η διοίκηση του νοσοκομείου να ζητά από την 6η ΥΠΕ να μην αποστέλλονται περιστατικά που χρειάζονται ιατρό αναισθησιολόγο στις εφημερίες από 21 έως 31 Μάη...

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Θοδωρής Βενετικίδης, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στην «πλήρη απουσία σχολιατρικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΥ», ενώ τόνισε την ανάγκη για «πρόγραμμα πλήρους δωρεάν εμβολιασμού των παιδιών μέσω κινητών μονάδων Υγείας».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Νίκος Τσέγκος, αναφέρθηκε τις επιπτώσεις της μεταφοράς 11 υγειονομικών από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας στους αγρότες της περιοχής.

Τέλος, ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Ηπείρου, αναφέρθηκε στις συνδικαλιστικές διώξεις που εξαπέλυσε η διοίκηση του νοσοκομείου απέναντι σε εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και πρωτοπόρους εργαζόμενους. Οι διώξεις αυτές, τόνισε, «δεν γίνονται γιατί απλά ο Σύλλογος συσπειρώνει τους εργαζόμενους σε αγωνιστική κατεύθυνση, αλλά γιατί διαρκώς αναδεικνύει τον ορατό αντίπαλο της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Είναι μήνυμα το τι θα ακολουθήσει σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Στην ολοκλήρωση της σύσκεψης, αποφασίστηκε πρόγραμμα κοινών περιοδειών του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου μαζί με τα άλλα συνδικάτα και τους φορείς, μπροστά στη σημερινή κινητοποίηση, σε μια σειρά χώρους δουλειάς και καταστήματα.

Αλλες κινητοποιήσεις
  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου προχωρά αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας. Ανάμεσα στα άλλα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου επισημαίνεται ότι σε δύο μέρες απολύεται ένας επικουρικός γυναικολόγος γιατρός, ο οποίος συνέβαλε στην επαναλειτουργία της κλινικής (πριν τρία χρόνια δεν γινόταν ούτε ένας τοκετός στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης κυρίως ιατρικού προσωπικού, σήμερα θα μείνουν δύο επικουρικοί), ενώ τις επόμενες μέρες ακολουθεί η απόλυση του μοναδικού ουρολόγου. Συνολικά στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 17 μόνιμοι γιατροί (λείπουν 49) και 16 επικουρικοί.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» προχωρά αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., σε σύσκεψη στο δώμα του νοσοκομείου, για τις καθαρίστριες - καθαριστές και τους εργάτες (300 περίπου), για την οργάνωση της πάλης ενάντια στη «Σκύλλα» των εργολάβων και στη «Χάρυβδη» των ατομικών συμβάσεων.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε έκτακτη σύσκεψη, την Πέμπτη 28/5, για να οργανώσουν μαζί τον αγώνα για μονιμοποίηση, με πρώτο αγωνιστικό σταθμό τη συμμετοχή του σωματείου στην αντίστοιχη μέρα δράσης στις 4 Ιούνη.
4 νέα κρούσματα, στους 172 οι νεκροί

Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 2.882, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 155.037 κλινικά δείγματα.

18 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 69 έτη, εκ των οποίων οι 5 είναι γυναίκες και το 83,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το σύνολο των θανόντων την ώρα της χτεσινής ενημέρωσης ανέρχονταν σε 172. Οι 51 ήταν γυναίκες, η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ