ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑ
Ακύρωση της συνάντησης αλλά το παζάρι συνεχίζεται

Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και απειλές, μετά την επιστολή Τραμπ

Από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο στην Πιονγιάνγκ και τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στα τέλη Μάρτη
Από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο στην Πιονγιάνγκ και τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στα τέλη Μάρτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι βαθιές αντιθέσεις και οι δυσκολίες συμβιβασμού που επιδρούν στις συνομιλίες γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο αναδείχτηκαν ξανά με την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία ακύρωσε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να έχει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε την «έκφραση θυμού και εχθρότητας», εκτιμώντας ότι «δεν είναι σωστό αυτήν τη στιγμή να γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση», αλλά και συμπληρώνοντας, όλο νόημα: «Κάνετε λόγο για πυρηνικές δυνατότητες, αλλά οι δικές μας είναι τόσο μαζικές και ισχυρές που προσεύχομαι στο Θεό να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ». Πάντως, ο Αμερικανός ηγέτης είπε απευθυνόμενος στον Κιμ ότι «αν αλλάξετε γνώμη για αυτήν τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής, μη διστάσετε να μου τηλεφωνήσετε ή να μου γράψετε. Ο κόσμος και η Βόρεια Κορέα συγκεκριμένα έχασε μία σπουδαία ευκαιρία για ειρήνη διαρκείας και μεγάλη ευημερία. Αυτή η χαμένη ευκαιρία είναι μία πραγματικά λυπηρή στιγμή στην Ιστορία».

Ενδεικτικό του παζαριού είναι ωστόσο ότι, πολύ λίγη ώρα μετά, με νέες του δηλώσεις, ο Τραμπ είπε ότι αν η βορειοκορεατική ηγεσία κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη ενέργεια», οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι «πιο έτοιμες από ποτέ αν χρειαστεί» και πρόσθεσε ότι η άσκηση πίεσης στην Πιονγιάνγκ θα συνεχιστεί. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι ο ίδιος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «θέλει να κάνει το σωστό» (υπονοώντας ότι η Κίνα δεν την αφήνει) και είπε ότι τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι μεσοβδόμαδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο - στο φόντο της ευρύτερης κόντρας που δυναμώνει με δυνάμεις όπως η Κίνα πρώτα απ' όλα - είχε πει ότι «αν δεν τεθεί στο τραπέζι μια σωστή συμφωνία, θα αποχωρήσουμε με κάθε σεβασμό». Την Πέμπτη, ο Πομπέο είπε ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν νέες κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.

Νέα παρέμβαση έγινε και από τη Βόρεια Κορέα, με την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Τσόε Σον Χουί, να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ «είτε θα μας συναντήσουν σε αίθουσα συνομιλιών είτε θα μας αντιμετωπίσουν καθώς μια "πυρηνική επίδειξη" εξαρτάται εξολοκλήρου από την απόφαση και τη συμπεριφορά των ΗΠΑ». Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν το κρατικό πρακτορείο ΚCNA, η Τσόε είπε ότι οι ΗΠΑ «μπορεί να γευτούν μια τρομερή τραγωδία, που ούτε έχουν ζήσει ούτε έχουν φανταστεί έως τώρα».

Νωρίτερα, πάντως, όπως είχε γίνει γνωστό από νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Στο επίκεντρο επενδύσεις και συμφωνία για το Ιράν

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με στόχο τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν του 2015, την προώθηση του «ανοιχτού» εμπορίου και των αμοιβαίων επενδύσεων, με όρους ευνοϊκούς για τους γερμανικούς ομίλους, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ταξίδεψε την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Κίνα. Στο Πεκίνο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, και τον Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, με «ατζέντα» τις διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, την ανάπτυξη του «κράτους δικαίου» στην Κίνα και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες) των γερμανικών επιχειρήσεων.

Μαζί με τον πρωθυπουργό Λι, η Αγκ. Μέρκελ συμμετείχε σε συνεδρίαση της γερμανοκινεζικής Οικονομικής Επιτροπής, όπου ζήτησε ευκολότερη πρόσβαση των γερμανικών επενδύσεων στην κινεζική αγορά με «ίδιους όρους», ιδιαίτερα σε τεχνολογικούς τομείς όπου «η Κίνα είναι ο απόλυτος ηγέτης». «Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σταδιακά να θέσουμε κι εμείς - ίσως πάρα πολλούς - περιορισμούς, κι αυτό δεν θα ήταν καλό», προειδοποίησε. Επίσης, η Μέρκελ αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο κρατών στα αυτοοδηγούμενα οχήματα, που «θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για τις αγορές αυτοκινήτων μας». Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία «αξιόπιστου πλαισίου» για την προστασία των δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις καθώς «τα δεδομένα είναι οι πρώτες ύλες του μέλλοντος».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία και η Κίνα παραμένουν στην υπάρχουσα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, αναφέρθηκε στις αντιθέσεις και τις αλληλεξαρτήσεις λέγοντας ότι οι σχέσεις Κίνας - Γερμανίας «αναπτύσσονται σταθερά σε υψηλό επίπεδο», αλλά «οι σημερινές οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις στον κόσμο είναι πολύπλοκες». Η Μέρκελ κάλεσε «οι συνομιλίες μας - από τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι την τεχνολογική εξέλιξη - να επικεντρωθούν όπου υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Τότε μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας σε ένα παγκόσμιο, πολυπολικό σύστημα». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως τον Ιούλη θα διεξαχθούν στο Βερολίνο συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Η καγκελάριος ζήτησε ίδιους όρους πρόσβασης στην αγορά για τις γερμανικές εταιρείες στην Κίνα, όπως για τις κινεζικές εταιρείες στη Γερμανία, σημειώνοντας πως οι κινεζικές έχουν επενδύσει περισσότερο στη Γερμανία. Επίσης, τόνισε ότι επιθυμεί πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ - Κίνας, η οποία «θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μεταγενέστερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών». Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν ακόμη για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και για τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Την Παρασκευή η Αγκ. Μέρκελ μαζί με εκπροσώπους γερμανικών μονοπωλίων επισκέφτηκε την πόλη Σεντζέν, το οικονομικό και τεχνολογικό «κέντρο» στα νότια της Κίνας.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Με το βλέμμα στραμμένο στην αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη

Οπως συμβαίνει τα τελευταία 22 χρόνια, αυτήν την εποχή πραγματοποιείται το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης (SPIEF) (ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Μάη), μια διοργάνωση που πάντα αποτελεί βήμα προβολής των διεκδικήσεων της ρωσικής αστικής τάξης και όπου κλείνονται μεγάλα συμβόλαια. Χαρακτηρίζεται και ως το «ρωσικό Νταβός», σε αναλογία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται στο θέρετρο της πλουτοκρατίας στην Ελβετία, με το οποίο οι ρωσικές αρχές έχουν συνάψει και μνημόνιο συνεργασίας.

Στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να συμμετάσχουν γύρω στους 15.000 συνέδρους, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, πολιτικοί από περίπου 70 χώρες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Γουάνγκ Κισάν, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που θα έχουν και διμερείς συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, που έχουν σχέση με πεδία όπου οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, όπως στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας - Γαλλίας, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση τόσο για το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όπου υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα και συμβόλαια που διακυβεύονται, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων, που επηρεάζουν και άλλες χώρες.

Η Γαλλία και άλλες χώρες θα έχουν ξεχωριστά περίπτερα στο Φόρουμ. Πούτιν και Μακρόν θα έχουν συνάντηση και με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των BRICS (η ένωση Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής), της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης και δίνεται έμφαση στο μεγαλόπνοο κινεζικό σχέδιο «Μία ζώνη, ένας δρόμος», που ενδιαφέρει και τα ρωσικά και ινδικά μονοπώλια, όπως και άλλων χωρών της περιοχής.

Επίσης, στο Φόρουμ θα υπάρχει και συζήτηση για τις σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας με τη συμμετοχή του Γ. Κατρούγκαλου, υφυπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, και του Γιώργου Τσίπρα, γενικού γραμματέα για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πλούσια ατζέντα συζητήσεων για τις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία

Την πρώτη μέρα των συζητήσεων περιλαμβάνονταν τραπέζια για τις αλλαγές στις παραγωγικές δυνάμεις, με την εισαγωγή της ψηφιοποίησης, της Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλων καινοτομιών, που θα αυξήσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά φέρνουν μαζί τους την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, κάτι που οι κεφαλαιοκράτες παίρνουν υπόψη τους.

Επιδίωξη των διοργανωτών είναι να προβληθεί η Ρωσία ως χώρα προορισμού άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και να αναδειχθεί η παραγωγή «Made in Russia». Μια από τις βασικές συζητήσεις ήταν αυτή με τίτλο: «Βάζοντας τη ρωσική οικονομία σε μια παρατεταμένη πορεία ανάπτυξης: Προκλήσεις και λύσεις» με τη συμμετοχή Ρώσων υπουργών και της Κρ. Λαγκάρντ, όπου θα γινόταν λόγος για τις «διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την τόνωση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης».

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του Αλεξάντερ Σοκίν, προέδρου της Ενωσης Ρώσων Βιομηχάνων, που θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη παραδοσιακών τομέων της οικονομίας καθώς και νέων τάσεων ψηφιοποίησης.

Ταυτόχρονα, υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς οι προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία κάνουν λόγο για τάση συρρίκνωσης των ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 1,7% για το 2018 και 1,5% για το 2019, ενώ ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Μαξίμ Ορέσκιν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν αντιμετωπιστούν το δημογραφικό ζήτημα και η εξισορρόπηση των πληρωμών, υπάρχει το ρίσκο ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ να πέσει στο 1%».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ