ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ο φαντάρος έχει κάθε δικαίωμα να έχει γνώμη και να την εκφράζει

Για τη ζωή των στρατευμένων μέσα στις μονάδες που υπηρετούν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκείνοι και οι οικογένειές τους, καθώς και για τη στάση που καλείται κάθε φαντάρος να κρατήσει απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με έναν εκ των στρατευμένων που με ευθύνη της κυβέρνησης τιμωρήθηκε επειδή συμμετείχε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, τον Αντρέα Νικολόπουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε προ ημερών τη θητεία του.

-- Πρόσφατα ολοκλήρωσες τη θητεία σου στις ΕΔ. Πες μας για τη ζωή του φαντάρου μέσα στη μονάδα. Τι προβλήματα συνάντησες; Πώς τα αντιμετώπισες; Τι απασχολεί σήμερα τον φαντάρο;

-- Οπως όλοι οι φαντάροι το 2017, πέρασα από το Κέντρο Εκπαίδευσης, μετατέθηκα στην Κύπρο στην ΕΛΔΥΚ και τέλος επέστρεψα στη μονάδα, από όπου απολύθηκα. Με την άφιξή μου στην Κύπρο, τα προβλήματα που συνάντησα ήταν πολλά. Βασικό καθημερινό πρόβλημα από την αρχή έως το τέλος αποτελούσαν τα έξοδα. Με δικά μου χρήματα έπρεπε να αγοράσω όλα τα απαραίτητα υλικά και τον εξοπλισμό που χρειαζόμουν για την υπηρεσία εκεί. Μεγάλο επιβαρυντικό κόστος ήταν τα αεροπορικά εισιτήρια που έπρεπε να αγοράζω για τις άδειές μου.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι με την άφιξή μου, με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό, και μάλιστα, έλεγε τότε ένας αξιωματικός ότι «δεν πειράζει, μπορείτε να σκληραγωγηθείτε με το κρύο νερό ή να κάνετε "μπάνιο" με υγρά μαντηλάκια». Μετά από περίπου έναν μήνα δεν είχαμε ποτήρια και μαχαιροπίρουνα και με κάλεσαν να βάλω λεφτά για να τα αγοράσουμε. Δεν το άφησα έτσι, το συζήτησα με τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε να βγούμε στην αναφορά και να απαιτήσουμε να μας τα εξασφαλίσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, που απασχολεί σήμερα τον φαντάρο είναι η οικογένειά του πίσω, τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν εκείνοι στο σπίτι και ο ίδιος στη μονάδα. Το να μπορείς να πιεις έναν καφέ στην έξοδό σου με τους συναδέλφους σου δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Τον φαντάρο τον ανησυχεί, ειδικά όσο πλησιάζει η απόλυση, τι θα κάνει μετά τον στρατό. Πώς θα ζήσει με τα 411 ευρώ. Πώς θα συνεχίσει τη ζωή του. Πού θα βρει μια δουλειά για να στηρίξει την οικογένειά του. Πώς θα φτιάξει τη δική του.

-- Οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή μας αυτούς τους 8 μήνες της θητείας σου ήταν ταχύτατες και ιδιαίτερα ανησυχητικές. Πώς τις βίωσες μέσα στα στρατόπεδα; Πώς αντέδρασες σ' αυτές;

-- Πράγματι, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης σχεδόν κάθε μέρα. Από την αρχή έδειξα ενδιαφέρον, ώστε να ενημερώνομαι για το τι γίνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μελετούσα εφημερίδες καθώς και ειδησεογραφικά site στο ίντερνετ για τις εξελίξεις. Ο «Ριζοσπάστης», ο «Οδηγητής» και το πόρταλ του «902.gr», που διαβάζαμε μέσα στο στρατόπεδο, βόηθησαν καθοριστικά.

Στην Ελλάδα τα αντιλαϊκά μέτρα συνεχίζονταν. Εφερναν σε χειρότερη θέση τις οικογένειές μας. Οι συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βάθαιναν επικίνδυνα. Εμπλεκαν τη χώρα μας όλο και περισσότερο στο κουβάρι των αντιθέσεων και των πολεμικών συγκρούσεων. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ανέβαζε τον εθνικισμό μέσα στη μονάδα. Ο αλυτρωτισμός της αστικής τάξης γινόταν προσπάθεια να φτάσει στους φαντάρους. Η σύγκρουση στα Ιμια και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία ανέβαζε την ανησυχία για την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Στη μονάδα δεν έλειψαν τα φασιστικά συνθήματα, με την ανοχή της διοίκησης και των στελεχών. Προσπαθούσαν τα φασιστοειδή να εκμεταλλευτούν το αγνό πατριωτικό αίσθημα των φαντάρων. Το συζήτησα με συναδέλφους μου. Αρχισαν κι άλλοι να ξεχωρίζουν το δηλητήριο του φασισμού. Βγήκα στην αναφορά και διαμαρτυρήθηκα. Φάνηκε ότι ενοχλούνταν περισσότεροι φαντάροι. Ανοιξε πιο βαθιά συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεν έμεινε εκεί η συζήτηση, απλώθηκε και στους άλλους λόχους. Δημοσιεύτηκε καταγγελία στον «Ριζοσπάστη».

-- Τελικά, με βάση την προσωπική σου εμπειρία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η επιθετικότητα της Τουρκίας, η εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια και τους βομβαρδισμούς της Συρίας αφορούν τον φαντάρο σήμερα; Πρέπει να 'χει γνώμη ο φαντάρος;

-- Ο πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία με την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας, η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα με τις συνεχόμενες παραβιάσεις και προκλήσεις, αφορούν όλους τους φαντάρους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στο ενδεχόμενο ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Στηρίζει και ενισχύει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των βιομηχάνων. Συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τα πετρέλαια, όπως γίνεται τώρα και με τις μελέτες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο για λογαριασμό της «ExxonMobil», της «TOTAL» και της «Eni». Οι Σύροι και όσοι άλλοι σφαγιάζονται, ξέρουν ότι τα αεροπλάνα και τα πλοία εξορμούν, ανεφοδιάζονται και συντηρούνται σε Σούδα και Ακρωτήρι. Στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι φαντάροι είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτοί θα κληθούν να θυσιαστούν για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων και άλλων πολυεθνικών, είτε σήμερα είτε αργότερα ως επίστρατοι. Ο φαντάρος πρέπει να γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Πίσω από τη σφαγή Σύρων και Παλαιστινίων σήμερα. Τι και ποιοι κρύβονται πίσω από τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Οι ίδιοι που καθοδηγούν τον αλυτρωτισμό με τα γνωστά «η Μακεδονία είναι ελληνική», είναι αυτοί που προωθούν και την αντίληψη ότι «δεν πολεμάμε για κανέναν».

Ο φαντάρος έχει γνώμη και πρέπει να την εκφράζει. Κατακτά κάθε μέρα το δικαίωμα να βγει στην αναφορά, να δημοσιεύσει την άποψή του, να καταγγείλει, να συζητήσει με τους συναδέλφους του. Εχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει σε εργατικούς αγώνες, σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια. Ακριβώς όπως έκανα και εγώ, με πολλούς άλλους συναδέλφους μου φαντάρους, στις 14 Απρίλη. Τη μέρα που βομβαρδιζόταν η Συρία από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Οι ποινές και οι απειλές δεν τρομάζουν κανέναν. Είναι παράσημο στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Στη δέσμευση για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στον αγώνα για το νέο που έρχεται.

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Στο μνημείο Αντιστασιακών Πεσόντων στη Λευκωσία, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Κύπριους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη απέναντι στο φασισμό
Στο μνημείο Αντιστασιακών Πεσόντων στη Λευκωσία, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Κύπριους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη απέναντι στο φασισμό
Οι στρατιώτες συνδέουν την καθημερινή διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους με τις πρωτοβουλίες του λαϊκού κινήματος. Συμμετέχουν στις Πορείες Ειρήνης που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το ΝΑΤΟ. Καταγγέλλουν το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ. Τιμάνε τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την 9η Μάη. Συνεχίζουν να καταδικάζουν την ποινικοποίηση της συμμετοχής στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να προσκαλεί και να φωτογραφίζεται με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής σε κάθε στρατιωτική εκδήλωση.

Ελληνες στρατιώτες στην Κύπρο τίμησαν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Ελληνες στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην ΕΛΔΥΚ πραγματοποίησαν στις 9 Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, επίσκεψη στο Μνημείο Αντιστασιακών Πεσόντων στη Λευκωσία, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Κύπριους αγωνιστές που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δίνοντας τη ζωή τους στη μάχη απέναντι στο φασισμό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σημειώθηκε η μεγάλη σημασία της επετείου, με το μήνυμά της να ακτινοβολεί ακόμα, η επικαιρότητα της πάλης ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό. Εκτενείς αναφορές έγιναν επίσης στην πάλη του ελληνικού λαού και της νεολαίας, στην οποία πρωτοστάτησαν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ ενάντια στη γερμανική, ιταλική και βουλγάρικη φασιστική κατοχή. Αναδείχθηκε επίσης ο ρόλος της στρατευμένης νεολαίας εκείνη την εποχή, που αρχικά στο αλβανικό μέτωπο και στη συνέχεια σε συνθήκες κατοχής, μέσα από τον ΕΛΑΣ, έδωσε τη μάχη με το όπλο στο χέρι για την απελευθέρωση του τόπου, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας. Τιτάνια πάλη από την οποία, όπως σημειώθηκε και κατά το χαιρετισμό, χρειάζεται να εμπνευστεί η νεολαία, να μάθει για αυτή, να βγάλει συμπεράσματα, ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στην περιοχή μας, που φουντώνει ο κίνδυνος για μία πιο γενικευμένη σύγκρουση εξαιτίας της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, με την ενεργή εμπλοκή της χώρας μας, που γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σημειώθηκε επίσης ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης για τη συντριβή του ναζισμού, η εποποιία του Κόκκινου Στρατού, με τους στρατιώτες του να γράφουν στιγμές απαράμιλλου ηρωισμού στις μεγάλες μάχες της Μόσχας, του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, του Βερολίνου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πάλη των λαών για την απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζιστικό τέρας.

Στρατιώτες της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, στο Λιτόχωρο Πιερίας

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία των ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, καθώς και η συνολικότερη όξυνση των ανταγωνισμών, όπως φαίνεται και από τη συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, αποδεικνύουν την επιθυμία για έλεγχο του ορυκτού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς. Πέρα από τα οποιαδήποτε κάθε φορά προσχήματα, οι επεμβάσεις γίνονται για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ο ελληνικός λαός έδειξε την αντίθεσή του με τις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη χώρα, στις οποίες λάβανε μέρος κι εμείς οι στρατιώτες. Γι' αυτή μας τη συμμετοχή τιμωρήθηκαν κάποιοι φαντάροι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει σοβαρές ευθύνες, τόσο με το όργιο καταστολής (επίθεση σε φοιτητές στο άγαλμα Τρούμαν και συλλήψεις) όσο και με το κλίμα εφησυχασμού. Την ίδια ώρα, συμμετέχει ενεργά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Βάζει τις Ενοπλες Δυνάμεις να συνεκπαιδεύονται με αυτούς που δολοφονούν τον Παλαιστινιακό λαό, τον στρατό του Ισραήλ.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τιμωρία των συναδέλφων μας που εξέφρασαν την αντίθεσή τους ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο και την άγρια επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους φοιτητές με πρωτοφανή αγριότητα. Οι στρατευμένοι έχουμε δικαίωμα να παίρνουμε θέση ενάντια στη συμμετοχή σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ακολουθούμε το παράδειγμά τους. Είμαστε μαζί τους.

  • Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από τις ΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να σταματήσει κάθε συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Συρία. Να κλείσουν οι αμερικανικές - ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Εξω το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση από τη χώρα.
  • Να σταματήσει κάθε στρατιωτική σχέση, επαφή και συνεκπαίδευση με το κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ.
  • Να αποφυλακιστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.
  • Να πάρουν πίσω τις ποινές φυλάκισης που έριξαν σε φαντάρους για τη συμμετοχή τους στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια.
Τα υποβρύχια κλάσης 214

«Εξαιρετικά αθόρυβο και εξαιρετικά θανατηφόρο. Και είναι αυτό που χρειαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο ως ΝΑΤΟ, για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στην ανοιχτή θάλασσα».

Αυτές οι κυνικές και γεμάτες τρόμο διαπιστώσεις, για τα υποβρύχια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι απόσπασμα από τη συνέντευξη του Αμερικανού διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεάπολης και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ, σε εφημερίδα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στην περιοχή αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και είπε: «Εκτός από τα υποβρύχια επισκέφθηκα και τη νέα τορπιλάκατο P-71, ένα πλοίο εξοπλισμένο με ένα εξαιρετικό πακέτο επιθετικών και αμυντικών όπλων, που θα πρόσθετε ιδιαίτερες δυνατότητες σε οποιαδήποτε ναυτική επιχείρηση».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στη σπουδαιότητα και τη σημασία της βάσης της Σούδας, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Αφρική, λέγοντας: «Η Σούδα είναι ένας κόμβος μεγάλης σημασίας. Εχει αεροδρόμιο το οποίο χρησιμοποιούμε συνέχεια, με την ευχέρεια που μας δίνουν οι συμφωνίες μας με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό». Πιο κάτω, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε χώρες της Αφρικής, σημειώνοντας: «Αν κοιτάξουμε νότια, προς το Μαγκρέμπ (χώρες βορειοδυτικά της Αφρικής) και το Σάχελ (στεπική λωρίδα γης, νότια της ερήμου της Σαχάρας, επεκτείνεται από την ανατολική μέχρι τη δυτική Αφρική), υπάρχει ανησυχία για συγκρούσεις εκεί πέρα, ιδιαίτερα στο Σάχελ και τη Σαχάρα, οπότε προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις χώρες του Μαγκρέμπ. Αλλη μια προστιθέμενη αξία της βάσης στην Κρήτη. Πραγματικά, δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά που μας επιτρέπεται να τη χρησιμοποιούμε».

Ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές αποστολές μακριά από τα σύνορα ενάντια σε άλλους λαούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δαπανάει τεράστια ποσά για οπλικά συστήματα, ενταγμένα σε ΝΑΤΟικές αποστολές, οι οποίες καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αυτόν το σκοπό υπηρετούν και οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με προσανατολισμό τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες, ενάντια σε άλλους λαούς, που τίποτα δεν έχει να χωρίσει ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες για τη συμμετοχή στρατευμάτων έξω από τα σύνορα, για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Τώρα να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα, που συμμετέχουν σε πολεμικές προετοιμασίες και επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ούτε γη ούτε νερό ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών.

Δεν προλαβαίνουν...

Δεν προλαβαίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μαζεύει τα συγχαρητήρια από τους συνεταίρους της ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, για τη μεγάλη συνεισφορά της στα δολοφονικά σχέδιά τους σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Oχι όποιος κι όποιος, αλλά ο ίδιος ο «διαβολικά καλός» Ντ. Τραμπ, προ ημερών, έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα έξι κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που έδωσαν το 2% του προϋπολογισμού τους για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και «έκαναν αυτό που έπρεπε». Ενώ λίγες μέρες αργότερα, την Παρασκευή 18 Μάη, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο βράβευε τις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) «για τη διαχρονική συνεισφορά τους (...) στην προαγωγή των διμερών στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ».

Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας, από το βήμα του 6ου Συνεδρίου Exposec - Defenseworld, όχι μόνο καμάρωνε που «στο ΝΑΤΟ, παρά τις οικονομικές θυσίες, κρατήσαμε το 2% (...) ενώ παράλληλα δεν περιορίσαμε τη συμμετοχή μας στις διεθνείς επιχειρήσεις», αλλά έλεγε και στην ψύχρα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι οι θυσίες που έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει «έναν πολύ ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο μέσα στις συμμαχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, ματώνει το λαό και τα στελέχη των ΕΔ, βάζει το κεφάλι τους στον «τορβά» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για να «αναβαθμίζει» η αστική τάξη της χώρας τη θέση της μέσα στις λυκοσυμμαχίες που συμμετέχει.

Με αυτόν το σκοπό γίνονται οι πανάκριβοι εξοπλισμοί, που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή για «περικύκλωση» της Ρωσίας, για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και διαύλων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ο.κ.

Γι' αυτό η κυβέρνηση στέλνει πλοία και υποβρύχια του ΠΝ να συνοδεύουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Ανατ. Μεσόγειο, προχωράει σε συνεχείς συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη - δολοφόνους όπως το Ισραήλ, στέλνει σε δεκάδες αποστολές εκτός συνόρων στρατιωτικούς, πρωτοστατεί ώστε να στήνονται «σχήματα» και συνεργασίες εμπέδωσης της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» σε όλη την περιοχή, χώρια βέβαια από την αναβάθμιση και τα σχέδια για την ίδρυση και νέων βάσεων που έχουν μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε βάση εφόρμησης για τους φονιάδες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Κανένας φαντάρος, κανένα στέλεχος των ΕΔ, όπως και συνολικά ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δεχτεί τα «συγχαρητήρια» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που για τους ίδιους σημαίνουν νέες θυσίες και μεγάλους κινδύνους. Να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, απεμπλοκή από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ