ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Κόντρες και συμβιβασμοί στις πλάτες του λαού

Τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος είναι δεδομένη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος

Eurokinissi

Τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος είναι δεδομένη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος
«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του ΔΝΤ», επισήμανε χτες ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σχετικά με την επίτευξη συμβιβασμού με την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης. Στο επίκεντρο, βέβαια, βρίσκεται η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα με αυξημένες αρμοδιότητες και ειδικό ρόλο, αλλά χωρίς την παροχή νέων δανείων προς το ελληνικό κράτος, μέχρις ότου καταλήξουν τα παζάρια για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο παρελθόν», όπου «το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση», προσθέτοντας ότι «το Ταμείο μπορεί να δείξει κάποια ευελιξία ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας». Δείχνοντας στην κατεύθυνση συμβιβασμού με τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωζώνη, υπογράμμισε πως «οι διαφορές απόψεων μειώνονται και όλοι αισιοδοξούν για την πιθανότητα να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία» στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Παράλληλα, όπως είπε, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (στη μακροπρόθεσμη περίοδο) «θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω», με στόχο «ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την υιοθέτηση μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος να διατεθεί για την τόνωση της ανάπτυξης», δηλαδή σε παρεμβάσεις που αφορούν στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Επιπλέον, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πακέτο ισχυρών μεταρρυθμίσεων (...) αλλά χρειαζόμαστε ακόμη να λάβουμε περισσότερες διευκρινίσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους».

Παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι στο τελευταίο Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με «διαρροές» πρακτικών που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα «Euro2day», o Eυ. Τσακαλώτος, σχετικά με την πρόταση του Β. Σόιμπλε, ανάφερε στους ομολόγους του: «Εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές». Οπως τόνισε στο πλαίσιο της «κλειστής» συνεδρίασης, «εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ».

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο, «το μάθημα που πρέπει να πάρουμε, είναι ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σε όσα έχουμε αποφασίσει και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος επειδή κάποιοι από μας υπερέβησαν την εντολή που είχαν για επίτευξη λύσης και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι».

Η «εθνική αναπτυξιακή στρατηγική»

Σε αυτό το φόντο, έντονη κινητικότητα εμφανίζεται σχετικά και με το υπό διαμόρφωση σχέδιο «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», που αφορά στο μοντέλο της λεγόμενης «παραγωγικής ανασυγκρότησης», με κατεύθυνση την «ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», σε συνδυασμό βέβαια με τις ενισχύσεις από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι κεντρική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού», υπογράμμισε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το «Φόρουμ για τη Βιομηχανία», όπου συμμετέχουν τα αρμόδια υπουργεία και κρατικοί φορείς, οι σύνδεσμοι των εγχώριων βιομηχάνων και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» χαρακτηριστικά τονίζει: «Τέτοιες πρακτικές συνεργασίας και συνδιαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν τις δικές τους επενδυτικές δράσεις και, έτσι, να προσδώσουν μια νέα δυναμική στην αναπτυξιακή διαδικασία, από την οποία θα ωφεληθούν όλοι».


Ηδη μπαίνουν στο τραπέζι οι νέες αντεργατικές ανατροπές

Μετά την ψήφιση του τέταρτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις νέες αντεργατικές ανατροπές που αυτό περιλαμβάνει, το γεγονός ότι οι αντιλαϊκές συμφωνίες της κυβέρνησης με το κουαρτέτο όχι μόνο δεν φέρνουν καμιά «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους εργαζόμενους, αλλά μονιμοποιούν και βαθαίνουν παραπέρα τον εργασιακό μεσαίωνα, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις, η κυβέρνηση ψήφισε την πλήρη διατήρηση του ήδη διαμορφωμένου αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου. Για να «χρυσώσει» το χάπι, διαφήμιζε επί μήνες ότι τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει δήθεν η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της αρχής της «ευνοϊκότερης ρύθμισης». Στην πραγματικότητα, βέβαια, αφού έπαιξε αυτό το προπαγανδιστικό χαρτί, η κυβέρνηση έσπευσε στο «παρά 5» της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής να καταθέσει... «νομοτεχνική βελτίωση», τροποποιώντας την Αιτιολογική Εκθεση και προσθέτοντας δίπλα στη συγκεκριμένη ημερομηνία και τη φράση «...υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος». Εβαλε, έτσι, δηλαδή ήδη τα νομοθετικά θεμέλια για παραπέρα παγίωση του αντεργατικού πλαισίου.

Καθώς, όμως, οι αντεργατικές συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους «εταίρους» δεν τελειώνουν εδώ, στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (22/5), επιβεβαιώθηκε ότι στο τραπέζι βρίσκονται νέες, ακόμα χειρότερες παρεμβάσεις στα Εργασιακά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σύντομα πρακτικά της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, υποστήριξε ότι η ύπαρξη ημερομηνίας στο νομοσχέδιο για την αναστολή των εν λόγω αντεργατικών ρυθμίσεων δεν έχει συμφωνηθεί με την πλευρά του ΔΝΤ.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι όσο προχωρούν οι συμφωνίες και οι συνεννοήσεις κυβέρνησης και κουαρτέτου, τόσο κλιμακώνεται η επίθεση στα Εργασιακά, όχι εξαιτίας κάποιων «παράλογων αξιώσεων» των εταίρων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά γιατί με αυτήν την επίθεση «διαμορφώνονται οι όροι ώστε οι επενδύσεις στην Ελλάδα να μην είναι υψηλού ρίσκου, αλλά μεγάλης απόδοσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά προχτές ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας...

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο ίδιο πλαίσιο, στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει στην τρίτη «αξιολόγηση» νομοθεσία για την επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών.

Στην ίδια συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι αναζητείται «νομική γνώμη» προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η εφαρμογή των νέων περικοπών στις συντάξεις, με αφορμή τους προβληματισμούς που τέθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη συνταγματικότητά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ