ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών και έτοιμη για αναβαθμισμένους ρόλους

Στο δείπνο εργασίας της Συνόδου μίλησε αργά χτες το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας

Από τη σύντομη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντ. Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου
Από τη σύντομη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντ. Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου
Τη δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και ότι θα επιδιώξει να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, μετέφερε χτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός, μιλώντας αργά το απόγευμα στο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες.

«Θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ», είπε ο Αλ. Τσίπρας και χαιρέτισε την αναβάθμιση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Συρίας, που αποφασίστηκε προηγουμένως στη Σύνοδο, λέγοντας ότι «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρούμε ότι τα μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε σήμερα, θα συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κατά τον ίδιο τρόπο, δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει «και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», που οδηγεί σε παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και ετοιμότητα για ενεργό δράση με μάχιμες μονάδες στα μέτωπα του πολέμου, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ.

Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες» και ότι «συμμεριζόμαστε την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών», όπως ζητάνε οι ΗΠΑ.

Εμφανιζόμενος ...ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε στην ομιλία του ότι «σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, ο ευρωατλαντικός δεσμός πρέπει να παραμείνει ισχυρός, να συνδέει - σε ισότιμη βάση - τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Διεκδίκησε αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζοντας τα «πλεονεκτήματα» της χώρας ως «πάροχο ασφαλείας και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά».

Ειδικά για τα ζητήματα της «τρομοκρατίας», που αποτελούν το ισχυρότερο άλλοθι για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, ο Αλ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του δόγματος του ΝΑΤΟ για «προληπτικές» επιχειρήσεις ανά την υφήλιο, με το επιχείρημα ότι «η τρομοκρατία δεν εκπορεύεται από μία μόνο χώρα, μία μόνο θρησκεία ή ακόμη και από μία μόνο ομάδα, αλλά από δίκτυα τα οποία διαχέονται σε όλη την υφήλιο από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά σε Νότο, ανεξαρτήτως εθνικών συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση του ρόλου της Συμμαχίας στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας πρέπει να εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας για εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Κατέθεσε μάλιστα και δέσμη προτάσεων για την «αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δικτύων», λέγοντας ότι απαιτείται μεταξύ άλλων «αποφασιστικότητα, αλλά και η βούληση να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία είχαν επιπτώσεις τόσο στη συλλογική μας ασφάλεια, όσο και στη διεθνή εικόνα της Δύσης», «προσήλωση στην υπόθεση του Αφγανιστάν».

Ξεχώρισε, επίσης, ως σημαντικό τις «πρακτικές αποφάσεις, όπως η πρόσφατα ληφθείσα για τη συγκρότηση του περιφερειακού κέντρου για το Νότο», που έγινε με πρωτοβουλία και της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ισχυροποίησης του ρόλου της στην περιοχή, που μπλέκει το λαό σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες, κυρίως σε ό,τι αφορά μελλοντικά επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ στη Βόρειο Αφρική.

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «απαιτείται η ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει ουσιαστικό και δραστήριο ρόλο», όπως πρόσφατα με τη Διάσκεψη της Ρόδου, ενώ υπεραμύνθηκε της παρουσίας των ΝΑΤΟικών ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο, που η ίδια προσκάλεσε με πρόσχημα το Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μας έχει βοηθήσει, έχει δώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσει υπό τη σημερινή της μορφή».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, συντάχθηκε πλήρως με το ΝΑΤΟικό δόγμα της «συλλογικής άμυνας και αποτροπής», συμπληρώνοντας την ανάγκη του «απαραίτητου διαλόγου, προκειμένου να αποφεύγονται παρανοήσεις, εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση».

Ανταγωνισμός και συμφωνίες στις συναντήσεις του Τραμπ με τους Ευρωπαίους...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «διεθνούς τρομοκρατίας» ιδιαίτερα σε Συρία και Ιράκ και οι κόντρες ΗΠΑ - ΕΕ για κλιματικές αλλαγές, ενεργειακά ζητήματα, τις σχέσεις με τη Ρωσία και θέματα που αφορούν την διεθνή καπιταλιστική οικονομία κυριάρχησαν το τελευταίο 48ωρο στην ατζέντα των επαφών του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου αλλά και αρκετές ώρες πριν από αυτήν.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ήταν από τους πρώτους που συνάντησε τον Αμερικανό ηγέτη το απόγευμα της Τετάρτης, με φόντο τη δολοφονική επίθεση στο Μάντσεστερ, την οποία καταδίκασαν αμφότεροι σε δηλώσεις τους.

Χτες νωρίς το πρωί, ο Τραμπ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Αν μη τι άλλο, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών ιδιαίτερα πάνω στις σχέσεις με τη Ρωσία, τις κλιματικές αλλαγές και την επαναδιαπραγμάτευση των διμερών εμπορικών σχέσεων που προωθεί γενικότερα ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε σε δηλώσεις του ότι «ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά όπως οι κλιματικές αλλαγές και το εμπόριο». Τόνισε ότι δεν είναι 100% σίγουρος εάν μοιράζεται κοινές θέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο για τις σχέσεις με τη Ρωσία, με εξαίρεση το ζήτημα της Ουκρανίας, στο οποίο διαπίστωσε πως βρίσκονται «στην ίδια γραμμή». Παρ' όλα αυτά, φρόντισε να αναφερθεί και σε «πολλά άλλα» ζητήματα στα οποία ΗΠΑ και ΕΕ μοιράζονται κοινές θέσεις, αναφέροντας ως ένα από αυτά «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», υποτίθεται για την υπεράσπιση της «ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακολούθως, ο Τραμπ συνάντησε στην αμερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, συγχαίροντάς τον για την «καταπληκτική» νίκη του στις πρόσφατες γαλλικές προεδρικές εκλογές. Στη συνάντησή τους τέθηκαν επί τάπητος ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας», ζητήματα οικονομίας και Ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές και δη η διεθνής Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα, για την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επιφυλαχθεί να ξεκαθαρίσει εάν θα την εφαρμόσει ή όχι.

Μιλώντας στα αποκαλυπτήρια των 2 «μνημείων» στα νέα γραφεία του ΝΑΤΟ ο Τραμπ, απευθυνόμενος στους 27 ηγέτες, και σε όλο τον κόσμο βέβαια, «το σύγχρονο ΝΑΤΟ πρέπει ταυτόχρονα να εστιάσει στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, στο Μεταναστευτικό, όπως και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, να επικεντρώσει στην Ανατολική και τη Νότια πτέρυγά του».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στις χώρες που δεν πιάνουν τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικές δαπάνες, λέγοντας ότι «χρωστάνε χρήματα», ότι αυτό είναι «άδικο για τον Αμερικανό φορολογούμενο», ότι αυτή «η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα» και ότι αν είχε αλλάξει ήδη θα μπορούσαν να είναι ακόμα «ικανότεροι και δυνατότεροι» για να απαντήσουν στις «σύγχρονες προκλήσεις».

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντούσε στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής Συνόδου, μεταξύ άλλων, την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, που φερόταν έτοιμη να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών σε σχέση με την επίθεση στο Μάντσεστερ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε αμερικανικά ΜΜΕ, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Την Κυριακή η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας

Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης την Κυριακή 28 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Την κινητοποίηση θα χαιρετίσουν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Μετά τη διαδήλωση θα ακολουθήσουν λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου και παρουσίαση της ειδικής έκδοσης που επιμελήθηκαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης και αφορά την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, Νίκο Πατεράκη.

Μια μέρα πριν, αύριο Σάββατο 27 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο παλιό λιμάνι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κρητική μουσική και τη συμμετοχή του αθλητικού χορευτικού ομίλου «Οι Πελασγοί», του Τ. Ψαλιδάκη και του συγκροτήματός του. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Στην κινητοποίηση καλούν δεκάδες Σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γυναικών και άλλοι φορείς της Κρήτης. Σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις καλεί και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ οργανώνει αποστολή συμμετοχής στην παγκρήτια κινητοποίηση. Η αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 27 Μάη, το βράδυ, με το πλοίο «EΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και η αναχώρηση από τα Χανιά θα γίνει το βράδυ της Κυριακής 28 Μάη από το λιμάνι της Σούδας για Πειραιά (ώρα αναχώρησης από Πειραιά 9 μ.μ., ώρα προσέλευσης 7 μ.μ., στην πύλη Ε3).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ