ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Σοβαρό εργατικό ατύχημα με τρεις τραυματίες

Οι τρεις εργάτες νοσηλεύονται με εγκαύματα μετά από ανάφλεξη στην εταιρεία υγραερίου «TOP GAS»

Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, μετά από ανάφλεξη που σημειώθηκε χτες λίγο πριν από τις 3 μ.μ., στην εταιρεία εμφιάλωσης και διανομής υγραερίου «TOP GAS» στον Ασπρόπυργο. Στο σημείο που βρίσκεται πίσω από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, στην περιοχή Νεόκτιστα, έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Οι τρεις εργαζόμενοι, ηλικίας 33, 40 και 27 ετών, διακομίστηκαν από το ΕΚΑΒ με εγκαύματα στο «Αττικό» Νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, οι δύο διασωληνώθηκαν άμεσα, καθώς φέρουν εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού, στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Ο ένας τραυματίας μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, ενώ για τον δεύτερο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναζητούνταν κρεβάτι σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου. Ο τρίτος εργαζόμενος είχε πιο ελαφρά τραύματα και παρέμεινε στο τμήμα βραχείας νοσηλείας για παρακολούθηση.

Πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος απαιτεί το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας

Στο πλευρό των τραυματιών εργατών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή συνδικαλιστές από το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Σε ανακοίνωσή του για το ατύχημα, το Συνδικάτο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά, αναδεικνύεται ότι μπροστά στο κέρδος των επιχειρηματιών έρχεται σε δεύτερη μοίρα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας, κανονισμοί και διαδικασίες, δεν χορηγούνται τα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ δεν συντηρείται επαρκώς ο εξοπλισμός. Γι' αυτό συνάδελφοί μας καίγονται, σακατεύονται και άλλοι δεν γυρνάνε σπίτι τους από το μεροκάματο. Το Σωματείο απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και την άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και στις συναφείς επιχειρήσεις».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους τονίζει: «Ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση. Οι συνάδελφοι στην "TOP GAS" να μη δεχτούν να εργαστούν χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας. Το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των τραυματιών, αλλά παράλληλα εντείνει την πάλη του για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Στους συναδέλφους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και ελπίζουμε να γυρίσουν σύντομα στις οικογένειές τους».

Ανακοίνωση από την ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ

Τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της στους τρεις εργάτες και τις οικογένειές τους εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

«Το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα», υπογραμμίζει, «δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε και θα είναι το τελευταίο, όσο θα κυριαρχεί η πίεση για αύξηση των κερδών των εργοδοτών, η ασυδοσία της εργοδοσίας. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, τα εργοδοτικά εγκλήματα διαρκώς και πληθαίνουν, αφού ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστών εντείνεται με θύματα τους εργαζόμενους.

Οι πρόσφατοι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανάβουν το πράσινο φως ώστε κεφάλαιο και εργοδοσία να γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι απέναντι στην εργατική τάξη. Μπροστά στο κυνήγι του κέρδους, η ανθρώπινη ζωή λίγο μετράει για όλους αυτούς.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργάτες να συμπορευτούν μαζί του και να οργανώσουν την πάλη τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες που έχει η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Δεν νοείται σε μια εποχή που παράγεται τεράστιος πλούτος, αυτοί που τον παράγουν όχι απλά να μην τον καρπώνονται, αλλά να ζουν και με το φόβο αν θα γυρίσουν σπίτι τους απ' το μεροκάματο. Γι' αυτό απαιτείται σύγκρουση με το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό. Προϋπόθεση είναι η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V
Εντατικοποίηση και έλλειψη μέτρων ασφαλείας η αιτία των εργατικών ατυχημάτων

Από πρόσφατη περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Κοζάνης στο εργοτάξιο
Από πρόσφατη περιοδεία του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Κοζάνης στο εργοτάξιο
Την εντατικοποίηση της εργασίας και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας που επιβάλλουν μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοεργολάβοι, για να μη θιγεί η κερδοφορία τους, αναδεικνύει ως αιτία για τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα» το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V.

Με αφορμή το τελευταίο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε μέσα στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό εργαζόμενου της εταιρείας MEKATE μετά από χτύπημα με φορτίο γερανού, το Σωματείο σημειώνει: «Το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες που έχουν σημειωθεί μέσα στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V παρόλο που η ΤΕΡΝΑ και οι εργολάβοι προσπαθούν να τα κουκουλώσουν μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Οι απειλές και οι εκβιασμοί είναι που οδηγούν τους εργάτες να μην δηλώνουν τα εργατικά ατυχήματα, καθώς ακόμα και την αποζημίωση ή την όποια άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος έπειτα από εργατικό ατύχημα οι εργοδότες τα αντιμετωπίζουν και αυτά ως "κόστος"».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι, να καταγγέλλουν στο Συνδικάτο τους τα εργατικά ατυχήματα, την οποιαδήποτε έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα εξαντλητικά ωράρια ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί, την πίεση από τους «παραπάνω» για εντατικοποίηση της εργασίας. Να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας και ασφάλειας και να μην δέχονται να δουλέψουν χωρίς να τους έχουν παρασχεθεί όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.

Ξεκαθαρίζει ότι μόνο μέσα από την οργάνωση και την πάλη των εργαζομένων θα μπορέσει να μπει φρένο στους μεγαλοεργολάβους που μπροστά στην αδυσώπητη δίψα τους για κέρδος βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των εργατών.

Καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, να απαιτήσουν: Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ. Να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι στο εργοτάξιο που να καταγράφουν τις ελλείψεις και όχι να τις υποκρύπτουν. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη οικοδόμων για τα ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, γιλέκα, κράνη, μπότες, ατομικά σχοινιά και ζώνες ασφαλείας για αυτούς που εργάζονται σε υψόμετρο κ.ά). Να τα πληρώσουν η ανάδοχος εταιρεία και οι υπεργολάβοι.

Ο

«ΤΟΞΟΤΗΣ» - ΛΑΡΙΣΑ: Να προχωρήσει σε εργασίες για τη ΔΕΗ στη Λάρισα, με απεργοσπαστικό μηχανισμό που έφερε από τη Λαμία, επιχείρησε χτες η εργοδοσία της επιχείρησης «ΤΟΞΟΤΗΣ» (συμφερόντων Καλογρίτσα). Οι εργαζόμενοι στη Λάρισα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα για τους 9 τελευταίους μήνες, καθώς και υπόλοιπα από παλιότερες περιόδους (2014 - 2015) που τους χρωστάει η εταιρεία, παρότι από τον ΔΕΔΔΗΕ κατατίθενται τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της. Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και την κυβέρνηση να παρέμβουν άμεσα για να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

«ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ»: Προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης της εταιρείας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στις «Κτιριακές Υποδομές», σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεών τους και μετά από ομόφωνη απόφαση Γενικής Συνέλευσής τους, απαιτώντας την άμεση απένταξη του φορέα από το «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, τη διασφάλιση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα, της λειτουργίας, του έργου και της κρατικής χρηματοδότησης, τη διασφάλιση και ενίσχυση της δουλειάς και των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση σήμερα για να καθορίσουν το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της επόμενης βδομάδας.

ΣΕΑΑΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στα ΚΕΠΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλεί σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στα ΚΕΠΑ (Πειραιώς 181), καταγγέλλοντας το ρόλο τους ως βασικού και πολύτιμου εργαλείου της κυβέρνησης για περικοπές των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑμεΑ. Αφορμή για την κινητοποίηση είναι ότι σήμερα περνάει από τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή η 29χρονη Α. Ν., πάσχουσα από σκλήρυνση κατά πλάκας με επιθετική μορφή. Αν και εργαζόταν για χρόνια, η επιδείνωση της πάθησής της την υποχρέωσε να σταματήσει τη δουλειά. Παρά τις ιατρικές γνωματεύσεις και εξετάσεις που φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος, η Επιτροπή των ΚΕΠΑ τής έδωσε ποσοστό 40% (υλοποιώντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για περικοπές), αφήνοντάς την χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και επίδομα. Η συγκεκριμένη κοπέλα, λόγω των προβλημάτων της, αναγκάστηκε να νοσηλευτεί έξι φορές τον τελευταίο χρόνο, επειδή η νόσος είναι επιθετική και κάνει ειδική θεραπεία, που είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τα μέλη της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, με βάση την επιστημονική και κοινωνική τους ευθύνη, να δώσουν στην Α. Ν. τουλάχιστον το ποσοστό 67% αναπηρίας και να ακυρώσουν την απαράδεκτη, απάνθρωπη και αντιεπιστημονική απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής των ΚΕΠΑ.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου και ο Σύλλογος Γυναικών Περιστερίου.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΓΤΚΣ
Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια

Ημερίδα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο του Τύπου οργανώνουν την Κυριακή 28/5 η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και ο Σπουδαστικός Σύλλογος Σχολής Γραφικών Τεχνών ΤΕΙ Αθήνας, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Λ. Σακκάς, πρόεδρος της Ενωσης, Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός ασφαλείας, Χρ. Παπάζογλου, γιατρός εργασίας. Θα γίνουν, επίσης, παρεμβάσεις από μέλη Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας που λειτουργούν στον κλάδο, καθώς και από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ