ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Το Σάββατο η διεθνιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλωσορίζει και υποδέχεται τα μέλη της Γραμματείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης που συνεδριάζει το διήμερο 27 - 28 Μάη στην Αθήνα. Σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνεται:

«Φιλοξενούμε στην Ελλάδα τους συναγωνιστές του ΠΣΕ σε μια Σύνοδό του που αποτελεί σημαντικό σταθμό στη λειτουργία και δράση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος γενικά και ειδικότερα μέσα στις συνθήκες έντασης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού σε όλα τα επίπεδα.

Η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί θα έχει στο επίκεντρο την οργάνωση της πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους και τις επεμβάσεις του σε όλο τον κόσμο. Θα είναι αποφασιστικό βήμα προετοιμασίας του Συνεδρίου του ΠΣΕ και της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθούν από 17 έως 20 Νοέμβρη στο San Louis της Βραζιλίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης των αντιπροσωπειών των κινημάτων από 15 χώρες στην Αθήνα, η ΕΕΔΥΕ οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση διεθνιστικής φιλίας και αλληλεγγύης το Σάββατο 28 Μάη 2016 στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42). Προσέλευση στις 6.45 μ.μ. για να υποδεχτούμε τους εκπροσώπους των κινημάτων του ΠΣΕ στη χώρα μας.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Σταύρο Τάσσο, την πρόεδρο του ΠΣΕ Σοκόρρο Γκόμες καθώς και από τα κινήματα Ειρήνης της Κούβας, της Πορτογαλίας, της Παλαιστίνης, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

Στο καλλιτεχνικό μέρος, με τα τραγούδια του αγώνα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ"».

ΣΥΡΙΑ
Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ η επιχείρηση Κούρδων στη Ράκα

Από μάχες στην επιχείρηση προς τη Ράκα
Από μάχες στην επιχείρηση προς τη Ράκα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μία μικρή αγροτική περιοχή της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ήταν το πρώτο έδαφος που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χτες Κούρδοι μαχητές από τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», στο πλαίσιο επιχείρησης που ξεκίνησαν την Τρίτη, με στόχο την ανακατάληψη της πόλης με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) κατέλαβαν αγροκτήματα μεταξύ των χωριών αλ Φάτσα και Αλ Βάστα, αφού προηγήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με δυνάμεις τζιχαντιστών σε απόσταση 5 χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης Αϊν Ισα, στα περίχωρα της Ράκα.

Στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από Κούρδους και Αραβες μαχητές αναφέρθηκε χτες και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της συμμαχίας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Στιβ Γουόρεν, σημειώνοντας ότι πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές προς υποστήριξη «των αρκετών χιλιάδων μαχητών της οργάνωσης SDF» (αρκετοί εκ των οποίων έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ). Ο Γουόρεν εκτίμησε ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν στη Ράκα μεταξύ 3.000-5.000 μισθοφόρους, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο χρόνο που θα επιλεχθεί να γίνει η τελική επίθεση στην «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου». Πρόσθεσε, πάντως, ότι εάν και όταν πέσει η Ράκα, «τότε θα έρθει το τέλος του "Ισλαμικού Κράτους"»...

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» μετέδωσε χτες πως αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «δεκάδες επιδρομές βορείως της Ράκα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στην έναρξη επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα της Μόσχας να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις SDF. Ωστόσο, η πρότασή του δεν φάνηκε να τυγχάνει άμεσης ανταπόκρισης...

Παρ' όλα αυτά, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι σταματά προσωρινά τις επιδρομές σε βάρος αντικαθεστωτικών που βρίσκονται κοντά σε περιοχές που ελέγχει ή δρα το «Μέτωπο Νούσρα», ώστε να τους δώσει το περιθώριο να απομακρυνθούν.

Παράλληλα, το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε χτες ότι δύο συριακές αντικαθεστωτικές ομάδες, ο «Στρατός του Ισλάμ» και η οργάνωση «Φάιλακ αλ Ράχμαν», διαπραγματεύτηκαν συμφωνία παύσης πυρός μεταξύ τους στο... Κατάρ (πράγμα που αποδεικνύει το συνεχιζόμενο, βρώμικο ρόλο του εμιράτου στον πόλεμο της Συρίας). Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο παραπάνω οργανώσεων (που συνδέονται με τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα») είχαν δώσει τις τελευταίες βδομάδες αφορμή στο συριακό στρατό να αυξήσει στρατιωτικά την πίεση στην περιοχή, ώστε να ανακαταλάβει εδάφη στην Ανατολική Γούτα (στα περίχωρα της Δαμασκού).

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράκ και το Ιράν, καταδίκασαν τις πρόσφατες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε Ταρτούς και Τζάμπλα.

ΓΑΛΛΙΑ
Διευρύνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Νέα επέμβαση δυνάμεων καταστολής, χτες, κατά απεργών σε διυλιστήρια στο βορρά

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τον απεργιακό τους αγώνα συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Γαλλίας, προτάσσοντας την απόσυρση του αντεργατικού νόμου «Ελ Κομρί» και αναδεικνύοντας την πίεση που μπορεί να ασκήσει η μαζική συμμετοχή σε οργανωμένες εργατικές κινητοποιήσεις.

Οπως μετέδιδαν γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι τέτοια που έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα, μερική ή και ολική, διακοπή της παραγωγής στα έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της χώρας. Απεργοί στήνουν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να μπλοκάρουν τη μεταφορά καυσίμων από και προς διυλιστήρια αλλά και τους μεγάλους χώρους αποθήκευσης που βρίσκονται π.χ. σε κρίσιμα λιμάνια όπως η Χάβρη, από όπου περνούν σχεδόν οι μισές εισαγωγές πετρελαίου για όλη τη χώρα.

Τις επόμενες μέρες, αναμένονται απεργιακές κινητοποιήσεις και σε μια σειρά άλλους κλάδους, με τους εργαζόμενους να ζητούν όχι μόνο να αποσυρθούν άμεσα τα νέα προνόμια που η κυβέρνηση δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και να θέτουν ζητήματα που αφορούν μισθούς, συνθήκες εργασίας κ.τ.λ.

Ετσι, λιμενεργάτες σε σημαντικούς κόμβους όπως σε Μασσαλία και Χάβρη αποφάσισαν κι αυτοί να ξεκινήσουν απεργίες. Ηδη, στη Μασσαλία οι εργαζόμενοι της «Φλιξέλ» - σύμφωνα με τη «Μοντ» - δεν ξεφορτώνουν κανένα πλοίο, τουλάχιστον μέχρι αύριο. Στη Χάβρη, εργαζόμενοι στην CIM (Compagnie industrielle maritime) που διαχειρίζεται την αποθήκευση του πετρελαίου απεργούν «παραλύοντας τους σταθμούς πετρελαίου», σύμφωνα με τις εφημερίδες.

Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ενέργεια απευθύνουν κάλεσμα διεύρυνσης των απεργιών και σε τομείς όπως τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αρχής γενομένης από σήμερα, Πέμπτη.

Σήμερα ακόμα, απεργούν και εργαζόμενοι σε πολιτικά αεροδρόμια.

Πιστή στην υπεράσπιση των αναγκών του κεφαλαίου όπως και των υποχρεώσεών της να εμποδίσει κάθε ενίσχυση οργανωμένων κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση διέταξε χτες νέα επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, για να σταματήσει ο αποκλεισμός απεργών κοντά σε διυλιστήριο στην περιοχή Ντουσί-Λε-Μιν, στα βόρεια της χώρας.

Ανήσυχη παρακολουθεί την κατάσταση, όπως είναι φυσικό, πρώτη από όλους η ίδια η πλουτοκρατία, με την ένωση των βιομηχάνων (MEDEF) να ζητά διαφύλαξη της «οικονομικής δραστηριότητας», δεδομένων των δυσκολιών που δημιουργούνται για την τροφοδότηση της αγοράς. Η διοίκηση του μονοπωλίου της «Τοτάλ» (που διαχειρίζεται πολλά από τα διυλιστήρια της χώρας), προχτές, άρχισε να αρθρώνει απειλές περί «επαναπροσδιορισμών» των επενδύσεών της, εξαιτίας των συνεπειών που προκαλούν οι απεργίες, ξεβράζοντας χολή για τη δύναμη που μπορούν να αποκτήσουν οι εργάτες. Τα αστικά ΜΜΕ ήδη έχουν ξεκινήσει να κινδυνολογούν ενόψει και της έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, σε μερικές βδομάδες.

ΙΣΡΑΗΛ
Ακόμα πιο αδιάλλακτη προβλέπεται η νέα κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ξεκάθαρη στροφή προς μεγαλύτερη αδιαλλαξία φαίνεται ότι ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας με τον Αβιγκντορ Λίμπερμαν, αρχηγό του ακροδεξιού φασιστικού κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας».

Με την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος στη νέα κυβέρνηση, τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού θα διαθέτουν πλέον 66 βουλευτές στην 120μελή Βουλή από 61.

Ο ερχομός του Λίμπερμαν στη νέα κυβέρνηση και δη στη θέση του υπουργού Αμυνας προκάλεσε δυσαρέσκεια όχι μόνον στους Παλαιστίνιους, αλλά και στους Ισραηλινούς, με πρώτο τον παραιτηθέντα (την περασμένη βδομάδα) υπουργό Αμυνας Μοσέ Γιααλόν, που το καλοκαίρι του 2014 είχε ηγηθεί της φονικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εκτίμησε ότι η συμμετοχή του Λίμπερμαν στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση αντιπροσωπεύει μια «αληθινή απειλή» αστάθειας και εξτρεμισμού στην περιοχή, με συνέπεια έξαρση του απαρτχάιντ, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ