ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 26 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με την ψήφο και τον αγώνα ανοίγουμε έναν καλύτερο δρόμο

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος

Με συνθήματα και χειροκροτήματα, μέλη και φίλοι του Κόμματος υποδέχτηκαν χτες το πρωί τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Αμέσως μετά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αν ο λαός μας στοχεύσει σωστά σήμερα, θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Αλλωστε, και αύριο το πρωί τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ θα είναι εδώ, είμαστε σε μόνιμη επιτήρηση και εποπτεία από 1/1/2014 και βεβαίως είμαστε μέσα στα δεσμά της ΕΕ. Μόνο έτσι - και με την ψήφο και με τον αγώνα - θα μπορέσει να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος, με αναγέννηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με λαϊκή συμμαχία, για να μπορέσει να νιώσει και να γίνει πραγματικά ισχυρός ο λαός μας.

Ευχαριστώ, καλή δύναμη σε όλους».

Στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στο Βύρωνα

Το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στο Βύρωνα επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από μέλη του ΠΓ της ΚΕ, υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καθώς και βουλευτές του Κόμματος.

Στο εκλογικό περίπτερο τον υποδέχθηκαν μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, με συνθήματα όπως «ΚΚΕ ισχυρό, Δύναμη για το λαό», «Ψηφίζω - δυναμώνω το ΚΚΕ παντού, Δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού». Σε συζητήσεις που έγιναν εκεί, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο λαός έχει αποκτήσει πολλή αρνητική πείρα από την ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Στη συνέχεια, μαζί με τους παρευρισκόμενους, κατευθύνθηκαν σε πλατεία του Βύρωνα, όπου έκατσαν για μεζέ και κρασί, κουβεντιάζοντας για τη μάχη που δόθηκε και για την επόμενη μέρα των εκλογών.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Δεν έλειψαν τα προβλήματα

Παρότι η κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη για την εκλογική διαδικασία, δεν έλειψαν και σ' αυτές τις εκλογές τα προβλήματα. Σε δήλωσή του, χτες το απόγευμα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, σημείωσε: «Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας. Παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχαμε τριπλές εκλογές, όλα εξελίχθηκαν ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και χωρίς καθυστερήσεις. Η ροή των αποτελεσμάτων θα είναι συνεχής. Υπολογίζουμε γύρω στις 10 να έχουμε την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Το υπουργείο Εσωτερικών θα ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για την άψογη διεξαγωγή των σημερινών εκλογών».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που σημειώθηκαν: Στις Συκιές Θεσσαλονίκης, στο 881ο εκλογικό τμήμα, το πρωί πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, σε μία από τις τρεις κάλπες βρέθηκαν περίπου 100 σφραγισμένοι φάκελοι. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος μάζεψε τους φακέλους σε μια σακούλα και θα τους άνοιγε με το πέρας της διαδικασίας, προκειμένου να διαπιστώσει το περιεχόμενό τους.

Σε εκλογικό τμήμα στο εκλογικό κέντρο της Ικτίνου στη Θεσσαλονίκη, δικαστικός αντιπρόσωπος έδινε φακέλους στους ψηφοφόρους, χωρίς προηγουμένως να τους έχει υπογράψει.

Εξαιτίας της έλλειψης μελών των εφορευτικών επιτροπών, παρουσιάστηκαν πολλές περιπτώσεις στην Κεντρική Μακεδονία όπου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παρότρυναν τους ψηφοφόρους να παίρνουν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια και να ψηφίζουν.

Αρκετές ήταν οι καταγγελίες, σε διάφορα μέρη της χώρας, για δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν έδιναν στους ψηφοφόρους τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, αλλά τους έλεγαν να πάρουν μόνοι τους - σε κοινή θέα - το ψηφοδέλτιο που ήθελαν. Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Αττική (σε περιοχές όπως το Μενίδι, η Γλυφάδα, το Π. Φάληρο και η Καλλίπολη στον Πειραιά), στην Κ. Μακεδονία, στην Πρέβεζα, αλλά και στις ευρωεκλογές σε τμήματα της Πάτρας.

Εκτός των παραπάνω υπήρξαν καταγγελίες για τμήματα όπου δίνονταν στους ψηφοφόρους μόνο τα ψηφοδέλτια δύο κομμάτων, καθώς και διάφορα τμήματα όλης της χώρας στα οποία σημειώθηκε έλλειψη ψηφοδελτίων.

Το πιο σημαντικό περιστατικό έλαβε χώρα στις Σέρρες, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δικηγόρος πήγε ως δικαστικός αντιπρόσωπος σε τμήμα της πόλης, στη θέση του ασκούμενου δικηγόρου που είχε στο γραφείο του. Μετά από καταγγελία, αστυνομικοί έφτασαν στο τμήμα και προσήγαγαν τον δικηγόρο, ο οποίος στη συνέχεια παραδέχθηκε πως είχε κάνει το ίδιο και την περασμένη Κυριακή.

Από την άλλη, στη Λήμνο μεταφέρθηκαν, λόγω του προχτεσινού σεισμού, δύο εκλογικά τμήματα και πιο συγκεκριμένα, το 235ο και το 236ο από το Γυμνάσιο Μύρινας σε αίθουσες του νέου Γυμνασίου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Από τα γνωστά προβλήματα που παρουσιάζονται στις εκλογές, ξεχώρισαν οι 20 δικαστικοί αντιπρόσωποι που δεν είχαν πάρει το εκλογικό υλικό στο Ηράκλειο της Κρήτης καθώς και άλλα 20 εκλογικά τμήματα της πόλης όπου δεν είχαν πάει εφορευτικές επιτροπές.

Τέλος, στην Ξάνθη ένας δικαστικός αντιπρόσωπος ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών νωρίς το πρωί πως είχε χάσει τον εκλογικό σάκο με αποτέλεσμα να εφοδιαστεί με καινούριο.

Τα exit polls που μεταδόθηκαν χτες

Με πολλές επιφυλάξεις, από την πλευρά των εταιρειών που κάνουν τις δημοσκοπήσεις, μεταδόθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς το κοινό exit poll, στις 7 μ.μ. Αναλυτικά:

  • Στο 75% του δείγματος, η πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν η εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26% - 30%, ΝΔ 23% - 27%, Χρυσή Αυγή 8% - 10%, Ελιά 7% - 9%, ΚΚΕ 5% - 7%, Ποτάμι 5% - 7%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,5% - 5%, ΔΗΜΑΡ 1,5% - 2,5%. Αργότερα, στο 100% του δείγματος, η πρόβλεψη διαμορφώθηκε ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 26% - 28%, ΝΔ 23% - 25%, Χρυσή Αυγή 9% - 10%, Ελιά 8% - 9%, Ποτάμι 6% - 7%, ΚΚΕ 5,5% - 6,5%, ΑΝΕΛ 3,2% - 4,3%, ΔΗΜΑΡ 1,5% - 2,5%.
  • Σε εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έκανε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του σταθμού ΣΚΑΪ, καταγράφονταν τα εξής ποσοστά: ΣΥΡΙΖΑ 26,5% - 29,5%, ΝΔ 23% - 26%, Χρυσή Αυγή 9,5% - 12,5%, Ελιά 7,5% - 9,5%, ΚΚΕ 6% - 8%, Ποτάμι 6% - 8%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3% - 4%, ΔΗΜΑΡ 1% - 2%.
  • Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, η πρόβλεψη που δόθηκε από το κοινό exit poll, στις 7 μ.μ. ήταν η εξής: Ρένα Δούρου 48% - 52%, Γιάννης Σγουρός 48% - 52%. Η εκτίμηση ψήφου για τον ΣΚΑΪ ήταν αντίστοιχα: Γιάννης Σγουρός 48,5% - 54,5%, Ρένα Δούρου 45,5% - 51,5%.
  • Τέλος, σε exit poll που έγινε για λογαριασμό του «Μακεδονία TV», για το Δήμο Θεσσαλονίκης η πρόβλεψη στις 7 μ.μ. ήταν: Γιάννης Μπουτάρης 56% - 60%, Σταύρος Καλαφάτης 40% - 44%.

Στην εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η «Singular Logic» ανακοίνωσε λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. τα εξής ποσοστά: ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, ΝΔ 22,8%, Χρυσή Αυγή 9,3%, Ελιά 8,1%, Ποτάμι 6,7%, ΚΚΕ 6%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,4%, ΛΑ.Ο.Σ. 2,8%, Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες 1,4%, ΔΗΜΑΡ 1,3%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ