ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναπαράσταση της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει κριτικά την πρωτοβουλία

Θεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Δράση Ζ» στον Γρηγόρη Λαμπράκη, παρουσιάζει σήμερα το ΚΘΒΕ, κρατώντας «αυστηρές αποστάσεις από την πολιτική διάσταση» της υπόθεσης, όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σ. Χατζάκης.

Θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. (στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου), όπου βρίσκεται το μνημείο Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί, σε σύλληψη Γρηγόρη Καραντινάκη και σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Ρήγα. Ο συγγραφέας Β. Βασιλικός θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου του «Ζ». Από οθόνες θα προβάλλονται πλάνα της ομώνυμης ταινίας του Κ. Γαβρά. Θα μιλήσουν ο γιος του αγωνιστή, Γρηγόρης Λαμπράκης, ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Γιώργος Ρωμαίος και θα διαβαστεί χαιρετισμός του Κ. Γαβρά.

Θα ακολουθήσει θεατρόμορφη αναπαράσταση των γεγονότων της ημέρας εκείνης από ηθοποιούς του ΚΒΘΕ, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής και εθελοντές. Στη συνέχεια, μια συμβολική πορεία, με κεριά, προς τις οδούς Βενιζέλου και Εγνατία, θα καταλήξει στην είσοδο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου ο Γρηγόρης Λαμπράκης εξέπνευσε τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση.

Στη διάρκεια της διαδρομής, επί της Εγνατίας θα γίνουν δύο στάσεις: μία στάση -φόρος τιμής στο βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργο Τσαρουχά (που δέχτηκε επίσης επίθεση την ίδια ημέρα) και μία ακόμη στάση για να ακουστεί το τραγούδι «Μέρα Μαγιού», από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου με το οποίο, πάνω από 500.000 κόσμου, συνόδευσαν τη σορό του Γρηγόρη Λαμπράκη στην κηδεία του.

H ΕΔΥΕΘ

Κριτικά αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία αυτή η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Είναι θετική η απόφαση του ΚΘΒΕ να οργανώσει ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι καλό και αναγκαίο ένα πνευματικό ίδρυμα της πόλης να εντάσσει στη δράση του έργα, τα οποία αφορούν τους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας και τις βαριές θυσίες που έχει κάνει. Ομως, θεωρούμε ότι είναι λάθος να κρατήσουμε "αυστηρές αποστάσεις από την πολιτική διάσταση", δηλαδή από το πραγματικό νόημα της θυσίας των δύο αγωνιστών. Και τούτο γιατί αυτοί έπεσαν μαχόμενοι για μια καινούρια κοινωνία, για το νέο κόσμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας των ανθρώπων, ενάντια στην κοινωνική καταπίεση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Γιατί, αυτή η εκμετάλλευση είναι η μήτρα που γεννά τους πολέμους, τη φτώχεια και τη δυστυχία. Γιατί μόνο απαλλασσόμενη από αυτήν, θα μπορέσουν η ανθρωπότητα και οι λαοί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους πολέμους, να εδραιώσουν μία δίκαιη και σταθερή ειρήνη».

Η ΕΔΥΕΘ θυμίζει ότι «ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν αποτελεί απλά "ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης", όπως παρουσιάζεται. Ο Λαμπράκης τη στιγμή της δολοφονίας του ήταν, εκτός από βουλευτής της ΕΔΑ, πρωτοπόρος αγωνιστής του μαχόμενου, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης - Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αγωνιστής ενάντια στην κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση.

Πρωτοπόρος λαϊκός αγωνιστής ήταν, επίσης, κι ο άλλος τιμώμενος στην εκδήλωσή, ο Γιώργης Τσαρουχάς, βουλευτής κι αυτός της ΕΔΑ, στέλεχος του παράνομου τότε Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, κατά τη δολοφονική εξόντωσή του. Στάθηκε αλύγιστος στα μπουντρούμια της κρατικής ασφάλειας.

Τη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη η ΕΕΔΥΕ δεν έπαψε να την τιμά από τη στιγμή της δολοφονίας του μέχρι και σήμερα.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι ο άλλος γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Γιώργος Λαμπράκης, ακολουθεί επάξια τα βήματα του πατέρα του, συμμετέχει δραστήρια στους λαϊκούς αγώνες, στο ταξικό - συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, της οποίας είναι και Αντιπρόεδρος», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
Ταξιδεύει ανά την Ελλάδα

Σε ένα ηχηρό «όχι» στην παραίτηση και ένα εκκωφαντικό «ναι» στον αγώνα για ζωή και δημιουργία καλεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο, όχι μόνο δεν το βάζει κάτω και ετοιμάζεται, παρά τα τεράστια οικονομικά του προβλήματα, για την ετήσια γιορτή του κινηματογράφου τον Δεκέμβριο, αλλά από τις αρχές του χρόνου ταξιδεύει ανά την Ελλάδα, στήνοντας ένα ολοδικό του πρόγραμμα με χαρακτηριστικό τίτλο «Μαθήματα στο σκοτάδι»!

«Μέσα σ' αυτή την γκρίζα ατμόσφαιρα της οικονομικής κρίσης, της δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου του λαού, που φτάνει ακόμη και στον υποσιτισμό κάποιων παιδιών, της ανεργίας, των λουκέτων σε καταστήματα, της έλλειψης προοπτικής για τους νέους, το Φεστιβάλ Ολυμπίας, με τη διοργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων σ' όλη τη χώρα, στέλνει ένα μήνυμα αντίστασης κι αισιοδοξίας», λένε οι διοργανωτές και προσθέτουν: «Από τις αρχές του 2012, ανταποκριθήκαμε σε πλήθος προσκλήσεων από μαθητές, συλλόγους εκπαιδευτικών, συλλόγους γονέων και άλλων κοινωνικών φορέων κι οργανώσαμε προβολές κι αναλύσεις ποιοτικών παιδικών και νεανικών ταινιών, πραγματοποιήσαμε κινηματογραφικά εργαστήρια, εμψυχώσαμε ομάδες παιδιών να γράψουν δικά τους σενάρια και να γυρίσουν ταινίες. Το πρόγραμμά μας αυτό, γνωστό με τον τίτλο «Μαθήματα στο σκοτάδι», ταξίδεψε σ' όλη τη χώρα. Από τη Μάνη ως τη Χαλκιδική κι από τη Ζάκυνθο ως τη Λήμνο, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Ρόδο, Σάμο, Γιάννενα, Κόνιτσα, Πρέβεζα κ.ά. Ακόμη και σ' απομακρυσμένα και «ξεχασμένα» νησιά, όπως τον Αϊ - Στράτη με τα 20 παιδιά, έφτασαν οι συνεργάτες μας για να προσφέρουν αφιλοκερδώς εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και ποιοτικό κινηματογράφο», για μικρούς και μεγάλους.

Πρωτοβουλίες σαν την παραπάνω, αφενός αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τέχνη στη χειραφέτηση των συνειδήσεων, αφετέρου πρέπει να πληθύνουν από τους δημιουργούς, να συναντηθούν και να ενωθούν με το λαϊκό κίνημα και να συμβάλουν στην ανάδειξη της προοπτικής και της πραγματικής διεξόδου του λαού από την αθλιότητα του καπιταλισμού.

Το Φεστιβάλ θυμίζει ότι από 1 - 8/12, δίνει «ραντεβού» στον Πύργο Ηλείας για την 15η διοργάνωσή του και καλεί κινηματογραφιστές, επαγγελματίες, νέους και σχολειά να υποβάλουν τις ταινίες τους (κανονισμοί και η αίτηση συμμετοχής υπάρχουν στο http://camerazizanio.net).

Τριάντα χρόνια... τραγούδια

Τριάντα και πλέον χρόνια στη μουσική σκηνή μετρά ο Λάκης Παπαδόπουλος («Λάκης με τα Ψηλά Ρεβέρ»), που γιορτάζει αυτή την πολύχρονη - πολύχρωμη «διαδρομή» με μια μεγάλη συναυλία, στις 5 Ιούνη, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Μια βραδιά, συντροφιά με τους φίλους και συνοδοιπόρους του: Αρλέτα, Γιάννη Γιοκαρίνη, Χρήστο Δάντη, Γιώργο Δημητριάδη, Ελένη Δήμου, Γιάννη Ζουγανέλη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Μηλιώκα, Μανώλη Μητσιά, «Μπλε», Σάκη Μπουλά, Γιώτα Νέγκα, «Οnirama», Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Πουλικάκο, Μπάμπη Στόκα.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του, με το ταλέντο, τις συνθέσεις και το στίχο του έχει τροφοδοτήσει με μεγάλες επιτυχίες σημαντικά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια του, όπως «Κουρσάρος», «Σερενάτα», «Ησυχα βράδια», «Για να σ' εκδικηθώ», «Παλιό Παλτό», «Και θα χαθώ» κ.λπ., έγραψαν ιστορία και σφράγισαν τους ερμηνευτές τους. Είναι ο πρώτος ροκ τραγουδοποιός, ο οποίος μελοποίησε ξένους και Ελληνες ποιητές, ενώ με τα τραγούδια του έστειλε «μηνύματα» για τη μάστιγα των ναρκωτικών, τις μειονότητες, προβλήματα της νεολαίας κ.ά. «Η μεγάλη μου αγάπη για τη μουσική μεταφράστηκε σε τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Σ' αυτό βοήθησαν οι σπουδαίοι στιχουργοί και ποιητές που μου δάνεισαν το λόγο τους και οι σπουδαίοι τραγουδιστές που τα ερμήνευσαν», αναφέρει ο ίδιος, δηλώνοντας πως «θα είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να σας δω όλους εκεί». Την ενορχήστρωση των τραγουδιών στη συναυλία ανέλαβε ο Γιώργος Ζαχαρίου. Εισιτήρια: 12 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (στην είσοδο).

Στις 31/5 (7μμ), στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος), οι εκδόσεις «Βιβλιοεπιλογή» θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Γιάννη Σ. Κωτσαδάμ «Οι πυραμίδες με τις κόκκινες πεταλούδες». Θα χαιρετίσουν οι: Γιώργος Κάρτερ (επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΛ), Παναγιώτης Τσούκας (πάρεδρος του ΣτΕ), Κώστας Χατζής (τραγουδοποίος - ερμηνευτής), Γιώργης Μωραϊτης (δημοσιογράφος - συγγραφέας). Θα μιλήσουν οι: Αυγερινός Ανδρέου (πρώην πρόεδρος της ΕΕΛ), Μιμίκα Σαλαπάτα (φιλόλογος), Γιώργος Παπαγεωργίου (φιλόλογος, ιστορικός). Συντονίζει η Κατερίνα Κωνσταντέλλου (γ.γ. της Εταιρίας Βοιωτικών Μελετών).

Το θέατρο «Θεμέλιο» και η 20χρονη δραματική σχολή του, θα τιμήσουν τα ιδρυτικά μέλη τους Νίκο Βασταρδή και Ζωζώ Ζάρπα -που «έφυγαν» πρόσφατα- με παρουσίαση από τους σπουδαστές αποσπασμάτων έργων του ελληνικού και παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, καθώς και την παράσταση του έργου «Βεγγέρα» του Ηλία Καπετανάκη. Η παρουσίαση του προαγωγικών εξετάσεων θα γίνει 8-15 Ιουνίου, με την επίβλεψη των καθηγητών. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ