ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
«Ψυχορραγεί» η Παθολογική Κλινική

Εμεινε με έναν μόλις μόνιμο γιατρό - παθολόγο

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, αφού λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό (έχει απομείνει με μόλις ένα μόνιμο γιατρό) μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της με ό, τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για την παροχή των υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς.

Σε σχετικό δημοσιευμένο έγγραφο του υποδιοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» αναφέρονται μεταξύ άλλων οι ελλείψεις ειδικών ιατρών παθολόγων και ενημερώνει πως τα επείγοντα περιστατικά που θα προκύψουν από 27/5/ έως και 31/5, καθώς επίσης και αυτά τα οποία νοσηλεύονται από τις 25/5 ήδη στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου και χρήζουν επισταμένης παρακολούθησης και νοσηλείας θα διακομίζονται στο νοσοκομείο Αγρινίου. Με λίγα λόγια, η παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Μεσολογγίου αδυνατεί να έχει ορθή λειτουργία. Οσοι στο Μεσολόγγι νοσηλεύονται ή θα χρειαστεί να νοσηλευτούν για παθολογικά αίτια θα πρέπει να μετακομίσουν στο Αγρίνιο για να βρουν παθολόγο γιατρό. Στο υπαρκτό αυτό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και των συνεπειών που αυτή έχει, η ενιαία διοίκηση των Νοσοκομείων Αγρινίου - Μεσολογγίου πρόκρινε την κάλυψη των εφημεριών στην παθολογική κλινική Μεσολογγίου από γιατρούς παθολόγους του νοσοκομείου Αγρινίου. Στα αδιαμφισβήτητα δηλαδή κενά που αντιμετωπίζουν και τα δυο νοσοκομεία και τα οποία δεν καλύπτονται με προσλήψεις προτάσσεται η μετακίνηση γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή από κέντρα υγείας ανακυκλώνοντας ουσιαστικά το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, βουλώνοντας δηλαδή τις τρύπες δημιουργώντας άλλες τρύπες!

Σε ανακοίνωση, η παράταξη της «Ταξική Συσπείρωσης» στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου σημειώνει πως «κάθε μέρα που περνάει, συνειδητά, απαξιώνεται και το αποτέλεσμα θα είναι σε λίγο καιρό να έχει μείνει ελάχιστο προσωπικό που θα αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες της πόλης μας αλλά και των γύρω περιοχών. Αν δεν αντιδράσουμε όσο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το έγκλημα, αύριο θα είναι πολύ αργά.

Σε λίγες μέρες ήδη όπως φαίνεται κλείνουν την παθολογική κλινική λόγω έλλειψης γιατρών, η Παιδιατρική έκλεισε και δεν ξανάνοιξε, σειρά έχουν η Μαιευτική - γυναικολογική, η Καρδιολογική, το Μικροβιολογικό και πάει λέγοντας. Τα προβλήματα των διασυνδεόμενων νοσοκομείων τώρα αρχίζουν και γίνονται ορατά. Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας είναι αυτή που ευθύνεται και για το νοσοκομείο μας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Προσπαθούν να διαγράψουν μέλος του ΠΑΜΕ από το σωματείο!

Πραξικόπημα στη λειτουργία του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης μεθοδεύει η εργοδοτική πλειοψηφία με πρωτοστάτες τους εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Επιδιώκει τη διαγραφή του γιατρού, εκλεγμένου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Γιώργου Μητσιάκου, από το Σωματείο, χωρίς καμία αιτιολογία. Θέλει να πετάξει έξω από το ΔΣ του Σωματείου το στέλεχος του ΠΑΜΕ, γιατί μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, στην απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου και η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου αναδεικνύεται πως δρουν σε ενιαίο μέτωπο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του Σωματείου, που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, η εργοδοτική πλειοψηφία (όπου χωρούν μέσα συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλοι) έθεσε προς ψήφιση τη γνωμοδότηση που η ίδια ζήτησε και έλαβε από νομικό σύμβουλο, η οποία αναφέρει ότι ο Γ. Μητσιάκος δεν μπορεί να είναι μέλος του Σωματείου διότι παραιτήθηκε από το νοσοκομείο. Η απόφαση για εφαρμογή της γνωμοδότησης λήφθηκε με τις ψήφους των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ.

Η γνωμοδότηση αυτή στηρίχθηκε στη μισή αλήθεια που παρουσίασε η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Διότι η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Μητσιάκος παραιτήθηκε από το νοσοκομείο όπου εργαζόταν ως επιμελητής γιατρός και την ίδια μέρα προσλήφθηκε ως λέκτορας, διότι στο μεταξύ έγινε πανεπιστημιακός γιατρός. Ο Γ. Μητσιάκος εξακολουθεί να εργάζεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και να πληρώνεται από το νοσοκομείο μέρος του μισθού του καθώς και τις εφημερίες. Απασχολείται δηλαδή με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Και σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου, μέλη του μπορούν να είναι όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο νοσοκομείο με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η εργοδοτική πλειοψηφία του σωματείου βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή των εργαζομένων που παραβρέθηκαν μαζικά στη συνεδρίαση στο πλευρό των εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κατήγγειλαν τις πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις και δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να περάσουν.

Την ίδια ώρα, με τη μαζική τους κινητοποίηση, ανάγκασαν την πλειοψηφία του Σωματείου να υιοθετήσει την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου να δώσει σε ιδιώτη την υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού.

Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» καλεί τους εργαζόμενους να «χτυπήσουν» και να αποδυναμώσουν τη συμβιβασμένη διοίκηση του σωματείου, που γίνεται το «εκτελεστικό» όργανο της διοίκησης του νοσοκομείου. Ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΜΕ θα εντείνει τη δράση του, θα τους ξεσκεπάζει και θα συνεχίζει να τους ξεγυμνώνει στα μάτια των εργαζομένων. Να οργανώνει την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και όσων τη στηρίζουν.

Το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) καταγγέλλει το πραξικόπημα που επιχειρούν διοίκηση νοσοκομείου και εργοδοτικοί συνδικαλιστές και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του σωματείου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Σήμερα η γενική συνέλευση

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 31 Μάη

Σε απεργία σε κάθε τόπο δουλειάς ενάντια στην κατάργηση της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής την Πέμπτη 31 Μάη και σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα σήμερα, στις 11 το πρωί, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) στα γραφεία του αθλητικού συλλόγου τυφλών «Ο Κεραυνός» (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε συστράτευση γύρω από το κλαδικό τους σωματείο και αναδεικνύει την ανάγκη για δημιουργία ενός μαχητικού κινήματος που θα παλεύει για:

  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, άμεση κάλυψη των αναγκών όλων των δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.
  • Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόνοιας και ειδικής αγωγής, κεντρικά σχεδιασμένες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ή/και ψυχική ασθένεια και των οικογενειών τους και θα τις καλύπτουν με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, κάθε πληρωμής από τις οικογένειες ή/και τους εξυπηρετούμενους, είτε άμεσα είτε έμμεσα (δωρεές, ασφαλιστικά ταμεία κλπ).
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Κανένας εκπαιδευτικός με μπλοκάκι και ωράριο «λάστιχο».
Απολύσεις στο «Σικιαρίδειο»

Σε ακόμη 6 απολύσεις θεραπευτών, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, προχώρησε χτες το «Σικιαρίδειο» Ιδρυμα (σ.σ. Κέντρο Ειδικής Αγωγής με πάνω από 100 παιδιά με νοητική στέρηση). Να θυμίσουμε ότι αρχές Μάη είχαν απολυθεί ακόμη 2 εργαζόμενοι, γεγονός που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στις επόμενες εγγραφές παιδιών, καθώς πέρυσι η απόλυση 5 εργαζομένων είχε οδηγήσει στο κλείσιμο ενός παραρτήματος του Ιδρύματος, το οποίο φιλοξενούσε 20 παιδιά. Με απόφαση του σωματείου τους οι εργαζόμενοι θα πάρουν μέρος στην απεργία που έχει προκηρύξει το ΣΕΜΙΣΕΑ την Πέμπτη, 31 Μάη.

Ωστόσο, συνδικαλιστικές δυνάμεις που επανειλημμένα έχουν αντιταχθεί στην αγωνιστική στάση των εργαζομένων δρουν και αυτή τη φορά υπονομευτικά για την απεργία στις 31 Μάη προφασιζόμενες πως υπάρχει προεκλογική σκοπιμότητα και καλούν εργαζόμενους και σωματεία να μη συμμετέχουν... Για παράδειγμα, κάτω από αυτή την πίεση τα σωματεία εργαζομένων «ΘΕΟΤΟΚΟΣ» και «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» πήραν απόφαση μη συμμετοχής στην απεργία, ενώ το ίδιο επιδίωξαν και στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής. Τελικά, κάτω από την πίεση των αγωνιστικών δυνάμεων η ΠΟΜΕΕΑ πήρε απόφαση.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΟΥ ΚΟΥ: Μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης παιδικών ειδών και παιχνιδιών «ΚΟΥ ΚΟΥ», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες από το πρωί οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία 3 ημερών. Οι εργαζόμενοι από χτες το πρωί βρίσκονται σε νέα 48ωρη απεργία και συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις στη Σταυρούπολη, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνάντηση της εργοδοσίας με εκπροσώπους των τραπεζών και των προμηθευτών, με αντικείμενο το διακανονισμό των οφειλών της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 30 Μάη (9 π.μ.-12 το μεσημέρι) ενάντια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη συντήρηση και το έλεγχο του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητας.

Οδηγίες ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα

Οδηγίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για απόδοση δαπάνης για την αγορά φαρμάκων εξέδωσε ο Οργανισμός.

Οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακα λόγω της κινητοποίησης των φαρμακοποιών. Επειδή ο Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει επιστροφές για δαπάνες φαρμάκων και εξετάσεων στους ασφαλισμένους, ο Οργανισμός χθες έβγαλε εγκύκλιο, η οποία προβλέπει την απόδοση απ' τις υπηρεσίες των ταμείων του ποσού που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακά τους, με τα εξής δικαιολογητικά: 1. Συνταγές μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές συνταγές του Οίκου Ναύτου, και οι χειρόγραφες συνταγές που έχουν συνταγογραφηθεί στο ενιαίου τύπου συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ - ΕΤΑΜ). 2. Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων. 3. Απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο. 4. Εγκριση από τον ελεγκτή ιατρό (όπου απαιτείται).

Χτες κατατέθηκαν 73 εκ. για τους φαρμακοποιούς και υπήρξε και συνάντηση του υπουργού Υγείας Χρ. Κίττα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντο.

Μικρής έκτασης φωτιά σε λάδια που χύθηκαν από σπασμένο λαστιχένιο σωλήνα σημειώθηκε στις 9.40, χτες το πρωί, στη «Χαλυβουργία», στην Α' Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Η φωτιά σβήστηκε από εργαζόμενους πριν φτάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία που ειδοποιήθηκε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ