ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συγγενείς προτάσεις με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα ζητάει κι αυτή να «παγώσουν» τα μέτρα του Ιούνη και να παραταθεί ο χρόνος της δημοσιονομικής προσαρμογής με το μνημόνιο

Το χαρτί της «ρεαλιστικής επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου παίζει μπροστά στις κάλπες η ηγεσία της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να ενισχύσει τα εκβιαστικά διλήμματα, με στόχο την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού με βάση το νέο δίπολο.

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, εντός και εκτός μνημονίου, είναι σαφέστατη δέσμευση της ηγεσίας της ΝΔ, που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά από τον Αντ. Σαμαρά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, επικοινωνιακά, σε πρώτο πλάνο, αναδεικνύει τα συμπληρωματικά «αναπτυξιακά» μέτρα που αφορούν την ενίσχυση ρευστότητας και τα νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και ορισμένα μέτρα που έχουν να κάνουν με την παράταση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και την λήψη υποτυπωδών μέτρων για να μην κυλήσουν στην απόλυτη εξαθλίωση τα θύματα της κυρίαρχης πολιτικής.

Ολες αυτές οι τροποποιήσεις, που δεν αγγίζουν στο ελάχιστο το σύνολο των βάρβαρων μέτρων, αποσκοπούν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, με διασφάλιση της σταθερότητας του αστικού συστήματος και των συνολικών συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η πρόταση που παρουσίασε χτες ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» των αποφάσεων του Ιούνη, όπως έκανε πρόσφατα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε χαρακτηριστικά (στον «Σκάι»), «οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι κάτι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να διαχειριστούν διαφορετικά την ελληνική πραγματικότητα, καθώς δε θέλουν σε καμία περίπτωση η διάχυση της κρίσης να απειλήσει την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, η καταγγελία του μνημονίου αποτελεί εύκολο όρο και αυτό που απαιτείται είναι όχι αλλαγή του Μνημονίου, αλλά μία νέα πολιτική συμφωνία με την Ευρώπη. «Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν πρέπει να υπάρχει για εμάς... Κάποιοι που το λένε έξω έχουν τους λόγους τους... Η ευθύνη για το εάν θα βγούμε εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», τόνισε. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να συζητηθεί με τους εταίρους στο διάστημα μέχρι το Σεπτέμβριο», οπότε αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο ίδιος επισήμανε ότι παραμένουν ανοιχτά θέματα για τη «διαπραγμάτευση» που θα επιδιώξει να θέσει η ΝΔ, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς και ο αριθμός των ετών εφαρμογής του πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι παράταση έχει ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας τις συγγενείς προτάσεις όλων των κομμάτων της διαχείρισης.

Οπως είπε, «αυτό μπορεί να επιτευχθεί και να είναι πάνω από δύο χρόνια», ενδεχόμενο που άλλωστε αφήνει ανοιχτό το νέο μνημόνιο. Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από μια κυβέρνηση της ΝΔ περιλαμβάνει μέτρα υπέρ της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη στο 15%, η πληρωμή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, η άρση των «εμποδίων» για την ανταγωνιστικότητα, οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς και η δραστική μείωση του Δημοσίου.

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς αναμένεται την ίδια ώρα να σηκώσει την πρόταση για τη δημιουργία «Ταμείου άμβλυνσης κοινωνικών επιπτώσεων του μνημονίου», προβλέποντας ότι οι καταστροφικές συνέπειες από την αντιλαϊκή θύελλα θα είναι πρωτοφανείς, κόντρα στα φούμαρα που πουλάνε στο λαό ότι θα ευημερήσει με την καπιταλιστική ανάπτυξη. Σ' αυτό το πλαίσιο υιοθετεί την πρόταση του ΙΟΒΕ για επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, με κοινοτικούς πόρους, σε δύο ή τρία χρόνια.

Σήμερα πραγματοποιείται η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με στόχο να επισφραγιστεί και επίσημα η συμμαχία με τη «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντ. Μπακογιάννη και να ενισχυθεί ο «κεντροδεξιός πόλος».

Νέο χαράτσι για τους ΕΒΕ ετοιμάζει η «αριστερή κυβέρνηση»;

Τροχιοδεικτικές βολές από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη

Την επιβολή κεφαλικού φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, με στόχο τη συγκέντρωση περίπου 1,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε χτες ο βουλευτής του κόμματος και ένας από τους υπεύθυνους για τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής Γ. Σταθάκης. Απαντώντας σε ερώτημα για τις πηγές χρηματοδότησης της πολιτικής που σκοπεύει να αξιοποιήσει το κόμμα του αν κυβερνήσει, ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε 600.000 με 700.000 νοικοκυριά, με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Υιοθετώντας απόλυτα τη θεωρία των μεγαλοεπιχειρηματιών ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναζητήσουν τη φοροδιαφυγή στις μικρές επιχειρήσεις των ΕΒΕ, ο Σταθάκης εξήγησε ότι το προτεινόμενο χαράτσι δεν αφορά τους μισθωτούς, αλλά «στα πιο ευκατάστατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας» δηλαδή, όπως είπε, «περίπου 600.000 με 700.000 νοικοκυριά, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια απολάμβαναν όχι μόνο υψηλά εισοδήματα, αλλά και ένα προνομιακό καθεστώς φοροασυλίας και φοροδιαφυγής»...

Ανεξάρτητα από το τεχνικό μέρος της υπόθεσης, που σαφώς είναι σημαντικό, με τη συγκεκριμένη πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στέλνει μήνυμα ότι σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική των αναδιαρθρώσεων στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, βάζοντας από τώρα στο στόχαστρο τα νοικοκυριά των αυτοαπασχολούμενων, που κατά δεκάδες χιλιάδες κατεβάζουν οριστικά τα ρολά τους τα τελευταία χρόνια.

Για το πρακτικό πάντως κομμάτι της πρότασης, είναι ολοφάνερη η προκλητική προχειρότητα με την οποία επιδιώκουν να απαντήσουν σε καίρια ζητήματα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, ενώ ο Γ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι θα μπει έκτακτη εισφορά σε 600-700 χιλιάδες νοικοκυριά μη μισθωτών, που έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι:

  • Το σύνολο των νοικοκυριών που έχουν φορολογητέα εισοδήματα από 50.000 ευρώ και πάνω, είναι της τάξης των 311.000.
  • Οι οικογένειες των μη μισθωτών που ανήκουν στην κατηγορία όσων δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ είναι μόλις 47.560 νοικοκυριά.
  • Για την ιστορία και επειδή ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναφέρει ότι θα λύσουν το πρόβλημα των εσόδων επιβάλλοντας υψηλούς συντελεστές φορολόγησης σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 500.000, ας γνωρίζουμε ότι αυτοί οι φορολογούμενοι είναι όλοι κι όλοι 255 άτομα!
ΠΑΣΟΚ
Κάλπικα συνθήματα προς άγραν ψήφων

Ο Ευ. Βενιζέλος επιστρατεύει σοσιαλδημοκράτες συμμάχους από την ΕΕ, για να τονώσει το ευρωπαϊκό προφίλ του κόμματός του

Το κάλπικο προεκλογικό σύνθημα της «αναθεώρησης των δυσμενών όρων» της δανειακής σύμβασης χρησιμοποίησε και χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, συνεχίζοντας την εκστρατεία αποπροσανατολισμού του λαού ενόψει των εκλογών του Ιούνη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στην Ιπποκράτους με τον πρόεδρο της ομάδας της «Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χ. Σβόμποντα, επικαλέστηκε την «αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών» και την εκλογή Ολάντ στη Γαλλία, για να ισχυριστεί ότι δημιουργούνται για την Ελλάδα «καλύτερες προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης».

Από την πλευρά του, ο Χ. Σβόμποντα, αποδεικνύοντας ότι οι προτάσεις «αναθεώρησης» του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις ευρωενωσιακές αντιλαϊκές κατευθύνσεις, χαρακτήρισε «χρήσιμες» τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος ειδικότερα στον Ευ. Βενιζέλο τόνισε: «Είναι ο πλέον αξιόπιστος συνομιλητής στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ (...) Ηταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε την πορεία της χώρας (...) Αν πας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν στραφείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρειάζεσαι κάποιον που γνωρίζεις, ειδικά αν θέλεις να προσαρμόσεις το Πρόγραμμα και το Μνημόνιο, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο. Ο κ. Βενιζέλος είναι οπωσδήποτε ένας από αυτούς»!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι για να «αδράξει» η Ελλάδα τις αλλαγές στην Ευρώπη «πρέπει να έχουμε συγκροτημένη στρατηγική, πρέπει να έχουμε εξειδικευμένες προτάσεις που να πείθουν». Ο ίδιος έθεσε σαν προϋπόθεση την πιστή τήρηση του «δημοσιονομικού προγράμματος» και τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την επέκταση της περιόδου εφαρμογής του, σημειώνοντας - όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ - ότι με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ «προστατεύουμε την Ελλάδα και την Ευρωζώνη συνολικά».

Σε ομιλία του χτες το βράδυ στο Ιλιον ο Ευάγ. Βενιζέλος τάχτηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι «δεν κυβερνιέται ο τόπος χωρίς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Συνάντηση Πικραμμένου - Παπούλια

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Θεωρούν ωστόσο αυτονόητο ότι πρέπει και εμείς να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει», ανέφερε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας σχετικά με τη λήψη μέτρων «για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Νωρίτερα, χτες ο Π. Πικραμμένος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα και με τον υπουργό Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκη.

Για τους ετεροδημότες

Για τη διευκόλυνση των ετεροδημοτών, δρομολογούνται έναντι συμβολικής τιμής λεωφορεία από την Αθήνα με τους εξής προορισμούς: Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο, Αρτα, Γιάννενα, Κέρκυρα, Λαμία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λακωνία, Βόνιτσα - Πρέβεζα - Λευκάδα. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για διευκόλυνση, σε σχέση με τον τρόπο μετακίνησης, οι ετεροδημότες μπορούν να απευθύνονται στο Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια) και στα τηλέφωνα: 210.3302.411 και 210.3301.106. Επίσης, δρομολογούνται λεωφορεία: Από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα (τηλέφωνο επικοινωνίας 2310.280.243). Από Λάρισα για Λαμία, Χαλκίδα, Αθήνα (τηλέφωνο 2410.253.164). Από Βόλο για Αθήνα (τηλέφωνο 24210.29766). Από Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη για Λάρισα, Βόλο, Αθήνα (τηλέφωνο 24610.40217).

-- Σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ετεροδημοτών Ευρυτανίας, στα γραφεία της ΟΒΣΑ (Πατουσά 3, πλατεία Κάνιγγος).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org