ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Νέα συλλαλητήρια σήμερα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Στις 7 μ.μ., στην Αθήνα, η συγκέντρωση στα Προπύλαια

Με νέα συλλαλητήρια συνεχίζεται η αγωνιστική δραστηριότητα για να μην περάσει κανένα από τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση μέσα από το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενάντια στη μετατροπή του σχολικού μαθήματος σε ριάλιτι, για ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία. Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Στο πλαίσιο της συνέχισης των πολύμορφων δράσεων για ανάδειξη του αντιδραστικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου, μέσα από τις οποίες εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές, μαθητές ενώνουν τις φωνές τους στο αίτημα να μην κατατεθεί στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μάη σύσκεψη Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ της Αττικής, έχοντας στο επίκεντρο τη συνέχεια της οργάνωσης του αγώνα και της κοινής δράσης. Από τη σύσκεψη προέκυψε επίσης πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνει Γενικές Συνελεύσεις στα προαύλια των σχολείων, κοινές δράσεις ενημέρωσης με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, απεργία - αποχή από την online αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες, στήριξη των κινητοποιήσεων των σωματείων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ενάντια στην εφαρμογή της τροπολογίας για τις κάμερες, πολύμορφες δράσεις στις 28 Μάη, στο πλαίσιο «μέρας πανελλαδικής δράσης - ενημέρωσης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, την online αναμετάδοση των μαθημάτων και τα προβλήματα με το άνοιγμα των σχολείων».

Οι Σύλλογοι και ΕΛΜΕ καλούν στο σημερινό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνουν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ. Στο συλλαλητήριο καλεί επίσης η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» κ.ά.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα συναυλία, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ) και φοιτητικών συλλόγων.

Στη Λάρισα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καλεί εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς σε κινητοποίηση στις 2 μ.μ., στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κινητοποίηση προγραμματίζεται και στην Κατερίνη, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Πιερίας και του Διδασκαλικού Συλλόγου.

Στην Πρέβεζα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καλεί σε κινητοποίηση, στις 6.30 μ.μ., στη Θεοφάνειο.

Στη Λήμνο, η τοπική ΕΛΜΕ Λήμνου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αργύριος Μοσχίδης» καλούν σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, στη Μύρινα.

  • Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων του Δ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων γονέων, της Δ' ΕΛΜΕ, του Γ' συλλόγου δασκάλων «Ο ΠΛΑΤΩΝ» και του Συλλόγου καθαριστριών «Καθαρά Χέρια». Από τη σύσκεψη, αναδείχθηκε η αντίθεση τόσο στο νέο νομοσχέδιο όσο και στην τροπολογία για χρήση κάμερας στην τάξη. Εκφράστηκαν η συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστών σχολικών κτιρίων για τη μονιμοποίησή τους και τέλος η απαίτηση να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απορρίπτει το δίκαιο αίτημα για μόνιμη δουλειά στη σχολική καθαριότητα

Αυτό προκύπτει ξανά από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αντί για συμβάσεις ομηρίας που τους στερούν στοιχειώδη δικαιώματα, απέρριψε για μια ακόμα φορά για λογαριασμό της κυβέρνησης, απαντώντας χτες σε σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.«Η λύση της μονιμοποίησης δεν υπάρχει στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος, κατά τη συνήθη πρακτική, τη σχετική συνταγματική απαγόρευση. Επιχείρησε μάλιστα να υποδείξει στους εργαζόμενους να διαγράψουν από τη σκέψη και τη δράση τους το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, ισχυριζόμενος πως «η επανάληψη αιτημάτων για μονιμοποίηση δεν έχει κανένα νόημα, γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί».

«Αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει, γιατί εκτός από αντεργατικό είναι πλέον και επικίνδυνο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, αναφερόμενος στους απαράδεκτους όρους αμοιβής και εργασίας, στα κενά και τις ελλείψεις στη σχολική καθαριότητα. Την ίδια στιγμή που η μεγάλη κοινωνική αξία της δουλειάς των εργαζομένων έχει γίνει ολοφάνερη στις συνθήκες της επιδημίας του κορονοϊού, οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του Ιούνη, η καθαριότητα των σχολείων γίνεται σήμερα με «μπαλώματα», ενώ παραμένει σοβαρό ζήτημα τι θα γίνει το Σεπτέμβρη. «Η οριστική λύση είναι μια», υπογράμμισε και κάλεσε την κυβέρνηση να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους και να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις για να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων. Οσον αφορά την επίκληση του Συντάγματος και του άρθρου 103, ξεκαθάρισε πως «δεν έπεσε από τον ουρανό» αλλά το έχουν ψηφίσει και το διατηρούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απορρίπτοντας προτάσεις για την αλλαγή του.

Αφού έσπευσε να ενταφιάσει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, ο υπουργός παρουσίασε ως «δίκαιη και ρεαλιστική λύση» που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών) τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τους εργαζόμενους από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την επόμενη σχολική χρονιά. Την ίδια στιγμή που διαιωνίζει την εργασιακή ομηρία περίπου 10.000 εργαζομένων, έκανε προκλητικά λόγο για τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει «τέλος στην πελατειακότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η «δίκαιη και ρεαλιστική λύση» της συνέχισης της ομηρίας και της ανασφάλειας φαίνεται να έχει τις «πλάτες» και των εκπροσώπων του εργατοπατερισμού, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό το «συντονιστικό» των σωματείων που μεταχειρίζεται ως τσιφλίκια του γνωστός εργατοπατέρας έχει σταθεί «θετικό» στην κυβερνητική πρόταση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τα επόμενα βήματα του αγώνα

Τα επόμενα βήματά τους σε κατεύθυνση αγωνιστικής κλιμάκωσης, με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πραγματοποίηση νέων προσλήψεων για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, συζήτησαν σχολικές καθαρίστριες στη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά και της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστριών σχολείων δήμου Αθήνας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών (ΑΣΓΜΕ), του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής καθώς και σωματείων εκπαιδευτικών.

Με την επαναλειτουργία Λυκείων και Γυμνασίων, οι εργαζόμενες έχουν μεταφερθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για να «μπαλώσουν» κυβέρνηση και δήμοι τα κενά που υπάρχουν. Ετσι, το άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων τις επόμενες μέρες θα εντείνει το πρόβλημα. Οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος Ιούνη και οι εργαζόμενες θα πεταχτούν για μια ακόμα χρονιά στην ανεργία. Τα σωματεία θέτουν το ερώτημα τι θα γίνει από το Σεπτέμβρη, στην έναρξη του νέου σχολικού έτους, ενώ διαμηνύουν πως κάθε προσπάθεια να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία θα τους βρει απέναντι.

Κάλεσαν τις επόμενες μέρες να γίνουν εξορμήσεις και συζητήσεις με τους εργαζόμενους, καλέσματα σε όλα τα σωματεία, παρεμβάσεις σε Σχολικές Επιτροπές, Δημοτικά Συμβούλια κ.ά. «Η κάθε σχολική μονάδα να γίνει ένας πυρήνας αγώνα και διεκδίκησης», τόνισε η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου στον Πειραιά, καλώντας εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να υψώνουν κοινό μέτωπο για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

«Δεν αρκεί η παράταση των συμβάσεων»

Το φλέγον ζήτημα της σχολικής καθαριότητας, τα αιτήματα για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων και για νέες προσλήψεις επαναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Με αφορμή τις χτεσινές ανακοινώσεις για επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες έγινε λόγος για τροποποιήσεις των συμβάσεων των σημερινών εργαζομένων και νέες προσλήψεις, ξεκαθαρίζει ότι αυτές «πρέπει να έχουν ως βάση τη μόνιμη και τη σταθερή τους εργασία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το αίτημα για "μόνιμη και σταθερή εργασία" είναι απαίτηση και ανάγκη», τονίζει και προσθέτει: «Σε συνθήκες πανδημίας δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να είναι "ευέλικτοι", κακοπληρωμένοι, να μετακινούνται πρωί - απόγευμα και από υπηρεσία σε υπηρεσία, κατά παράβαση ακόμα κι αυτών των απαράδεκτων συμβάσεών τους».

«Οι παρατάσεις των συμβάσεων και η συζήτηση για μεγαλύτερο χρονικό εύρος δίνονται κάθε φορά λόγω των πιέσεων και των αγώνων των καθαριστριών. Ομως αυτό δεν αρκεί!», σημειώνει η Γραμματεία και διεκδικεί η μετατροπή των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων αλλά και οι νέες προσλήψεις να έχουν ως βάση τη μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναγκαία η στήριξη της Ειδικής Αγωγής

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του Κόμματος

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αυτό το διάστημα, τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να παρθούν σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας και η κάλυψη των πάγιων αναγκών και ελλείψεων της Ειδικής Αγωγής τέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής μετέφερε την αγωνία πολλών οικογενειών, που τα παιδιά τους αποκόπηκαν απότομα από την ειδική μαθησιακή διαδικασία με το κλείσιμο των ειδικών σχολείων και στερήθηκαν τη σύνθετη διεπιστημονική παρέμβαση που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, θυμίζοντας πως ούτως ή άλλως υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και κατάλληλες και επαρκείς δομές. Υπογράμμισε πως ο εγκλεισμός των παιδιών με αναπηρία συνεπάγεται στασιμότητα και σοβαρές δυσκολίες στην όλη τους εξέλιξη, αλλά και πολλά από αυτά τα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα υποτροπής, μέχρι και απώλεια των όποιων δεξιοτήτων κατάφεραν με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να αποκτήσουν όλο το προηγούμενο διάστημα. Με βάση τα παραπάνω, κάλεσε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε σε ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας να εξασφαλιστεί και η δυνατότητα μιας κατ' οίκον επιστημονικής παρέμβασης, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, για όσα παιδιά μετά από τεκμηριωμένη και πάλι άποψη των ειδικών χρειαστεί να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Από την πλευρά του υπουργείου, η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις εξειδικευμένες οδηγίες και εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο για την εξ αποστάσεως υποστήριξη των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σημειώνοντας πως πρόκειται για πολύ σημαντική παρακαταθήκη, έτσι ώστε αυτό το οποίο θα συνέβαινε διά ζώσης, να μετατραπεί σε μια εξ αποστάσεως διαδικασία. Αναφέρθηκε δε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλυφθούν φέτος έγκαιρα και σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως το υπουργείο δεν προέβλεψε και όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για την ισότιμη συμμετοχή όλων αυτών των παιδιών, αφήνοντας αρκετά εκτός της διαδικασίας. Στάθηκε στην ολόψυχη προσφορά των εκπαιδευτικών και επιστημόνων των ειδικών σχολείων αλλά και στον γολγοθά τον οποίο ανεβαίνουν οι οικογένειές τους και σε κανονικές συνθήκες προκειμένου να καλύψουν τα κενά της κατά τ' άλλα δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ