ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2018 - Κυριακή 27 Μάη 2018
Σελ. /40
100 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ 100 ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

Σε εξέλιξη είναι η πλούσια πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα για τα 100χρονα του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Με τον συμβολικό αριθμό «100», πραγματοποιούνται 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις, οι οποίες ξεκίνησαν το Μάη και συνεχίζονται και τον Ιούνη (βλέπε πρόγραμμα στη σελίδα 18).

Με συναυλίες, πολιτικές συγκεντρώσεις, θεματικές εκδηλώσεις, προβολές, εκθέσεις αρχειακού υλικού, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φωτίζουν τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα από τη σημερινή βαρβαρότητα. Αναδεικνύουν τη νέα προοπτική, τον σοσιαλισμό, ενάντια σε ένα ξεπερασμένο σύστημα, τον καπιταλισμό, που στον 21ο αιώνα, παρά τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταδικάζει τους εργαζόμενους, τους λαούς να ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχειας, των πολέμων.

Με την πλούσια δράση του, το Κόμμα δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός για να βγει νικητής, αυτόν της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της ισχυροποίησης της Κοινωνικής Συμμαχίας.

«Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ για την αντεπίθεση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και εξουσίας», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει μερικές από τις εκδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, που εστίασαν σε θέματα όπως η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και η ελληνική εμπλοκή, οι ανταγωνισμοί στην περιοχή και οι θέσεις του Κόμματος, η προσπάθεια για οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στους τόπους δουλειάς, αλλά και σε συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές, που αναδεικνύουν το μεγαλείο των αλύγιστων κομμουνιστών, όπως η θυσία των 200 στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.


ΙΛΙΟΝ
Συγκεντρώνουμε δυνάμεις για την αντεπίθεση!

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Με μεγάλη συμμετοχή, παρά το ψιλόβροχο που έπιασε από νωρίς στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μάη η εκδήλωση της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, στο κατάμεστο θεατράκι του Αθλητικού Κέντρου Παλατιανής. Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση αρχειακού υλικού και μουσικοθεατρικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν μέλη, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος από τη Δυτική Αθήνα.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, που στάθηκε σε συμπεράσματα από την Ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος, αλλά και στις σύγχρονες εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, «η Ιστορία έχει αποδείξει ότι σε περιόδους κρίσεων, ιμπεριαλιστικών πολέμων, αστάθειας του πολιτικού συστήματος, απότομης επιδείνωσης της ζωής των εργαζομένων, μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες γρήγορης αφύπνισης των λαϊκών μαζών. Οχι φυσικά αυτόματα, αλλά ως αποτέλεσμα της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα της πρωτοπορίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος, όλη την προηγούμενη περίοδο, όπως η σημερινή. Οπου τα πράγματα δείχνουν να κινούνται αργά, βασανιστικά και οι κόποι αυτής της πρωτοπορίας μπορεί να φαντάζουν και μάταιοι στα μάτια ορισμένων. Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν βδομάδες στις οποίες συμβαίνουν "δεκαετίες".


Σήμερα, λοιπόν, ο καθημερινός αγώνας πρέπει να συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων, στην προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, των άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων, με άξονα τα μεγάλα προβλήματα, που ενοποιούν τη δράση της εργατικής τάξης, τη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Και με στόχο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Σε αυτόν το δρόμο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί και να καθυστερεί, να βάζει εμπόδια, να δημιουργεί ρήγματα, να ανατρέπει τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης. (...)

Δεν υπάρχει τίποτα να περιμένουμε, καλούμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, για μαχητική δράση τώρα, για την οργάνωση μιας μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης. Αυτή είναι η απάντηση στα ερωτήματα: Πώς θα καταργηθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο; Πώς θα πάψουν να πληρώνουν χρυσάφι οι λαϊκές οικογένειες για τη μόρφωση, την Υγεία, την Πρόνοια; Πώς θα γυρίσουν οι μισθοί; Πώς θα μειωθεί η ανεργία; Πώς θα ζούμε ανθρώπινα με αξιοπρέπεια όπως αξίζει στην εποχή μας και τις δυνατότητές της;

Να πρωτοστατήσουμε για τη μαζική συμμετοχή, τη ζωντανή λειτουργία και δράση σωματείων και μαζικών φορέων, με δυνάμωμα της αλληλεγγύης και των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων, να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης.


Από τον καναπέ και τη μοιρολατρία δεν αλλάζουν συνειδήσεις, έτσι θα ξαναβγαίνουν επίδοξοι σωτήρες, θα ξεγελούν, θα εξαπατούν. Γι' αυτό χρειάζεται ένα κίνημα ακόμη πιο μαζικό, οργανωμένο, ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, ανασυνταγμένο, που θα αμφισβητεί τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Θα έρχεται σε σύγκρουση με τις αυταπάτες του παρελθόντος, με τις λογικές του "μικρότερου κακού", αλλά και σύγχρονες προσπάθειες ενσωμάτωσης, όπως αυτή που πρωτοστατούν οι εργατοπατέρες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μαζί με μεγαλέμπορους, μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους, τον ίδιο τον ΣΕΒ και τους τραπεζίτες, για έναν νέο κοινωνικό εταιρισμό, ενάντια στην "κοινωνική πόλωση", όπως ονομάζουν τους ταξικούς αγώνες για τη ζωή μας.

Θέλουν να βάλουν με φιέστες και απεργία - "μαϊμού" τους εργαζόμενους να κάνουν δικά τους τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας, του ΟΟΣΑ, της κυβέρνησης, να διεκδικούν οι εργάτες ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και όχι του μισθού τους, οι αυτοαπασχολούμενοι φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο (...).

Στις 30/5 θα πάρουν με την απεργία την απάντηση που τους αξίζει, με μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ (...)

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, που βλέπετε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, που έχετε διάθεση να συγκρουστείτε, σας λέμε ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να σας εκφράσει πραγματικά είναι το ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις σας.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει το ΚΚΕ! Με νέες δυνάμεις στις γραμμές του, με εργάτες και εργάτριες από όλους τους κλάδους, με νέους και νέες στις γραμμές της ΚΝΕ».


ΤΡΙΚΑΛΑ
Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Κ. Αβραμόπουλος
Ο Κ. Αβραμόπουλος
Με μεγάλη συμμετοχή φίλων και οπαδών του Κόμματος απ' όλες τις ηλικίες πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17/5 η εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ στο αίθριο του Μουσείου Τσιτσάνη - πρώην φυλακές Τρικάλων, έναν χώρο συνδεδεμένο με στιγμές των πολιτικών διώξεων των κομμουνιστών στο παρελθόν, όταν το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία.

Στην εκδήλωση, με θέμα «Η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, η συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας μας για τη στρατηγική αναβάθμιση και ο κίνδυνος εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η στάση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», μίλησε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό αφιέρωμα στη φιλία των λαών και στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που περιλάμβανε αφήγηση σημαντικών στιγμών της ζωής του ποιητή, απαγγελία ποιημάτων του καθώς και ερμηνεία μελοποιημένων στίχων του.

Στην ομιλία του, ο Κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε την πολύμορφη εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις ευθύνες της κυβέρνησης, που έχει μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον χαρακτηρισμό «μεντεσέ», που αποδίδει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «σε μια περίοδο που η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τη βαρβαρότητα, η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό πολεμικών δαπανών στην Ευρώπη μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Οι δαπάνες αυτές φτάνουν πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο για λογαριασμό του ΝΑΤΟ». Στάθηκε επίσης στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, λέγοντας: «Η αστική τάξη της Τουρκίας διαθέτει στρατεύματα κατοχής σε Κύπρο, Ιράν και Αφρίν, και βάσεις σε άλλες χώρες. Διεκδικεί ΑΟΖ σε Αιγαίο και Κύπρο. Η γραμμή της είναι να εδραιώσει και να κατοχυρώσει διεκδικήσεις που μέχρι τώρα ήταν σε φραστικό επίπεδο. Εχει περάσει στην προώθηση της πολιτικής της με στρατιωτικά μέσα. Στο εσωτερικό της χώρας της έχει εντείνει την καταστολή και τη βία, όπως εκφράζονται με συλλήψεις, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.λπ. Θυμίζουμε τη δήλωση Ερντογάν ότι η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας είναι τρομοκρατική οργάνωση, επειδή τόλμησε να σηκώσει στο Πανεπιστήμιο πανό που καταδίκαζε την επέμβαση στο Αφρίν».


Ανέδειξε τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσπαθώντας «να περάσει στους εργαζόμενους την αντίληψη ότι η ίδια είναι ικανή να δίνει λύσεις, ότι μπορεί να χειρίζεται δύσκολα προβλήματα και ότι η πάλη του λαού περισσεύει. Εμφανίζει, δε, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ποιους; Αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις».

Καταλήγοντας ανέφερε: «Ως ΚΚΕ ενημερώνουμε το λαό ότι οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και δικαίως ανησυχεί. Η ανησυχία όμως αυτή χρειάζεται να μετατραπεί σε μαζική δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μην εγκλωβίζει τη σκέψη στο πότε θα γίνει ο πόλεμος.

Επιβάλλεται τώρα ο λαός με την οργανωμένη πάλη του να διεκδικεί μαζικά: Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κανένας Ελληνας στρατιώτης, κανένας στρατιωτικός σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εκτός συνόρων. Καμία αλλαγή συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα έχουν καθιερώσει. Δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης με το λαό της Τουρκίας. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


ΧΑΪΔΑΡΙ
Περηφάνια για την ηρωική πορεία του Κόμματος

«Γράψαμε Ιστορία! Συνεχίζουμε... Θα νικήσουμε!!!»

Με τον χαρακτηριστικό αυτό τίτλο, η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ τίμησε με μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, το Σάββατο 19 Μάη, τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές την 1η Μάη 1944.

Το ανοιχτό θέατρο στο Χαϊδάρι, δίπλα από την πύλη του στρατοπέδου, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το κολαστήριο του «Μπλοκ 15», από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι προς την αθανασία οι 200, γέμισε ασφυκτικά. Οι δεκάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, από το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και την Αγία Βαρβάρα που κατέφθαναν στο χώρο, κοντοστέκονταν στις προθήκες της έκθεσης αρχειακού υλικού αλλά και στην έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ, και ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα της ΠΟ Δυτικού Τομέα.

Το στέλεχος του Κόμματος ανέδειξε ότι η επιλογή των 200 της Καισαριανής δεν ήταν τυχαία. Οι 200 κομμουνιστές σηματοδοτούσαν «την αλύγιστη στάση απέναντι στην αστική τάξη και το κράτος της, σηματοδοτούσαν την αταλάντευτη πάλη για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την πάλη για τον κομμουνισμό». «Ολοι τους, και οι 200, ήταν παιδιά της εργατικής τάξης, αγωνιστές συνδεδεμένοι με το εργατικό κίνημα, δοκιμασμένοι στην ταξική πάλη, αταλάντευτοι κομμουνιστές». Ο Ν. Μαυροκέφαλος στάθηκε επίσης αναλυτικά στους παράγοντες που σφυρηλάτησαν κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου τους κομμουνιστές, και αφορούν τη διαπαιδαγώγηση για να παίξει τον πρωτοπόρο ρόλο του το Κόμμα τη δεκαετία του 1940. Οπως είπε, «όλη η 100χρονη πορεία του ΚΚΕ προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για το σήμερα, για να μπορεί το Κόμμα να εκπληρώνει τα πολιτικά και επαναστατικά του καθήκοντα. Για την οργάνωση και την καθοδήγηση της πάλης της εργατικής τάξης».

Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Η παράσταση που ακολούθησε, «παρακολουθούσε» όλη την πορεία του Κόμματος: Από την ίδρυση του ΣΕΚΕ και της ΟΚΝΕ, με νέα παιδιά να μοιράζουν προκηρύξεις στους θεατές, μέχρι τις πρώτες διώξεις των κομμουνιστών. Από την ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, με το ΚΚΕ αιμοδότη της Εθνικής Αντίστασης, μέχρι την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα.

Επίσης, το κολαστήριο της Μακρονήσου και οι κάθε λογής τόποι εξορίας, οι φυλακές, όπου οι κομμουνιστές αναμετρήθηκαν με το θάνατο και τα βασανιστήρια, για να θριαμβεύσει η ζωή. Η συγκίνηση και η περηφάνια γιγαντώνονται και οι συγκεντρωμένοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα με την εμφάνιση του ήρωα του Κόμματος Νίκου Μπελογιάννη στην οθόνη.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με την αντιδικτατορική πάλη και την ίδρυση της ΚΝΕ το 1968. Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, γεγονός ιστορικής σημασίας για την παρέμβαση του Κόμματος μέσα στη νεολαία, για να πάρει τη σκυτάλη η σύγχρονη δράση του Κόμματος, για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης.


Στιγμιότυπο της παράστασης
Στιγμιότυπο της παράστασης

ΦΛΩΡΙΝΑ
Οι λαοί των Βαλκανίων είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Ο Ν. Χριστάνης
Ο Ν. Χριστάνης
«Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό ζήτημα». Σε αυτό το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα αφιερώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα το πρωί της Κυριακής 20 Μάη. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο για τα 100χρονα του Κόμματος και στη συνέχεια μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ανάμεσα σε άλλα ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού πριν από σχεδόν 30 χρόνια άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και για τα Βαλκάνια, όπου υλοποιήθηκε το ιμπεριαλιστικό έγκλημα της αλλαγής συνόρων.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη δεκαετία του '90, που ήταν «δεκαετία ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και εθνικιστικών συγκρούσεων που προκάλεσε η επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ», τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις επιδρούν μέχρι και σήμερα.

Οπως είπε, είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα Βαλκάνια, αφού αυτά κατέχουν σημαντική γεωστρατηγική θέση και μάλιστα με ενεργειακό πλούτο. Στάθηκε αναλυτικά στους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή και ξεχώρισε τον επικίνδυνο ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι τώρα ανακινείται στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας, όπως και συνολικά των Δ. Βαλκανίων, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ο ομιλητής παρουσίασε ιστορικά στοιχεία διαμόρφωσης του «Μακεδονικού ζητήματος», από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αναλύοντας, τέλος, τις θέσεις του Κόμματος, είπε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ το έχει ξεκαθαρίσει. Δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή καμιά συμφωνία με τα Σκόπια, του κ. Τσίπρα με τον Ζάεφ. Γιατί αυτή η συμφωνία δεν θα βάζει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, δεν θα εγγυάται την αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας των δύο χωρών, τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας (...) Επιμένουμε ότι η ονοματολογία αποπροσανατολίζει, κρύβει τους πραγματικούς κινδύνους για τους λαούς, που είναι οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (...)

Το Κόμμα μας, αξιοποιώντας την πείρα αυτών των χρόνων, συνεχίζει τον αγώνα του κατά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, επιμένει στην αντίθεσή του στην ένταξη της ΠΓΔΜ, όπως και των άλλων κρατών, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αναδεικνύει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και αυτό το συνδέει με την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Σε αυτήν τη βάση, προβάλλει τη θέση για σύνθετη ονομασία, η οποία, στην περίπτωση που περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγά του, θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός και το όνομα να είναι ένα και για όλες τις χρήσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ