ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ με μεγάλη εκδήλωση στον Ταΰγετο
  • Από σήμερα η κατασκήνωση στην Αγία Μαρίνα
  • Την Κυριακή θα μιλήσει ο Τ. Δημουλάς

Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ που έδρασε στην Πελοπόννησο διοργανώνει η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, την Κυριακή 28 Μάη, στις 12 μ., στον Ταΰγετο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στη Σπάρτη, στο Ξενοδοχείο «Sparta Inn», θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο κατασκήνωσης των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Μαρίνα, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Το Λεύκωμα

Ενα εξαιρετικό λεύκωμα - αφιέρωμα στην 3η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 27 Μάη στο χώρο των κατασκηνώσεων της Αγ. Μαρίνας στον Ταΰγετο. Στις 320 σελίδες, που επιμελήθηκε η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ξεδιπλώνεται η ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή, δίνοντας όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα της εποχής, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά διαδραματίζονται. Στις πρώτες σελίδες του Λευκώματος περιέχονται αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και ακολουθεί ο πρόλογος από την Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου, όπου ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται:

«Η έκδοση με θέμα την ιστορική πορεία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο, το ιστορικό Λεύκωμα για την ηρωική 3η Μεραρχία του ΔΣΕ, μας γεμίζει υπερηφάνεια. Σε όλους εμάς που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση, επεξεργασία και μορφοποίηση αυτού του υλικού, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, ανοίχτηκε μπροστά μας ένας νέος κόσμος γεμάτος μεγαλείο, που βάζει πολύ ψηλά τα όρια της ανθρώπινης θέλησης, την πίστη στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, την πίστη στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Τμήμα μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού παρελαύνει στην Πελοπόννησο
Τμήμα μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού παρελαύνει στην Πελοπόννησο
Η ιστορική καταγραφή ξεκινά από την απελευθέρωση και τη «λευκή τρομοκρατία». Μια σειρά από ντοκουμέντα παρουσιάζουν τις δυνάμεις του ΕΑΜ στην απελευθέρωση και τους πανηγυρισμούς του λαού. Ακολουθούν ο Δεκέμβρης και η Βάρκιζα, η τρομοκρατία και οι παρακρατικές συμμορίες. Ενα σημείωμα αναφέρεται στη στρατηγική του ΚΚΕ στα χρόνια 1945 - 1946. Γίνεται αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων της Καλαμάτας αλλά και των λαϊκών αγώνων της περιόδου. Ακολουθούν οι εκλογές του Μάρτη του '46 και το Γ' Ψήφισμα. Υστερα τα πρώτα βήματα των ανταρτών με πανοραμική φωτογραφία του Πάρνωνα. Το δημοψήφισμα το Σεπτέμβρη του '46 και η ίδρυση του ΔΣΕ. Η επιχείρηση της Σπάρτης συνοδεύεται από χρονολόγιο για τις μάχες αυτής της περιόδου.

Η επόμενη ενότητα αναφέρεται στη δημιουργία του δεύτερου μετώπου από τον ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Γίνεται αναφορά στις βασικές μάχες και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελεύθερης περιοχής και η ενότητα ολοκληρώνεται με την ανασυγκρότηση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, τις σημαντικές μάχες στα τέλη του '47 και γενικό χρονολόγιο μαχών.

Ακολουθεί η ενότητα με τίτλο «Ο ΔΣΕ στην Πελοπόννησο ενισχύεται και περνά σε νέα φάση ανάπτυξης», όπου μαθαίνουμε για την ανασυγκρότηση του Γραφείου Περιοχής και του Αρχηγείου Πελοποννήσου, τις προσαρμογές στην τακτική του ΔΣΕ, τη μάχη των Καλαβρύτων, τη μάχη της Χαλανδρίτσας, τη σύλληψη στελεχών του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1948 κ.ά.

Η Λάμπεια (Δίβρη), ένας από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ
Η Λάμπεια (Δίβρη), ένας από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ
Εκτενής αναφορά γίνεται στο σχηματισμό της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου του ΔΣΕ με στοιχεία για την πλήρη σύνθεσή της. Εδώ παρουσιάζονται ένα γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη στον «Στέφανο» (Στέφανο Γκιουζέλη) καθώς και άρθρο του Γκιουζέλη για την πορεία ανάπτυξης των δυνάμεων του ΔΣΕ. Ακολουθεί και σ' αυτήν την ενότητα χρονολόγιο μαχών. Η τελική σύγκρουση με τον αστικό στρατό αναφέρεται στην επιχείρηση «ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ», με την οποία το αστικό κράτος ξεκινά από την Πελοπόννησο για το τελικό χτύπημα στον ΔΣΕ. Γίνεται εκτενής αναφορά στις διάφορες φάσεις της επιχείρησης έως τον Αύγουστο του 1949 και η ενότητα κλείνει με αναφορά στις τελικές μάχες του ΔΣΕ στο Βίτσι και τον Γράμμο.

Στο λεύκωμα γίνεται επίσης παρουσίαση της λειτουργίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, των εφημερίδων, των εντύπων, των περιοδικών, της υγειονομικής υπηρεσίας και της ιατρικής σχολής, της ζωής στην ελεύθερη Πελοπόννησο, της Λαϊκής Πολιτοφυλακής.

Μια ξεχωριστή ενότητα κλείνει την αναφορά στον ΔΣΕ στην Πελοπόννησο υπό τον τίτλο «Επεσαν για να θριαμβεύσει η ζωή». Εδώ βρίσκουμε 13 σελίδες με τους εκτελεσμένους και 27 σελίδες με τους νεκρούς του αγώνα συνολικά στην Πελοπόννησο.

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης υπάρχει «η προσευχή του αντάρτη» (από την εφημερίδα της Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας, «Νέος Μαχητής», φύλλο 1 της 6.12.1947).


Από την αναφορά του Λευκώματος στη Μάχη της Χαλανδρίτσας
Από την αναφορά του Λευκώματος στη Μάχη της Χαλανδρίτσας

Χάρτης του «Ριζοσπάστη» με τις ελεύθερες περιοχές στην Πελοπόννησο
Χάρτης του «Ριζοσπάστη» με τις ελεύθερες περιοχές στην Πελοπόννησο

Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης

Σάββατο:

  • Μεσημεριανό φαγητό
  • Απόγευμα: Αθλητικές δραστηριότητες και ξενάγηση στις εκθέσεις της κατασκήνωσης
  • Στις 8.30 μ.μ. παρουσίαση του Λευκώματος της Επιτροπής Περιοχής για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ
  • Λαϊκό γλέντι

Κυριακή:

  • Στις 11 π.μ. αποκαλυπτήρια του μνημείου στο 32ο χλμ. Εθνικής Οδού Καλαμάτας - Σπάρτης
  • Στις 12 μ. ομιλία από τον Τ. Δημουλά
  • Μεγάλο γλέντι με τοπικά εδέσματα


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ