ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Συμπληρωματικό» μνημόνιο για την εκταμίευση της υποδόσης

Η απόφαση του Γιούρογκρουπ επιβεβαιώνει τις αλλεπάλληλες νέες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων, που θα ακολουθήσουν τα δήθεν ...«τελευταία δύσκολα μέτρα» της κυβέρνησης

Τα χαμόγελα της κυβέρνησης αφορούν στα «καλά νέα» για το κεφάλαιο, την ώρα που επιβεβαιώνεται ότι κάθε εκταμίευση δόσης προϋποθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα
Τα χαμόγελα της κυβέρνησης αφορούν στα «καλά νέα» για το κεφάλαιο, την ώρα που επιβεβαιώνεται ότι κάθε εκταμίευση δόσης προϋποθέτει νέα αντιλαϊκά μέτρα
«Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και υπό την αίρεση της έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο (Memorandum of understanding - MoU)και τη δεύτερη δόση του προγράμματος».

Αυτό αναφέρει η απόφαση του Γιούρογκρουπ της Τρίτης, σχετικά με το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο, «προ των πυλών» βρίσκεται πλέον και η επόμενη δέσμη με τις νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που ψηφίστηκαν μόλις την περασμένη βδομάδα με το πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα.

Μάλιστα, η απόφαση - συμφωνία επί της αρχής, γίνεται περισσότερο συγκεκριμένη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Γιούρογκρουπ έδωσε εντολή στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ να επιβεβαιώσει τις επόμενες μέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων» και ειδικότερα, όπως τονίζεται, «τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τις εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων».

Την ίδια ώρα, «ψήνονται» και οι ακόμη σκληρότερες διατάξεις, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του «δημοσιονομικού κόφτη», σε ό,τι αφορά τις αυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών και του μνημονίου. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο, ο «κόφτης» είναι ταυτόχρονα και... «δότης», από την πλευρά, βέβαια, της επιβολής και νέων αντιλαϊκών φόρων και μέτρων. Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ σχετικά με τον «προληπτικό μηχανισμό» αναφέρεται στην «πιθανή (σ.σ. λόγω τυχόν αστοχιών) υιοθέτηση μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα έσοδα, που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς». Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, επισημαίνεται πως ο προληπτικός μηχανισμός «παρέχει περαιτέρω διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% μεσοπρόθεσμα», επιβεβαιώνοντας τους στόχους του 3ου μνημονίου.

Παράλληλα, το Γιούρογκρουπ «καλωσορίζει τη νομοθέτηση από την ελληνική Βουλή των περισσότερων (σ.σ. όχι όλων) από τις προαπαιτούμενες δράσεις της πρώτης αξιολόγησης» και ιδιαίτερα τα «παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα» (Ασφαλιστικό, φορολογία) καθώς και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που «θα είναι πλήρως ανεξάρτητο».

Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

Με βάση και τα παραπάνω, δόθηκε η κατ' αρχήν έγκριση εκταμίευσης δόσης συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Αυτή θα διαιρεθεί σε υποδόσεις, σε αντιστοιχία με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης και τις προσθήκες των νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Η πρώτη υποδόση, ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Ιούνη και αφού προηγουμένως... «εκταμιευθούν» και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, σχετικά με το ΕΚΑΣ, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. Πρώτη προτεραιότητα, είναι η έγκαιρη εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και στη συνέχεια η εξόφληση τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (κατά βάση σε μεγαλοπρομηθευτές νοσοκομείων, εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων, καθώς και σε άλλες κατηγορίες).

Οι επόμενες δόσεις θα καταβληθούν μετά το καλοκαίρι, «για την κάλυψη καθυστερούμενων οφειλών και την κάλυψη υποχρεώσεων για το χρέος», αναφέρεται στην απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Μάλιστα, με σχετική σαφήνεια, το Γιούρογκρουπ προδιαγράφει και τα επόμενα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, εστιάζοντας στους παρακάτω άξονες:

-- Οι δόσεις για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες, την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τον ενεργειακό κλάδο, με την επισήμανση ότι τα «ορόσημα» θα «αξιολογούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

-- Οι δόσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες θα βρίσκονται κάτω από την παρακολούθηση των «θεσμών», για την «πορεία της εκκαθάρισης»...

Πρόσκαιροι συμβιβασμοί και αβεβαιότητες για το κρατικό χρέος

Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ αντανακλά τον πρόσκαιρο συμβιβασμό μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, αλλά και εντός της Ευρωζώνης, μεταξύ των κρατών - μελών. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω συνδέονται με τις κόντρες και τη διαπάλη συνολικότερα για το ζήτημα της διαχείρισης των κρατικών χρεών στη Ζώνη του Ευρώ, του επιμερισμού των κινδύνων και της χασούρας που αυτά συνεπάγονται.

Σε αυτό το φόντο, τα πιθανά μέτρα «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους θα ανταποκρίνονται και στους κανόνες του ΔΝΤ και θα βασιστούν σε μια «νέα ανάλυση βιωσιμότητας», καθώς οι διαφορές εκτιμήσεων (Ευρωζώνης με ΔΝΤ) παραμένουν αβυσσαλέες.

Την ίδια ώρα, η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ (και μέσω δανειακής σύμβασης) παραπέμπεται σε επόμενη φάση, «πριν από το τέλος του 2016», σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, όπως το ενδεχόμενο εξαγοράς - μεταφοράς ελληνικού κρατικού χρέους από το ΔΝΤ στην πλευρά της Ευρωζώνης.

Και βέβαια, πέρα από ευχολόγια και πιθανές «διευκολύνσεις», δεν είναι τυχαίο ότι η «βιώσιμη λύση» στη μακροπρόθεσμη περίοδο παραπέμπεται στον «προληπτικό μηχανισμό», που πρόκειται να συμφωνηθεί και πιθανόν να εφαρμοστεί μετά το 2018 και τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το Γιούρογκρουπ «θα εξετάσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού εάν χρειαστούν επιπλέον μέτρα για το χρέος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες».

Σε αυτό το επίπεδο στήνουν τα μνημόνια διαρκείας για τη μακροπρόθεσμη περίοδο, με το «μηχανισμό» να βρίσκεται σε μόνιμη παρακολούθηση από το Γιούρογκρουπ, το οποίο «θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Το Σύμφωνο Σταθερότητας, με τη σειρά του, θα θωρακίζεται και θα ενισχύεται από τις αντιλαϊκές διεργασίες που αφορούν στην περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ...

Επιπλέον, όπως ομολογούν, δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω προβλέψεις, παρά μόνο υποθέσεις, για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, «με δεδομένη και την υψηλή αβεβαιότητα για τις μακροχρόνιες εξελίξεις».

Στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, αναφέρονται και τα παρακάτω:

-- Με βάση το κύριο σενάριο, οι κρατικές δαπάνες για το χρέος θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Ως πιθανολογούμενα μέτρα, αναφέρονται μεταξύ άλλων, η ...«εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών» (επιμήκυνση), η «ευελιξία» στον προσδιορισμό των επιτοκίων, λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη τόσο του ΑΕΠ, όσο και των επιτοκίων κ.ά.

-- Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF (δάνεια 2ου και 3ου μνημονίου) για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει, τη μεταφορά των διακρατικών δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου από το κάθε ξεχωριστό κράτος της Ευρωζώνης στον ενιαίο μηχανισμό. Η εξέλιξη φαίνεται να ευνοεί και το γερμανικό κράτος (μεγαλύτερος χρηματοδότης του 1ου μνημονίου) που πλέον ενδέχεται να μεταφέρει τυχόν «κινδύνους» στον ενιαίο μηχανισμό.

-- Επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά στην επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017. Το ζήτημα σχετίζεται με το ενδεχόμενο μεταφοράς κρατικού χρέους από το ΔΝΤ στον ESM, σε συνδυασμό με «διευκολύνσεις» στα επιτόκια.

-- Το κρίσιμο ζήτημα της επιστροφής των κερδών από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, θα εξεταστεί μετά το 2017, με στόχο την αξιοποίηση των ποσών (υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ) για τη μείωση των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικυρώθηκε το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

Σε ανακοίνωσή του για τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για το κλείσιμο της "αξιολόγησης" επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια "ελάφρυνση" του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα από το πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ.

Τα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχαν κοντά ποδάρια, αφού οι νόμοι που μόλις ψηφίστηκαν δεν ήταν τα τελευταία δύσκολα μέτρα, όπως κορόιδευαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, η εκτόξευση της φορολογίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η παράδοση των "κόκκινων" δανείων σε funds, το συμπληρωματικό μνημόνιο - αυτόματος "κόφτης", δεν ήταν οι τελευταίοι αντιλαϊκοί νόμοι της "τελευταίας δύσκολης στροφής", που υποσχόταν στο λαό η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που και η επόμενη "αξιολόγηση" προϋποθέτει νέα επίθεση, με αιχμή τα εργασιακά δικαιώματα, με ομαδικές απολύσεις, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Αλλωστε, το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί και με τις πρόσφατες απαιτήσεις που διατύπωσαν ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις.

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα "θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης", δεν αφορά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, που έχουν φορτωθεί τα βάρη της κρίσης, αλλά το κεφάλαιο που προσδοκά ανάκαμψη των κερδών του. Με τα σημερινά δεδομένα της διεθνούς και της εγχώριας οικονομίας, η πρόβλεψη για γρήγορη, σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν τεκμηριώνεται. Σε κάθε περίπτωση, η όποια ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών θα συνοδευτεί με νέες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα παραμένει και θα ενισχύεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο κυβέρνησης - μονοπωλίων.

Τέλος στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ μπορεί να βάλει ο ίδιος ο λαός με την οργανωμένη πάλη του, την ανασύνταξη του κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ