ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Εκδήλωση - αφιέρωμα στην Παρισινή Κομμούνα

Εκατόν τριάντα χρόνια συμπληρώνονται το φετινό Μάη από τότε που το προλεταριάτο του Παρισιού επιχειρούσε την πρώτη «έφοδο στους ουρανούς». Τιμώντας αυτή την - επίκαιρη όσο ποτέ - επέτειο, το ΚΜΕ διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα στην Κομμούνα του Παρισιού, την Τετάρτη 30 Μάη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΚΜΕ, ιστορικός Τηλέμαχος Λουγγής, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Μια εκδήλωση για την ηρωική δράση, το μεγαλείο και την τραγωδία της Παρισινής Κομμούνας. Ενα αφιέρωμα στους δύο περίπου μήνες που η εργατική τάξη του Παρισιού κράτησε την εξουσία στα χέρια της, ήρθε σε ρήξη με το αστικό καθεστώς, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του, λαμβάνοντας μέτρα, εντελώς πρωτοπόρα για την εποχή της, που ανακούφισαν τον εαυτό της και τα άλλα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα και βελτίωσαν αισθητά τις συνθήκες ζωής τους.

Οπως άλλωστε σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση του ΚΜΕ η Παρισινή Κομμούνα «διαμόρφωσε πρωτόφαντους θεσμούς στους τομείς της λαϊκής υγείας και της λαϊκής παιδείας. Αναδιοργάνωσε το στρατό, σύμφωνα με τα πρότυπα της λαϊκής πολιτοφυλακής. Κατέστησε τον πολιτισμό λαϊκό, μαζικό αγαθό. Οι επαναστάτες της Κομμούνας έδωσαν, πέρα από όλα τα άλλα, σπουδαία δείγματα ενός νέου, ταξικού ήθους, του ήθους της εργατικής τάξης, του ηρωισμού, της μαχητικότητας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης της».

Παρά το τραγικό τέλος της Κομμούνας, που «έσβησε» μέσα σε λίμνες αίματος που προκάλεσαν οι δυνάμεις της αντίδρασης, κανείς δεν κατάφερε να «σβήσει» την κληρονομιά της, που παραμένει ζωντανή και χρήσιμη, ίσως περισσότερο από ποτέ, στις μέρες μας, που το προλεταριάτο με τη συσσωρευμένη πείρα από τις νίκες και τις ήττες του έχει όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις, για να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο: Την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής και της κομμουνιστικής κοινωνίας.

ΔΙΩΞΗ Γ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Με κυβερνητική έγκριση οι περιοριστικοί όροι
  • Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε, χτες, από το συνδικαλιστή να συμμορφωθεί
  • Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ
  • Συγκέντρωση στον Πειραιά την Τετάρτη

«Δεν είναι σωστό να λέτε ότι δε θα συμμορφωθείτε με τους περιοριστικούς όρους. Η κοινωνία δέχεται και καλές και κακές αποφάσεις διαφορετικά θα είχαμε ζούγκλα. Το να συμμορφωνόμαστε είναι δείγμα πολιτείας όπου υπάρχει υπευθυνότητα»!

Αυτά ήταν μερικά από τα αποκαλυπτικά λόγια του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, προς αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ (φωτογραφία). Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε χτες διάβημα, απαιτώντας την άρση της δίωξης και των περιοριστικών όρων που ασκήθηκαν σε βάρος του Γ. Μανουσογιαννάκη, προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που διώκεται επειδή υπερασπίστηκε δικαιώματα των ναυτεργατών. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν καμία δίωξη, καμία άσκηση τρομοκρατίας και απαντούν με τη διοργάνωση, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, συλλαλητηρίου την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Μάη.

Η στάση του υπουργού, καθώς και η νέα απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποκαλύπτουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να «πατάξει» τη συνδικαλιστική δράση, να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να καταστείλει τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις. Ολα αυτά αποτελούν προάγγελο για το τι πρόκειται να συμβεί με την ψήφιση του «τρομονόμου».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στις δικαστικές αρχές. Προσπάθησε, μάλιστα, να πείσει ότι με τον «τρομονόμο» - έτσι τον αποκάλεσε και ο ίδιος ο υπουργός - η κυβέρνηση θέλει να πατάξει το οικονομικό οργανωμένο έγκλημα, λέγοντας στους συνδικαλιστές χαρακτηριστικά ότι έτσι, με αυτόν το νόμο θα πατάξει η κυβέρνηση και το δουλεμπορικό κύκλωμα.

Ο Γ. Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενος στον υπουργό υπογράμμισε ότι η δίωξη εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει τη συνδικαλιστική δράση και συνολικά τον αγώνα των εργαζομένων. «Θεωρούμε - συνέχισε - ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και το γεγονός ότι η απόφαση βγήκε μια μέρα πριν τη μεγάλη απεργία στις 17 Μάη δε μας αφήνει περιθώριο, να μην το συνδέσουμε με τον "τρομονόμο". Είναι απαράδεκτη όλη αυτή η προσπάθεια, θυμίζει την περίοδο 1967 - 1974 και δε θα υποκύψουμε στους περιοριστικούς όρους».

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Γ. Μανουσογιαννάκης χαρακτήρισε την απόφαση ευθεία βολή στη συνδικαλιστική δράση. «Υπάρχει ένας μηχανισμός - είπε - στον Πειραιά που στήνει κατηγορίες, καθώς δίκες εκκρεμούν και για άλλους συνδικαλιστές. Η καταδίκη 9 δουλεμπόρων ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των ναυτεργατών. Μέχρι σήμερα παρά τις καταγγελίες δεν ερευνάται η υπόθεση, αντίθετα με μεγάλη ευκολία διώκονται συνδικαλιστές με βαριές κατηγορίες». Δήλωσε δε ότι δεν πρόκειται να υπακούσει στους περιοριστικούς όρους.

Ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου διώχτηκε μετά από συνδικαλιστική παρέμβαση το 1999 στην προσπάθειά του, όπως είχε καθήκον, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Γι' αυτό το λόγο τού επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισής του μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, καθώς και 500 χιλιάδες δραχμές εγγύηση. Αυτό έγινε αφού οι αρχές προσπέρασαν τη δήλωση του μάρτυρα Γ. Καβαλιέρη που ήταν παρών, ο οποίος διέψευσε όλους τους ισχυρισμούς του ναυτιλιακού πράκτορα, που ο συνδικαλιστής υποτίθεται ότι χτύπησε.

Μια μέρα πριν τη μεγάλη απεργία στις 17 Μάη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε την αίτηση άρσης των όρων που είχε καταθέσει ο συνδικαλιστής, υιοθετώντας το σκεπτικό της εισήγησης του Εισαγγελέα Περικλή Δράκου, όπου χαρακτήριζε τη συνδικαλιστική παρέμβαση, «ιδιωτική υπόθεση»! Επίσης αναφέρει ότι ο συνδικαλιστής είναι άτομο με βίαιο και επιθετικό χαρακτήρα! Για να καταλήξει μέσα από πληθώρα αστήριχτων κατηγοριών, ότι όλα αυτά έγιναν για την προβολή του Γ. Μανουσογιαννάκη!

Ο Μίχας «τιμωρός»!

Με παρόντα όλα τα μέλη της διοίκησης, χτες, στο Εργατικό Κέντρο, ο Γ. Μίχας, πρόεδρος του ΕΚΠ και επικεφαλής της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης (ΠΑΣΚΕ), αρνήθηκε τη συνεδρίαση και τη λήψη αποφάσεων, που να καταδικάζει την πρωτοφανή απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και να εξαγγέλλει κινητοποιήσεις! Ο Γ. Μίχας «ξεγυμνώθηκε» τελείως καθώς το επιχείρημά του, για να μην πάρει απόφαση του ΔΣ ήταν όπως είπε: «Αφού μας κάνουν κριτική και διαφοροποιούνται στο Ασφαλιστικό, στην Πρωτομαγιά και γενικότερα στα προβλήματα των εργαζομένων, αφού δεν ταυτίζονται μαζί μας, δε θα συντονίσουμε τη δράση μας στο θέμα της τρομοκρατίας!»

Την απαράδεκτη στάση του προέδρου του ΕΚΠ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα πέντε εκλεγμένα μέλη της ΔΕΣΚ στο ΔΣ του ΕΚΠ, ενώ για τη δίωξη του συνδικαλιστή σημειώνουν: «πρόκειται για μια απόφαση που κινείται στα πλαίσια της εφαρμογής στην πράξη, πριν ψηφιστεί από τη Βουλή ο γνωστός "τρομονόμος"». Η ανακοίνωση συνεχίζει: «η απόφαση αυτή δε στρέφεται μόνο κατά του συγκεκριμένου συνδικαλιστή, αλλά συνολικά κατά του εργατικού συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος στα πλαίσια της προσπάθειας τρομοκράτησής του.

Την τρομοκρατική δίωξη και τους όρους που έχουν επιβληθεί από τον Εισαγγελέα και τον ανακριτή, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να σταματήσουν τη δίωξη.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το δυνάμωμα της πάλης, η απάντηση

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ καταγγέλλει «την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΥΕΝ - καθοδηγητικό κέντρο των κατασταλτικών μηχανισμών στον Πειραιά - καθώς και το δουλεμπορικό κύκλωμα, για την κλιμάκωση της τρομοκρατικής πολιτικής δίωξης ενάντια στον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, πρόεδρο του σωματείου ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συνέχεια αλλεπάλληλων διώξεων σε βάρος πρωτοπόρων συνδικαλιστικών στελεχών.

Η απόρριψη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά της προσφυγής για την άρση των τρομοκρατικών περιοριστικών όρων, που έχουν επιβληθεί και παραμένουν σε ισχύ σε βάρος του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, με εγγύηση 500.000 δραχμές, παρουσία στο αστυνομικό τμήμα κάθε αρχή του μήνα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, με την αξιοποίηση της μήνυσης του γνωστού δουλεμπόρου Γιάννη Κωνσταντινίδη, που έγινε με χαλκευμένες κατηγορίες, "φωτογραφίζουν" τον αντιδραστικό "τρομονόμο", που κατέθεσε και προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή.

Με πολιτική "ομπρέλα" το κυβερνητικό έκτρωμα - τον "τρομονόμο" - το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, με την απορριπτική απόφασή του, ενοχοποιεί τη συνδικαλιστική - πολιτική δράση, προχωρά σε άκρως επικίνδυνες φασιστικής έμπνευσης επιλογές, που θυμίζουν μαύρες εποχές καταδικασμένες στη συνείδηση της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ο κυβερνητικός τυχοδιωκτισμός, η πολιτική του μαστιγίου και του καρότου, ο ψευδεπίγραφος "κοινωνικός διάλογος" της απάτης και, ταυτόχρονα, η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, το χτύπημα των αγώνων της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων, για το δικαίωμα στη δουλιά, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της γενικότερης αυταρχικής - αντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις επιλογές των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, του μεγάλου κεφαλαίου, για το χτύπημα των δημοκρατικών - λαϊκών ελευθεριών και των αγώνων του εργαζόμενου λαού.

Καλούμε την εργατική τάξη, τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών καταστολής. Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να καταργηθούν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος του Γ. Μανουσογιαννάκη. Να αποσυρθεί ο νέος "τρομονόμος".

Να δυναμώσει η πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

ΚΝΕ
Σήμερα οι συναντήσεις νέων καλλιτεχνών

Σήμερα πραγματοποιούνται οι Συναντήσεις Νέων Δημιουργών και Ερασιτεχνικών Σχημάτων, που διοργανώνει η ΚΝΕ στο πλαίσιο προετοιμασίας του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι συναντήσεις έχουν στόχο την καλύτερη προετοιμασία των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ με την ενεργότερη συμμετοχή, τις προτάσεις και τη φαντασία νέων καλλιτεχνών. Στην Αθήνα, η συνάντηση πραγματοποιείται στις 11 π.μ., στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), στη Θεσσαλονίκη στη Φυσικομαθηματική Σχολή και στα Γιάννενα στο πάρκο του δήμου (Λιθαρίτσια).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ