ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΑΞΟΣ
Περικυκλώνουν τη βάση του θανάτου

Αντιιμπεριαλιστική - φιλειρηνική αυτοκινητοδρομία και συμβολικό αποκλεισμό της βάσης του Αραξου θα πραγματοποιήσουν αύριο Κυριακή, στις 5.00 μ.μ., με αφετηρία την Ακτή Δημαίων, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική συναυλία τοπικών συγκροτημάτων, που θα ακολουθήσει στις 8 μ.μ. στο Μόλο (κεντρικό λιμάνι) της Πάτρας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές καλούν το λαό της περιοχής να δώσει μαζικό και αγωνιστικό «παρών» στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις της Κυριακής «για να αντισταθούμε και να διαδηλώσουμε ενάντια στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης, στην αλλαγή των συνόρων και τον πόλεμο στα Βαλκάνια, στον "Πόλεμο των Αστρων" των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, στη φτώχεια και την τρομοκρατία» και υπογραμμίζουν: «Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Μπορούμε με τον αγώνα να σταματήσουμε τα φρικιαστικά σχέδιά τους. Μπορούμε να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη».


Στο προσκήνιο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Μάης 2001: Οι φιλειρηνιστές στο Τύμβο του Μαραθώνα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν για τη Μαραθώνια Πορεία
Μάης 2001: Οι φιλειρηνιστές στο Τύμβο του Μαραθώνα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν για τη Μαραθώνια Πορεία
Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή επιτροπή ειρήνης και πολλών μαζικών φορέων, διοργανώνονται τις επόμενες μέρες στα πλαίσια της ανακήρυξης του Μάη σε μήνα φιλειρηνικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης από την ΕΕΔΥΕ.

Στην Αττική

- Συνεχίζονται και σήμερα Σάββατο οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, στο γήπεδο μπάσκετ του «Χαραυγιακού» στα Κανάρια. Συγκεκριμένα για σήμερα το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί ομιλίες, συναυλία και χορευτικό πρόγραμμα. Επίσης, τη Δευτέρα 28 Μάη και ώρα 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η Δημοκρατία της Παγκοσμιοποίησης», με ομιλητές τον πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βαβούρα, τον δρ. Νομικής Δ. Καλτσώνη και το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ασπροπύργου, διοργανώνει αντιιμπεριαλιστικό διήμερο σήμερα και αύριο, οι εκδηλώσεις του οποίου θα «φιλοξενηθούν» στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης.

Συγκεκριμένα, από σήμερα το πρωί ως και την Κυριακή το βράδυ, στο συγκεκριμένο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας, που έχει επιμεληθεί ο φωτορεπόρτερ Μανόλης Πάκιας. Παράλληλα, την Κυριακή, στις 8 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «1991 - 2001, 10 χρόνια Νέα Παγκόσμια Τάξη. Από το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία έως το Σιάτλ». Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής πανεπιστημίου Βασίλης Φίλιας, η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή και αρχιπλοίαρχος ε.ά. Αντώνης Κακαράς.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Μοσχάτου διοργανώνει τη Δευτέρα 28 Μάη και ώρα 8.00 μ.μ, στο δημαρχείο της πόλης (Κοραή και Ιθάκης), εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εκλογικές διαδικασίες για την ανακήρυξη νέας Γραμματείας.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου διοργανώνει δυο εκδηλώσεις με ομιλίες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μάη και ώρα 8.30 μ.μ στο θεατράκι της οδού Πεισιστράτους, ενώ η δεύτερη θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιούνη, επίσης στις 8.30 μ.μ. στον «Ασύρματο». Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα υπάρξει χώρος ζωγραφικής για τα παιδιά και θα δοθεί παράσταση «Καραγκιόζη».

Αύριο σε Χαλκίδα - Βόλο - Μυτιλήνη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, ο Δήμος Νέας Αρτάκης, εργατικά σωματεία και πολλοί μαζικοί φορείς διοργανώνουν Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 6.00 μ.μ. από την πλατεία Νέας Αρτάκης και θα καταλήξει στις 8.30 μ.μ. στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό). Εκεί θα γίνουν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φορέων που θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

- Πορεία Ειρήνης από την πλατεία της Ανακασιάς στο Βόλο διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων της Μαγνησίας Κατά του Πολέμου. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα και θα καταλήξει στο μνημείο Ηρώων, στο Βόλο, όπου θα γίνει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα «Νοέμβρης», με τραγούδια αφιερωμένα στην ειρήνη.

- Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει από την Παναγιούδα και θα καταλήξει στη Μυτιλήνη, διοργανώνουν η Παλλεσβιακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Αντιπολεμική Πρωτοβουλία της Λέσβου. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Παναγιούδα στις 7.00 μ.μ., ενώ για τη μεταφορά των διαδηλωτών στο χώρο της συγκέντρωσης θα φύγουν πούλμαν από την πλατεία Σαπφούς στις 6.30 μ.μ.


ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μπαράζ εκδηλώσεων

Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη αντιΝΑΤΟική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
«Στο πόδι» και αυτό το Σαββατοκύριακό θα βρεθούν οι φιλειρηνικοί πολίτες της Μακεδονίας και Θράκης με πορείες, συγκεντρώσεις και άλλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις.

Οι φιλειρηνικοί πολίτες του νομού Σερρών δίνουν σήμερα το δυναμικό τους «παρών» στην πύλη του στρατοπέδου «Εμμ. Παππά» στην πόλη των Σερρών από όπου στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει πορεία ειρήνης, που θα καταλήξει στο κέντρο των Σερρών. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ν. Σερρών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και γίνονται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μάης 2001, μήνας αντιιμπεριαλιστικής δράσης». Μετά την πορεία ειρήνης θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας αντιπολεμική συγκέντρωση με ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο Κυριακή με το συμβολικό αποκλεισμό από φίλους της ειρήνης της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο της Ξάνθης. Οι διαδηλωτές θα διαμαρτυρηθούν για την παραμονή του προπαγανδιστικού σταθμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη χώρα μας, απαιτώντας το κλείσιμό του. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής, ενώ οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις θα φθάσουν με κάθε μεταφορικό μέσο από πόλεις και χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει η εκκίνηση της πορείας από το Εράσμιο της Ξάνθης προς τη «Φωνή της Αμερικής», όπου οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση πολίτες θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία και δράση στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών βάσεων. Στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή οι συγκεντρωμένοι στο Εράσμιο θα κατευθυνθούν στην Ξάνθη, όπου στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία.

Πορεία ειρήνης θα γίνει αύριο Κυριακή και στο νομό Πιερίας. Οι φιλειρηνικοί πολίτες θα ξεκινήσουν στις 7 το απόγευμα από το χωριό Περίσταση και θα κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία της Κατερίνης, όπου θα γίνει συγκέντρωση με ομιλίες, μουσική συναυλία κλπ. Την αντιπολεμική πορεία οργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης και ο Δήμος της πόλης.

Τέλος, και στο νομό Πέλλας οργανώνει το φιλειρηνικό κίνημα σειρά αντιπολεμικών εκδηλώσεων σήμερα Σάββατο στις 8μ.μ. στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών και αύριο στις 8μ.μ. στον πεζόδρομο της Αριδαίας. Οι πολυθεματικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, έκθεση ζωγραφικής και μουσικό πρόγραμμα με αντιπολεμικό περιεχόμενο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ