ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
«Διαχωριστικές γραμμές» στο «χιόνι» και ενώ δεν κρύβεται η σύμπλευση

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά ζητήματα», λέει ο Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ «κάποια στιγμή θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης», λέει ο Τσίπρας

INTIME NEWS

Μια σειρά από ψευτοδιλήμματα και «διαχωριστικές γραμμές»... στο πουθενά έβαλε στο τραπέζι ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

Αφού πρώτα έπαιξε το αγαπημένο ανέκδοτο των τελευταίων ημερών για τις τάχα... αντισυστημικές προτάσεις Βαρουφάκη για τις τράπεζες, που δείχνουν την ανάγκη για «σταθερή κυβέρνηση» της ΝΔ, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, επιμένοντας ότι αν εκλεγούν ο ίδιος και η ΝΔ στο τιμόνι της διακυβέρνησης, η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία θα την ανακτήσει μέσα στο 2023. Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μνημόνιο, καθώς, όπως είπε, μετά την πανδημία οι δημοσιονομικοί κανόνες ξανασφίγγουν στην ΕΕ, αποσιωπώντας ότι η ίδια η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας συνοδεύεται από μνημόνια διαρκείας που από κοινού έχουν ψηφίσει και θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση.

Σε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας παρουσίασε για άλλη μια φορά την ακρίβεια ως «εξωγενές» πρόβλημα, παραπέμποντας στις τιμές της Ενέργειας όπως ισχύουν διεθνώς, αποσιωπώντας βέβαια τον ρόλο που έπαιξαν στην άνοδό τους στρατηγικές επιλογές του ντόπιου κεφαλαίου, τις οποίες υπηρέτησε πιστά η ΝΔ, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η «πράσινη ανάπτυξη», η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επιλογές που αποδέχονται και άλλα αστικά κόμματα διαγκωνιζόμενα μάλιστα για το ποιος τις εκφράζει καλύτερα.

Με θράσος, εξάλλου, υποστήριξε ότι οι συνέπειες της ακρίβειας μετριάστηκαν από επιδόματα και αυξήσεις που έδωσε, «ασπιρίνες» που σαρώθηκαν όλες από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, ενώ σε ανάλογο φόντο ισχυρίστηκε ότι αν επανεκλεγεί «στα τέλη της επόμενης 4ετίας», ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή, με όλο το αντεργατικό πλαίσιο άθικτο, με καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργικές αποφάσεις και την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση να σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα. Εξάλλου, όλα αυτά τα είπε τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι ο πραγματικός μέσος μισθός την περασμένη χρονιά υποχώρησε κατά 7,5%!

Το ίδιο καλό ήταν και το... timing για τις διακηρύξεις περί μιας ελάχιστης αύξησης της τάξης των 1.000 ευρώ ανά παιδί στο αφορολόγητο, τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ο λαός πλήρωσε πάνω από 7 δισ. φόρους!

Ταυτόχρονα, για την επόμενη 4ετία έβαλε ως «κεντρική προτεραιότητά» του την Υγεία μέσα από επιλογές που βρωμάνε παραπέρα εμπορευματοποίηση, ενώ πρόταγμα έβαλε και την ταχύτερη «απονομή δικαιοσύνης», θέμα που ιεραρχούν ψηλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι ώστε να ξεμπλοκάρουν «επενδυτικά σχέδια».

Σημειωτέον, για αναλυτικότερα στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία παρέπεμψε στην παρουσίαση που θα κάνει σήμερα το απόγευμα.

Στο μεταξύ, σε άλλη μια απόδειξη ότι τα κοινά τους είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν, ενώ επέμεινε να διεκδικεί αυτοδυναμία για τη ΝΔ, με τον ίδιο πρωθυπουργό, δεν απέκλεισε συζητήσεις με άλλους πολιτικούς αρχηγούς όταν παραλάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές της 21/5. Επίσης, βάζοντας στόχο σταδιακά να «γίνουμε Ευρώπη», παρατήρησε ότι το σύνθημα το υιοθέτησε και ο Αλ. Τσίπρας, διαβάζοντάς το ο Μητσοτάκης ως «δείγμα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά».

Στο τραπέζι και ένας μεγάλος συνασπισμός

Την ίδια ώρα διαβεβαιώσεις ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να θιχτεί η ευρωατλαντική πορεία της χώρας και τα κέρδη τραπεζών και ομίλων παρείχε εκ νέου χτες ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «Alpha», όπου μάλιστα παραδέχτηκε ότι ένας μεγάλος συνασπισμός θα μπορούσε να υπάρξει και στην Ελλάδα αν έλειπε απ' τη μέση ο Κυρ. Μητσοτάκης και αν αυτό δεν εμπόδιζε να παίζεται απρόσκοπτα το παιχνίδι της εναλλαγής στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Ετσι, στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τη ΝΔ, ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας πως «ακόμη και αν κάποια στιγμή αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης, μετά από μια κυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας νομίζω ότι καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι», άρα «και τα σκυλιά δεμένα» ακόμα και για μια συνεργασία με ΝΔ χωρίς τον Μητσοτάκη. Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν θα ήταν και καλό να γίνει (...) Οι δυο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, καλό είναι να έχουν διακριτές θέσεις, απόψεις και προτάσεις και να σχηματίζουν κυβερνήσεις στην απλή αναλογική με τα όμορα κόμματα», για να παίζεται το δικομματικό «παιχνίδι» εγκλωβισμού του λαού.

Δεν απέκλεισε φυσικά μια συνεργασία με το ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι στήριξης» όπως η ανοχή, σημειώνοντας πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη (...) Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο». Απευθύνει λοιπόν κάλεσμα για κυβέρνηση στις άλλες δυνάμεις «στη βάση ενός προγράμματος το οποίο θα έχει συμφωνηθεί και στο οποίο νομίζω ότι το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους του».

Εξάλλου, για να μη μείνει και καμία αμφιβολία για τους όρους αυτούς έφτασε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παρουσιάζει ως δήθεν αντισυστημικές τις προτάσεις Βαρουφάκη για «επαναδιαπραγμάτευση» των χρεών στις πλάτες του λαού, λέγοντας ότι «πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον καγκελάριο Σολτς. Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας και το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει αν ξανακυβερνήσει, υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε την πρώτη φορά λέγοντας πως «κάναμε λάθη, αλλά κάναμε λάθη με μια ορθή, μια σωστή πολιτική», ενώ σε ό,τι αφορά τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού ξεκαθάρισε: «Κοιτάξτε, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις πάρα πολύ ουσιαστικές».


Ο λαός της Βοιωτίας να κάνει τη διαφορά με την αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ

Σχόλιο των ΤΟ Λιβαδειάς και Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Ως εγγυητής της σταθερότητας και της διασφάλισης των συμφερόντων της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της fast track περιοδείας του στη Βοιωτία χτες το πρωί και στις στάσεις που πραγματοποίησε σε καφετέριες στο Σχηματάρι, στη Θήβα και τη Λιβαδειά.

Εκεί ισχυρίστηκε πως έκανε ό,τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά, και πως «οι φόροι έχουν μειωθεί, θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί και η πατρίδα μας σήμερα είναι πιο ασφαλής», εννοώντας ότι οι φόροι μειώθηκαν για τους βιομήχανους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου και της Θήβας δουλεύουν κάτω από άθλιες εργασιακές σχέσεις, με εντατικοποίηση, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αμείβονται με ψίχουλα. Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην περιοχή, όπως του Μυτιληναίου, του Στασινόπουλου κ.ά. παρουσιάζουν εκτόξευση των κερδών τους. Σε αυτούς έταξε δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέες επενδύσεις, αλλά και για παρεμβάσεις υποδομής και οργάνωσης του βιομηχανικού πάρκου, όπως ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, που σχεδιάζεται δίπλα στα σπίτια του Σχηματαρίου.

«Το μαύρο άσπρο εμφάνισε ο πρωθυπουργός», σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι Τομεακές Οργανώσεις Λιβαδειάς και Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «μιλώντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θυμήθηκε συγκεκριμένα την PITSOS και τη SOFTEX που είχαν κλείσει αλλά "αναβίωσαν", παρά το ότι αυτές ποτέ δεν δραστηριοποιήθηκαν στη Βοιωτία. "Ξέχασε" έτσι τη SHNEIDERELECTRIC, την PIPELIFE και την TUPPERWARE, παρά το ότι πέρασε έξω ακριβώς από τα κλειστά εργοστάσιά τους. Δεν βρήκε να πει λοιπόν κάτι για τις τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας που χάθηκαν από αυτά τα λουκέτα την τελευταία τριετία.

Οσο για την "καρδιά της μεταποίησης" στα Οινόφυτα, για τη ΝΔ - όπως και για τα υπόλοιπα "συστημικά" κόμματα - τα 12ωρα, τα συνεχή εργατικά "ατυχήματα" και το δουλεμπόριο των εργολάβων απλώς δεν υπάρχουν.

Στο Σχηματάρι ο πρωθυπουργός μίλησε για ψηφιακούς πίνακες στα σχολεία, αλλά δεν είπε λέξη για το κτίριο του ΕΠΑΛ Σχηματαρίου, το οποίο στεγάζεται επί χρόνια σε κοντέινερ.

Επίσης, στο Σχηματάρι, έκανε λόγο για "προστασία του Ασωπού", την ώρα που μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό δρομολογείται (με τη σύμπνοια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) η υγειονομική βόμβα του "Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων", όπου θα καταλήγουν σωρηδόν τα επικίνδυνα απόβλητα όλων των βιομηχανιών της περιοχής.

Στη Θήβα και τη Λιβαδειά μίλησε για τη μείωση των φόρων που δήθεν ελάφρυνε τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μάλλον δε ρώτησε κανέναν μαγαζάτορα για το πώς τα βγάζει πέρα με την ακρίβεια και τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Φυσικά δεν περιμέναμε να κάνει κάποια αναφορά στα τεράστια κενά σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, ή ακόμη και τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Αγνοώντας αυτά τα εκρηκτικά προβλήματα, που διαμορφώθηκαν όχι μόνο από τη δική του διακυβέρνηση αλλά και των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι λογικό το ότι βρήκε να "αντιπαρατεθεί" στα θέματα της σταθερής κυβέρνησης ή του "σχεδίου Δήμητρα" του κ. Βαρουφάκη.

Κρατάμε ωστόσο και μερικές αλήθειες που είπε ο πρωθυπουργός: Π.χ. ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικοί όμιλοι της περιοχής θα (ξανά) σκάσουν από τα κέρδη, με τον λαό να βολεύεται με τα ψίχουλα. `Η ότι την επόμενη περίοδο με δυσκολία θα βρίσκει κανείς στη Βοιωτία κάμπο χωρίς τεράστιες εκτάσεις φωτοβολταϊκών και λόφο χωρίς ανεμογεννήτριες, τη λειτουργία των οποίων θα χρυσοπληρώνει ο λαός μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Οσο η ΝΔ θα ψάχνει να βρει διαφορές στα επιμέρους με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός και της Βοιωτίας έχει μία λύση. Να κάνει τη διαφορά με την αποφασιστική στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Πάει πολύ σε έναν νομό όπου παράγεται τεράστιος πλούτος απλώς να επιβιώνουμε. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ισχυρό ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ