ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
Σελ. /28
Πλιάτσικο

Από χτες μέχρι και την Παρασκευή αναμενόταν να γίνουν 2.194 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που οι μισοί σχεδόν αφορούν κατοικίες. Μάλιστα, όπως αναφερόταν χθες στον Τύπο, μετά τις εκλογές «οι εικόνες που θα δούμε θα είναι πάρα πολύ άσχημες». Αλλωστε η «θωράκιση των τραπεζών» αποτελεί «πυλώνα» τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και της «επενδυτικής βαθμίδας», τα οποία ενώνουν τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σε ένα κοινό μετεκλογικό πρόγραμμα. Γι' αυτό τόσο τα funds όσο και οι τράπεζες δεν φαίνεται να αγχώνονται σχετικά με το ποιο ή ποια κόμματα θα αποτελέσουν την επόμενη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης που αναμένεται είναι ότι ολόκληρο το 2022 οι πλειστηριασμοί ήταν περίπου 52.000, ενώ μόνο στο 1ο τρίμηνο του 2023 είναι 30.000. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Την ίδια στιγμή, με τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε τα funds και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως και της ΝΔ για τον Πτωχευτικό Κώδικα, τα κοράκια θησαυρίζουν. Για παράδειγμα, υπάρχει fund που το 2022 είχε καθαρά κέρδη 89 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 10.000 ευρώ το δευτερόλεπτο! Πλιάτσικο δηλαδή σε βάρος του λαού, στον οποίο γίνεται καθαρό ότι μόνο ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας μπορεί να βάλει εμπόδια. Εκεί που το ΚΚΕ, με τους βουλευτές και τα στελέχη του, έχει αποδείξει ότι βρισκόταν και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στο δίλημμα της κάλπης, λοιπόν, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από ΚΚΕ δυνατό και όσο γίνεται πιο αδύναμα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν για λογαριασμό των τραπεζικών και άλλων ομίλων.

«Αντισυστημική»...

Τελικά, όσο «ξεθυμαίνει» η βαβούρα για το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη, τόσο αποκαλύπτεται πόσο μούφα είναι ο «αντισυστημισμός» και η «ρήξη» την οποία προπαγανδίζουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, «ένας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να έχει σχέδιο για το τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse (...) Είναι το σχέδιο που έχει και η Bundestag σε περίπτωση που η Γερμανία χρειαστεί να περάσει σε άλλο νόμισμα. Κάθε χώρα της ΕΕ - πλην της Ελλάδας - έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως το υπουργείο Αμυνας έχει σχέδιο για το τι θα κάνει αν μπουν ξένα στρατεύματα». Με άλλα λόγια, το σχέδιο «Δήμητρα» είναι εργαλείο διαχείρισης της κατάρρευσης των τραπεζών, στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Οπως ο ίδιος το περιγράφει, «είναι ένα σύστημα που θα έπρεπε να έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όχι για να βγεις από το ευρώ, αλλά γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας στο κράτος, μειώνει το κόστος των συναλλαγών και σε εξασφαλίζει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης». Προχτές, μάλιστα, εγκαλούσε την ΕΚΤ επειδή «αντέγραψε» το δικό του σχέδιο!

... χρυσόσκονη

Το βέβαιο είναι πως είτε με «Δήμητρα» είτε χωρίς, με ευρώ ή ...συναλλαγματικές των τραπεζών, ο λαός θα συνεχίσει να μετράει τη φτώχεια του και το κεφάλαιο τα κέρδη. Οι αυταπάτες που σερβίρουν ξαναζεσταμένες στον λαό, ότι μπορεί με διάφορα «κόλπα» (τα οποία είναι μάλιστα γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία του κεφαλαίου!) «να τη βγάλει καθαρή» σε μια επόμενη κρίση, ή να πάρει «ανάσες» από την ακρίβεια, χωρίς να πληρώσει το κεφάλαιο και χωρίς πραγματική ρήξη με την πολιτική του, έχουν ξοφλήσει από τότε που ο Βαρουφάκης και οι σημερινοί συνοδοιπόροι του (ΛΑΕ κ.λπ.) υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Περιθώρια για νέες αυταπάτες και απογοητεύσεις δεν υπάρχουν για τον λαό και τους νέους. Τα κόλπα τους δοκιμάστηκαν και αποδείχθηκε ότι οδηγούν από άλλο δρόμο στον συμβιβασμό και στην ενσωμάτωση, με όση «αντισυστημική» χρυσόσκονη κι αν τα πασπαλίζουν.

Τροχιοδεικτικές

«Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει η ενεργή συμμετοχή για τυχόν απώλειες. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής... Κι επειδή, ξέρετε, πολλή συζήτηση είχε γίνει μετά τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για "ισραηλοποίηση", τα σοβαρά κράτη διεξάγουν και πολεμικές επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό των πολιτών τους». Τα παραπάνω έλεγε το βράδυ της Δευτέρας σε εκπομπή ο Λ. Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. (ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει και αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις ΝΑΤΟικές επιτροπές για την πολιτική προστασία, δείχνοντας και το πραγματικό περιεχόμενο που δίνουν οι ΝΑΤΟικοί σε αυτές), κάνοντας «μαλάξεις» για ενεργότερη πολεμική εμπλοκή στο Σουδάν και όχι μόνο. Την ίδια μέρα ο Δένδιας έλεγε στο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ ότι η ΕΕ έμεινε «μετεξεταστέα» στο Σουδάν και αναντίστοιχη με τα όσα ψηφίζει σε κείμενα όπως η «Στρατηγική Πυξίδα», που ζητάνε επιτάχυνση των επεμβάσεων της ΕΕ όπου Γης, με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες και «αυτονομία». Και δυο μέρες πριν ο Τσίπρας έλεγε στον Σολτς ότι η Ελλάδα με ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει «πυλώνας» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή. Να λοιπόν μερικά από τα ζητήματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο λαός την επομένη των εκλογών και για τα οποία κανείς τους δεν μιλάει: Το κοινό πρόγραμμα της παραπέρα εμπλοκής στους πολέμους και τις επεμβάσεις, που όλοι τους υπηρετούν, πρέπει να γίνει για τον λαό ένα ακόμα κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Ανευ αντικειμένου

Ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% στην Ελλάδα το 2022, αφού η ονομαστική αύξηση του μέσου μεικτού μισθού ήταν μόλις 1,5% και ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός «έτρεξε» με 9,7%! Αυτά αναφέρει σε έκθεσή του (Taxing Wages) ο ΟΟΣΑ, από την οποία προκύπτει επίσης ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τον λαό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στη χώρα μας, επίσης, πάνω από το 1/3 του εισοδήματος των μισθωτών πηγαίνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Τα στοιχεία αυτά κάνουν «σκόνη» την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι αύξησε τους πραγματικούς μισθούς. Αποκαλύπτει ταυτόχρονα ότι είναι ...άνευ αντικειμένου αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται πιο «δίκαιους» μισθούς, με τα ίδια εργαλεία (βλέπε νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) και με τους ίδιους περιορισμούς (βλέπε ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, δημοσιονομική σταθερότητα) που έδωσε «αυξήσεις» και η ΝΔ. Εν ολίγοις, μόνο παραπέρα μείωση του πραγματικού εισοδήματος μπορεί να περιμένει ο λαός, αν την επόμενη μέρα δεν είναι ο ίδιος πιο δυνατός και πιο αδύνατοι αυτοί που τον καταδικάζουν στη φτώχεια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1564 Γεννιέται ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη Χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους.

1941 Στον Αη Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα τον θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη.

1941 Αντιπρόσωποι των μονών του Αγίου Ορους απευθύνουν θερμή επιστολή προς τον Α. Χίτλερ.

1945 Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Ερρίκος Πετέν, επικεφαλής του δωσιλογικού καθεστώτος του «Βισί» στη Γαλλία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπεία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος.

1986 Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα. 31 άτομα πέθαναν απευθείας από τη μόλυνση - 29 από ακατάστατη δηλητηρίαση και 2 από την έκρηξη. Το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε πάνω από τις περιοχές της Δυτικής Σοβιετικής Ενωσης και την Ευρώπη, μολύνοντάς τες.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του Απαρτχάιντ). Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (62,65%), στο οποίο μετέχει και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Πρωθυπουργός εκλέγεται ο Νέλσον Μαντέλα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ