ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους απολυμένους αχθοφόρους της GLS στην Ιταλία

Από την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρεία logistics GLS στην Ιταλία
Από την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην εταιρεία logistics GLS στην Ιταλία
Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα που έχει ξεκινήσει η Ενωση Συνδικάτων Βάσης USB (Ιταλία) από τις 15 Απρίλη για την επαναπρόσληψη των 33 αχθοφόρων που απολύθηκαν από την GLS, πολυεθνική εταιρεία logistics (εφοδιαστική αλυσίδα).

«Η πολυεθνική εταιρεία GLS απέλυσε τους 33 αχθοφόρους ως αντίποινα επειδή πάλευαν για αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και απαιτεί την επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

Οπως σημειώνουν τα συνδικάτα της Ιταλίας που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, θα εντείνουν τις πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας ενώ καλούν και τους εργάτες από άλλες χώρες να τους συμπαρασταθούν με παραστάσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία της GLS σε όλη την Ευρώπη, όπως με «βομβαρδισμό» με επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα στην πολυεθνική (info@gls-holding.com), απαιτώντας την επαναπρόσληψη των εργατών.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλλει «ληστεία» από ΗΠΑ και Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την κίνηση των ΗΠΑ και της μαριονέτας τους, του αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου εδώ και 3 μήνες, Χουάν Γκουαϊδό, να προχωρήσουν σε συμφωνία αναχρηματοδότησης (μέσω δανείου) της «Citgo», θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, με δίκτυο διυλιστηρίων και πρατηρίων καυσίμων. Οπως είπε ο Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, η συμφωνία αυτή είναι «παράνομη και συνιστά ληστεία 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων», που διαπράττουν από κοινού ΗΠΑ και αντιδραστική αντιπολίτευση, η οποία διόρισε νέα διοίκηση στη «Citgo», και στέλνουν το λογαριασμό στο βενεζουελάνικο λαό.

Στελέχη της αντιπολίτευσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές τόκων χρεών της PdVSA με χρεόγραφα που θα βασίζονται σε μετοχές της «Citgo». Εάν δεν γίνουν οι πληρωμές, οι πιστωτές θα μπορούσαν να ζητήσουν τη συντηρητική κατάσχεση της «Citgo». Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Μαδούρο να κάνει εκείνη την πληρωμή των τόκων - η προθεσμία εκπνέει την 27η Απρίλη - ενδέχεται να προσκρούσουν στις αμερικανικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Βενεζουέλα.

Η βενεζουελάνικη κυβέρνηση επίσης καταγγέλλει την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ότι έχει δεσμεύσει 1,7 δισ. δολάρια, που είχαν συμφωνηθεί για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν παραδοθεί. Επίσης, κάλεσε τη μεγάλη πορτογαλική κοινότητα της χώρας να πιέσει την κυβέρνηση της Πορτογαλίας («αριστερή - προοδευτική»...) για την αποδέσμευση του παρακρατηθέντος ποσού.

Για το ζήτημα της αγροτοδιατροφικής παραγωγής, προχτές, ο Ν. Μαδούρο ζήτησε «συντονισμό όλων των θεσμικών, πολιτικών, κοινωνικών, παραγωγικών δυνάμεων» και απηύθυνε έκκληση και στο διεθνές κεφάλαιο να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα που έχει πολλές προοπτικές.

Εντείνεται η επιθετικότητα

Η πραγματικότητα είναι ότι εν μέσω μεγάλης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Βενεζουέλας, που στοχεύει στον τεράστιο ορυκτό της πλούτο και τον περιορισμό ανταγωνιστών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν κ.ά., που επωφελήθηκαν από την 20ετή σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση των Τσάβες και Μαδούρο, ο λαός της βρίσκεται αντιμέτωπος με την καπιταλιστική κρίση, που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής του. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες, ο πληθωρισμός καλπάζει και η παραγωγική υποδομή είναι αδύναμη, διατροφικά προϊόντα που θα μπορούσαν να παραχθούν στη χώρα, εισάγονται, μια αλυσίδα που ελέγχει πλήρως το κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς (παλιά «καραβάνα», επί Ρίγκαν χρηματοδοτούσε τους εγκληματίες Κόντρας στη Νικαράγουα), αναμένεται να ανακοινώσει και νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας. Στα επιτελεία των ΗΠΑ και συμμάχων συζητείται το ενδεχόμενο ναυτικού αποκλεισμού, ενώ υπάρχουν μεγαλύτερες επιφυλάξεις για χερσαία επέμβαση.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σχετικά με τις έρευνες για τα πρόσφατα σαμποτάζ (7 και 9 Μάρτη) στο μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό του φράγματος του Γκούρι, που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η βενεζουελάνικη κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες, έδωσε στοιχεία για τους 5 πρώτους υπεύθυνους και την πληροφορία ότι ελέγχονται άλλα 19 άτομα. Ηδη έχει συλληφθεί ο Οτονιέλ Ραμόν Σάντσες, ο οποίος ανακρίνεται και δίνει στοιχεία για όλη την επιχείρηση σαμποτάζ. Από τους άλλους τέσσερις ο ένας είναι κάτοικος ΗΠΑ (που εντοπίστηκε για ηλεκτρονικές επιθέσεις), άλλος έχει διαφύγει στην Κολομβία, άλλος στην Ισπανία και ο τελευταίος, ο Χεσούς Ροντρίγκες Λαντόνι, ειδικός στο τμήμα προστασίας του σταθμού στο Γκούρι, που διέφυγε στις ΗΠΑ στις 8 Απρίλη. Ο υπουργός κατήγγειλε επίσης ότι εκτός από τα μεγάλα σαμποτάζ στο σταθμό ακολούθησαν στις 25 - 29 Μάρτη επιθέσεις μικρότερου μεγέθους και σε αρκετούς υποσταθμούς, που προκάλεσε διακοπές ρεύματος.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Εκατέρωθεν κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση

Την ουκρανική ως επίσημη γλώσσα της χώρας κατοχύρωσε το ουκρανικό Κοινοβούλιο, μετά τη διευκόλυνση της ρωσικής υπηκοότητας για τους κατοίκους της Ανατ. Ουκρανίας

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Νόμο που κατοχυρώνει την ουκρανική ως επίσημη γλώσσα της χώρας έναντι άλλων γλωσσών (βασικά της ρωσικής) υιοθέτησε χτες το ουκρανικό Κοινοβούλιο, με τη θετική ψήφο 278 βουλευτών από την ελάχιστη πλειοψηφία των 226 που χρειαζόταν. Ο απερχόμενος Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική» παραλληλίζοντάς την με την αποκατάσταση του ουκρανικού στρατού και την αυτοκέφαλη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, λέγοντας ότι «η ουκρανική γλώσσα είναι σύμβολο του λαού, του έθνους και του κράτους μας».

Ο νόμος ορίζει ότι οι δημόσιοι λειτουργοί, οι αρχές και οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα ΜΜΕ, τα συνδικάτα, τα σχολεία της χώρας πρέπει να χρησιμοποιούν την ουκρανική γλώσσα, ενώ δεν προβλέπεται περιορισμός στην προσωπική ζωή. Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ζήτησε από τα μέλη του Κοινοβουλίου να αναστείλουν τις εργασίες για το σχέδιο νόμου και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών μειονοτήτων για τη διαμόρφωσή του.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η χώρα του ανησυχεί για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων γλώσσας και Εκπαίδευσης των εθνικών μειονοτήτων από τις αρχές της Ουκρανίας. Η Μόσχα απευθύνθηκε στην ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ και το ΝΑΤΟ.

Η χτεσινή απόφαση του Κοινοβουλίου πάρθηκε μια μέρα μετά το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για απλούστερη διαδικασία χορήγησης ρωσικής υπηκοότητας στους κατοίκους των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται η σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα. Η κίνηση αυτή αποδοκιμάστηκε από την ουκρανική κυβέρνηση και τους «δυτικούς συμμάχους της».

Σε χτεσινή του ανακοίνωση το γερμανικό ΥΠΕΞ καταγγέλλει μαζί με τη Γαλλία το διάταγμα του Πούτιν καθώς «αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα του ουκρανικού κράτους». «Η απόφαση της Ρωσίας αντιφάσκει με το πνεύμα και τους στόχους των Συμφωνιών του Μινσκ» και «δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης», υπογραμμίζουν Γερμανία και Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν μαζί με τη Ρωσία και την Ουκρανία στο «σχήμα της Νορμανδίας» για τις διαπραγματεύσεις για την Ανατ. Ουκρανία. Πρόκειται για μια «νέα επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας από τη Ρωσία», ανέφερε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία δείχνει την «απόλυτη αποτυχία των πολιτικών του Πέτρο Ποροσένκο» και «η νέα ηγεσία της Ουκρανίας το αντιλαμβάνεται καλά αυτό», σχολίασε ο Βλ. Πούτιν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη. Οι σχέσεις Μόσχας - Κιέβου εξαρτιόνται από «τα βήματα του νέου Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι», πάντως η Ρωσία «είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις» με την Ουκρανία, ισχυρίστηκε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική υπηκοότητα προσφέρεται για «ανθρωπιστικούς λόγους».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα έκρηξη χτες

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Νέα έκρηξη σημειώθηκε χτες στη Σρι Λάνκα, στην πόλη Πουγκόντα, περίπου 40 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν αναφερθεί θύματα. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη, που σημειώθηκε σε άδειο οικόπεδο πίσω από το δικαστήριο της πόλης. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή να αποκλειστεί η πρόσβαση στην κεντρική τράπεζα, μετά όμως ο συναγερμός έληξε.

Παραμένει πάντως σε ισχύ το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που ξεκίνησε στη χώρα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά από το μακελειό στις 21/4, Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, με απανωτές βομβιστικές επιθέσεις σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία. Χτες τα θύματα είχαν φτάσει τα 359, ενώ πολλοί από τους αρχικά 500 τραυματίες εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής, ωστόσο ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης το αμφισβητούν. Πολλοί θεωρούν ότι οι επιθέσεις συνδέονται με την τοπική ισλαμιστική οργάνωση «National Thowheeth Jama'ath» (NTJ). Ορισμένοι εκπρόσωποι των αρχών ισχυρίστηκαν ότι σύμφωνα με τις έρευνες τα κυριακάτικα χτυπήματα ήταν αντίποινα για τις επιθέσεις που έγιναν το Μάρτη ενάντια σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, με δεκάδες νεκρούς.

Τα ερωτήματα για το μακελειό στη Σρι Λάνκα πληθαίνουν πάντως, ειδικά μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι εδώ και βδομάδες υπήρχαν πληροφορίες για προετοιμασία βομβιστικών επιθέσεων αλλά δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι κρατικοί μηχανισμοί. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα απαίτησε παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης επειδή θεωρούνται υπεύθυνα για απόκρυψη τέτοιων πληροφοριών.

Σημειωτέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι υπάρχουν «όλες οι ενδείξεις» πως τις επιθέσεις της Κυριακής «τουλάχιστον» τις «εμπνεύστηκε» το «Ισλαμικό Κράτος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ