ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ
Προαναγγέλλει ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Από την επίσκεψη Μενέντεζ στο υπουργείο Αμυνας, την περασμένη Δευτέρα

Eurokinissi

Από την επίσκεψη Μενέντεζ στο υπουργείο Αμυνας, την περασμένη Δευτέρα
Τη «σύνοψη» της επίσκεψής του σε Κύπρο και Ελλάδα έκανε σε συνέντευξή του στο «Euronews» ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ, περιγράφοντας εκ νέου τα επικίνδυνα σχέδια που ξεδιπλώνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή και το ρόλο που επιφορτίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίησή τους.

Ενδεικτικά, μιλώντας για το νομοσχέδιο που κατέθεσε με συνάδελφό του πρόσφατα στην αρμόδια Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, το απέδωσε στο ότι «οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, στις τριμερείς που πραγματοποιούν, έχουν έρθει κοντά. Και γιατί έχουμε μία πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί στη βάση της Σούδας φιλοξενούνται δυνάμεις του Αμερικανικού Ναυτικού, αλλά και εξαιτίας της συνεργασίας που έχουμε σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας αλλά και ενδεχομένως συνεργασία από άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα που είναι υπό συζήτηση».

Συνέδεσε, δε, ευθέως την τέτοια στρατιωτική προπαρασκευή με τα σχέδια για την Ενέργεια, στην αντιπαράθεση με Μόσχα, λέγοντας: «Η ενεργειακή συνεργασία, η οποία λαμβάνει χώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, ο ενεργειακός δρόμος τον οποίο ανοίγει η Ελλάδα, ειδικότερα με τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, μπορεί να βοηθήσει και να δώσει νέες διεξόδους στα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης, ώστε (σ.σ. η ΕΕ) να μην εξαρτάται υπερβολικά από τη Ρωσία».

Ταυτόχρονα, και ενώ το παζάρι των διευθετήσεων στην περιοχή και η προσπάθεια να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο συνεχίζονται, απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στην Τουρκία ότι αν προχωρήσει στην απόκτηση των «S-400», «πρώτον αυτό θα επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα, και δεύτερον η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα "F-35" δίπλα σε σύστημα "S-400"», συμπληρώνοντας πως «αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Είναι μη αποδεκτό για τους συμμάχους μας και δεν είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα "F-35"».

Σχετικά με τις κυρώσεις που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια κίνηση της Τουρκίας, είπε πως «ανάμεσα σε αυτές είναι περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που είναι πολύ ισχυρά, για παράδειγμα οι περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικανικές τράπεζες. Υπάρχουν θέματα με την Visa που μπορούν να προκύψουν».

Ερωτηθείς, μάλιστα, αν οι ΗΠΑ επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να μεταφέρουν αμερικανικές βάσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι «θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, επιπρόσθετα με τις κυρώσεις. Για το λόγο αυτόν, ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει τη στάση της και θα επιστρέψει στο δρόμο, όπου θα είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα στηρίζει τις αξίες του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε στο τέλος της μέρας να κάνουν όσα χρειάζεται για να ενισχυθεί μία μακροπρόθεσμη σχέση. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο - και θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή κάπου αλλού - θα προστατεύεται το εθνικό συμφέρον και η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, επαναλαμβάνοντας τους σκόπιμα υψηλούς τόνους για να ασκήσει πίεση στην Τουρκία και κάνοντας πως δεν ξέρει ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», δήλωσε «ανήσυχος για την Τουρκία και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις (...) Δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ (...) Πάντα ανησυχώ, ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου», ενώ σχετικά με τις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, είπε πως οι δυο χώρες έχουν «κάθε δικαίωμα» να τις εκμεταλλευτούν.

Τέλος, επανέλαβε τα περί «ενδεχόμενης απόπειρας παρέμβασης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές», «για να βοηθήσουν φίλους και ριζοσπαστικοποιημένα κινήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και όπου μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να επωφεληθούν».

Νέα συνάντηση υπουργού Αμυνας και Πάιατ

Στο μεταξύ, νέα συνάντηση μέσα σε λίγες μόνο μέρες είχε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης με τον Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, μετά την τριμερή που έγινε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή και του Αμερικανού γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ, στο υπουργείο. Επισήμως συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση έγινε στον απόηχο της χτεσινής σύσκεψης στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας με συμμετοχή και του ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, και θέμα το Αιγαίο, αλλά και της πρόσφατης επίσκεψης Αποστολάκη στο Κόσοβο, όπου επισκέφτηκε την ΕΛΔΥΚΟ και παρουσίασε τη συμφωνία των Πρεσπών ως μοντέλο και για άλλες «διευθετήσεις», όπως αυτή μεταξύ Πρίστινας - Βελιγραδίου.

Παραλήρημα Γεωργιάδη

Σε ένα ακόμη αντικομμουνιστικό παραλήρημα επιδόθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, αποζητώντας την εύνοια των αφεντικών του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδίδοντας - κατά το γνωστό «χαβά» - στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει και στοχοποιώντας ό,τι τους ανησυχεί πραγματικά, το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Web TV του «Star Channel» δήλωσε: «Οταν έχεις κομμουνιστές στην εξουσία, οι οποίοι έχουν ξεπουλήσει την Ελλάδα και την ιδεολογία τους για να κρατήσουν την καρέκλα, κάνουν όσα κάνουν, το να συζητάμε αν ο Μητσοτάκης είναι λίγο πιο κεντρώος ή ο Γεωργιάδης λίγο πιο δεξιός, είναι πολυτέλεια που δεν την έχουμε. Μείζων στόχος στη χώρα είναι να πέσουν οι κομμουνιστές».

Η τέτοια τοποθέτηση, βέβαια, ήρθε «κουτί» στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο στημένο μεταξύ τους, αποπροσανατολιστικό, καθημερινό δικομματικό καβγαδάκι. Συγκεκριμένα, η Κουμουνδούρου μίλησε για εμφυλιοπολεμικό και διχαστικό κήρυγμα που εκφράζει και τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως και ότι «η σημερινή ΝΔ των κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Βορίδη είναι ένα υβρίδιο ακροδεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

Της ... μουρλής στη Σούδα

Το αμερικανικό «USNS Yuma» στη Σούδα
Το αμερικανικό «USNS Yuma» στη Σούδα
Κινητικότητα επικρατεί στη βάση της Σούδας, καθώς κλιμακώνεται η παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα νερά της Μεσογείου.

Καταρχάς, στη βάση έδεσε το υπερσύγχρονο πλοίο υποστήριξης του αμερικανικού Στόλου «USNS Yuma», ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε δέσει εκεί και η ολλανδική φρεγάτα «HNLMS Evertsen», ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που πρόσφατα ανοίχτηκε και στη Μαύρη Θάλασσα, μετέχοντας στη ΝΑΤΟική άσκηση «SEA SHIELD», όπως και το γερμανικό πλοίο υποστήριξης «FGS Bonn».

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι μετά από αρκετά χρόνια, στη Μεσόγειο βρίσκονται ταυτόχρονα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα «USS Abraham Lincoln» και το «USS John C. Stennis», συν τις αρμάδες συνοδείας τους, με τη Σούδα, τη μοναδική βάση στην περιοχή όπου - λόγω της έκτασης των υποδομών της - μπορούν να δέσουν στον ντόκο.

Δεν αποκλείεται, άλλωστε, επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων σε κάποιο από τα αεροπλανοφόρα «αρόδο» και ενώ τη Δευτέρα, και παρά τις οποίες τριβές στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, προσκλήθηκε στο «USS John C. Stennis» ο διοικητής της τουρκικής ναυτικής βάσης του Ακσάζ, υποναύαρχος Σεμί Οτζανγκούτς, με τον διοικητή του αεροπλανοφόρου να δηλώνει κατόπιν ότι «ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την οικοδόμηση και την προώθηση εταιρικών σχέσεων και εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμάχων μας».

ΚΚΕ
Τα αντικομμουνιστικά παραληρήματα στοχεύουν τον πραγματικό αντίπαλό τους, το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο Αδωνις Γεωργιάδης επιδόθηκε σε ένα ακόμη αντικομμουνιστικό ξεσάλωμα, νομίζοντας ότι μπορεί να ταυτίσει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τους κομμουνιστές και να δικαιώσει έτσι τις ακροδεξιές του αντιλήψεις.

Η ΝΔ, έχοντας χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ την παραδοσιακή θέση που είχε, ως προνομιακός συνομιλητής των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προσπαθεί να την ανακτήσει με τέτοια ακροδεξιά αντικομμουνιστικά παραληρήματα, που στοχεύουν όχι βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συνεχιστής της πολιτικής που ακολούθησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά τον πραγματικό αντίπαλο όλων όσων πρεσβεύει ο κ. Γεωργιάδης και η ΝΔ, δηλαδή το ΚΚΕ».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στήριξη στα σχέδια για ευρωστρατό και κεφάλαιο

Τη σύμπλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του Μακρόν για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, ώστε να αντιπαρατεθεί από καλύτερες θέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», περιγράφοντας τα όσα συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να «προωθήσει» τα ευρωατλαντικά «οικονομικά συμφέροντα» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Είμαστε κοντά στις γαλλικές θέσεις γενικά, και ειδικά όσον αφορά την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Συζητήσαμε σχετικά μ' αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να διαθέτει αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα, αν επιθυμούμε να αποτελεί παγκόσμια δύναμη».

Παραπέρα, υπερασπίστηκε ξανά τα «αποτελέσματα» της συμφωνίας των Πρεσπών, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε «τη δυνατότητα ενός κοινού οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια, 50 εκατομμυρίων καταναλωτών, που ανοίγεται στις ελληνικές επιχειρήσεις», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή» και προσθέτοντας ότι από την υποτιθέμενη «σταθεροποιητική» συμβολή της στην περιοχή «θέλουμε να επωφεληθεί η ΕΕ».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα «σχήματα» ευρωατλαντικής κοπής στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως «έχουμε αναπτύξει σχέσεις με αρκετές χώρες της Ανατ. Μεσογείου για τα ενεργειακά θέματα» και προανήγγειλε ότι μετά τις ΗΠΑ και τη συμμετοχή τους στην τριμερή με Κύπρο και Ισραήλ, «τώρα θέλουμε να καλέσουμε τη Γαλλία στην επόμενη τριμερή με την Αίγυπτο. Αυτό μας επιτρέπει να προωθήσουμε οικονομικά συμφέροντα, βεβαίως, αλλά και να σταθεροποιήσουμε πολιτικά την περιοχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ