ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συμβολή στην πάλη των σωματείων για μέτρα υγείας και ασφάλειας

Πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς

Ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά στο βήμα
Ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά στο βήμα
Τα πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα σε κλάδους όπως το Μέταλλο, ο Επισιτισμός, οι ΟΤΑ, στάθηκαν αφορμή για τη διοργάνωση της χτεσινής ημερίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, για την «Υγιεινή και την Ασφάλεια», με τη συμμετοχή πολλών σωματείων της δύναμής του.

Για την προετοιμασία της ημερίδας, εκτός από τη συμβολή των συνδικάτων στους χώρους ευθύνης τους, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησε εξορμήσεις - συγκεντρώσεις και συζήτησε με τους εργαζόμενους σε μια σειρά από χώρους, όπως η «COSCO» και το εργοστάσιο της «ΕLSA», ενώ είχε προηγηθεί συνέλευση στο εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ».

Σημαντική ήταν η συμβολή του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας στην ημερίδα, ενώ αξιόλογη παρέμβαση έκαναν το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Επισιτισμού στα καταστήματα του Πειραιά.

Στην ημερίδα, εκτός από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκο Ξουράφη, εισηγήσεις έκαναν η Εύη Γεωργιάδου, Μηχανικός Ασφάλειας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, και ο Χρήστος Παπάζογλου, Γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το λόγο πήρε επίσης ο Αλέξανδρος Γκλαβίνης, προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Πειραιά - Δυτικής Αττικής - Αιγαίου. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν μόνο 24 επιθεωρητές για να καλύψουν τον Πειραιά, τη Δυτική Αθήνα και νησιά.


Σημαντική ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από εκπροσώπους των σωματείων που συμμετείχαν στην ημερίδα για την πολύμορφη δράση τους στους χώρους δουλειάς και τους κινδύνους λόγω της αντιμετώπισης των μέτρων υγείας και ασφάλειας ως «κόστους» από την εργοδοσία και το κράτος της.

Οι διεκδικήσεις να γίνουν υπόθεση των εργαζομένων

«Είναι σίγουρο ότι σε λίγες μέρες, στις 28 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, η κυβέρνηση, όπως κάθε χρόνο, θα εξαγγείλει μέτρα που τάχα θα λάβει για την προστασία των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο. Το σίγουρο είναι όμως ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Η προστασία της υγείας των εργαζομένων από τους επαγγελματικούς κινδύνους αντιμετωπίζεται με διαφορετικά κριτήρια από το κεφάλαιο και την εργατική τάξη, λόγω βεβαίως και των αντίθετων κοινωνικών και ταξικών συμφερόντων», σημείωσε στην εισήγησή του ο Νίκος Ξουράφης.

«Η κατάσταση της υγείας των εργαζομένων - συνέχισε - δεν αποτελεί ατομικό πρόβλημα και ευθύνη αλλά σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο παραγωγής και κοινωνικής οργάνωσης. Το κεφάλαιο και η κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας, επιδεινώνουν όλους τους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, αυξάνοντας την εκμετάλλευση και την καταστροφή μέρους των παραγωγικών δυνάμεων.

Η επαγγελματική ασθένεια, το εργατικό έγκλημα, η πρώιμη φθορά της υγείας των εργαζομένων, είναι αποτέλεσμα αυτής της εκμετάλλευσης αλλά και της βίαιης προσαρμογής των ανθρώπινων ικανοτήτων και δυνατοτήτων στις ανάγκες της παραγωγής σε όλους ανεξαιρέτως τους εργασιακούς χώρους. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους. Να ισχυροποιηθεί το μέτωπο πάλης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Εργοδοσία και κράτος έχουν την ευθύνη

Οπως τόνισε στην εισήγησή της η Εύη Γεωργιάδου, η απουσία μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς οδηγεί σε εργατικά «ατυχήματα», συχνά θανατηφόρα. Από το 1999 έως σήμερα πάνω από 2.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο χώρο εργασίας. Ανέφερε ότι «πίσω από τις μεγάλες ελλείψεις βρίσκεται ο στόχος του κεφαλαίου να αυξήσει το ποσοστό κέρδους του (π.χ. ελλιπής έλεγχος για ύπαρξη εύφλεκτων αερίων κατά τη διάρκεια θερμών εργασιών, απουσία ασφαλιστικών διατάξεων στα μηχανήματα ή πίεση για "ακύρωσή" τους για να ανέβει ο ρυθμός παραγωγής, απουσία προληπτικής συντήρησης, μειώσεις προσωπικού και εντατικοποίηση που αυξάνουν την επικινδυνότητα, υποτυπώδης εκπαίδευση των εργαζομένων κ.ά.). Ο κρατικός έλεγχος είναι ελλιπής, ενώ και όταν γίνονται έλεγχοι μετά από σοβαρά ή θανατηφόρα ατυχήματα συχνά υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης της εργοδοτικής ευθύνης (π.χ. στον εργαζόμενο ή τον Τεχνικό Ασφάλειας)».

Ο Χρ. Παπάζογλου επισήμανε με τη σειρά του ότι η απουσία μέτρων πρόληψης οδηγεί σε πρόωρη φθορά της υγείας και στην εκδήλωση επαγγελματικών ασθενειών (καρκίνος, μυοσκελετικές παθήσεις, βαρηκοΐα κ.ά.). Οπως είπε, στη χώρα μας εκτιμάται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από επαγγελματικές ασθένειες πάνω από 400 εργαζόμενοι, ωστόσο αυτά τα περιστατικά καταγράφονται ως «κοινή νόσος», ενώ τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να βάλει και νέους φραγμούς για την αναγνώριση των επαγγελτικών ασθενειών.

Επιπλέον, όπως είπε, με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4512/2018 μπαίνει στο στόχαστρο το ανθυγιεινό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων και στην πράξη η διαδικασία και η μεθοδολογία σε εφαρμογή αυτού του νόμου θα αξιοποιηθούν για να συνεχιστεί η επίθεση συνολικά στο θεσμό των ΒΑΕ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην απουσία δημόσιων υποδομών εκτίμησης και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου και στις ελλείψεις για ουσιαστική αποκατάσταση της υγείας του εργαζόμενου μετά από εργατικό ατύχημα και επαγγελματική ασθένεια στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης του τομέα της Υγείας - Πρόνοιας στη χώρα μας.

Στις εισηγήσεις τους, τόσο η Εύη Γεωργιάδου όσο και ο Χρ. Παπάζογλου τόνισαν ότι οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και στα όρια συνταξιοδότησης αυξάνουν τα εργατικά «ατυχήματα» και οδηγούν σε προβλήματα υγείας, όπως ψυχικές διαταραχές, εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου (κυρίως του μαστού και του προστάτη), καρδιολογικά προβλήματα, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, προβλήματα αναπαραγωγής κ.ά. Επίσης, ανέδειξαν τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος του επαγγελματικού κινδύνου και επισήμαναν την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε κατεύθυνση που θα σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Καταγγελία του ΕΚ Λάρισας

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας την εντολή του υπουργείου Εργασίας προς τις Επιθεωρήσεις να λαμβάνουν από δω και πέρα υπόψη μόνο τις ηλεκτρονικές καταγγελίες στην ιστοσελίδα τους για προβλήματα σε εργασιακούς χώρους και να απορρίπτουν κάθε έγγραφη ή προφορική καταγγελία συνδικαλιστικής οργάνωσης ή μεμονωμένου εργαζόμενου. Το θέμα αποκαλύφθηκε με αφορμή την έγγραφη καταγγελία του Εργατικού Κέντρου προς την τοπική Επιθεώρηση Εργασίας σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία και η ασφάλεια μη διπλωματούχων εργαζομένων που απασχολούνται σε αρκετές περιπτώσεις ως χειριστές μηχανημάτων, σε εργασίες που κάνουν τεχνικές εταιρείες για την υπογειοποίηση δικτύων του ΟΤΕ και ασφαλτοστρώσεις σε δρόμους της Λάρισας. Παρά τις καταγγελίες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και το πρόβλημα παραμένει. Σε κάθε περίπτωση, το ΕΚ Λάρισας απαιτεί την άμεση επαναφορά των γραπτών και προφορικών καταγγελιών συνδικάτων και εργαζομένων και την πραγματοποίηση συχνών και ουσιαστικών ελέγχων τόσο σε τεχνικά έργα, όσο και σε άλλους εργασιακούς χώρους.


Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΑ

Την Παρασκευή 27 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων διοργανώνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καποδιστρίου, ενάντια στη σφαγή στα επιδόματα, στις συντάξεις, στους μισθούς, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ