ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
«Αφοσιωμένοι» στα ευρωατλαντικά σχέδια, συνεχίζουν για διευθέτηση

Copyright 2018 The Associated

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βιέννη άλλη μια συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, στην προσπάθειά τους να διευθετήσουν το ονοματολογικό της γείτονος και να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια.

Με το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις παρουσία των δύο ΥΠΕΞ προέβη μόνο ο Νίμιτς, ο όποιος ανέφερε ότι οι συναντήσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, επισημαίνοντας επίσης το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν εντατικοποιηθεί. «Είχαμε έντονες συζητήσεις αλλά σε εγκάρδιο κλίμα, σε προσωπικό επίπεδο. Οι δύο πλευρές είναι πολύ αφοσιωμένες για την εξεύρεση λύσης. Η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες βδομάδες», διαβεβαίωσε.

Αλλωστε, οι δύο ΥΠΕΞ έχουν μπροστά τουλάχιστον άλλες δύο συναντήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα: Την επόμενη βδομάδα, στις 3 και 4 Μάη στη Θεσσαλονίκη, στην 3η Υπουργική Συνάντηση Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, αλλά και λίγο αργότερα, στις 11 και 12 Μάη στο Σούνιο, σε Διάσκεψη που προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση «για το Μέλλον της Ευρώπης», με τη συμμετοχή και των υποψήφιων για ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παραπέρα, το ζήτημα της ΠΓΔΜ αναμένεται να θιγεί και σήμερα στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτνεμπεργκ (θα τα ξαναπούν αύριο στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ υπό τον γγ), ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στη λυκοσυμμαχία, με λύση πρώτα του ονοματολογικού. Σήμερα αναμένεται επίσης να συζητηθούν τα Ελληνοτουρκικά, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και οι περιλάλητες «ίσες αποστάσεις» που κρατά το ΝΑΤΟ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συνεχίζεται η περιοδεία Τουσκ στα Δ. Βαλκάνια

Στο μεταξύ, με την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνεχίζει την περιοδεία του σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, απαιτώντας «μεταρρυθμίσεις» και πολιτικές υπέρ μονοπωλίων της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής διεύρυνσης, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Χτες το απόγευμα μετέβη στο Βελιγράδι, όπου είχε συναντήσεις αρχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) Βέρνερ Χόγερ, με αφορμή την υπογραφή δανείου για τη βελτίωση της διαχείρισης του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στη Σερβία, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος προηγουμένως διαπίστωσε πως η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών συνεχίζει να καθυστερεί τη συγκρότηση της Ενωσης Σερβικών Δήμων βάσει συμφωνίας που υπεγράφη στις Βρυξέλλες το 2013. Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι θα πρέπει να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησής του για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, εκτιμώντας πως αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. «Είναι καλύτερα να περιμένουμε, χωρίς τελεσίγραφα... Αν όμως κάποιος έχει μία παγωμένη σύρραξη, τότε κάποιος θα την ξεπαγώσει και αυτό θα σημάνει το τέλος της φυσιολογικής ζωής για όλη την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς.

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε μεταβεί στο Μαυροβούνιο, δίνοντας εύσημα στον πρωθυπουργό της χώρας, Ντούσκο Μάρκοβιτς, για την «εκπλήρωση στόχων» που επισπεύδουν τη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ.

Σήμερα στις 10 π.μ., ο Τουσκ είχε προγραμματίσει να μεταβεί στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για συνάντηση με τον πρόεδρο του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι. Ακολούθως, έχει προγραμματίσει να μεταβεί στο Σαράγεβο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όπου θα έχει συνάντηση με την τριμερή προεδρία της χώρας.

Αύριο Παρασκευή ο Τουσκ ολοκληρώνει την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, μεταβαίνοντας στα Σκόπια.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξημένες δυτικές «ανησυχίες» για τη «διαφάνεια των εκλογών»

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ μιλά για παρέμβαση στα εσωτερικά, ενώ προχωρούν οι διεργασίες στην αντιπολίτευση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (PACE) ζήτησε την αναβολή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που προκηρύχτηκαν πρόωρα στην Τουρκία για τις 24 Ιούνη, υποστηρίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες δεν διασφαλίζεται η διενέργεια πραγματικά δημοκρατικής εκλογικής αναμέτρησης.

Η γνωμοδότηση του PACE αναφέρει ότι κρίνεται η νομιμότητα και εγκυρότητα των εκλογών, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να στηθούν κάλπες υπό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται για να πλήξουν πρωτίστως τους επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται σε ευρύτερες «ανησυχίες» που εκφράζουν διάφορα επιτελεία και δυνάμεις της Δύσης (βλ. και αντίστοιχες δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) ενόψει των τουρκικών εκλογών, όχι βέβαια από δημοκρατικές ευαισθησίες (σε συνθήκες καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» έγιναν πέρσι και οι εκλογές στη Γαλλία), αλλά στο πλαίσιο σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών, αντιθέσεων που βαθαίνουν στη μονοπωλιακή αλλά και στρατιωτική αναμέτρηση για τη Μέση Ανατολή και γενικότερα.

Η Τουρκία αντέδρασε πολύ έντονα στην απόφαση του PACE, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ να μιλά για «απαράδεκτη» παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ να χαρακτηρίζει την απόφαση του PACE «εντελώς πολιτική». To ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του μίλησε για «προκαταλήψεις... κύκλων που στερούνται λογικής όταν πρόκειται για την Τουρκία», συνδέοντας την απόφαση του PACE και με «νοοτροπίες συνεργασίας με την τρομοκρατία», που «δεν έχουν ούτε το δικαίωμα ούτε και την εξουσιοδότηση να δίνουν διαλέξεις δημοκρατίας στη χώρα μας», βρίσκοντας αφορμή και να ξεσπαθώσει ενάντια σε πρόσφατη εμφάνιση του Κούρδου ηγέτη (στελέχους του PYD) Σαλίχ Μουσλίμ στο PACE.

Επαφές για συμμαχίες

Στο μεταξύ, στην αντιπολίτευση «φουντώνουν» οι επαφές και τα σενάρια για συνεργασίες, ώστε να κατατεθεί μια υποψηφιότητα ικανή να «πλήξει» τη συνεργασία ΑΚΡ - ΜΗΡ και την επανεκλογή του Ρ. Τ. Ερντογάν στην προεδρία. Χτες, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, πήρε και τυπικά την έγκριση των κομματικών οργάνων για τη διερεύνηση «συμμαχιών», ενώ μέχρι αργά αναμενόταν νέα του συνάντηση με την αρχηγό του νεοσύστατου φιλελεύθερου κόμματος ΙΥΙ Μεράλ Αξενέρ.

Μέσα στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δεν πέρασε απαρατήρητη η είδηση - που η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει - ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει αποσύρει από το 2017 όλα τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), εξέλιξη που πολλοί συνδέουν με τις εντεινόμενες «τριβές» μεταξύ Ουάσιγκτον - Αγκυρας.

  • Σε παρέμβασή του με αφορμή εκδηλώσεις για την επέτειο από τις μαζικές διώξεις και δολοφονίες Αρμενίων του 1915, που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ως «γενοκτονία», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι «αποτελεί ηθική υποχρέωση της Τουρκίας να μοιραστεί τον ιστορικό πόνο των Αρμένιων συμπολιτών μας», ενώ επέκρινε όσους προσπαθούν να σπείρουν εχθρότητα διαστρεβλώνοντας «το κοινό μας παρελθόν». Την ίδια στιγμή, το τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε ακόμα μία χρονιά την τοποθέτηση των ΗΠΑ για τα γεγονότα στην Αρμενία, μιλώντας για «ανακριβείς εκφράσεις» και «υποκειμενική ερμηνεία της ιστορίας».
ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Απορρίφθηκε ξανά το αίτημα αποφυλάκισης

Απορρίφθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη και το τρίτο αίτημα για αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί 55 και πλέον μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, παρότι δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε ευθέως θέμα ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Στηρίζει την κυβέρνηση για «διάλογο» με την Αγκυρα

Τους ρόλους που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή συνέχισε να περιγράφει και χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, από την Τρίπολη όπου βρέθηκε για να απευθύνει ομιλία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οπως δήλωσε κατόπιν, στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο έγινε «ευρεία συζήτηση για την αμερικανική δέσμευση απέναντι στην Ελλάδα, τα αμερικανικά συμφέροντα στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά και τις προκλήσεις που και οι δύο δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν στο παγκόσμιο και διεθνές περιβάλλον, που κάνουν τη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, πιο σημαντικές από ποτέ».

Ερωτηθείς δε για το πώς βλέπει να εξελίσσονται τα Ελληνοτουρκικά, απέφυγε να κάνει προβλέψεις, αλλά τόνισε: «Στηρίζουμε θερμά την προσέγγιση του πρωθυπουργού, που ψάχνει να βρει βάσεις διαλόγου (σ.σ. με την Αγκυρα), και οπωσδήποτε στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών (σ.σ. που κρατούνται στην Αδριανούπολη), καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα, και ως κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουμε εμπλακεί πλήρως στην υπόθεση, και ελπίζουμε ότι οι "2" θα μπορέσουν να επιστρέψουν σύντομα σπίτι τους».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα στη συνέντευξη των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, καλλιεργώντας τον επικίνδυνο εφησυχασμό, έλεγε για την πρόσφατη δήλωση Ερντογάν περί «ειρηνικής επίλυσης» των διαφορών ότι «υπήρξε μια αλλαγή, θα έλεγε κανείς, πλεύσης από τον κ. Ερντογάν. (...) Εκτιμάμε ότι αυτή η δήλωση μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε μια αποκλιμάκωση, σε μια διεύρυνση των διαύλων πολιτικής και διπλωματικής συζήτησης».

Στην Αθήνα σήμερα ο Γιούνκερ

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Η πορεία της οικονομίας, της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητήματα στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου μέσω του ΕΣΠΑ, της περαιτέρω αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων και του πακέτου Γιούνκερ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Επιπλέον, στην ατζέντα θα βρεθούν και οι πρωτοβουλίες για αλλαγές στην Ευρωζώνη, αλλά και ζητήματα των περιφερειακών εξελίξεων (Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια), των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς και του Προσφυγικού.

Συλλήψεις μελών της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου

Ενα ακόμα κρούσμα καταστολής σε βάρος του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σημειώθηκε αργά χτες βράδυ στη Σάμο, με τη σύλληψη 10 μελών της Επιτροπής Ειρήνης του νησιού, που έγραφαν συνθήματα, κατά μήκος του οδικού δικτύου, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή. Οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους και στελέχη του ΚΚΕ στο νησί, μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Μετά από παρέμβαση του Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ