ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ
Παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωσης Κεντρώων και Ποταμιού, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης" και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών και προωθεί την πλήρη μετατροπή του σε μηχανισμό για την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα λαϊκά συμφέροντα. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε για διαχειριστικούς λόγους.

Το νομοσχέδιο έρχεται, στη βάση της κοινοτικής Οδηγίας 765/2008, να «διορθώσει» τη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου το 2013 είχαν ενσωματώσει το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης στο Εθνικό Σύστημα Πιστοποίησης. Ετσι τώρα διαχωρίζεται το ΕΣΥΔ και μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ, όπου τον πρώτο λόγο στο ΔΣ θα έχουν ΣΕΒ και ΣΕΒΕ, ενώ το κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξε τις κυβερνητικές στοχεύσεις, επισημαίνοντας όσον αφορά το νομοσχέδιο ότι «με την ιδιωτικοποίηση της πιστοποίησης και αναθέτοντας στην αγορά να λύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί», δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έλεγχο και ποιότητα. Εξάλλου, όπως τόνισε, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος «όπου κριτήριο της παραγωγής είναι το ποσοστό κέρδους και με το κράτος να υπηρετεί αυτήν την κερδοφορία, η πιστοποίηση από μέσο διασφάλισης της ποιότητας μετατρέπεται αντικειμενικά σε μηχανισμό κερδοφορίας τόσο για τους φορείς πιστοποίησης όσο και κυρίως για τα τμήματα του κεφαλαίου, που πιστοποιούνται σε βάρος των υπολοίπων».

Πρόσθεσε ότι οι Οδηγίες της ΕΕ «έχουν ένα διττό στόχο. Από τη μία, τη θωράκιση και την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών της ΕΕ και, από την άλλη, μέσα από την πιστοποίηση να λειτουργήσουν ως άτυποι μηχανισμοί προστατευτισμού». Δηλαδή «σχετικό κλείσιμο της εσωτερικής αγοράς, θωρακίζοντας τους εγχώριους ομίλους από τον διεθνή ανταγωνισμό και τονώνοντας την κερδοφορία τους».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το ΕΣΥΔ δεν θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως μέχρι τώρα, αλλά «από την παροχή υπηρεσιών του φορέα προς τρίτους...». Είναι προφανές, τόνισε σε αυτό το σημείο ο Μ. Συντυχάκης, ότι «θα ασκείται οικονομική πίεση και έλεγχος από την αγορά προς τον φορέα διαπίστευσης», αλλά «και έμμεσος έλεγχος στους φορείς πιστοποίησης, αφού η διαπίστευσή τους θα έχει σημαντικά μεγαλύτερο κόστος. Τελικό αποτέλεσμα θα είναι η αδυναμία διαπίστευσης για τις μικρές επιχειρήσεις και η συγκέντρωση της πιστοποίησης σε μεγάλες πιστοποιημένες επιχειρήσεις».

Κατάθεση δημοσιογράφου στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσακανίκας από το Αγρίνιο κατέθεσε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας είχε αναδείξει στην αρθρογραφία του τη δράση της Χρυσής Αυγής και τον ρόλο του Μακρή ως χρυσαυγίτη, που με την ιδιότητα του αστυνομικού - συνοδού του Μπαρμπαρούση, ενίσχυε πολλαπλά τη δράση της. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μακρής έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στους παράνομους ελέγχους μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, συνοδεία του βουλευτή - στελέχους της Κώστα Μπαρμπαρούση, το Σεπτέμβρη του 2012, όπου διέλυσαν πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών. Σε σχετικό βίντεο, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται καθαρά ο Μακρής να συμμετέχει στις βιαιοπραγίες, αλλά και να λογοφέρνει με την καθηγήτρια Ανδ. Παπαζήση που αντέδρασε στους τραμπουκισμούς των χρυσαυγιτών και κατέθεσε στην προηγούμενη δικάσιμο της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Να υπενθυμίσουμε ότι στο ίδιο βίντεο εμφανίζεται και ο Μπαρμπαρούσης, που δηλώνει με θράσος ότι εκείνος και οι άλλοι χρυσαυγίτες έκαναν έλεγχο στις άδειες των μικροπωλητών, αντί για τη Δημοτική Αστυνομία.

Μάλιστα, ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο για την προσπάθεια εκφοβισμού με απειλές και βρισιές που υπέστη από το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση για σχετικό ρεπορτάζ με τη δράση του: «(...) με πήρε τηλέφωνο και μου λέει θα σε γ...ω εσένα, την οικογένειά σου. Και εγώ θεώρησα σκόπιμο να τον καταγγείλω (...), μήπως μου συμβεί κάτι»... Επιπρόσθετα, κατέθεσε και για τη μήνυση (Απρίλη 2014) που του έκανε ο Μακρής, ο αστυνομικός - συνοδός του Μπαρμπαρούση, για τα όσα έγραψε γι' αυτόν και για ...«αντικείμενα» που βρέθηκαν σε ακίνητο που ήταν ιδιοκτησία του και στεγάζονταν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής... Να υπενθυμίσουμε ότι στην έρευνα που έγινε από την Αστυνομία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο στις 24/9/2013 (μετά τη δολοφονία Φύσσα) βρέθηκαν: Ασπίδες, κράνη, ξύλινοι ράβδοι, στειλιάρια, πηλήκια, επιγονατίδες και τσεκούρι! Σημειωτέον ότι ο Μακρής συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή. Μετά την καταδίκη, δήλωσε πολιτικά διωκόμενος γιατί «ανήκει στη Χρυσή Αυγή»....

Ο μάρτυρας δημοσιογράφος είπε στο δικαστήριο ότι ο Μακρής ήταν αστυνομικός στο Αιτωλικό πριν γίνει συνοδός του Μπαρμπαρούση και, μάλιστα, όπως κατέθεσε χαρακτηριστικά, επιβραβεύτηκε από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και επιλέχτηκε ως υποψήφιος δήμαρχος στο Μεσολόγγι στις δημοτικές εκλογές του Μάη του 2014 και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος.

Οταν ρωτήθηκε για τη συμπεριφορά του Μπαρμπαρούση, κατέθεσε χαρακτηριστικά ότι αρμόζει «σε τραμπούκο, φασίστα», ενώ για τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής και των χρυσαυγιτών ανέφερε ότι αρμόζουν σε συμμορίες... Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Φύσσα, στις δολοφονικές επιθέσεις στους ψαράδες, στο ΠΑΜΕ, σε επιθέσεις σε Ρομά στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι, στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου, της Γαβαλού, σε στέκια στο Μεσολόγγι που σύχναζαν άτομα αντίθετα με την ιδεολογία της...

ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Συναντήσεις στην Αθήνα για μπίζνες και «σταθερότητα»

Διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στο Ζάππειο, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.

Επισήμως, στη συνάντηση «συζητήθηκαν, σε θερμό κλίμα, οι υφιστάμενες δυνατότητες για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ενώ επίσης εξετάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις επί ζητημάτων διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος».

Η ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντική τη διασφάλιση της «σταθερότητας» στην Αίγυπτο, κρίνοντας ότι αν μπει σε ένα νέο κύκλο «αστάθειας» η αραβική χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό θα υπάρξουν μεγάλες συνέπειες τόσο στο Μεταναστευτικό, όσο και σε γενικότερα ζητήματα «ασφάλειας» στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, η ντόπια αστική τάξη διακρίνει ευκαιρίες για διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες σε Ενέργεια και διαμετακόμιση, όπως και για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω της οικοδόμησης τέτοιων αξόνων. Σε αντίστοιχο πλαίσιο, βέβαια, παρατηρεί με προβληματισμό την αναθέρμανση των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ μετέβη και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος στο διάλογό τους μπρος στις κάμερες τόνισε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε τη σταθερότητα της Αιγύπτου, διότι της αναγνωρίζουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο (...) τον οποίο διαδραματίζει σε πολλούς τομείς στην περιοχή (...) Πρώτον, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδίως της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας. Δεύτερον, στην καταπολέμηση και ιδίως την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και κυρίως της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Και τρίτον, στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή, δηλαδή στη Διώρυγα του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα». Ευχαρίστησε, τέλος, τον Αιγύπτιο «για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε ως προς την ΑΟΖ η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος».

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσβλέπει «στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς τομείς και στο θέμα της ασφάλειας και στις χώρες μας, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο». Θέμα, η «ασφάλεια» στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, προς διασφάλιση σταθερότητας για μπίζνες, επί του οποίου οι Ενοπλες Δυνάμεις των 2 χωρών εντείνουν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Αναβολή της δίκης για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Για τις 2 Νοέμβρη 2017 αναβλήθηκε τελικά η υπόθεση για τη χρυσαυγίτικη επίθεση στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλη του 2013. Το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ανέβαλε λόγω ωραρίου την υπόθεση, όπου εκτός των 7 χρυσαυγιτών, που κατηγορούνται για σωματικές βλάβες και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, κατηγορούνται επίσης και τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Γ. Λαγός και Ν. Μίχος για «ηθική αυτουργία», για μία σημαντική υπόθεση που έχει συσχετιστεί με τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Σημειωτέον, έχουν έρθει στη δημοσιότητα στοιχεία για το ρόλο και τη συμμετοχή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, που είχε και φυσική παρουσία στην εγκληματική ενέργεια, με τους Γ. Λαγό και Ν. Μίχο.

Η συγκεκριμένη δικογραφία είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο αγνώστων δραστών (!), απ' όπου τελικά ανασύρθηκε μετά την ποινική δίωξη και τα σχετικά δημοσιεύματα. Στο «Συνεργείο» επιτέθηκε, γύρω στις 7.30 μ.μ., μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και με λοστούς και κοντάρια κατέστρεψε το χώρο. Το τάγμα εφόδου χτύπησε και τραυμάτισε τον εκμισθωτή του χώρου, ενώ η δασκάλα και τα μικρά παιδιά που έκαναν μάθημα εκεί, κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα. Και όλα αυτά, ενώ στο σημείο υπήρχαν αστυνομικοί...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ