ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι ΗΠΑ έστειλαν και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο

Το υποβρύχιο «USS Michigan» που έφτασε στο λιμάνι της Νότιας Κορέας
Το υποβρύχιο «USS Michigan» που έφτασε στο λιμάνι της Νότιας Κορέας
ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την κλιμάκωση της αμερικανικής επιθετικότητας και σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαιώνει η άφιξη, από χτες, του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «USS Michigan» στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας, ενώ ήδη κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου και η αρμάδα των ΗΠΑ με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson». Η εμφάνιση του «USS Michigan», που είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και πυραύλους τύπου «Κρουζ», βεβαιώνει ότι η επιθετικότητα των ΗΠΑ θα κλιμακωθεί, όπως η Ουάσιγκτον διαμηνύει σε όλους τους τόνους.

Αλλωστε, σε συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τους πρέσβεις των 15 χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ τη Δευτέρα, συνέδεσε τη ΛΔ Κορέας με «παγκόσμια απειλή» και «ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί», καλώντας το ΣΑ «να είναι προετοιμασμένο για την επιβολή επιπρόσθετων και πιο αυστηρών κυρώσεων» κατά της Πιονγιάνγκ.

Συναντήσεις στο Τόκιο

Στο μεταξύ, στο Τόκιο έγινε χτες νέα συνάντηση εκπροσώπων των Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζόζεφ Γιουν είπε ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν «όλες τις δράσεις τους σχετικά με τη Βόρεια Κορέα» σε διπλωματικό, στρατιωτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, ενώ συμφωνήθηκε ότι η Κίνα έχει ρόλο - κλειδί να διαδραματίσει. Ο Γιουν ανέφερε ότι «υπάρχουν μια σειρά χωρών που θα μπορούσαν να δράσουν πιο προληπτικά», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο Ιάπωνας εκπρόσωπος, Κενζί Κανασούγκι, είπε από τη μεριά του ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ένα εμπάργκο πετρελαίου από την Κίνα προς τη ΛΔ Κορέας, ενώ ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Χονγκ Κιουν υποστήριξε ότι συζητήθηκε και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η άσκηση πίεσης και της Ρωσίας προς την Πιονγιάνγκ.

ΜΜΕ όπως οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» μετέδιδαν ότι στο Τόκιο έφτασε χτες για διαβουλεύσεις σχετικά με τη Χερσόνησο και ο απεσταλμένος της Κίνας Γου Νταγουέι. Την ίδια στιγμή, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ μετέφερε νέες ελπίδες ώστε «όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, να μπορέσουν να εργαστούν με την Κίνα για την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης του θέματος και να δώσουν νέα ώθηση στην προσπάθεια (για διευθέτηση), να αναλάβουν την ευθύνη που θα έπρεπε».

Την ίδια στιγμή, στη ΛΔ Κορέας συμπληρώθηκαν χτες 85 χρόνια από την ίδρυσή της και μεταξύ άλλων έγιναν και ασκήσεις πυροβολικού με αληθινά πυρά.

Πάντως, όσον αφορά την κατάσταση στη Χερσόνησο, χτεσινό άρθρο στην κινεζική (κρατική) εφημερίδα «Τσάινα Ντέιλι» με τίτλο (που μοιάζει να έχει βέβαια διάφορους αποδέκτες) «Η παρερμηνεία της κατάστασης αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο στη Χερσόνησο», εκτιμά ότι «σε αντίθεση με την πολεμική ρητορική της Πιονγιάνγκ, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται περισσότερο σύμφωνη με το Πεκίνο για την προώθηση μιας ειρηνικής λύσης, τουλάχιστον προς το παρόν». Αναφέρεται ότι στην Πιονγιάνγκ «έχουν παρερμηνευτεί σοβαρά οι αποφάσεις του ΟΗΕ, που στοχοποιούσαν τις πυρηνικές /πυραυλικές προκλήσεις, όχι το σύστημα ή την ηγεσία (της χώρας)», «διαστρεβλώθηκε ο ρόλος του Πεκίνου, αγνοώντας την ανησυχία του για την ειρήνη» και «υποτιμήθηκε η πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας για την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου». Μεταξύ άλλων, συμπληρώνεται ότι (η Πιονγιάνγκ) «υπερτιμά επικίνδυνα τη δύναμή της και υποτιμά τους κινδύνους που διαμορφώνουν για τους ίδιους. Πρέπει να επαναξιολογήσουν την κατάσταση ώστε να μη γίνονται παρερμηνείες». Καταλήγοντας, η ανάλυση σημειώνει ότι «έχουν γίνει αρκετές επιδείξεις δύναμης και αντιπαράθεσης, είναι καιρός Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον να οπισθοχωρήσουν από την προηγούμενη ρητορική τους και να υψώσουν φωνές λογικής για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου».

Και ο Αμπε πάλι στη Μόσχα

Η κατάσταση στην περιοχή αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης και στη νέα συνάντηση που θα έχουν αύριο στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Είναι η πολλοστή φορά που οι δυο ηγέτες συναντιούνται τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα συζητηθεί «η εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφτηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιαπωνία στις 14-15 Δεκέμβρη, όπως και η ρωσο-ιαπωνική πολιτική, εμπορική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία και η μελλοντική της ανάπτυξη». Ακόμα, οι δυο ηγέτες «θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Βομβαρδισμοί τουρκικών αεροσκαφών εναντίον Κούρδων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Θέσεις Κούρδων ενόπλων σε βόρειο Ιράκ και βορειοανατολική Συρία, με πρόσχημα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων και πυρομαχικών από μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ, βομβάρδισαν χτες τα ξημερώματα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, προκαλώντας, σύμφωνα με επίσημες πηγές, το θάνατο τουλάχιστον 24 Κούρδων. Από αυτούς οι 18 φέρεται πως ανήκαν στις «Λαϊκές Δυνάμεις Αμυνας» (YPG), που συγκροτούν μαζί με Αραβες τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» και συνεργάζονται με τις ΗΠΑ (που είναι σύμμαχος της Τουρκίας...) σε επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία. Αλλοι πέντε φέρεται πως είναι Κούρδοι Πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ, που χτυπήθηκαν «κατά λάθος». Ωστόσο, το πρακτορείο ΑΡ, επικαλούμενο δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου ασφαλείας, ανέβασε τα θύματα των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών σε τουλάχιστον 200, μεταξύ των οποίων και αρκετοί διοικητές Κούρδων σε Συρία και Ιράκ.

Στελέχη των κουρδικών δυνάμεων ΥPG στη Συρία, πάντως, δήλωσαν ότι χτυπήθηκαν μαχητές και εγκαταστάσεις της οργάνωσης στα όρη Καρατσόκ και σε περιοχή της επαρχίας Καμισλί, όπως τοπικός ραδιοσταθμός, κέντρο Τύπου, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Η επιδρομή της τουρκικής αεροπορίας στο βόρειο Ιράκ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσε πως συνιστά παραβίαση των ιρακινών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να τις καταδικάσει και να σταματήσει τις «επεμβάσεις της Τουρκίας στην περιοχή», επισημαίνοντας ότι δεν δίνουν λύση, «αντίθετα περιπλέκουν το ζήτημα και αποσταθεροποιούν το βόρειο Ιράκ».

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Καζακστάν αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες για τις 3 και 4 Μάη νέες ενδοσυριακές διαβουλεύσεις στην Αστάνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο έδαφος για αλλαγές στο ΑΚΡ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση παραίτηση Γιλντιρίμ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μεγαλώνει η «κινητικότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, ειδικά μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα που ανέδειξε τις βαθιές ενδοαστικές αντιθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εξελίξεις που αναμένονται στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, ο ηγέτης του οποίου και σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έκανε δηλώσεις που πολλοί συνέδεσαν ακόμα και με το ενδεχόμενο να υποβάλει την άμεση παραίτησή του.

Μιλώντας στο «Μπλούμπεργκ», ο Γιλντιρίμ τόνισε πως «ποτέ δεν είπα ότι δε μπορεί να γίνει έκτακτο συνέδριο» (δηλαδή ακόμα και πριν το 2018 όπως έχει αρχικά προγραμματιστεί) και πρόσθεσε: «Δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω για ονόματα, ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν». Τόνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του ΑΚΡ είναι η επιστροφή του Ρ. Τ. Ερντογάν σε αυτό, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να γίνει Πρόεδρος (ξανά). Αυτό αποτελεί φυσική του ευχή. Δεν θα διστάσουμε σε αυτό το ενδεχόμενο».

Σημειώνουμε ότι διεργασίες προχωρούν και στα άλλα αστικά κόμματα, όπως το ΜΗΡ, όπου μεγάλο τμήμα στελεχών και οπαδών φέρεται να διαφώνησε έντονα με τη γραμμή της ηγεσίας Μπαχτσελί για «Ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Αλλωστε, ο προβληματισμός στο εσωτερικό της τουρκικής πλουτοκρατίας μεγαλώνει καταρχήν για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες της χώρας, με φόντο τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή (και όχι μόνο).

Στο μεταξύ, ενδεικτική της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι και η απόφαση που πήρε χτες η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία σε «καθεστώς επιτήρησης», εξαιτίας καταγγελιών και ανησυχιών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η πρόταση εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ και 45 κατά. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως προδιαγράφει νέες εξελίξεις και στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ (το «Συμβούλιο της Ευρώπης» είναι διακρατικός οργανισμός που δεν έχει σχέση με την ΕΕ), που ούτως ή άλλως περνούν μια «δύσκολη περίοδο».

ΙΣΡΑΗΛ
Αντιπαράθεση Νετανιάχου και Γκάμπριελ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για χτες το απόγευμα συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά την επιλογή του τελευταίου να συναντηθεί με εκπροσώπους ισραηλινών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως η οργάνωση «Σπάζοντας τη Σιωπή», που απαρτίζεται από Ισραηλινούς βετεράνους και καταγγέλλει τη βία των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

Ο Γκάμπριελ πληροφορήθηκε την ακύρωση της συνάντησης ενώ συνομιλούσε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, ο Γκάμπριελ επισκέφτηκε την πόλη Χεβρώνα, το ιστορικό κέντρο της οποίας έχει διχοτομηθεί εδώ και χρόνια από τις κατοχικές δυνάμεις, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εκεί με σχόλιό του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook «απαράδεκτο Απαρτχάιντ χωρίς καμία δικαιολογία». Οσον αφορά την απόφαση του Νετανιάχου να ακυρώσει τη συνάντηση μαζί του, ο Γκάμπριελ εμφανίστηκε προβληματισμένος, δηλώνοντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF: «Σκεφτείτε αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ερχόταν στη Γερμανία και ήθελε να συναντηθεί με ανθρώπους που επικρίνουν την κυβέρνηση, και εμείς λέγαμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό... Θα ήταν αδιανόητο». Βεβαίως, η κίνηση Γκάμπριελ και η αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου δεν γίνεται επειδή ο Γερμανός αστός πολιτικός νοιάζεται για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Γερμανός υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης «Σιωνιστικής 'Ενωσης», Ισαάκ Χέρτζοκ, ο οποίος επίσης εξέφρασε αρνητικές θέσεις για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σπάζοντας τη Σιωπή», υποστηρίζοντας πως οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού είναι «δικαιολογημένες», γιατί τάχα γίνονται σε «ιδιαίτερες συνθήκες». Κατά τα λοιπά, ο Χέρτζοκ υποστήριξε τη λύση των δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών και τη διεύρυνση των δεσμών του Ισραήλ με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής...

Την ίδια ώρα, πάνω από 1500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνέχισαν χτες για ένατη μέρα την απεργία πείνας σε ισραηλινές φυλακές, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ