ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Απρίλη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αρπάζουν από το λαό για να έχει διαθέσιμα το κεφάλαιο

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο Δ. Κουτσούμπας ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του προχτές τη Βουλή σημείωσε ότι «είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όταν ζορίζουν κάπως τα πράγματα, η εκάστοτε κυβέρνηση να απευθύνεται στο φρόνημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, στην εθνική ομοψυχία που τάχατες είναι απαραίτητη.

Αλλά για να έχουμε καλό ερώτημα: Εσείς οι ίδιοι δεν είπατε ότι η ΠΝΠ ήταν απαίτηση της τρόικας, των εταίρων; Οχι τίποτε άλλο, αλλά για να καταλαβαίνουμε όλοι τι ακριβώς θεωρείτε εσείς πατριωτικό!»

Σημείωσε, επίσης, απευθυνόμενος τόσο στη συγκυβέρνηση όσο και σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ότι στην πραγματικότητα αντιγράφει ο ένας τον άλλο.

Σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σημείωσε:

Ο εσωτερικός δανεισμός που έρχεται με ΠΝΠ είναι μορφή λιτότητας. Αρπάζει πάλι μόνο από το λαό κι όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο το κεφάλαιο που έχει και κατέχει, αλλά αρπάζει το λαϊκό χρήμα, για να έχει διαθέσιμο για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα χρήματα που αρπάζετε είναι αναγκαίοι και κρίσιμοι πόροι που τους έχει πληρώσει ο ίδιος ο λαός από το υστέρημά του, μέσω της φοροεπιδρομής, μέσω των ανταποδοτικών τελών και πάει λέγοντας. Κι αντί αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν στην κάλυψη των μεγάλων άμεσων αναγκών του λαού, καταλήγουν πάλι στις τσέπες των δανειστών.

(...) Οσο για τους χουβαρντάδες εκπροσώπους σας, σε διάφορους οργανισμούς που, εκτός από όσα αρχικά ταμειακά διαθέσιμα είχαν δώσει στην ΤτΕ, μετά την ΠΝΠ έδωσαν και επιπλέον, όπως π.χ. ο ΟΑΕΔ, φτάνοντας, τα 170 εκατομμύρια ευρώ που είχε στα ταμεία του, να τα χαρίσει, έχουμε να τους πούμε ότι δεν έχουν στοιχειώδη, πραγματικά, τσίπα.

Γιατί όπως οι ίδιοι οι άνεργοι κατήγγειλαν, όταν πήγαν να ζητήσουν μια έκτακτη μικρή οικονομική ενίσχυση, μέσω του ΟΑΕΔ, για να περάσουν το Πάσχα ανθρώπινα με τις οικογένειές τους, με τα παιδιά τους, η απάνθρωπη απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ομως, η δυνατότητα βρέθηκε όχι για τους άνεργους, αλλά για το κράτος των εργοδοτών, στραγγίζοντας τα διαθέσιμα και αφήνοντας αυτόν τον οργανισμό πανί με πανί.

Αν, μάλιστα, αληθεύει, όπως καταγγέλλουν συνδικάτα, ότι σκοπεύουν να μην πληρώσουν το επόμενο δίμηνο την αποζημίωση που προβλέπεται, σε όσους ανέργους συμμετέχουν στα προγράμματά του, τότε πιο γρήγορα από όσο θα περίμενε κανένας, θα δούμε τις επιπτώσεις και τις συνέπειες από την εφαρμογή αυτής της αισχρής ΠΝΠ.

Πατριωτισμός και λαϊκή ευθύνη, λοιπόν, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να είναι η αρπαγή των διαθέσιμων, για να υλοποιηθεί μια συμφωνία που έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την πληρωμή του χρέους - ενός χρέους που στο ελάχιστο δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός.

Για το χρέος, λοιπόν, ήρθε αυτή η 2η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Να μη βάλει κανείς υπογραφή

Πατριωτικό, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση που συζητάμε σήμερα, δεν είναι η ΠΝΠ αρπαγής των διαθέσιμων.

Δίκαιο και πατριωτικό είναι να μη συναινέσει κανένας και καμία βουλευτής σήμερα εδώ, κανένας δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος, που σέβεται τη λαϊκή ψήφο, κανένας εργαζόμενος σε αυτήν τη χώρα, στην ανέντιμη μεταφορά διαθέσιμων στο παιγνίδι του εσωτερικού δανεισμού, στην κάλυψη των πιστωτών, να μη συμβιβαστεί δηλαδή, στο να ξαναπληρώσει ο ίδιος ο λαός για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Καλούμε και από αυτό το βήμα της Βουλής, κανένας δήμαρχος να μη βάλει την υπογραφή του σε μεταφορά πόρων που έχουν με αίμα πληρώσει οι δημότες του, για να πληρωθούν οι δανειστές δυνάστες, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, δηλαδή η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία.

Ιδιαίτερα σήμερα, που έχουν ενταθεί τα αντιλαϊκά παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς οργανισμούς, που τα χαμόγελα στις Συνόδους Κορυφής δίνουν και παίρνουν, μαζί με τους διαγκωνισμούς και ανταγωνισμούς της συμμαχίας αυτής των λύκων, χρειάζεται η μέγιστη δυνατή καταδίκη τέτοιων ενεργειών όπως η συγκεκριμένη ΠΝΠ.

Ο λαός θα πληρώσει το λογαριασμό

Ανεξάρτητα από τα σενάρια που διακινούνται από τις διαπραγματεύσεις το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από όλους καθαρά είναι ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Ποιος θα πληρώσει, για παράδειγμα, το λογαριασμό από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και τη συζητάει με τους εταίρους για να αλυσοδέσουν πάλι το λαό μας, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα έρθει;

Ο πρωθυπουργός, όταν υπόσχεται γενικά διάφορα από το βήμα της Βουλής, περιγράφει μια Ελλάδα που η καπιταλιστική της οικονομία περνάει από τη φάση της κρίσης στη φάση της ανάκαμψης, όπου οι καπιταλιστές δηλαδή αυγαταίνουν τα κέρδη τους και η εργατική τάξη, ο λαός, τα λαϊκά στρώματα ματώνουν γι' αυτό.

Κι αυτό υπόσχεται να διασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η «λίστα» της συμφωνίας που έχουν ετοιμάσει περιέχει ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών της χώρας, όπως είναι τα λιμάνια, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει πίσω από παραπλανητικά συνθήματα περί τέλους της λιτότητας, περί αντιυφεσιακών μέτρων που θα φέρουν τάχα ευημερία για όλους, ότι στην πραγματικότητα, δεσμεύεται να συνεχίσει το γνωστό αντιλαϊκό δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων, της «απελευθέρωσης» τομέων στρατηγικής σημασίας. Γι' αυτό παρουσιάζει ως νέα τάχα φιλολαϊκή μορφή ιδιωτικοποίησης, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λες και δεν έχουμε αρκετή πείρα στην Ελλάδα από τις ΣΔΙΤ από τις Συμβάσεις παραχώρησης όλα αυτά τα χρόνια.

Η δική της λίστα μεταρρυθμίσεων περιέχει άγριο φοροκυνηγητό σε λαϊκά στρώματα, να πληρώνουμε ακόμα και αν δεν έχουμε, μας καλεί να δώσουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ώρα που διατηρεί όλες τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο, για εφοπλιστές.

Περιέχει νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα με κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων που θα συμπαρασύρει αντικειμενικά πάλι τις συντάξεις προς τα κάτω, το θέλουν ή δεν το θέλουν.

Προβάλλει ως δήθεν μεγάλη μάχη τις επιφυλάξεις στο να αυξηθούν και άλλο τα όρια συνταξιοδότησης και κρύβει ότι έχει ήδη αποδεχτεί τη μεγάλη αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προωθεί τα αντικίνητρα σε κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Καλεί ουσιαστικά το λαό μας να είναι περήφανος που θα δουλεύει ως τα βαθιά γεράματα για να πάρει μια σύνταξη πείνας. Το ίδιο ζητάει και από τα νέα παιδιά που δεν ξέρουν αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη, αφού περιπλανώνται ανάμεσα στην ανεργία, στη μαθητεία, στη μερική απασχόληση.

Η θέληση του λαού να απαλλαγεί από τα μνημόνια μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο, όταν ο λαός πει ΟΧΙ στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, στηρίζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και η κυβέρνηση σαμποτάρει, αφού δεν τη φέρνει για συζήτηση.

Το ΚΚΕ, μέσα σε 3 μήνες, έφερε συγκεκριμένες προτάσεις νόμου που συμβάλλουν πραγματικά στην ανακούφιση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Μόλις χτες η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με τίτλο «επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού, ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».

Πριν από 10 μέρες, είχαμε καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση των διοδίων, για να σταματήσει επιτέλους ο κόσμος να πληρώνει το εξοντωτικό χαράτσι στις εθνικές οδούς.

Ανάλογα, έχουμε καταθέσει τροπολογίες συγκεκριμένες σε νόμους που έχει φέρει η κυβέρνηση οι οποίες πραγματικά ανακουφίζουν το λαό.

Αντικείμενο πάλης του λαϊκού κινήματος

Αυτές οι προτάσεις μας μπορούν να γίνουν αντικείμενο πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, κόντρα στους «κοινωνικούς διαλόγους», που στην πραγματικότητα είναι μονόλογοι των μεγάλων συμφερόντων, του κεφαλαίου.

Δεν τρομοκρατούμαστε με το φόβο της πιθανής ρήξης που θα φέρει μια πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική κινητοποίηση και δράση, από ένα κίνημα που θα έχει σαφή προσανατολισμό, ενάντια σε αυτό το σύστημα το καπιταλιστικό, ενάντια στα μονοπώλια.

Εμείς τονίζουμε καθαρά ότι ο αγώνας για να έχει αποτελέσματα, για να φέρει την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία, πρέπει να γράφει στην προμετωπίδα του: Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα.

Με βάση όσα σας είπαμε σήμερα στην Ολομέλεια, αλλά χτες και προχτές στην Επιτροπή, είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε και με τα δύο χέρια αυτήν την επαίσχυντη ΠΝΠ.

Στους δικούς σας ψηφοφόρους να εξηγήσετε γιατί άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα σήμερα. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά. Αλλωστε, γι' αυτό προειδοποιούσαμε και προεκλογικά το λαό.

Αυτά τονίζουμε σε όλες τις παρεμβάσεις μας δημόσια και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή. Και δεν θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο, για την αλήθεια, για να ορθοποδήσει το κίνημα, ο λαός, να περάσει στην αντεπίθεση, με την εργατική τάξη, το λαό μπροστά, την κοινωνική λαϊκή συμμαχία του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ