ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Οι... «εθνικοί πρωταθλητές» δεν πληρώνουν ούτε το 20ευρω!

Επιβεβαιώνεται η απάτη της δημαγωγικής καμπάνιας περί «οικειοθελούς φορολόγησης» των εφοπλιστών

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των εφοπλιστών, τα περιβόητα 400 εκατ. ευρώ της «οικειοθελούς φορολόγησης» αντιστοιχούν σε 20 ευρώ τη μέρα για κάθε πλοίο τους...
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των εφοπλιστών, τα περιβόητα 400 εκατ. ευρώ της «οικειοθελούς φορολόγησης» αντιστοιχούν σε 20 ευρώ τη μέρα για κάθε πλοίο τους...
Δεκάρα τσακιστή δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι εφοπλιστές, από τα ψίχουλα - σε σχέση με τα αμύθητα κέρδη τους - των 400 εκατ. ευρώ που υποτίθεται ότι προβλέπει το «συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών», το οποίο υπογράφηκε στις 18/7/2013 μεταξύ κυβέρνησης και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάχθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Αυτό επιβεβαιώνεται από δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, επιχειρώντας να καλύψει το ότι όλη η δημαγωγική καμπάνια εφοπλιστών - κυβέρνησης για το «συνυποσχετικό σύμφωνο» έτσι κι αλλιώς δεν ήταν παρά μια απάτη, ισχυρίζεται ότι «οι σχετικές διατάξεις» του νόμου «δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά τους», επειδή... «προσέκρουσαν σε τεχνικές δυσκολίες»!

Να σημειωθεί ότι τα περιβόητα 400 εκατ. ευρώ που θα κατέβαλλαν οι εφοπλιστές για «την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» σε ορίζοντα τριετίας (2014 - 2016), σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων, μεταφράζονται γι' αυτά τα 3 χρόνια σε πληρωμή λιγότερων από 20 ευρώ τη μέρα για κάθε πλοίο τους!

Στο ίδιο δελτίο Τύπου, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι «η οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί το ταχύτερο δυνατό και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των παραπάνω τεχνικών δυσκολιών».

Μέχρι χτες, ωστόσο, δεν έχει δώσει καμία απάντηση στην Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που έχει υποβάλει το ΚΚΕ στη Βουλή από τις 19 Μάρτη, ρωτώντας:

-- Τι φόρους έχουν πληρώσει συνολικά οι εφοπλιστές το 2013 για πλοία με ελληνική σημαία «πρώτης κατηγορίας του νόμου 27/1975 καθώς και για πλοία δεύτερης κατηγορίας άνω των 500 κοχ του ίδιου νόμου»;

-- Ποια είναι τα φορολογικά έσοδα από τις ναυτιλιακές εξωχώριες εταιρείες (offshore) στην Ελλάδα από το 2009 έως το 2013;

-- Ποιες είναι οι βεβαιωμένες και ανεξόφλητες οφειλές των εφοπλιστών προς τη ΔΟΥ Πειραιά;

Να «καθαρίσει» για λογαριασμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου έσπευσε χτες και ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης. Σε γραπτή δήλωσή του σε σχέση με τα 101 εκατ. ευρώ που οφείλουν οι εφοπλιστές στο ΝΑΤ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Εργασίας με βάση την Αίτηση του ΚΚΕ, αναφέρει ότι αυτές οι οφειλές «αφορούν, σχεδόν στο σύνολό τους, τα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας) και σε οφειλές Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ) προ του 2011, οπότε και καταργήθηκε ως Κεφάλαιο». Και προσθέτει: «Το ποσό των 17.890.000 ευρώ που χαρακτηρίζεται, με τυπικά κριτήρια (...) ως οφειλή της ποντοπόρου ναυτιλίας, αφορά κυρίως σε οφειλές εταιρείας κρουαζιερόπλοιων (που εκκρεμούν δικαστικά) και όχι σε οφειλές της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας».

Να σημειωθεί ότι τα 101 εκατ. ευρώ είναι ένα μικρό μόνο μέρος των όσων οφείλουν στο ΝΑΤ οι εφοπλιστές. Μάλιστα, για να καλύπτεται η πραγματική εισφοροδιαφυγή έχει να κλείσει ισολογισμός στο ΝΑΤ από το 2003!

«CYBER EUROPE 2014»
Πανευρωπαϊκή άσκηση κυβερνοάμυνας για τα συμφέροντα μονοπωλίων

Μια σημαντική άσκηση κυβερνοάμυνας προγραμματίζεται να ξεκινήσει μεθαύριο Δευτέρα από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο προάσπισης του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών του αστικού κράτους από κάθε είδους «απειλή», ακόμα και τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες. Αυτού του είδους οι ασκήσεις πληθαίνουν τελευταία, καθώς ο αποκαλούμενος κυβερνοχώρος εξελίσσεται σε πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Κράτη και μονοπώλια προσβάλλουν ηλεκτρονικά συστήματα, υποκλέπτουν δεδομένα άλλων χωρών και μονοπωλίων, προκειμένου να διασφαλίσουν πλεονεκτική θέση στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 28 έως τις 30 Απρίλη διοργανώνεται στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, η άσκηση κυβερνοχώρου «Ευρώπη 2014 - Φάση Α»Cyber Europe 2014»). Η αποκαλούμενη και Πανευρωπαϊκή Ασκηση Ασφαλείας στο Διαδίκτυο διοργανώνεται, σχεδιάζεται και εκτελείται υπό το συντονισμό του οργανισμού ENISA (European Union Agency for Network and Information Security).

Χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδη πανευρωπαϊκή κυβερνο-άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί, σε φάσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Βασίζεται στην προσομοίωση συμβάντων και αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας ανταπόκρισης της ΕΕ σε διαδικτυακές «απειλές». Η ελληνική συνεισφορά συνίσταται στην εκπόνηση των σεναρίων της άσκησης και των διδαγμάτων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Από πλευράς ΓΕΕΘΑ συμμετέχει προσωπικό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας. Αρχές Μάρτη διεξήχθη και ειδική διημερίδα στο ΓΕΕΘΑ, με σκοπό τη συζήτηση και το σχεδιασμό του τεχνικού και επιχειρησιακού μέρους της άσκησης.

Επισήμως, «απώτερος στόχος είναι να ενδυναμώσει τη δυνατότητα της ΕΕ, των κρατών - μελών της και της επαγγελματικής κοινότητας να αποφεύγει, να διευθύνει και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών».

Σημειωτέον πως τέτοιες ασκήσεις εστιάζουν και στο φλέγον για τα μονοπώλια ζήτημα του απρόσκοπτου ενεργειακού ανεφοδιασμού τους. Ενδεικτικά, ο ENISA σε πρόσφατη έκθεσή του υπογραμμίζει ότι «η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι καθοριστική για την προστασία από τις απειλές κατά των έξυπνων ενεργειακών δικτύων, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη διαθεσιμότητα Ενέργειας».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Σήμερα η εκδήλωση για τις γυναίκες στην πολιτική προσφυγιά

Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η ΚΟ Καλλιθέας του Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι γυναίκες πολιτικοί πρόσφυγες στο σοσιαλισμό», σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου). Θα μιλήσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η θεατρική ομάδα «Χωρίς Αυλαία» του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς θα παρουσιάσει την παράσταση «Με τη σκέψη στην Πατρίδα», της Ιωάννας Στεφανίδου, βασισμένη σε μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε εκδήλωση για τους ανέργους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, σε εκδήλωση που διοργανώνουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά για τους ανέργους. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Κυριακή, στις 13.00, στο Πέτρινο Κτίριο εκδηλώσεων του ΟΛΠ (στο πάρκινγκ δίπλα στο ΥΕΝ, είσοδος από τις πύλες Ε1 και Ε2).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Να απορρίψει ο λαός το δρόμο ανάπτυξης που γεννά τη φτώχεια του

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απάντηση του υπουργού Εργασίας σε Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τα προνόμια των εφοπλιστών:

«Η υγιής επιχειρηματικότητα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν θα συνέβαλλε στα φορολογικά έσοδα της χώρας, όπως δημαγωγικά διατυμπανίζουν, αποτελεί απάτη. Σημαίνει τεράστια κέρδη και φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, αύξηση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, ακριβά εισιτήρια για τους επιβάτες, χρέη δεκάδων εκατομμυρίων προς το ΝΑΤ.

Είναι μονόδρομος για το λαό η απόρριψη αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που γεννά κέρδη για τους λίγους και φτώχεια για τους πολλούς. Για τους εργαζόμενους η καταδίκη αυτών των κομμάτων και των παρατάξεων που τους υπηρετούν, πρέπει να είναι η μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε περιφέρειες και δήμους».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org