ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται ο «Καφές και η δημοκρατία»

Τα μέλη του θιάσου «Εκτός Σχεδίου», που για 10η χρονιά φέτος, πέρα από κάθε αντιξοότητα, υπηρετούν με συνέπεια τη θεατρική πράξη, ανεβάζοντας φέτος το έργο του Αζίζ Νεσίν «Ο καφές και η δημοκρατία» επαληθεύουν ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο όπλο αφύπνισης για την εργατική τάξη. Η παράσταση συνεχίζεται μέχρι τέλος Μάη και παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9 μ.μ. στις εργατικές κατοικίες ΓΕΡΟΒΟΥΝΟΥ - Καματερό (οδός Θεοτόκου ανάμεσα Γούναρη και Κ. Παλαμά). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διασκευή κειμένων: Πηγή Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Αρτεμάκη. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πηγή Δημητρακοπούλου, Σήφης Μανταδάκης. Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης. Κίνηση: Βαγγέλης Πιτσιλός. Φωτισμοί: Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αρης Σιγανός. Παίζουν: Αρτεμάκη Ειρήνη, Γεροκομής Αλέξανδρος, Ελευθερίου Δήμητρα, Κουντουρέλη Στέλλα, Μανταδάκης Σήφης, Παρασκευοπούλου Ανθή, Ρούσση Μαρία, Σιγανός Αρης, Τράπαλη Ιωάννα, Τσιοχόν Κλαούντια, Χαριζάνης Ορφέας, Χατζόπουλος Κώστας.

Κι ενώ κάποιοι άνθρωποι του μόχθου μέσω της Τέχνης προσπαθούν να κάνουν κάτι για την περιοχή τους, κάποιοι άλλοι δρουν ύπουλα. Οπως πληροφορούν από το site τους τα μέλη του θιάσου, κάποιοι τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 9 Απρίλη, κατέστρεψαν τα πανό που ενημέρωναν για την παράστασή τους. «Ευχαριστούμε θερμά τα "καλόπαιδα", που έχουν μάθει να ζουν και να κινούνται στο μαύρο σκοτάδι. Τους ευχαριστούμε, γιατί η καταστροφική μανία τους - μέσα στην ασφάλεια του σκοταδιού - δίνει μεγαλύτερη αξία σε ό,τι δημιουργικό κάνουμε για να αντιτάξουμε στη μαυρίλα τους. Το Θέατρο είναι Φως, κι όχι σκοτάδι, είναι αγάπη, πολιτισμός, επικοινωνία, μεράκι, τροφή για σκέψη, χαρά, προσφορά, δημιουργία. Κι αυτά δεν μπορούν να τα καταστρέψουν ούτε με μαχαίρια ούτε με ξυράφια. Εμείς απλά συνεχίζουμε!».

Θυμίζουμε ότι κάθε Κυριακή, στον ίδιο χώρο, στις 11 π.μ. δίνεται παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιώργο Ταρουνά. Τηλ. επικοινωνίας - κρατήσεων 6944.935.221.

Παράταση παραστάσεων

Η μεγάλη επιτυχία και τα αλλεπάλληλα sold out των εμφανίσεων της Νατάσσας Μποφίλιου στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, τηλ. 210.9226.975), οδήγησαν σε παράταση των παραστάσεων για τέσσερις ακόμη βραδιές: Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Απρίλη και Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Μάη.

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση στο «Σταυρό του Νότου», η αγαπημένη ερμηνεύτρια επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του με μια από τις πιο επιτυχημένες και ολοκληρωμένες παραστάσεις της. Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στήνουν ένα απρόβλεπτο ακουστικό πρόγραμμα, με στόχο να κάνουν τα τραγούδια του ρεπερτορίου τους αγνώριστα, αλλά και να πειραματιστούν με γνωστά και μη εξαιρετέα κομμάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Μαζί τους ο συνθέτης Στάμος Σέμσης, που φέρνει τα ήδη αγαπημένα τραγούδια της πρόσφατης συνεργασίας του με τη Νατάσσα. Το album «Ανω Τελεία» κυκλοφορεί από την Feelgood Records.

Επιμέλεια προγράμματος: Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Ενορχηστρώσεις: Θέμης Καραμουρατίδης. Ηχος: Γιάννης Παξεβάνης. Σχεδιασμός και χειρισμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Προδρόμου. Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Θέμης Καραμουρατίδης. Βιόλα: Στάμος Σέμσης. Τύμπανα - Κρουστά: Φοίβος Κουντουράκης. Κιθάρες - Μπουζούκι: Σωτήρης Καστάνης. Μπάσο: Γιώργος Μπουλντής. Τσέλο: Αρης Ζέρβας. Βιολί - Μαντολίνο: Δημήτρης Κουζής.

Ζητά την κατεδάφιση της Μονής Σινά

Εγκαυστική εικόνα Μονής Σινά, 6ος αιώνας
Εγκαυστική εικόνα Μονής Σινά, 6ος αιώνας
Χειρόγραφοι κώδικες και βιβλία, η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου έπειτα από αυτή του Βατικανού, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας βυζαντινές εικόνες, μαζί με τη Διαθήκη του Μωάμεθ, επικυρωμένη με το αποτύπωμα της παλάμης του, με την οποία προστατεύονται τα δικαιώματα των Χριστιανών που ζουν με τους Μωαμεθανούς, που βρίσκονται στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά κινδυνεύουν από το μένος, ενός απόστρατου στρατηγού της Αιγύπτου, του Αχμέτ Ραγκάι Ατίγια, ο οποίος με αγωγή του στα αιγυπτιακά δικαστήρια ζητά την κατεδάφιση της Μονής.

Ισχυρίζεται πως το μοναστήρι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και γι' αυτό πρέπει να γκρεμιστεί εκ θεμελίων, να απελαθούν οι μοναχοί που στην πλειονότητά τους είναι Ελληνες. Θυμίζουμε ότι οι βυζαντινές εικόνες αποτελούν το σημαντικότερο θησαυρό της Μονής Σινά. Χάρη στη συλλογή αυτή, μπορούμε να παρακολουθήσουμε αδιάλειπτα την πολύμορφη πορεία της ζωγραφικής φορητών εικόνων από τον 6ο αιώνα μ.Χ. έως τις μέρες μας.

Για το παγκόσμιο αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του 6ου αιώνα (της UNESCO), ο Ατίγια ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 71 διοικητικές πράξεις για την κατεδάφιση των σύγχρονων προκτισμάτων του, βάσει των οποίων προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια της περιοχής και ζητά την πλήρη κατεδάφιση, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

Ο νομικός σύμβουλος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης επισημαίνει ότι οι μοναχοί στερούνται του δικαιώματος να κάνουν οποιαδήποτε αγιογράφηση ή συντήρηση των παλαιών βυζαντινών τοιχογραφιών, πολλώ δε μάλλον να κτίσουν χωρίς την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Αιγύπτου. Το δικαστήριο σύστησε επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσουν τη βασιμότητα των κατηγοριών και να καταθέσουν το πόρισμά τους, καθώς τον Ιούνη θα συζητηθεί η υπόθεση.

Ο Ατίγια εκδικούμενος τους Βεδουίνους κατοίκους της περιοχής, που προστατεύουν το Μοναστήρι, τους μήνυσε, κατηγορώντας τους για συνεργασία «με τους Ελληνες κατακτητές». Από την πλευρά του ο σεΐχης Αχμέντ Ελ Τζελάμπι μιλώντας εξ ονόματος της φυλής Τζεμπελίγια που φρουρεί το μοναστήρι για 1.400 χρόνια, αρνείται τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η φυλή του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επιτεθεί στο μοναστήρι.

«Εξω απ' τα μέτρα»

O Βαγγέλης Καζαντζής και η παρέα του (Δημήτρης Μπρέντας, Διονύσης Μακρής, Γιώργος Μαγαλιός) μετά από 40 περίπου live εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αυτό το χειμώνα και λίγο πριν την πρώτη τους εμφάνιση εκτός των ελληνικών συνόρων, στο Βερολίνο την 1 Ιούνη, επιστρέφουν στην Αθήνα την Τρίτη 29 Απρίλη και σταθμεύουν στο «Σταυρό του Νότου Club» για να μας παρουσιάσουν τη νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Εξω απ' τα μέτρα». Μαζί τους στη σκηνή: Ο Γιάννης Χαρούλης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γρηγόρης Κλιούμης, η Μαρίνα Δακανάλη και ο Κωνσταντής Πιστιόλης.

Ο Βαγγέλης Καζαντζής πριν από 3 χρόνια έκανε αισθητή τη παρουσία του στην ελληνική δισκογραφία με την έκδοση του δίσκου «Της γης το μυστικό» σε στίχους Γιώργου Γκώνια και τις συμμετοχές του Ψαραντώνη, του Απόστολου Ρίζου και της Μαρίνας Δακανάλη. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με διάφορα «παραδοσιακά» και «ανατολίτικα» όργανα, με τα οποία συνθέτει και ενορχηστρώνει τα τραγούδια του, επιδιώκοντας να φωτίσει με σημερινό άκουσμα τις δυνατότητες των μοναδικών παραδοσιακών αυτών οργάνων. Επανέρχεται το 2014 με νέο δίσκο με 14 τραγούδια, που υπογράφει τη μουσική, ερμηνεύει τα οκτώ και ευτυχεί να έχει συνταξιδιώτες στα υπόλοιπα τους Γιάννη Χαρούλη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γρηγόρη Κλιούμη από τα «Υπόγεια Ρεύματα», Κωνσταντή Πιστιόλη και Μαρίνα Δακανάλη, ενώ για τους στίχους των τραγουδιών του συνεργάζεται με τους Γιώργο Γκώνια, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Ασκληπιάδα Κυριάκου, Βασίλη Μανέλα. Ο δίσκος κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία από τη «ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ».

Παίζουν: Βαγγέλης Καζαντζής: Φωνή, δωδεκάχορδη κιθάρα, σάζι. Δημήτρης Μπρέντας: Κλαρίνο, γκάιντα, καβάλ. Διονύσης Μακρής: Κοντραμπάσο. Γιώργος Μαγαλιός: Κρουστά.

Μνήμη 50 χρόνων από τα «Σκαθάρια»

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την «εισβολή» των Beatles στην Αμερική και την έναρξη της «Beatle mania» και μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο προηγούμενο αφιέρωμα στις 14/3, η 14μελής μπάντα The Beatles Live Tribute Band επιστρέφει στη σκηνή του «Κυττάρου», στις 30/4, για να αποτυπώσει τις μεγαλύτερες στιγμές των «σκαθαριών». Σκοπός του αφιερώματος είναι να παρουσιασθεί η μουσική των Beatles βασισμένη στις αυθεντικές εκτελέσεις (όπως ακριβώς ηχογραφήθηκε από τους ίδιους τους Beatles) και εμπλουτισμένη με οπτικοακουστικό υλικό (wall screen 20 τ.μ. / projector).

Η Beatles Live Tribute Band αποτελείται από 14 επαγγελματίες μουσικούς οι οποίοι συνεργάζονται με καλλιτέχνες όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Γιώργος Νταλάρας κ.ά. Η σύνθεση της Beatles Live Tribute Band είναι: 4 φωνές, 2 κιθάρες ηλεκτρικές, 2 κιθάρες ακουστικές, μπάσο, τύμπανα, κρουστά, ηλεκτρικό/κλασικό πιάνο, keyboard, κουαρτέτο εγχόρδων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ